Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pacjent słabo mówi po angielsku. Kto powinien tłumaczyć podczas ważnej rozmowy dotyczącej zgody?

  1. ADowolny członek personelu, który zna kilka słów w tym języku
  2. BOdwiedzający pacjenta z sąsiedniego łóżka
  3. CMałe dziecko pacjenta
  4. DProfesjonalny tłumacz medyczny
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. AImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
  2. BPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  3. CTurn the patient every two hours to protect the skin
  4. DPain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?

  1. AAllow glass bottles if the patient seems calm
  2. BKeep the door closed at all times so the patient has privacy
  3. CRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
  4. DLet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient with active pulmonary tuberculosis who is going home on treatment. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will come back for sputum tests as planned.”
  2. B“I will need to take my medicines for several months.”
  3. C“I can stop taking the pills once I feel better.”
  4. D“I will cover my mouth with a tissue when I cough.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  2. BPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  3. CMild bruising around the fracture site on the second day
  4. DItching under the cast during the first week after it was applied
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Na szpitalnym oddziale ratunkowym, który pacjent powinien trafić prosto do pomieszczenia zabiegowego?

  1. A25-latek ze skręconym nadgarstkiem i prawidłowymi parametrami życiowymi
  2. B45-latek, który prosi o wystawienie kolejnej recepty
  3. C60-latek z uciskiem w klatce piersiowej, poceniem się i nudnościami od 20 minut
  4. D30-latek z bólem gardła od dwóch dni i temperaturą 38,0 °C
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?

  1. AHair colour and nail growth only, with no effect on organs
  2. BBlood glucose and cholesterol only
  3. CThe sense of smell and taste only, with no other effects
  4. DThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt is mainly given to lower the blood pressure
  2. BIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  3. CIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  4. DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?

  1. ASerum sodium
  2. BSerum calcium
  3. CSerum chloride
  4. DSerum amylase
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. AHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
  2. BAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
  3. CCheck the TSH and double the dose if it is still low
  4. DGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób heparyna wywołuje działanie przeciwkrzepliwe?

  1. ANieodwracalnie hamuje płytkową COX-1
  2. BRozkłada fibrynę w istniejących skrzeplinach
  3. CNasila działanie antytrombiny, która inaktywuje trombinę i czynnik Xa
  4. DBlokuje zależną od witaminy K syntezę czynników krzepnięcia w wątrobie
12.FarmakologiaTrudny

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BCholinergic toxidrome
  3. CAnticholinergic toxidrome
  4. DOpioid toxidrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient is on a short course of oral prednisolone for an asthma exacerbation. Which effect should the nurse monitor for?

  1. ALow blood pressure
  2. BLow blood sodium
  3. CRaised blood glucose
  4. DSlow heart rate
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to cough harder to help the flow
  2. BSpeed up the drainage to finish quickly
  3. CLie the patient flat until the drainage is complete
  4. DStop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?

  1. ADoubling the warfarin dose to stabilise the INR
  2. BUrgent reversal of the anticoagulant effect
  3. CStarting aspirin to prevent further clots
  4. DIV thrombolysis within 4,5 hours
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z ostrym udarem niedokrwiennym nie jest kandydatem do trombolizy. W pierwszej dobie ciśnienie krwi wynosi 190/100 mmHg, bez innego stanu nagłego. Co jest zasadniczo właściwe?

  1. APodawać azotany w aerozolu co 5 minut, aż do spadku poniżej 120 mmHg
  2. BSzybko obniżyć do 110/70 mmHg lekami dożylnymi
  3. CPołożyć pacjenta płasko i podać duży bolus płynów
  4. DUnikać agresywnego obniżania i stosować cele wyznaczone przez zespół udarowy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is the time a surgical limb tourniquet is inflated carefully recorded?

  1. ALong inflation can cause nerve and muscle damage
  2. BThe surgeon is paid per minute of use
  3. CIt shows how long the anaesthetic gas was used
  4. DThe tourniquet slowly loses all its air after one minute
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. AA side effect of the analgesia given
  2. BPerforation with peritonitis
  3. CThe appendicitis has settled by itself
  4. DSimple constipation that needs a laxative
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Odchody połogowe o nieprzyjemnym zapachu w 3. dobie po porodzie najprawdopodobniej wskazują na:

  1. APrawidłowe odchody połogowe
  2. BZakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)
  3. COdwodnienie
  4. DPełny pęcherz moczowy uciskający macicę
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a previous caesarean is having a trial of labour. Which induction agent should the nurse question?

  1. AMisoprostol
  2. BOxytocin used per protocol
  3. CAmniotomy
  4. DA balloon catheter
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. APulls to stand while holding on to furniture
  2. BSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  3. CHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
  4. DSays two or three clear words with meaning
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The parents of a 5-year-old refuse a life-saving blood transfusion for religious reasons. What generally happens?

  1. AThe team must withhold it, because parents always have the final say in every case
  2. BThe team waits until the child is old enough to make the decision for himself
  3. CRespect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
  4. DThe nurse gives the transfusion secretly while the parents are out of the room, to save time
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which finding in a patient with anorexia nervosa is most concerning?

  1. AConstipation for the past few days
  2. BFeeling cold in a warm room
  3. CDry skin and brittle hair
  4. DA resting heart rate of 38/min
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?

  1. ASelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
  2. BShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
  3. CNon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
  4. DSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C99,4 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 99,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

99,4 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2½ tsp? mL3 fl oz? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2½ tsp z syrop na kaszel, 3 fl oz z sok, 1½ tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 10 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

10 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,39 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,39 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLwoda120 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz200 mLmocz300 mLmocz475 mLmocz275 mLdren z rany150 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 59 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

59 kg12 hmocz: 200 mLmocz: 300 mLmocz: 475 mLmocz: 275 mLdren z rany: 150 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 100 mL/hstart 09:30trazem​ = ? h120 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 09:30 z prędkością 120 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 100 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 4 h100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Profesjonalny tłumacz medyczny

Dlaczego to jest odpowiedź

Profesjonalni tłumacze tłumaczą dokładnie i zachowują poufność. Członkowie rodziny, zwłaszcza dzieci, mogą coś pominąć, dodać własne poglądy lub zostać obciążeni tymi informacjami.

Odpowiedź

D · Profesjonalny tłumacz medyczny
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Dlaczego to jest odpowiedź

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Odpowiedź

A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.

Odpowiedź

C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · “I can stop taking the pills once I feel better.”

Dlaczego to jest odpowiedź

TB treatment lasts several months, and stopping when symptoms improve can lead to relapse and drug-resistant TB. Covering coughs and attending follow-up for sputum tests are correct.

Odpowiedź

C · “I can stop taking the pills once I feel better.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Dlaczego to jest odpowiedź

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Odpowiedź

B · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · 60-latek z uciskiem w klatce piersiowej, poceniem się i nudnościami od 20 minut

Dlaczego to jest odpowiedź

Ucisk w klatce piersiowej z poceniem się i nudnościami może oznaczać zawał serca, więc pacjent potrzebuje EKG w ciągu minut. Pozostali pacjenci są stabilni i mogą bezpiecznie poczekać.

Odpowiedź

C · 60-latek z uciskiem w klatce piersiowej, poceniem się i nudnościami od 20 minut
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.

Odpowiedź

D · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Odpowiedź

B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Serum calcium

Dlaczego to jest odpowiedź

In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Sprawdzono w: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Serum calcium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Dlaczego to jest odpowiedź

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Odpowiedź

A · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Nasila działanie antytrombiny, która inaktywuje trombinę i czynnik Xa

Dlaczego to jest odpowiedź

Heparyna wiąże antytrombinę i znacznie przyspiesza inaktywację przez nią trombiny i czynnika Xa. Heparyny drobnocząsteczkowe działają głównie na czynnik Xa.

Odpowiedź

C · Nasila działanie antytrombiny, która inaktywuje trombinę i czynnik Xa
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Anticholinergic toxidrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Odpowiedź

C · Anticholinergic toxidrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Raised blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Corticosteroids raise blood glucose, which matters especially in diabetes. Short courses can also cause mood changes, insomnia, indigestion and fluid retention. Long-term use adds osteoporosis, adrenal suppression and infection risk.

Odpowiedź

C · Raised blood glucose
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Odpowiedź

D · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent reversal of the anticoagulant effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.

Odpowiedź

B · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Unikać agresywnego obniżania i stosować cele wyznaczone przez zespół udarowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Po udarze niedokrwiennym strefa penumbry zależy od ciśnienia krwi w zakresie perfuzji. Jeśli nie planuje się trombolizy ani nie występuje inny stan nagły (taki jak rozwarstwienie aorty lub ostra niewydolność serca), wytyczne często akceptują wyższe ciśnienia na wczesnym etapie (np. leczenie tylko powyżej 220/120 mmHg w niektórych zaleceniach). Cele ustala zespół udarowy.

Odpowiedź

D · Unikać agresywnego obniżania i stosować cele wyznaczone przez zespół udarowy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Long inflation can cause nerve and muscle damage

Dlaczego to jest odpowiedź

A tourniquet creates a bloodless field but causes limb ischaemia. Inflation time and pressure are recorded and the surgeon is told at set intervals, as long inflation can damage nerves and muscle.

Odpowiedź

A · Long inflation can cause nerve and muscle damage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Perforation with peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Odpowiedź

B · Perforation with peritonitis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Zakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)

Dlaczego to jest odpowiedź

Odchody połogowe o nieprzyjemnym zapachu, zwłaszcza z gorączką, tkliwością macicy i tachykardią, sugerują zapalenie błony śluzowej macicy. Należy to zgłosić.

Odpowiedź

B · Zakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Misoprostol

Dlaczego to jest odpowiedź

Misoprostol is avoided in women with a uterine scar because of a high risk of uterine rupture. Mechanical methods, amniotomy and carefully monitored oxytocin may be used.

Odpowiedź

A · Misoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Dlaczego to jest odpowiedź

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Odpowiedź

C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Clinicians work with families to respect beliefs and use alternatives where safe. When a child's life is at risk, many legal systems allow the team to seek a court order or act in an emergency to give necessary treatment.

Odpowiedź

C · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · A resting heart rate of 38/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe bradycardia suggests cardiovascular compromise from starvation and can lead to dangerous arrhythmias. It is a common reason for urgent medical admission.

Odpowiedź

D · A resting heart rate of 38/min
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time

Dlaczego to jest odpowiedź

Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.

Odpowiedź

C · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 37,4 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

99,4 − 32 = 67,4

Pomnóż przez 5/9

T = 67,4·5/9 = 37,44 ≈ 37,4 °C

Odpowiedź

T = 37,4 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 125 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Dodaj

V = 12,5 + 90 + 22,5 = 125 mL

Odpowiedź

V = 125 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·10 = 40 mg

Objętość

V = 40/20 = 2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,39 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,39 mg = 390 mcg

Objętość

V = 390/1000 = 0,39 mL

Odpowiedź

V = 0,39 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·10 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 4,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Pozostały czas

t = 750/160 = 4,688 ≈ 4,7 h

Odpowiedź

t = 4,7 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,77 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

200 + 300 + 475 + 275 = 1250 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1250/(59·12) = 1,766 ≈ 1,77 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,77 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 9,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL pozostało

Druga część

520/100 = 5,2 h

Czas całkowity

t = 4 + 5,2 = 9,2 h

Odpowiedź

t = 9,2 h

To około 9 h 12 min, więc worek skończy się około 18:42.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 12

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 2 + 3 + 3 + 1 = 12

Odpowiedź

B = 12
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 1 + 1 + 2 + 3 + 3 = 14

Poziom ryzyka

14 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions