Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt ends the conversation politely
  2. BIt lets the nurse plan the next task
  3. CIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
  4. DIt gives the patient time to think and say more
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. AAsk another nurse to remember the order
  2. BRefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  3. CGive it and tell the doctor nothing more
  4. DWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent z czynną gruźlicą płuc musi zostać przewieziony do pracowni radiologii. Jak należy go transportować?

  1. AW rękawiczkach i fartuchu, bez konieczności noszenia maski
  2. BBez maski, ponieważ korytarz jest dobrze wentylowany i krótki
  3. CW respiratorze N95, którego dopasowanie nie zostało sprawdzone
  4. DW masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  2. BThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  3. CThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  4. DNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta pielęgniarka może bezpiecznie zobaczyć jako ostatniego?

  1. APacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami
  2. BPacjenta dwie godziny po operacji z tętnem rosnącym z 88 do 118/min
  3. CPacjenta z nagłym silnym bólem głowy
  4. DPacjenta z nowymi trzeszczeniami i różową, pienistą plwociną
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Objaw u którego pacjenta jest najpilniejszy?

  1. APacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy
  2. BPacjenta przyjmującego warfarynę z INR 2,5, który ma otrzymać zwykłą dawkę wieczorną
  3. CPacjenta po operacji kolana z małym siniakiem w miejscu wstrzyknięcia
  4. DPacjenta, na którego wynik liczby płytek się czeka
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. AOnly at bedtime
  2. BTwo hours after finishing a meal
  3. CJust before or with a meal
  4. DOnce a week
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BSinusitis
  3. CSubarachnoid haemorrhage
  4. DMigraine with aura in a known migraine sufferer
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. AA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  2. BNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  3. CTwo to three soft stools a day and clearer thinking
  4. DSix to eight watery stools a day with dizziness
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wapń całkowity pacjenta wynosi 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), albumina 2,4 g/dL (24 g/L), bez objawów. Które badanie najlepiej wyjaśni, czy występuje prawdziwa hipokalcemia?

  1. ACiężar właściwy moczu
  2. BHbA1c
  3. CWapń zjonizowany
  4. DSód w surowicy
11.FarmakologiaŚredni

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. AUse only one of them each day
  2. BPut both drops in at exactly the same moment
  3. CWait at least 5 minutes between the two drops
  4. DMix the drops in one bottle first
12.FarmakologiaTrudny

A patient on adalimumab for rheumatoid arthritis has a fever and cough on the day of her next injection. What should the nurse advise?

  1. ADouble the next dose to make up for the infection
  2. BWithhold the injection and get the infection assessed first
  3. CGive the injection, as it will help the fever
  4. DStop the drug permanently without telling the prescriber
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How is the jugular venous pressure usually assessed?

  1. APatient sitting upright with the arms raised above the head
  2. BPatient lying completely flat with the head turned to the right
  3. CPatient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
  4. DPatient standing with the neck flexed forward
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca ma duszność w spoczynku, chłodne kończyny, ciśnienie skurczowe 80 mmHg i zmniejszającą się diurezę. Co to sugeruje?

  1. ALęk wywołujący reakcję wazowagalną
  2. BŁagodne odwodnienie, które skoryguje się płynami doustnymi
  3. CWstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
  4. DStabilną, dobrze wyrównaną przewlekłą niewydolność serca
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AAvoiding fibre to prevent bloating
  2. BRestricting fluids to reduce the volume of stool
  3. CUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
  4. DA routine at the same time each day, often after a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and inform the prescriber
  2. BEncourage more fluids and give the dose as planned
  3. CStop measuring the drug levels
  4. DGive the next dose early to clear the infection quickly
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

In the UK National Early Warning Score (NEWS2), what does an aggregate score of 5 or more usually trigger?

  1. ADischarge planning for the next day
  2. BRoutine observations once every 12 hours, with no other change in care
  3. CAn urgent review by a clinician skilled in acute illness
  4. DNo change unless the patient complains
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient going home between chemotherapy cycles. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
  2. B"I'll wash my hands often and avoid people with infections."
  3. C"I'll keep the emergency number and call if I feel shivery."
  4. D"I'll check my temperature whenever I feel hot, shivery or unwell."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Które powikłanie u noworodka wiąże się ze źle kontrolowaną cukrzycą ciążową?

  1. AChoroba hemolityczna noworodków z konfliktu Rh
  2. BWrodzona różyczka
  3. CMakrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy
  4. DW większości przypadków bardzo małe dziecko z ograniczeniem wzrastania
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman in labour has a breech presentation and her membranes rupture. What should the nurse check first?

  1. AThe colour of her urine
  2. BHer blood glucose level
  3. CThe baby's sex on ultrasound
  4. DThe fetal heart rate and for cord prolapse
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AProne with a pillow under the chest
  2. BOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
  3. CStanding and leaning against the wall
  4. DFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

7-latek z napadem astmy głośno świszczał, ale teraz jest cichy, senny i ma bardzo osłabiony szmer pęcherzykowy. Co to oznacza?

  1. ADobrą odpowiedź na wziewny lek doraźny, drogi oddechowe znów się otwierają
  2. BZagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
  3. CDziecko prawidłowo zasypia
  4. DNapad ustępuje
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with dependent personality disorder asks the nurse to choose her clothes and meals every day. What is an appropriate nursing goal?

  1. AThe patient will let staff make all her decisions while in hospital
  2. BThe patient will move in with a relative who can make decisions for her
  3. CThe patient will avoid contact with others until she feels more confident
  4. DThe patient will make small everyday decisions on her own
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  3. CCannabis has no effect on mental health
  4. DCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111215:05?3:05 PM3:05 AM5:05 PM2:05 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 15:05 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

15:05
  1. 13:05 PM
  2. 23:05 AM
  3. 35:05 PM
  4. 42:05 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:2507:10t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:25 i kończy o 07:10 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:2507:10
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 6 kg ma zlecone 15 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

6 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 112,2 lb. Zlecono 0,5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 250 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

112,2 lb0,5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
920 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 6 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 920 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 6 hpo 3 h: 920 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg250 mL9 mL/h? mcg/min

Wlew 200 mg w 250 mL płynie z szybkością 9 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

200 mg/250 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLmleko200 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz425 mLmocz350 mLmocz325 mLdren z rany90 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 100 mLmleko: 200 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL120 mL/hstart 10:1511:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 10:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:15?

1000 mL120 mL/h10:15 → 11:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 78/46 mmHg, tętno 130/min, przytomny, temperatura 37,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 97%powietrzeSBP 78HR 130AT 37,3 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · It gives the patient time to think and say more

Dlaczego to jest odpowiedź

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Odpowiedź

D · It gives the patient time to think and say more
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Odpowiedź

D · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii

Dlaczego to jest odpowiedź

Podczas transportu pacjent nosi maskę chirurgiczną, aby ograniczyć rozprzestrzenianie cząstek z dróg oddechowych, a przyjmująca jednostka jest o tym informowana, by mogła chronić personel i innych pacjentów. Personel opiekujący się pacjentem nosi dopasowane respiratory.

Odpowiedź

D · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Dlaczego to jest odpowiedź

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Odpowiedź

C · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent z POChP mieści się w zleconym zakresie docelowym i czuje się komfortowo, więc jest stabilny. Rosnące tętno po operacji, objawy obrzęku płuc i nagły silny ból głowy wymagają szybkiej oceny.

Odpowiedź

A · Pacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowe splątanie i silny ból głowy u pacjenta leczonego przeciwzakrzepowo mogą oznaczać krwawienie śródczaszkowe. INR 2,5 mieści się w powszechnie stosowanym zakresie terapeutycznym 2–3, a mały siniak w miejscu wstrzyknięcia jest częsty.

Odpowiedź

A · Pacjenta na wlewie heparyny, który ma nowe splątanie i silny ból głowy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Just before or with a meal

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Odpowiedź

C · Just before or with a meal
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Subarachnoid haemorrhage

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Odpowiedź

C · Subarachnoid haemorrhage
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Dlaczego to jest odpowiedź

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Sprawdzono w: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Wapń zjonizowany

Dlaczego to jest odpowiedź

Niska albumina obniża wapń całkowity, niekoniecznie obniżając aktywny wapń zjonizowany. Bezpośredni pomiar wapnia zjonizowanego jest najbardziej wiarygodnym sposobem rozstrzygnięcia, czy potrzebne jest leczenie.Sprawdzono w: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Wapń zjonizowany
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Wait at least 5 minutes between the two drops

Dlaczego to jest odpowiedź

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Odpowiedź

C · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Withhold the injection and get the infection assessed first

Dlaczego to jest odpowiedź

TNF inhibitors increase the risk of serious infections and can mask their signs. Doses are usually withheld during an active infection until it has been assessed and treated.

Odpowiedź

B · Withhold the injection and get the infection assessed first
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left

Dlaczego to jest odpowiedź

With the patient at 45°, the vertical height of the pulsation in the right internal jugular vein above the sternal angle is estimated. A height above about 3–4 cm suggests raised right-sided pressure, as in right heart failure or fluid overload.

Odpowiedź

C · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrząs kardiogenny to niewydolność pompy z niedociśnieniem i hipoperfuzją (chłodna skóra, oliguria, splątanie, podwyższony mleczan), często z zastojem w płucach. Wymaga pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii. Duże bolusy płynów mogą nasilić zastój, chyba że są kierowane starannie przeprowadzoną oceną.

Odpowiedź

C · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · A routine at the same time each day, often after a meal

Dlaczego to jest odpowiedź

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Odpowiedź

D · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Hold the next dose and inform the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Odpowiedź

A · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · An urgent review by a clinician skilled in acute illness

Dlaczego to jest odpowiedź

NEWS2 scores respiratory rate, SpO₂, oxygen use, BP, pulse, consciousness or new confusion, and temperature. A score of 5–6 needs an urgent response, and 7 or more an emergency response.

Odpowiedź

C · An urgent review by a clinician skilled in acute illness
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever or feeling unwell during the nadir may mean neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics within an hour. Patients must call the emergency line straight away, not wait at home.

Odpowiedź

A · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Makrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperinsulinemia płodu sprzyja wzrostowi, dlatego częstsze są makrosomia, dystocja barkowa i uraz porodowy, a także hipoglikemia noworodkowa i problemy oddechowe.

Odpowiedź

C · Makrosomia (duże dziecko) i uraz porodowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · The fetal heart rate and for cord prolapse

Dlaczego to jest odpowiedź

In breech presentations, the presenting part fits the pelvis less snugly, so cord prolapse is more likely after rupture of the membranes. The fetal heart rate is checked immediately and a vaginal examination done if indicated.

Odpowiedź

D · The fetal heart rate and for cord prolapse
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Dlaczego to jest odpowiedź

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Odpowiedź

B · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza

Dlaczego to jest odpowiedź

„Cicha klatka piersiowa” i senność oznaczają, że porusza się zbyt mało powietrza, a dziecko się męczy. To stan nagły: należy wezwać pomoc, podać tlen i zastosować leczenie ratunkowe zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

B · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · The patient will make small everyday decisions on her own

Dlaczego to jest odpowiedź

People with dependent personality disorder have an excessive need to be cared for and difficulty making decisions. Nursing care encourages and praises small independent decisions to build confidence.

Odpowiedź

D · The patient will make small everyday decisions on her own
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Dlaczego to jest odpowiedź

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Odpowiedź

D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 3:05 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

15 − 12 = 3 → PM

Odpowiedź

3:05 PM

Odpowiedź

3:05 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 645 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:25 → 24:00 = 215 min

Po północy

00:00 → 07:10 = 430 min

Suma

t = 215 + 430 = 645 min

Odpowiedź

t = 645 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 15·6 = 90 mg

Objętość

V = 90/50 = 1,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,51 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

112,2/2,2 = 51 kg

Dawka

0,5·51 = 25,5 mg

Objętość

V = (25,5/250)·5 = 0,51 mL

Odpowiedź

V = 0,51 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 306,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/6 = 250 mL/h

Nowa szybkość

R = 920/3 = 306,7 mL/h

Odpowiedź

R = 306,7 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 120 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

9·800 = 7200 mcg/h

Dawka na minutę

D = 7200/60 = 120 mcg/min

Odpowiedź

D = 120 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 980 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 200 = 300 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 980 mL

Odpowiedź

I = 980 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 880 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:15 → 11:15 = 1 h

Przetoczona objętość

120·1 = 120 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 120 = 880 mL

Odpowiedź

V = 880 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 0 + 10 + 15 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 130/min → 2
przytomny (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions