Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pacjent ma temperaturę 38,6 °C, tętno 118/min, częstość oddechów 24/min i nowe splątanie. Co należy podejrzewać w pierwszej kolejności?

  1. ATylko hipoglikemię
  2. BSepsę
  3. CTylko odwodnienie z powodu picia zbyt małej ilości wody
  4. DPrawidłowy przebieg pooperacyjny
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. AIgnore the reading because the patient looks well
  2. BRemove any oxygen because the reading must be wrong
  3. CRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  4. DCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Biblioteka leków pompy infuzyjnej ostrzega, że zaprogramowana dawka przekracza bezpieczny limit. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AKontynuować wlew i sprawdzić pompę na koniec zmiany
  2. BPominąć alert, ponieważ alerty pomp często są błędne
  3. CWyłączyć bibliotekę leków dla tego wlewu
  4. DNajpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  2. B“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  2. B“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
  3. C“I will carry the tablets with me when I go out.”
  4. D“I will sit or lie down when I take a tablet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Którego pacjenta najlepiej przenieść z oddziału intensywnej terapii, aby zrobić miejsce dla nowo przyjmowanego?

  1. AZaintubowany godzinę temu z powodu niewydolności oddechowej, nadal sedowany
  2. BEkstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych
  3. CNa wlewie noradrenaliny, której dawkę zwiększono dziś rano
  4. DPrzyjęty w nocy z krwawieniem z przewodu pokarmowego i nadal otrzymujący krew
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  2. BA single stroke that leaves permanent weakness
  3. CAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  4. DSudden severe headache with neck stiffness
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AA minor throat infection
  2. BHypothermia from the fire service water
  3. CAirway swelling from inhalation injury
  4. DDehydration from sweating
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AOnly if bleeding occurs at home
  2. BEvery hour, during the first week
  3. COnce a year, at a routine visit
  4. DEvery few days, until it is stable
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BMalignant hyperthermia
  3. CAcute hemolytic transfusion reaction
  4. DHypoglycemia from fasting
11.FarmakologiaŚredni

Which technique is correct when giving subcutaneous enoxaparin from a prefilled syringe?

  1. AExpel the air bubble from the syringe first, then inject into the deltoid muscle
  2. BInject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
  3. CMassage the site well for one minute after the injection
  4. DInject into a vein on the back of the hand
12.FarmakologiaTrudny

A patient starting sertraline is taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel better after a week, I can stop taking it."
  2. B"I will tell someone if I have thoughts of harming myself."
  3. C"I may have some nausea at first."
  4. D"It may take a few weeks to feel the full effect."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which advice is most helpful for a patient with Raynaud's phenomenon?

  1. ATake a decongestant tablet before going outdoors
  2. BKeep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
  3. CRub the fingers hard with snow during an attack
  4. DSoak the hands in cold water to toughen the vessels
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with a confirmed pulmonary embolism has BP 78/50 mmHg despite fluids, and the right ventricle is dilated on echocardiography. Which treatment is most likely?

  1. AOral apixaban only, started next week
  2. BSystemic thrombolysis
  3. CAn inhaled bronchodilator
  4. DCompression stockings and bed rest
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with migraine takes painkillers or triptans on most days and now has a headache almost every day. What is the likely problem?

  1. ANormal progress of migraine
  2. BA brain tumour, which is almost certain
  3. CAn allergy to the painkillers
  4. DMedication overuse headache
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z ciężkim urazem głowy nie otwiera oczu, a w odpowiedzi na ból ramiona prostują się i rotują do wewnątrz, nogi są wyprostowane. Co to wskazuje?

  1. ASztywność odmóżdżeniową (wyprostną): ciężkie uszkodzenie pnia mózgu
  2. BPrawidłową reakcję wycofania na bodziec bólowy
  3. CNapad ogniskowy, który ustąpi bez leczenia
  4. DSztywność dekortykacyjną (zgięciową), objaw łagodnego uszkodzenia kory
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaka porada dotycząca jedzenia zmniejsza ryzyko zatkania przy nowej ileostomii?

  1. AJeść dużo orzechów i nasion od pierwszego dnia
  2. BDokładnie przeżuwać i wprowadzać pokarmy bogate w błonnik powoli
  3. CPołykać jedzenie szybko, bez dużego przeżuwania
  4. DPić bardzo mało, aby wydzielina była gęsta
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AA full-thickness burn
  2. BAn arterial ulcer caused by poor circulation
  3. CIncontinence-associated dermatitis
  4. DA category 4 pressure ulcer over the sacrum
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. ARooting reflex
  2. BTonic neck reflex
  3. CPalmar grasp reflex
  4. DMoro reflex
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 36. tygodniu ciąży ze stanem przedrzucawkowym zgłasza nowy ból pod prawym łukiem żebrowym i nudności. Jak powinna zareagować pielęgniarka?

  1. AOdnotować to na poranny obchód
  2. BPodać lek zobojętniający kwas żołądkowy i uspokoić ją, że zgaga jest częsta w późnej ciąży
  3. CZachęcić ją do spaceru, aby złagodzić dolegliwości
  4. DPilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

5-tygodniowe niemowlę wymiotuje gwałtownie (chlustająco) po każdym karmieniu i po wymiotach wydaje się głodne. Jaka jest prawdopodobna przyczyna?

  1. AStenoza odźwiernika
  2. BWgłobienie jelita
  3. CRefluks żołądkowo-przełykowy prawidłowy dla wieku
  4. DChoroba Hirschsprunga
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 5-year-old insists that a tall, thin glass holds more juice than a short, wide glass, although he saw the same amount poured into each. What explains this?

  1. AHe has a visual problem and needs an eye examination
  2. BHe is showing abstract reasoning typical of the formal operational stage
  3. CIt is a sign of intellectual disability that needs assessment
  4. DHe has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with dependent personality disorder asks the nurse to choose her clothes and meals every day. What is an appropriate nursing goal?

  1. AThe patient will move in with a relative who can make decisions for her
  2. BThe patient will make small everyday decisions on her own
  3. CThe patient will avoid contact with others until she feels more confident
  4. DThe patient will let staff make all her decisions while in hospital
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Którego pacjenta pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. ANowo przyjętego pacjenta, który mówi, że głosy każą mu wyskoczyć przez okno
  2. BPacjenta z depresją, który prosi o pomoc w zaśnięciu
  3. CPacjenta przyjmującego lit z drobnym drżeniem rąk
  4. DPacjenta z lękiem, który chce omówić plany wypisu przed porannym obchodem
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
7 lb 5 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 7 lb 5 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

7 lb 5 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
4 mcg/kg/min? mg/h57 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zlecenie brzmi 4 mcg/kg/min dla pacjenta o masie 57 kg. Wyraź szybkość dawki D w mg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

4 mcg/kg/min57 kg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
0,5%2 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 2 mL roztworu 0,5% (w/v)?

0,5% w/v2 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
99 kg182 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 182 cm wzrostu i waży 99 kg. Zlecono 250 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

182 cm99 kg250 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

250 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 15 gtt/mL. Zlecono 40 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mg/250 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa150 mLherbata150 mLgalaretka120 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz350 mLmocz350 mLmocz150 mLmocz200 mLdren z rany110 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 97 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

97 kg8 hmocz: 350 mLmocz: 350 mLmocz: 150 mLmocz: 200 mLdren z rany: 110 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL75 mL/hstart 07:3011:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:30?

500 mL75 mL/h07:30 → 11:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 86% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 86%O₂SBP 118HR 64AT 36,9 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Sepsę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka, tachykardia, tachypnoe i zaburzenia świadomości sugerują sepsę. Wymaga to pilnego wezwania pomocy i leczenia, np. pakietem „sepsis six".

Odpowiedź

B · Sepsę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Dlaczego to jest odpowiedź

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Odpowiedź

D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy

Dlaczego to jest odpowiedź

Limity inteligentnych pomp ustawia się po to, by wychwytywać błędy programowania i obliczeń. Pielęgniarka sprawdza zlecenie, stężenie, dawkę i szybkość, zanim zdecyduje, czy pominięcie alertu jest rzeczywiście uzasadnione.

Odpowiedź

D · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Odpowiedź

A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Odpowiedź

A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Ekstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent ekstubowany, na tlenie o niskim przepływie, bez leków wazoaktywnych, jest stabilny i poprawia się. Niedawna intubacja, rosnące zapotrzebowanie na leki obkurczające naczynia i czynne krwawienie wymagają opieki na poziomie OIT.

Odpowiedź

B · Ekstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Dlaczego to jest odpowiedź

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Odpowiedź

C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Airway swelling from inhalation injury

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Odpowiedź

C · Airway swelling from inhalation injury
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Every few days, until it is stable

Dlaczego to jest odpowiedź

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Odpowiedź

D · Every few days, until it is stable
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Malignant hyperthermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Odpowiedź

B · Malignant hyperthermia
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards

Dlaczego to jest odpowiedź

Enoxaparin is given deep subcutaneously, usually in the abdomen at least 5 cm from the umbilicus. The air bubble in the prefilled syringe is not expelled, and rubbing the site increases bruising.

Odpowiedź

B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."

Dlaczego to jest odpowiedź

Antidepressants are continued for months after improvement to prevent relapse, and are tapered when stopped. Early nausea, delayed benefit and monitoring for suicidal thoughts are correct points.

Odpowiedź

A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking

Dlaczego to jest odpowiedź

Keeping the core and hands warm, wearing gloves and stopping smoking reduce attacks. Vasoconstrictors such as decongestants and nicotine make it worse. During an attack, gentle warming of the hands is advised.

Odpowiedź

B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Systemic thrombolysis

Dlaczego to jest odpowiedź

A PE causing sustained hypotension is high-risk and usually treated with thrombolysis to dissolve the clot quickly, unless contraindicated, when surgical or catheter removal may be used. Stable patients are usually treated with anticoagulation alone.

Odpowiedź

B · Systemic thrombolysis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Medication overuse headache

Dlaczego to jest odpowiedź

Frequent use of painkillers or triptans can cause medication overuse headache. Treatment involves withdrawing the overused drug under guidance and starting a preventive treatment if needed.

Odpowiedź

D · Medication overuse headache
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Sztywność odmóżdżeniową (wyprostną): ciężkie uszkodzenie pnia mózgu

Dlaczego to jest odpowiedź

Nieprawidłowe prostowanie w odpowiedzi na ból (wynik ruchowy w GCS 2) wskazuje na ciężkie uszkodzenie w pniu mózgu lub w jego pobliżu i ma gorsze rokowanie niż nieprawidłowe zginanie (sztywność dekortykacyjna, wynik ruchowy 3). Każde nowe nieprawidłowe ułożenie wymaga natychmiastowej eskalacji.

Odpowiedź

A · Sztywność odmóżdżeniową (wyprostną): ciężkie uszkodzenie pnia mózgu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Dokładnie przeżuwać i wprowadzać pokarmy bogate w błonnik powoli

Dlaczego to jest odpowiedź

Pokarmy bogate w błonnik, takie jak orzechy, kukurydza, suszone owoce i skórki owoców, mogą tworzyć grudki zatykające wąską stomię. Dokładne przeżuwanie, powolne wprowadzanie tych pokarmów i picie odpowiedniej ilości płynów zmniejszają ryzyko. Objawy zatkania to skurcze, obrzęknięta stomia i brak wydzieliny.

Odpowiedź

B · Dokładnie przeżuwać i wprowadzać pokarmy bogate w błonnik powoli
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Incontinence-associated dermatitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Odpowiedź

C · Incontinence-associated dermatitis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Tonic neck reflex

Dlaczego to jest odpowiedź

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Odpowiedź

B · Tonic neck reflex
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Pilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w nadbrzuszu w stanie przedrzucawkowym sugeruje obrzęk wątroby lub zespół HELLP i jest cechą ciężką. Wymaga pilnej konsultacji lekarskiej, badań krwi (płytki krwi, enzymy wątrobowe) i ścisłego monitorowania.

Odpowiedź

D · Pilnie zgłosić to jako możliwy objaw zajęcia wątroby lub zespołu HELLP
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Stenoza odźwiernika

Dlaczego to jest odpowiedź

Stenoza odźwiernika zwykle ujawnia się w 2.–8. tygodniu życia chlustającymi wymiotami bez żółci, głodem po wymiotach, utratą masy ciała, a czasem wyczuwalnym guzem o kształcie oliwki.

Odpowiedź

A · Stenoza odźwiernika
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage

Dlaczego to jest odpowiedź

Preoperational children focus on one feature, such as height, and cannot yet understand that the amount stays the same when the shape changes. Conservation develops in the concrete operational stage, from about 7 years.

Odpowiedź

D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · The patient will make small everyday decisions on her own

Dlaczego to jest odpowiedź

People with dependent personality disorder have an excessive need to be cared for and difficulty making decisions. Nursing care encourages and praises small independent decisions to build confidence.

Odpowiedź

B · The patient will make small everyday decisions on her own
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Nowo przyjętego pacjenta, który mówi, że głosy każą mu wyskoczyć przez okno

Dlaczego to jest odpowiedź

Omamy rozkazujące do samouszkodzenia wskazują na bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa. Drobne drżenie jest częstym działaniem niepożądanym litu, a pozostałe prośby mogą chwilę poczekać.

Odpowiedź

A · Nowo przyjętego pacjenta, który mówi, że głosy każą mu wyskoczyć przez okno
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,32 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

5 oz/16 = 0,3125 lb
7 + 0,3125 = 7,313 lb

Funty na kilogramy

m = 7,313/2,2 = 3,324 ≈ 3,32 kg

Odpowiedź

m = 3,32 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 13,68 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 4 mcg/kg/min × 57 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 4·57·60/1000 = 13,68 mg/h

Odpowiedź

D = 13,68 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 10 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

0,5% = 0,5 g/100 mL = 5 mg/mL

Masa leku

m = 5·2 = 10 mg

Odpowiedź

m = 10 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 559,3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(182·99/3600) = √5,005 = 2,237 m²

Dawka

D = 250·2,237 = 559,3 mg

Odpowiedź

D = 559,3 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 8 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Odpowiedź

R = 8 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 8 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

40/1 = 40 mL/h

Szybkość kapania

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,35 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

350 + 350 + 150 + 200 = 1050 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1050/(97·8) = 1,353 ≈ 1,35 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,35 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 200 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 11:30 = 4 h

Przetoczona objętość

75·4 = 300 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 300 = 200 mL

Odpowiedź

V = 200 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 90

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 15 = 90

Odpowiedź

MFS = 90
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na tlenie → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions