Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. ARead out the latest notes over the phone
  2. BGive full details, as close family members have a right to know
  3. CHang up without saying anything
  4. DCheck the patient's wishes and the caller's identity first
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising heart rate
  2. BRestlessness
  3. CCyanosis
  4. DA rising respiratory rate
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pielęgniarka otrzymuje zlecenie ustne przez telefon. Jakie postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. AWykonać je bez zapisywania
  2. BPoprosić koleżankę, by też słuchała i zapamiętała
  3. CZapamiętać je i zapisać na koniec zmiany
  4. DZapisać je i odczytać zlecającemu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarkę z opryszczką wargową (herpes labialis) przydzielono do oddziału noworodkowego. Co jest najbardziej właściwe?

  1. AZałożyć rękawiczki i pracować jak zwykle
  2. BPoinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
  3. CNikomu nie mówić i zakrywać zmianę makijażem podczas zmian
  4. DPracować jak zwykle, ponieważ opryszczka wargowa jest bardzo częsta
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Asystent pielęgniarski zgłasza stan czterech pacjentów. Które zgłoszenie wymaga uwagi pielęgniarki w pierwszej kolejności?

  1. APacjent prosi o dodatkową poduszkę
  2. BPacjent oddał 300 mL moczu w ciągu ostatnich 6 godzin
  3. CPacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min
  4. DPacjent z POChP ma SpO₂ 90% w spoczynku, co odpowiada jego zwykłym wartościom
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. ACreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  2. BPotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  3. CGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  2. BOnly people over 80 who have already had shingles themselves
  3. CNo one, because shingles cannot spread
  4. DPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AMyxoedema coma
  2. BAddisonian crisis
  3. CThyroid storm
  4. DHypoglycaemia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący warfarynę zaczął jeść duże codzienne porcje jarmużu i szpinaku. INR spadł. Jaka rada jest najwłaściwsza?

  1. APodwoić dawkę warfaryny, nie informując lekarza zlecającego
  2. BOdstawić warfarynę do czasu powrotu do normalnej diety
  3. CUtrzymywać stałe spożycie produktów bogatych w witaminę K z dnia na dzień
  4. DNigdy więcej nie jeść zielonych warzyw
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  2. B"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  3. C"I will have my INR checked as often as I am told to"
  4. D"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
11.FarmakologiaŚredni

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. APut both drops in at exactly the same moment
  2. BMix the drops in one bottle first
  3. CWait at least 5 minutes between the two drops
  4. DUse only one of them each day
12.FarmakologiaTrudny

Przy przedawkowaniu kwasu acetylosalicylowego można alkalizować mocz wodorowęglanem sodu. Dlaczego zwiększa to wydalanie salicylanów?

  1. AWodorowęglan wiąże salicylan i go inaktywuje
  2. BWięcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
  3. CWodorowęglan przyspiesza metabolizm salicylanu w wątrobie do form nieczynnych
  4. DZasadowy mocz zwiększa przesączanie kłębuszkowe
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. AHyperkalaemia
  2. BA normal finding during pain
  3. CPericarditis
  4. DMyocardial ischaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ASternal wound infection with an unstable sternum
  2. BNormal wound healing with some expected discharge
  3. CPericarditis from the operation
  4. DCostochondritis caused by forceful coughing
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Piętnaście minut po leczeniu tabletkami glukozy glikemia pacjenta wzrosła z 3,2 do 5,1 mmol/L. Następny posiłek jest za dwie godziny. Co powinno się teraz stać?

  1. APodać kolejną dawkę tabletek glukozy, aby podnieść poziom wyżej
  2. BPodać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
  3. CNie trzeba nic robić do czasu podania następnego posiłku
  4. DOd razu podać zwykłą dawkę szybko działającej insuliny
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

An 84-year-old man became more confused a week after starting oxybutynin. Infection has been ruled out. What should the nurse suspect?

  1. ANormal ageing that needs no review
  2. BAnticholinergic side effects of the drug
  3. CA sign that the drug dose is too low
  4. DA symptom of a high potassium from the drug
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How can low-dose opioids help a patient with breathlessness from advanced cancer?

  1. AThey cure the underlying lung disease
  2. BThey reduce the feeling of breathlessness
  3. CThey open the airways like an inhaler
  4. DThey increase the oxygen level in the blood
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with haematemesis becomes drowsy and starts to vomit blood again. What is the immediate priority?

  1. ASend a stool sample for faecal occult blood testing
  2. BTurn the patient onto their side to protect the airway
  3. CComplete the admission paperwork and medication history
  4. DGive a large glass of iced water to slow the bleeding
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AAsk her partner to sign for her
  2. BUse gestures and simple English only
  3. CUse a professional interpreter
  4. DAsk her 10-year-old child to interpret
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Why does the foramen ovale close soon after birth?

  1. AThe umbilical vein carries more blood to the heart
  2. BBlood flow to the lungs decreases after birth
  3. CProstaglandin levels rise in the newborn's blood
  4. DLeft atrial pressure rises above right atrial pressure
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which early sign may tell a child with haemophilia that a joint bleed is starting?

  1. AA sudden fever with a rash
  2. BTingling or warmth in the joint
  3. CAn itchy feeling on the skin over the elbow
  4. DA cold, pale hand or foot
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Przytomne 6-miesięczne niemowlę dławi się i nie może płakać ani kaszleć. Która technika jest właściwa?

  1. A„Ślepe” wymiatanie palcem w jamie ustnej
  2. BUciśnięcia nadbrzusza
  3. CDo 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej
  4. DTrzymanie niemowlęcia za kostki głową w dół i potrząsanie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"What would be different for you if you drank less?"
  2. B"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  3. C"If you don't stop drinking now, you'll die."
  4. D"I've decided that you need to stop drinking completely."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Which intervention is most appropriate for an older patient with delirium?

  1. AMove the patient to a different room each day
  2. BUse physical restraints at night to prevent falls
  3. CKeep the lights on and the television loud all night to keep her alert and stop her from sleeping too much
  4. DProvide orientation cues, make sure glasses and hearing aids are used, and involve the family
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C103,4 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 103,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

103,4 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
8 mcg/kg/min? mg/h104 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zlecenie brzmi 8 mcg/kg/min dla pacjenta o masie 104 kg. Wyraź szybkość dawki D w mg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8 mcg/kg/min104 kg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
30 kg2 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 30 kg. Zlecona dawka to 2 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

30 kg2 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 850 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

850 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
10 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 90 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

90 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 900 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko200 mLsok150 mLherbata200 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz400 mLmocz250 mLmocz225 mLdren z rany130 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 200 mLsok: 150 mLherbata: 200 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 400 mLmocz: 250 mLmocz: 225 mLdren z rany: 130 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL150 mL/hstart 07:3013:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:00?

1000 mL150 mL/h07:30 → 13:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Dlaczego to jest odpowiedź

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Odpowiedź

D · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Cyanosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Odpowiedź

C · Cyanosis
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Zapisać je i odczytać zlecającemu

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapisanie zlecenia i odczytanie go potwierdza, że zostało prawidłowo usłyszane. Zlecenia ustne ogranicza się zgodnie z procedurą do sytuacji pilnych, a zlecający podpisuje je później.

Odpowiedź

D · Zapisać je i odczytać zlecającemu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział

Dlaczego to jest odpowiedź

Wirus opryszczki pospolitej może powodować ciężkie zakażenie u noworodków. Personel z czynnymi zmianami informuje przełożonego i stosuje się do zaleceń medycyny pracy, co często oznacza unikanie kontaktu z noworodkami i innymi pacjentami wysokiego ryzyka do czasu wygojenia zmiany.

Odpowiedź

B · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowy niepokój z przyspieszonym tętnem po operacji może oznaczać krwawienie, sepsę lub hipoksję. SpO₂ 90% jest oczekiwane u tego pacjenta z POChP, a 300 mL w ciągu 6 godzin (50 mL/h) to wystarczająca diureza.

Odpowiedź

C · Pacjent dzień po operacji jamy brzusznej jest nowo niespokojny i ma tętno 124/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Dlaczego to jest odpowiedź

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Odpowiedź

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Dlaczego to jest odpowiedź

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Odpowiedź

D · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Thyroid storm

Dlaczego to jest odpowiedź

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Odpowiedź

C · Thyroid storm
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Utrzymywać stałe spożycie produktów bogatych w witaminę K z dnia na dzień

Dlaczego to jest odpowiedź

Witamina K przeciwdziała warfarynie, więc duży wzrost spożycia zielonych warzyw liściastych obniża INR. Pacjenci nie muszą unikać tych produktów, ale powinni utrzymywać ich stałą ilość, aby dawkę można było właściwie ustalić.Sprawdzono w: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Utrzymywać stałe spożycie produktów bogatych w witaminę K z dnia na dzień
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Dlaczego to jest odpowiedź

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Sprawdzono w: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Wait at least 5 minutes between the two drops

Dlaczego to jest odpowiedź

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Odpowiedź

C · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Salicylan jest słabym kwasem. W zasadowym moczu większa jego część występuje w postaci zjonizowanej, która zostaje „uwięziona” w kanaliku i wydalona. Nazywa się to pułapką jonową.

Odpowiedź

B · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Myocardial ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Odpowiedź

D · Myocardial ischaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Sternal wound infection with an unstable sternum

Dlaczego to jest odpowiedź

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Odpowiedź

A · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy glikemia przekracza 4 mmol/L, dłużej działające węglowodany (lub następny posiłek, jeśli jest bliski) zapobiegają nawrotowi. Przyczynę hipoglikemii należy ustalić i udokumentować, a plan leczenia zweryfikować, jeśli epizody się powtarzają.

Odpowiedź

B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Anticholinergic side effects of the drug

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticholinergic drugs such as oxybutynin can cause confusion and worsen cognition in older people. The prescriber should review the medicine and the patient's overall anticholinergic burden.

Odpowiedź

B · Anticholinergic side effects of the drug
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · They reduce the feeling of breathlessness

Dlaczego to jest odpowiedź

In palliative care, low-dose opioids reduce the sensation of breathlessness and the anxiety it causes. Fans, positioning, relaxation and treating reversible causes are also used.

Odpowiedź

B · They reduce the feeling of breathlessness
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Turn the patient onto their side to protect the airway

Dlaczego to jest odpowiedź

A drowsy patient who is vomiting may aspirate blood. Positioning on the side and suctioning protect the airway while help is called; large-bore IV access, bloods and fluid resuscitation follow.

Odpowiedź

B · Turn the patient onto their side to protect the airway
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Use a professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Odpowiedź

C · Use a professional interpreter
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Left atrial pressure rises above right atrial pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

With the first breaths, pulmonary resistance falls and more blood returns to the left atrium, while cord clamping lowers right-sided pressure. The higher left atrial pressure pushes the flap of the foramen ovale shut.

Odpowiedź

D · Left atrial pressure rises above right atrial pressure
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Tingling or warmth in the joint

Dlaczego to jest odpowiedź

Many children with haemophilia feel tingling, warmth or tightness in a joint before pain, swelling and reduced movement develop. Treating early with factor replacement limits joint damage.

Odpowiedź

B · Tingling or warmth in the joint
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Do 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

U niemowląt poniżej 1. roku życia na zmianę wykonuje się uderzenia w plecy i uciśnięcia klatki piersiowej, trzymając niemowlę głową w dół wzdłuż przedramienia. U niemowląt nie stosuje się uciśnięć nadbrzusza.

Odpowiedź

C · Do 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "What would be different for you if you drank less?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Odpowiedź

A · "What would be different for you if you drank less?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Provide orientation cues, make sure glasses and hearing aids are used, and involve the family

Dlaczego to jest odpowiedź

Non-drug measures, such as clocks and calendars, sensory aids, a normal sleep-wake cycle, mobility, hydration and familiar people, help while the underlying cause is treated. Restraints and frequent moves worsen delirium.

Odpowiedź

D · Provide orientation cues, make sure glasses and hearing aids are used, and involve the family
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 39,7 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

103,4 − 32 = 71,4

Pomnóż przez 5/9

T = 71,4·5/9 = 39,67 ≈ 39,7 °C

Odpowiedź

T = 39,7 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 49,92 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 8 mcg/kg/min × 104 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 8·104·60/1000 = 49,92 mg/h

Odpowiedź

D = 49,92 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 30 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

2·30 = 60 mg

Na dawkę

D = 60/2 = 30 mg

Odpowiedź

D = 30 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,17 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 850/5000 = 0,17 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,17 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

90/60 = 1,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,5·10 = 15 gtt/min

Odpowiedź

R = 15 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 5,4 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/15 = 168 mL/h

Pozostały czas

t = 900/168 = 5,357 ≈ 5,4 h

Odpowiedź

t = 5,4 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 445 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 150 + 200 = 550 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1450 mL

Suma wydalonych

400 + 250 + 225 + 130 = 1005 mL

Bilans

B = 1450 − 1005 = 445 mL

Odpowiedź

B = 445 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 175 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 13:00 = 5,5 h

Przetoczona objętość

150·5,5 = 825 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 825 = 175 mL

Odpowiedź

V = 175 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 21

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 4 + 4 + 4 + 3 = 21

Odpowiedź

B = 21
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 2 + 4 + 2 = 14

Poziom ryzyka

14 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions