Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Co ocenia narzędzie MUST (Malnutrition Universal Screening Tool)?

  1. AZdolność połykania
  2. BRyzyko upadku
  3. CNatężenie bólu
  4. DRyzyko niedożywienia
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

The family of a patient with terminal cancer worries that morphine will make the patient addicted. What is the best response?

  1. ATell them that addiction does not matter at this stage
  2. BExplain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
  3. CSuggest giving the morphine only once a day
  4. DAgree that the morphine should be stopped to protect the patient
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Kiedy należy zdjąć respirator N95 po opiece nad pacjentem objętym środkami ostrożności przeciwko transmisji drogą powietrzną?

  1. APrzed zdjęciem rękawiczek, wewnątrz sali
  2. BZaraz po wejściu do sali
  3. CPo opuszczeniu sali i zamknięciu drzwi
  4. DNigdy; nosi się go do końca zmiany
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  2. BA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
  3. CA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
  4. DA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?

  1. AIgnore it and hope they sort it out
  2. BMeet both of them privately to hear each side
  3. CChange both of their assignments without any discussion
  4. DReport them to human resources at once
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AA child with chickenpox (varicella)
  2. BAn adult with influenza
  3. CA teenager with mumps
  4. DA child with pertussis (whooping cough)
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AAntacids alone, taken after every meal for a month
  2. BSurgery to remove the stomach
  3. CA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
  4. DA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why can pulse oximetry be misleading in carbon monoxide poisoning?

  1. AThe oximeter overheats in smoke-exposed patients
  2. BStandard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
  3. CCarbon monoxide only affects the heart rate reading
  4. DCarbon monoxide makes the oximeter read zero even in a well patient
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AOnly after a meal, because food is needed for absorption
  2. BAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  3. CAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  4. DWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with diabetes and chronic kidney disease had a CT scan with IV contrast. Two days later, the creatinine has risen from 1,4 to 2,0 mg/dL (124 to 177 µmol/L). Which action is most appropriate?

  1. AReport it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
  2. BIgnore it, because contrast never affects kidney function
  3. CGive extra metformin, because the glucose rises after contrast
  4. DRestrict all fluids to protect the kidneys from more contrast
11.FarmakologiaŚredni

Które receptory blokują głównie beta-blokery, np. metoprolol?

  1. AReceptory beta-3 w tkance tłuszczowej
  2. BReceptory muskarynowe w sercu
  3. CReceptory alfa-1 w naczyniach
  4. DReceptory beta-1 adrenergiczne w sercu
12.FarmakologiaTrudny

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  2. BGive half the dose and observe for a reaction
  3. CGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
  4. DGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

When should an adult with cystic fibrosis take pancreatic enzyme capsules?

  1. AWith all meals and snacks that contain fat
  2. BOnce a day on waking, at least an hour before any food
  3. COnly when they have diarrhoea
  4. DOnly at bedtime
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
  2. B"I carry my blue reliever inhaler with me."
  3. C"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  4. D"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which nursing action helps most to prevent and manage delirium in an older inpatient?

  1. ARestrain the patient so that they do not wander off the ward
  2. BUse glasses and hearing aids and reorient the patient often
  3. CMove the patient to a different room each day for variety
  4. DKeep the lights on all night so the patient can see clearly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  2. BA post-renal blockage, with urine backed up
  3. CAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  4. DDiabetes insipidus, with too little ADH
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt blocks histamine receptors on parietal cells
  2. BIt kills H. pylori in the stomach lining
  3. CIt speeds up emptying of the stomach
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a permanent pacemaker is booked for surgery using monopolar diathermy. Why must the team know?

  1. AThe patient cannot have any anaesthetic at all
  2. BDiathermy can interfere with the pacemaker's function
  3. CThe pacemaker will always be removed during surgery
  4. DPacemakers stop all bleeding during surgery
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Kobieta w 32. tygodniu ciąży ze znanym łożyskiem przodującym została przyjęta z powodu krwawienia. Którego postępowania należy unikać?

  1. ABadania pochwowego palpacyjnego
  2. BPomiaru ciśnienia tętniczego
  3. CCiągłego monitorowania czynności serca płodu
  4. DZałożenia dojścia dożylnego
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. AA high-dose oxytocin infusion straight away
  2. BAn emergency caesarean
  3. CCervical ripening with a prostaglandin
  4. DAn immediate amniotomy at the bedside
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which sign shows that a baby is ready to start solid foods?

  1. ASits with support, holds the head steady and shows interest in food
  2. BHas reached 6 weeks of age
  3. CStarts waking more often during the night and seems hungry after milk feeds
  4. DHas cut a first tooth
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. ASit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  2. BGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  3. CWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
  4. DGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent ze schizofrenią mówi: „Głosy mówią mi, że jestem zły.” Która odpowiedź jest najlepsza?

  1. A„Jeśli słyszy pan głosy, musi pan być bardzo chory.”
  2. B„Nie rozmawiajmy na razie o głosach. Proszę mi lepiej opowiedzieć o swojej rodzinie i planach.”
  3. C„Nie słyszę tych głosów, ale widzę, że pana niepokoją. Co one panu mówią?”
  4. D„Głosy nie są prawdziwe, więc proszę je po prostu ignorować.”
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym wykonuje długi rytuał mycia rąk i omija śniadanie. Jakie jest najlepsze początkowe podejście?

  1. AWskazać, jak bezsensowny jest rytuał, i nalegać, aby pacjent natychmiast go przerwał przed śniadaniem
  2. BPozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać
  3. CZamknąć łazienkę na klucz
  4. DPrzerwać rytuał siłą
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011127:25 PM?18:2507:2519:2520:25

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 7:25 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

7:25 PM
  1. 118:25
  2. 207:25
  3. 319:25
  4. 420:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp? mL1 tbsp? mL¼ szklanka? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1½ tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement, ¼ szklanka z herbata, 3 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 13 kg ma zlecone 15 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

13 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
68 kg165 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 165 cm wzrostu i waży 68 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

165 cm68 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g250 mL? mL/h4 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 250 mL. Zlecono 4 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko200 mLgalaretka100 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz425 mLmocz425 mLdren z rany70 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 93 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

93 kg8 hmocz: 425 mLmocz: 425 mLdren z rany: 70 mLwymiociny: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 11:3013:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 11:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:30?

500 mL50 mL/h11:30 → 13:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 65/min, brak reakcji na bodźce, pewne zgięcie rąk i nóg i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Ryzyko niedożywienia

Dlaczego to jest odpowiedź

MUST łączy wskaźnik masy ciała, niezamierzony spadek masy ciała i wpływ ostrej choroby w wynik, który pokazuje ryzyko niedożywienia i ukierunkowuje opiekę żywieniową.

Odpowiedź

D · Ryzyko niedożywienia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain

Dlaczego to jest odpowiedź

When opioids are used for pain under supervision, addiction is uncommon. Gentle explanation of tolerance, side effects and the goal of comfort helps the family support good pain control.

Odpowiedź

B · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Po opuszczeniu sali i zamknięciu drzwi

Dlaczego to jest odpowiedź

Ponieważ cząstki zakaźne pozostają w powietrzu sali, respirator zdejmuje się poza salą po zamknięciu drzwi, a następnie wykonuje higienę rąk. Rękawiczki, okulary ochronne i fartuch zdejmuje się wcześniej.

Odpowiedź

C · Po opuszczeniu sali i zamknięciu drzwi
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Dlaczego to jest odpowiedź

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Odpowiedź

B · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Meet both of them privately to hear each side

Dlaczego to jest odpowiedź

Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.

Odpowiedź

B · Meet both of them privately to hear each side
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A child with chickenpox (varicella)

Dlaczego to jest odpowiedź

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Odpowiedź

A · A child with chickenpox (varicella)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Dlaczego to jest odpowiedź

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Odpowiedź

D · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard SpO2 can appear normal despite severe tissue hypoxia. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and high-concentration oxygen is given.

Odpowiedź

B · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Odpowiedź

C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed

Dlaczego to jest odpowiedź

A creatinine rise of 0,3 mg/dL or more within 48 hours meets the criteria for AKI, and contrast is a recognized risk factor, especially in CKD and diabetes. The nurse reports it, monitors fluid balance and holds metformin until kidney function is reviewed, as metformin can accumulate.Sprawdzono w: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Abdominal CT scan · MedlinePlus (NIH) (2024); Acute kidney failure · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu

Dlaczego to jest odpowiedź

Kardioselektywne beta-blokery blokują receptory beta-1, obniżając częstość akcji serca, kurczliwość i uwalnianie reniny.

Odpowiedź

D · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Dlaczego to jest odpowiedź

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Odpowiedź

A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · With all meals and snacks that contain fat

Dlaczego to jest odpowiedź

In CF, thick secretions block the pancreatic ducts, causing fat malabsorption and fatty stools. Enzyme capsules are taken with every meal and fat-containing snack, with the dose adjusted to fat intake. Fat-soluble vitamins (A, D, E, K) are also supplemented.

Odpowiedź

A · With all meals and snacks that contain fat
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Odpowiedź

A · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often

Dlaczego to jest odpowiedź

Non-drug measures are the mainstay of delirium care: glasses and hearing aids, clocks and calendars, familiar faces, good sleep, hydration, mobility and treating the cause. Restraints and frequent moves make delirium worse.

Odpowiedź

B · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Dlaczego to jest odpowiedź

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Odpowiedź

A · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Dlaczego to jest odpowiedź

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Odpowiedź

D · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Diathermy can interfere with the pacemaker's function

Dlaczego to jest odpowiedź

Electrical interference from monopolar diathermy can inhibit or reprogram pacemakers and defibrillators. The team plans ahead, for example using bipolar diathermy, placing the plate carefully or having the device checked.

Odpowiedź

B · Diathermy can interfere with the pacemaker's function
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Badania pochwowego palpacyjnego

Dlaczego to jest odpowiedź

Badanie pochwowe palpacyjne może naruszyć nisko położone łożysko i spowodować ciężki krwotok. Właściwe są monitorowanie, dostęp dożylny, badania krwi i USG.

Odpowiedź

A · Badania pochwowego palpacyjnego
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Cervical ripening with a prostaglandin

Dlaczego to jest odpowiedź

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Odpowiedź

C · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food

Dlaczego to jest odpowiedź

Readiness for solids, usually around 6 months, includes good head control, sitting with support, interest in food and loss of the tongue-thrust reflex. Night waking and teething are not signs of readiness.

Odpowiedź

A · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Dlaczego to jest odpowiedź

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Odpowiedź

D · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · „Nie słyszę tych głosów, ale widzę, że pana niepokoją. Co one panu mówią?”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka nie spiera się ani nie zgadza, lecz przedstawia swoją rzeczywistość, okazuje empatię i pyta o treść, zwłaszcza w przypadku omamów rozkazujących, które mogą narażać pacjenta lub innych.

Odpowiedź

C · „Nie słyszę tych głosów, ale widzę, że pana niepokoją. Co one panu mówią?”
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Pozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać

Dlaczego to jest odpowiedź

Rytuały zmniejszają silny lęk. Nagłe im przeszkadzanie powoduje cierpienie. Pielęgniarka uwzględnia czas w harmonogramie, wspiera terapię, taką jak ekspozycja z powstrzymaniem reakcji, i pomaga pacjentowi stopniowo ograniczać rytuał.

Odpowiedź

B · Pozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 19:25

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

7 PM → 7 + 12 = 19

Odpowiedź

19:25

Odpowiedź

19:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 172,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
¼ szklanka = 0,25·240 = 60 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Dodaj

V = 7,5 + 15 + 60 + 90 = 172,5 mL

Odpowiedź

V = 172,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 15·13 = 195 mg

Objętość

V = 195/25 = 7,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 132,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(165·68/3600) = √3,117 = 1,765 m²

Dawka

D = 75·1,765 = 132,4 mg

Odpowiedź

D = 132,4 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 1000·20/480 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dawka na godzinę

4·60 = 240 mg/h

Szybkość pompy

R = 240/8 = 30 mL/h

Odpowiedź

R = 30 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,14 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

425 + 425 = 850 mL

Na kilogram na godzinę

U = 850/(93·8) = 1,142 ≈ 1,14 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,14 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 400 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:30 → 13:30 = 2 h

Przetoczona objętość

50·2 = 100 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 100 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 3 + 2 + 3 = 8

Ciężkość

GCS 8 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 65/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 = 2

Interpretacja

2 → niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions