W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Why should reddened skin over a bony area not be massaged?
AMassage makes the redness spread to other areas
BMassage is only allowed when done by a physiotherapist
CMassage hides early signs of infection
DMassage can damage the deeper tissues further
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Pielęgniarka zakłuła się zużytą igłą. Jakie jest prawidłowe pierwsze działanie?
AWyssać ranę, by usunąć krew
BMocno szorować miejsce szczotką i alkoholem, a następnie zgłosić to pod koniec dyżuru
CDokończyć zmianę i zgłosić to następnego dnia
DPozwolić, by rana swobodnie krwawiła, umyć ją mydłem pod bieżącą wodą, a następnie pilnie zgłosić zdarzenie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Where should the dispersive (grounding) pad for electrosurgery be placed?
AOver an area with scar tissue or a tattoo, so that the pad does not slip
BOver a bony prominence such as the hip bone
COn skin that is wet with antiseptic prep
DOn clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?
ANot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
BAsk the patient whether it is fine to use the bag
CCross out the name and write in the correct patient’s name
DHang it, because the drug and dose are correct
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?
AIncrease the infusion rate to overcome the resistance
BStop the infusion and remove the cannula
CFlush the cannula hard to clear the blockage
DApply a tight bandage over the site to reduce swelling
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
Pacjent po dużej operacji ma diurezę 15 mL/h od dwóch godzin, tętno 115/min i zimne dłonie. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?
APoczekać kolejne dwie godziny, aby zobaczyć, czy diureza się poprawi
BPrzepłukać cewnik i sprawdzić diurezę jutro rano
COcenić objawy wstrząsu, takie jak krwawienie, i zgłosić sprawę dalej
DZachęcić pacjenta do picia większej ilości wody i sprawdzić później
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. Which category (stage) is this?
ACategory 2
BCategory 3
CCategory 4
DCategory 1
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Dlaczego stężonego chlorku potasu nigdy nie wolno podawać w szybkim wstrzyknięciu dożylnym?
APowoduje natychmiastową niewydolność nerek
BKrystalizuje w żyle i zatyka kaniulę
CNie działa, gdy podany szybko
DMoże wywołać śmiertelne zaburzenia rytmu serca
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
Which IV fluid can be given through the same line as a red cell transfusion?
ALactated Ringer's (Hartmann's) solution
B0,45% sodium chloride
C0,9% sodium chloride
D5% dextrose in water
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
Pacjent z niewydolnością serca miał bardzo wysokie BNP przy przyjęciu, a teraz spada ono po leczeniu diuretykiem. Co to najprawdopodobniej pokazuje?
AMniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą
BPogorszenie niewydolności serca, wymagające większej ilości płynów
CŻe diuretyk należy natychmiast odstawić
DNową niewydolność nerek wywołaną diuretykiem
11.FarmakologiaŚredni
Połączenie SSRI z którym lekiem najbardziej zwiększa ryzyko zespołu serotoninowego?
AZ omeprazolem
BZ inhibitorem monoaminooksydazy
CZ paracetamolem
DZ amoksycyliną
12.FarmakologiaTrudny
Why is strict aseptic technique and a limited hang time needed for propofol infusions?
AIts lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
BLight exposure changes propofol into an opioid
CPropofol becomes more potent the longer it hangs
DPropofol breaks down into a toxic gas after a few hours
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
Rheumatic heart disease most often follows which infection?
AA group A streptococcal throat infection
BA viral infection of the upper airway
CStaphylococcal infection of the skin
DA fungal infection of the lungs
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?
AShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
BLeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
CGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
DTake a full set of observations, including temperature and blood glucose
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?
ADehydration from drinking too little
BA sign that the dose is too low
CA normal adjustment reaction to the drug
DLiver toxicity from valproate
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?
ATo replace the potassium lost from the cells
BTo stop the insulin sticking to the IV tubing
CTo speed up the action of the insulin in the muscles
DTo prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
For which stoma can colostomy irrigation be considered?
AAn ileal conduit draining urine
BA new ileostomy in the first week
CAny stoma that has liquid or very loose output
DAn established descending or sigmoid colostomy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?
AStop the breakthrough doses to reduce opioid use
BReport it, as the regular background dose may need review
CGive all breakthrough doses at the same time
DTell the patient to put up with the pain between doses
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?
AA blood pressure check
BA routine urine test
CAmniocentesis
DA glucose tolerance test
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
A woman at 30 weeks is in a minor car accident. She feels fine and has no bleeding. What should the nurse advise?
AStay at home because there is no bleeding
BTake a warm bath and rest
CCome in only if she bleeds within a week
DCome in for fetal monitoring even without symptoms
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?
AWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
BWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
CNot until 10 days after surgery, when the wound has healed
DOnly by nasogastric tube for the first month at home
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
Dziecko w wieku szkolnym przyjmuje metylfenidat z powodu ADHD. Który element edukacji jest najważniejszy?
APrzyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
BPodwajać dawkę w dni sprawdzianów w szkole, aby jeszcze poprawić koncentrację
CPrzyjmować go przed snem, aby ułatwić zasypianie
DOdstawiać go tylko w dni szkolne
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?
AOnly while the patient is asleep in hospital
BOnly after one year at home
CThere is no change in risk after discharge
DIn the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
Pięć dni po rozpoczęciu haloperidolu pacjent ma temperaturę 40 °C, sztywne kończyny, splątanie, wahania ciśnienia tętniczego i poci się. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?
APodać kolejną dawkę haloperidolu, aby go uspokoić
BWstrzymać lek przeciwpsychotyczny i wezwać pilną pomoc lekarską
CZachęcić go do ćwiczeń, aby zmniejszyć sztywność
DPodać paracetamol na gorączkę i ponownie sprawdzić parametry za 4 godziny
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 129,4891 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?
129,4891 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 10 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?
1½ tspcztery razy na dobę10 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
Pacjent waży 60 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 7,5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.
60 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
Musisz przygotować 500 mL roztworu 2% (w/v) z roztworu podstawowego 50% (w/v). Ile wody W trzeba dodać do roztworu podstawowego?
C₁ = 50%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Zlecono wlew z szybkością 120 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Wlew 50 mg w 500 mL płynie z szybkością 9 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?
50 mg/500 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 86 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
86 kg12 hmocz: 450 mLmocz: 425 mLmocz: 450 mLdren z rany: 30 mLwymiociny: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 17:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
1000 mL80 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 130/min, brak reakcji na bodźce, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.
1uspokajający
2umiarkowanie nieprawidłowy
3niski
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Massage can damage the deeper tissues further
Dlaczego to jest odpowiedź
Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.
Odpowiedź
D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Pozwolić, by rana swobodnie krwawiła, umyć ją mydłem pod bieżącą wodą, a następnie pilnie zgłosić zdarzenie
Dlaczego to jest odpowiedź
Pierwsza pomoc polega na pozwoleniu, by rana swobodnie krwawiła, bez wyciskania, umyciu jej mydłem pod bieżącą wodą i zakryciu, bez szorowania i wysysania. Natychmiastowe zgłoszenie umożliwia ocenę ryzyka i w razie potrzeby profilaktykę poekspozycyjną.
Odpowiedź
D · Pozwolić, by rana swobodnie krwawiła, umyć ją mydłem pod bieżącą wodą, a następnie pilnie zgłosić zdarzenie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
Dlaczego to jest odpowiedź
The pad returns the current safely. Good contact over a well-perfused muscle prevents burns, while bony areas, scars, hair and moisture reduce contact and can cause burns at the pad site.
Odpowiedź
D · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
Dlaczego to jest odpowiedź
A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.
Odpowiedź
A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Stop the infusion and remove the cannula
Dlaczego to jest odpowiedź
A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.
Odpowiedź
B · Stop the infusion and remove the cannula
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · Ocenić objawy wstrząsu, takie jak krwawienie, i zgłosić sprawę dalej
Dlaczego to jest odpowiedź
Te objawy łącznie sugerują hipowolemię lub wstrząs. Pielęgniarka ocenia pacjenta całościowo, szuka krwawienia i zgłasza sprawę dalej. Problem z cewnikiem należy wykluczyć, ale nie powinien opóźniać rozpoznania wstrząsu.
Odpowiedź
C · Ocenić objawy wstrząsu, takie jak krwawienie, i zgłosić sprawę dalej
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · Category 4
Dlaczego to jest odpowiedź
Category 4 involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. Category 3 is full-thickness skin loss without exposed bone or tendon. US (NPIAP) terminology calls these stages rather than categories.
Odpowiedź
C · Category 4
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Może wywołać śmiertelne zaburzenia rytmu serca
Dlaczego to jest odpowiedź
Bolus stężonego potasu może zatrzymać serce. Potas zawsze podaje się rozcieńczony, z kontrolowaną szybkością, zwykle pompą infuzyjną.
Odpowiedź
D · Może wywołać śmiertelne zaburzenia rytmu serca
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · 0,9% sodium chloride
Dlaczego to jest odpowiedź
Only 0,9% sodium chloride is used with red cells. Dextrose solutions can cause hemolysis, and lactated Ringer's contains calcium, which can cause clotting in the citrated blood. Drugs are never added to blood products.
Odpowiedź
C · 0,9% sodium chloride
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Mniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą
Dlaczego to jest odpowiedź
Spadające BNP oznacza mniejsze obciążenie komór, co pasuje do poprawy stanu nawodnienia. Odczytuje się je razem z objawami, masą ciała i badaniem przedmiotowym.Sprawdzono w:Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023); Brain natriuretic peptide test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Odpowiedź
A · Mniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą
11.Farmakologia
Odpowiedź: B · Z inhibitorem monoaminooksydazy
Dlaczego to jest odpowiedź
SSRI blokują wychwyt zwrotny serotoniny, a inhibitory MAO jej rozkład. Razem mogą wywołać zespół serotoninowy z pobudzeniem, hipertermią, drżeniem i klonusami.
Odpowiedź
B · Z inhibitorem monoaminooksydazy
12.Farmakologia
Odpowiedź: A · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
Dlaczego to jest odpowiedź
Propofol is formulated in a soybean oil emulsion, which is a good growth medium for bacteria. Contaminated propofol has caused sepsis, so it is handled aseptically and tubing and containers are changed at set intervals.
Odpowiedź
A · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · A group A streptococcal throat infection
Dlaczego to jest odpowiedź
Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.
Odpowiedź
A · A group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
Dlaczego to jest odpowiedź
In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.
Odpowiedź
A · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · Liver toxicity from valproate
Dlaczego to jest odpowiedź
Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.
Odpowiedź
D · Liver toxicity from valproate
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
Dlaczego to jest odpowiedź
Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.
Odpowiedź
D · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · An established descending or sigmoid colostomy
Dlaczego to jest odpowiedź
Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.
Odpowiedź
D · An established descending or sigmoid colostomy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Report it, as the regular background dose may need review
Dlaczego to jest odpowiedź
Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.
Odpowiedź
B · Report it, as the regular background dose may need review
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: C · Amniocentesis
Dlaczego to jest odpowiedź
Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.
Odpowiedź
C · Amniocentesis
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · Come in for fetal monitoring even without symptoms
Dlaczego to jest odpowiedź
Even minor trauma can cause placental abruption, sometimes without bleeding. Pregnant women after trauma are usually monitored with CTG for several hours. Rh-negative women may need anti-D.
Odpowiedź
D · Come in for fetal monitoring even without symptoms
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
Dlaczego to jest odpowiedź
After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.
Odpowiedź
A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
Dlaczego to jest odpowiedź
Leki pobudzające mogą zmniejszać apetyt i powodować bezsenność, dlatego podaje się je wcześnie w ciągu dnia. W trakcie leczenia monitoruje się wzrost, masę ciała, ciśnienie tętnicze i czynność serca.
Odpowiedź
A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: D · In the first weeks after discharge
Dlaczego to jest odpowiedź
The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.
Odpowiedź
D · In the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Wstrzymać lek przeciwpsychotyczny i wezwać pilną pomoc lekarską
Dlaczego to jest odpowiedź
Te objawy sugerują złośliwy zespół neuroleptyczny. Należy odstawić lek przeciwpsychotyczny, wezwać pilną konsultację lekarską, rozpocząć chłodzenie i leczenie podtrzymujące oraz monitorować parametry życiowe, czynność nerek i CK.
Odpowiedź
B · Wstrzymać lek przeciwpsychotyczny i wezwać pilną pomoc lekarską
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: x = 129,5 kg
Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.
Cyfra na miejscu: części dziesiąte
129.4891 → 4
Decyduje tylko następna cyfra
129,4891 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 4 w górę.
Dalsze cyfry (91) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.
Zaokrąglij
x = 129,5 kg
Odpowiedź
x = 129,5 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: V = 300 mL
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Objętość na dawkę
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
Cała kuracja
V = 7,5 mL × 4/dobę × 10 = 300 mL
Odpowiedź
V = 300 mL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: D = 450 mg
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Dawka
7,5·60 = 450 mg
Odpowiedź
D = 450 mg
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: W = 480 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Objętość roztworu podstawowego
V₁ = 2·500/50 = 20 mL
Woda do dodania
W = 500 − 20 = 480 mL
Odpowiedź
W = 480 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 120 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Mililitry na minutę
120/60 = 2 mL/min
Szybkość kapania
R = 2·60 = 120 gtt/min
Odpowiedź
R = 120 gtt/min
Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: D = 15 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Stężenie
50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL
Dawka na godzinę
9·100 = 900 mcg/h
Dawka na minutę
D = 900/60 = 15 mcg/min
Odpowiedź
D = 15 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: U = 1,28 mL/kg/h
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma moczu
450 + 425 + 450 = 1325 mL
Na kilogram na godzinę
U = 1325/(86·12) = 1,284 ≈ 1,28 mL/kg/h
Odpowiedź
U = 1,28 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 15,3 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pierwsza część
80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL pozostało
Druga część
680/60 = 11,33 h
Czas całkowity
t = 4 + 11,33 = 15,33 ≈ 15,3 h
Odpowiedź
t = 15,3 h
To około 15 h 20 min, więc worek skończy się około 08:20.
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 25
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25
Odpowiedź
MFS = 25
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy
Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.
Oceń każdy objaw
Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 130/min → 2
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1
Dodaj
APGAR = 0 + 2 + 0 + 2 + 1 = 5
Interpretacja
5 → umiarkowanie nieprawidłowy
Odpowiedź
umiarkowanie nieprawidłowy
Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.