Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AScrubbing the area with soap and hot water twice a day
  2. BLeaving the skin wet so it does not dry out
  3. CApplying talcum powder thickly after each episode
  4. DGentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Before giving a PRN dose of oral morphine, which assessment is most important?

  1. AThe patient's blood glucose level
  2. BThe respiratory rate and level of sedation
  3. CThe patient's last bowel movement
  4. DThe patient's weight and height, recorded on admission
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AOne saliva sample collected at any convenient time of day
  2. BThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  3. COne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  4. DThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

U pacjenta stwierdzono MRSA w ranie i teraz wymaga zmiany opatrunku. Jakie środki ochrony indywidualnej są odpowiednie?

  1. AWyłącznie rękawiczki jałowe, bez fartucha i innej ochrony
  2. BFartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
  3. CBrak środków ochrony, jeśli ręce zostaną potem umyte
  4. DWyłącznie respirator N95, ponieważ MRSA jest drobnoustrojem opornym
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AItching under the cast during the first week after it was applied
  2. BPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  3. CMild bruising around the fracture site on the second day
  4. DA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. ADrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  2. BAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  3. CAsking for an extra blanket and a hot drink
  4. DYawning, with a runny nose and dilated pupils
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. AGlucose
  2. BSodium
  3. CCalcium
  4. DUrea (blood urea nitrogen)
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient has a painful, punched-out ulcer on the toes, with a cold, pale foot and weak foot pulses. Which type of ulcer is most likely?

  1. AA venous ulcer
  2. BA burn
  3. CA pressure ulcer from bed rest
  4. DAn arterial ulcer
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2,0–3,0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?

  1. AThe same, 2,0–3,0
  2. BHigher, about 2,5–3,5
  3. CMuch higher, about 5,0–6,0
  4. DLower, about 1,0–1,5
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

U pacjenta otrzymującego wlew heparyny liczba płytek spada z 260 do 110 × 10³/µL w 7. dobie. Które działanie jest najwłaściwsze?

  1. APrzetoczyć płytki i kontynuować heparynę
  2. BNie podejmować działań, ponieważ liczba jest nadal tuż powyżej 100 × 10³/µL
  3. CZgłosić to natychmiast: możliwa jest małopłytkowość poheparynowa
  4. DKontynuować wlew i zwiększyć szybkość zgodnie z protokołem
11.FarmakologiaŚredni

A patient is starting doxazosin, an alpha-1 blocker. What should the nurse advise about the first dose?

  1. ATake it only if the urine is darker than usual
  2. BTake it in the morning with a cup of strong coffee to stay alert
  3. CExpect a short rise in blood pressure after the dose
  4. DTake it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.FarmakologiaTrudny

Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?

  1. AIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
  2. BIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
  3. CIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
  4. DIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AWhen the gag and cough reflexes have returned
  2. BAfter a full 24 hours without food
  3. CImmediately after the scope is removed
  4. DOnly after a chest X-ray has been reported
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse has four cardiac patients. Which one should be seen first?

  1. AA patient after a radial angiogram asking when they can eat
  2. BA patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
  3. CA patient with heart failure whose weight is 0,3 kg up on yesterday's morning weight
  4. DA patient with AF and a heart rate of 86/min who is due an apixaban dose this morning
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

O jakim działaniu niepożądanym należy poinformować pacjenta przyjmującego długotrwale fenytoinę?

  1. AWypadanie włosów na głowie u niemal każdego pacjenta
  2. BStopniowa, trwała utrata słuchu
  3. CPrzerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
  4. DUtrata masy ciała i nietolerancja ciepła
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A student has fever, a severe headache, a spreading non-blanching rash and a BP of 85/50 mmHg. A lumbar puncture is planned. What is the priority?

  1. AGive IV antibiotics at once and start sepsis treatment
  2. BArrange a CT scan of the head before any treatment
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and recheck observations in an hour
  4. DWait until after the lumbar puncture before giving antibiotics
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. AGive all treatment options before checking understanding
  2. BAsk the family to decide what the patient should be told
  3. CSet up a private setting with enough time
  4. DGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  2. BPerform deep suction every hour
  3. CAsk the family to leave the room
  4. DReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother who had a caesarean birth
  2. BA mother with a common cold
  3. CA mother with mastitis
  4. DA mother receiving chemotherapy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with known mitral stenosis is pregnant. When is she at greatest risk of heart failure?

  1. ARisk is the same at every point in pregnancy
  2. BOnly in the first trimester, when nausea is worst
  3. COnly during the first stage of labour
  4. DWhen blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dlaczego kodeina i tramadol nie są zalecane u dzieci poniżej 12. roku życia?

  1. AU niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
  2. BZawsze powodują alergie
  3. CMożna je podawać wyłącznie dożylnie
  4. DSą zbyt słabe, aby złagodzić ból umiarkowany, więc zawsze preferuje się silniejsze opioidy
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe is copying behaviour from other children in his class
  2. BHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  3. CIt is unrelated to the illness and is normal for his age
  4. DHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIt is a strong opioid that causes severe dependence
  2. BIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  3. CIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?

  1. AAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
  2. BReassure him every time he asks, as often as he needs
  3. CLock and unlock the door in front of him each time he asks
  4. DTell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,22549 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,22549 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,22549 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:3008:30t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:30 i kończy o 08:30 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

17:3008:30
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
109 kgBSA = 2,02 m²175 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 109 kg ma powierzchnię ciała 2,02 m². Zlecono 175 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

109 kgBSA = 2,02 m²175 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 8 kg zlecono 20 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

8 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

25 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
100 mg250 mL12 mL/h? mg/h

Worek zawiera 100 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 12 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

100 mg/250 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLsok150 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz375 mLmocz325 mLmocz375 mLdren z rany90 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLsok: 150 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 06:1511:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:15?

1000 mL80 mL/h06:15 → 11:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 60/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Dlaczego to jest odpowiedź

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Odpowiedź

D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · The respiratory rate and level of sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids can cause sedation and respiratory depression. Checking breathing and alertness before each dose, as well as the pain score, keeps the patient safe.

Odpowiedź

B · The respiratory rate and level of sedation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Dlaczego to jest odpowiedź

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Odpowiedź

D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA szerzy się przez kontakt, dlatego zakłada się fartuch i rękawiczki. Środki ostrożności standardowe dodają ochronę oczu i twarzy, gdy możliwe jest rozpryskiwanie płynu z rany. Respirator nie jest potrzebny przy MRSA w ranie.

Odpowiedź

B · Fartuch i rękawiczki, a także ochrona oczu i maska, jeśli prawdopodobne jest rozpryskiwanie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Dlaczego to jest odpowiedź

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Odpowiedź

B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Odpowiedź

A · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Urea (blood urea nitrogen)

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Odpowiedź

D · Urea (blood urea nitrogen)
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · An arterial ulcer

Dlaczego to jest odpowiedź

Arterial ulcers are usually on the feet or toes, painful and punched-out, with signs of poor perfusion. Venous ulcers are usually around the ankle, shallow and associated with swelling and skin staining.

Odpowiedź

D · An arterial ulcer
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Higher, about 2,5–3,5

Dlaczego to jest odpowiedź

Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2,5–3,5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Sprawdzono w: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Odpowiedź

B · Higher, about 2,5–3,5
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Zgłosić to natychmiast: możliwa jest małopłytkowość poheparynowa

Dlaczego to jest odpowiedź

Małopłytkowość poheparynowa powoduje duży spadek płytek (często o ponad połowę), zwykle po 5–14 dniach od rozpoczęcia heparyny, i wiąże się z wysokim ryzykiem zakrzepów. Przy podejrzeniu HIT lekarz odstawia wszystkie heparyny i włącza antykoagulant niebędący heparyną.Sprawdzono w: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

C · Zgłosić to natychmiast: możliwa jest małopłytkowość poheparynowa
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting

Dlaczego to jest odpowiedź

Alpha-1 blockers dilate blood vessels and can cause marked orthostatic hypotension after the first dose. Taking it at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls.

Odpowiedź

D · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form

Dlaczego to jest odpowiedź

Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.

Odpowiedź

B · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · When the gag and cough reflexes have returned

Dlaczego to jest odpowiedź

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Odpowiedź

A · When the gag and cough reflexes have returned
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating

Dlaczego to jest odpowiedź

Chest pain that does not settle with rest, especially with sweating, suggests an acute coronary syndrome and needs immediate assessment and a 12-lead ECG. A controlled heart rate in AF, a very small weight change and a question about eating are not urgent.

Odpowiedź

B · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej

Dlaczego to jest odpowiedź

Fenytoina często powoduje przerost dziąseł, a także hirsutyzm, grubienie rysów twarzy oraz, przy wysokich stężeniach, ataksję, oczopląs i senność. Dobra opieka stomatologiczna zmniejsza problemy z dziąsłami. Stężenia monitoruje się, ponieważ lek ma wąski przedział terapeutyczny.

Odpowiedź

C · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Meningococcal septicaemia can kill within hours. Antibiotics must not be delayed for a lumbar puncture or scan. Fluids and other sepsis care are started, and a lumbar puncture is often unsafe in a shocked patient.

Odpowiedź

A · Give IV antibiotics at once and start sepsis treatment
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Set up a private setting with enough time

Dlaczego to jest odpowiedź

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Odpowiedź

C · Set up a private setting with enough time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Odpowiedź

D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · A mother receiving chemotherapy

Dlaczego to jest odpowiedź

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Odpowiedź

D · A mother receiving chemotherapy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Cardiac decompensation is most likely when blood volume peaks in the late second and third trimester and right after birth, when blood from the contracted uterus returns to the circulation. These women need close monitoring postpartum.

Odpowiedź

D · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową

Dlaczego to jest odpowiedź

U osób z ultraszybkim metabolizmem kodeina jest szybko przekształcana w morfinę, co może powodować zagrażającą życiu depresję oddechową. Organy regulacyjne odradzają stosowanie kodeiny i tramadolu u dzieci poniżej 12. roku życia oraz po operacji migdałków podniebiennych lub migdałka gardłowego u osób poniżej 18. roku życia.

Odpowiedź

A · U niektórych dzieci są metabolizowane bardzo szybko, co powoduje niebezpieczną depresję oddechową
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Dlaczego to jest odpowiedź

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Odpowiedź

D · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Dlaczego to jest odpowiedź

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Odpowiedź

B · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance

Dlaczego to jest odpowiedź

Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.

Odpowiedź

A · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,23 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,22549 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

0,22549 → 5
5 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 2 w górę.
Dalsze cyfry (49) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,23 mL

Odpowiedź

x = 0,23 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 15 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:30 → 24:00 = 390 min

Po północy

00:00 → 08:30 = 510 min

Suma

390 + 510 = 900 min
t = 900/60 = 15 h

Odpowiedź

t = 15 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 353,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 175·2,02 = 353,5 mg

Odpowiedź

D = 353,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

20·8 = 160 mg

Objętość

V = (160/200)·5 = 4 mL

Odpowiedź

V = 4 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Objętość

V = 75·6 = 450 mL

Odpowiedź

V = 450 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 4,8 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

100/250 = 0,4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,4·12 = 4,8 mg/h

Odpowiedź

D = 4,8 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1250 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 240 + 150 = 390 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1250 mL

Odpowiedź

I = 1250 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 600 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:15 → 11:15 = 5 h

Przetoczona objętość

80·5 = 400 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 400 = 600 mL

Odpowiedź

V = 600 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 100

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 100

Odpowiedź

MFS = 100
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 60/min → 1
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 2 + 1 + 2 + 1 + 1 = 7

Interpretacja

7 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions