Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które zachowanie świadczy o aktywnym słuchaniu?

  1. APlanowanie odpowiedzi w czasie, gdy pacjent mówi
  2. BZmiana tematu, gdy pojawiają się emocje
  3. CPatrzenie w ekran komputera w celu robienia notatek podczas rozmowy
  4. DParafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. ADocument accurately and follow the child safeguarding procedure
  2. BConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  3. CSend the child home and phone the family next week
  4. DIgnore it, as children often bruise themselves
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. ATake rectal temperatures for accuracy
  2. BUse a firm toothbrush and a safety razor
  3. CUse a soft toothbrush and an electric razor
  4. DFloss hard each day to keep the gums healthy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjent w poczekalni oddziału ratunkowego ma kaszel od sześciu tygodni, nocne poty, utratę masy ciała i krew w plwocinie. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AWdrożyć środki ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt, z fartuchem i rękawiczkami dla personelu
  2. BPoprosić pacjenta, by czekał w poczekalni do wywołania
  3. CZałożyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną
  4. DUmieścić pacjenta we wspólnym boksie z zasłoniętą zasłoną
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AMassage the uterus firmly for ten minutes
  2. BAsk the patient to lie still for another hour
  3. CHelp the patient empty her bladder
  4. DGive a dose of oxytocin straight away
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMeasuring the blood pressure and pulse
  2. BWeighing the pads to estimate blood loss
  3. CMonitoring the fetal heart rate
  4. DA vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. AEncourage contact sports to keep fit
  2. BUse a soft toothbrush and an electric razor
  3. CGive medicines by intramuscular injection
  4. DTake temperatures rectally
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  2. BThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  3. CA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
  4. DThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. ABlood culture bottles
  2. BEDTA (complete blood count) tubes
  3. CFluoride (glucose) tubes
  4. DCoagulation (citrate) tubes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. AVitamin D toxicity from supplements
  2. BHypoparathyroidism after neck surgery
  3. CSecondary hyperparathyroidism from CKD
  4. DPrimary hyperparathyroidism from a tumor
11.FarmakologiaŚredni

A patient refuses a prescribed oral medicine. What should the nurse do?

  1. ARecord the medicine as given, so that the chart stays complete for the next shift
  2. BLeave the tablet on the bedside table for later
  3. CHide the tablet in the patient's food
  4. DExplore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.FarmakologiaTrudny

A patient with severe liver cirrhosis needs a benzodiazepine for alcohol withdrawal. Why is lorazepam often chosen instead of diazepam?

  1. ALorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
  2. BLorazepam is excreted unchanged in the urine without any metabolism
  3. CLorazepam does not cause sedation in liver disease
  4. DLorazepam is a stronger anticonvulsant than all other benzodiazepines
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Rheumatic heart disease most often follows which infection?

  1. AA group A streptococcal throat infection
  2. BA viral infection of the upper airway
  3. CA fungal infection of the lungs
  4. DStaphylococcal infection of the skin
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Trzy tygodnie po zawale mięśnia sercowego pacjent ma gorączkę, ból opłucnowy w klatce piersiowej zmniejszający się po pochyleniu do przodu i tarcie osierdziowe. Jakie schorzenie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AOstra niewydolność lewej komory serca
  2. BNowy STEMI w innej tętnicy
  3. CZespół pozawałowy (zespół Dresslera)
  4. DOstre rozwarstwienie aorty
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe patient drinks as little as possible
  2. BThe patient goes to the toilet every 15 minutes
  3. CA catheter is used every night
  4. DThe time between voids is slowly increased
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. AAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
  2. BTell the patient to stop brushing their teeth completely
  3. COffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
  4. DEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is a gastrostomy tube with an internal bumper usually advanced and rotated regularly once the tract has healed?

  1. ATo make the tube longer as the patient grows or gains weight
  2. BTo check that the patient is still hungry
  3. CTo remove any feed left in the stomach
  4. DTo stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A worker has a hydrofluoric acid burn on the hand and severe pain. After irrigation with water, which specific treatment is commonly applied?

  1. ACalcium gluconate gel
  2. BSodium bicarbonate paste
  3. CIce cubes wrapped in a cloth
  4. DSilver sulfadiazine cream
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

U noworodka w wieku 18 godzin pojawia się żółtaczka. Co to sugeruje?

  1. AŻółtaczkę z mleka matki
  2. BPrawidłowy skutek działania witaminy K
  3. CŻółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny
  4. DPrawidłową żółtaczkę fizjologiczną niewymagającą dalszych działań
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Studentka pielęgniarstwa opiekuje się noworodkiem poddawanym fototerapii z powodu żółtaczki. Które działanie wymaga korekty?

  1. ANałożenie oliwki na skórę przed włączeniem lamp
  2. BZdejmowanie osłonek z oczu podczas karmienia, gdy lampy są wyłączone
  3. CRegularne sprawdzanie temperatury ciała i nawodnienia dziecka
  4. DZasłonięcie oczu dziecka osłonkami na oczy podczas fototerapii
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ocenia się w skali FLACC. Jaki jest zakres sumarycznej punktacji?

  1. A1–20
  2. B0–5
  3. C0–100
  4. D0–10
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  2. BWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  3. CWait, as no help is available until he is a teenager
  4. DStop all drinks after lunch and keep him in nappies
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  2. BA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
  3. CSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  4. DSevere weight gain in the first week
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?

  1. AAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
  2. BReassure him that his family will forgive him
  3. CFocus only on helping him create a budget
  4. DChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
193,171 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 193,171 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

193,171 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:4000:20t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:40 i kończy o 00:20 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

18:4000:20
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg10 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 15 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

15 kg10 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,91 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,91 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Wlew 200 mg w 250 mL płynie z szybkością 24 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

200 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLmleko200 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz300 mLmocz350 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 86 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

86 kg8 hmocz: 300 mLmocz: 350 mLwymiociny: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL600 mL przetoczono150 mL/h07:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. O 07:00 przetoczono już 600 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL600 mL przetoczono150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 35,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 99%powietrzeSBP 142HR 70AT 35,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Aktywne słuchanie obejmuje uwagę, odpowiedni kontakt wzrokowy, kiwanie głową, odzwierciedlanie i parafrazowanie. Pomaga pacjentom poczuć się wysłuchanymi i daje pielęgniarce dokładne informacje.

Odpowiedź

D · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Odpowiedź

A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Use a soft toothbrush and an electric razor

Dlaczego to jest odpowiedź

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Odpowiedź

C · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Założyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną

Dlaczego to jest odpowiedź

Przewlekły kaszel, nocne poty, utrata masy ciała i krwioplucie sugerują gruźlicę płuc. Pacjent zakłada maskę chirurgiczną i jest szybko przeniesiony do sali z podciśnieniem, a personel nosi respiratory. Zasłony nie zatrzymują cząstek unoszących się w powietrzu.

Odpowiedź

C · Założyć pacjentowi maskę i przenieść go do izolatki do zakażeń przenoszonych drogą powietrzną
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Help the patient empty her bladder

Dlaczego to jest odpowiedź

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Odpowiedź

C · Help the patient empty her bladder
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A vaginal examination

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Odpowiedź

D · A vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Use a soft toothbrush and an electric razor

Dlaczego to jest odpowiedź

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Odpowiedź

B · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Dlaczego to jest odpowiedź

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Odpowiedź

C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Blood culture bottles

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Odpowiedź

A · Blood culture bottles
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Dlaczego to jest odpowiedź

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Sprawdzono w: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

C · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Competent patients may refuse treatment. The nurse explores concerns, explains the purpose and risks, documents the refusal and informs the prescriber; covert administration needs formal legal and clinical procedures.

Odpowiedź

D · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites

Dlaczego to jest odpowiedź

Diazepam is metabolised by CYP enzymes into long-acting active metabolites, which accumulate in liver failure. Lorazepam, oxazepam and temazepam are glucuronidated, a process better preserved in liver disease.

Odpowiedź

A · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · A group A streptococcal throat infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.

Odpowiedź

A · A group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Zespół pozawałowy (zespół Dresslera)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół Dresslera to zapalenie osierdzia o podłożu immunologicznym występujące po tygodniach od zawału, z gorączką, bólem opłucnowym ustępującym w pozycji siedzącej pochylonej do przodu i tarciem osierdziowym. Obecnie jest rzadki w erze reperfuzji. Nowy zawał powoduje ból niedokrwienny niezależny od pozycji; rozwarstwienie powoduje ból rozdzierający promieniujący do pleców.

Odpowiedź

C · Zespół pozawałowy (zespół Dresslera)
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · The time between voids is slowly increased

Dlaczego to jest odpowiedź

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Odpowiedź

D · The time between voids is slowly increased
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Odpowiedź

C · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall

Dlaczego to jest odpowiedź

Buried bumper syndrome occurs when the internal fixator embeds in the gastric wall. Following local guidance, the tube is gently advanced, rotated and returned once healed, and the external fixator is kept slightly loose.

Odpowiedź

D · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Calcium gluconate gel

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydrofluoric acid penetrates deeply and binds calcium and magnesium, causing severe pain and possible life-threatening hypocalcaemia. Calcium gluconate gel binds fluoride; serum calcium and heart rhythm are monitored in larger exposures.

Odpowiedź

A · Calcium gluconate gel
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Żółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny

Dlaczego to jest odpowiedź

Żółtaczka fizjologiczna zwykle pojawia się po 24 godzinach. Żółtaczka w pierwszych 24 godzinach sugeruje hemolizę (np. konflikt serologiczny grup krwi) lub zakażenie i wymaga oznaczenia stężenia bilirubiny oraz konsultacji lekarskiej.

Odpowiedź

C · Żółtaczkę patologiczną wymagającą szybkiej oceny
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Nałożenie oliwki na skórę przed włączeniem lamp

Dlaczego to jest odpowiedź

Oleje i balsamy mogą powodować oparzenia pod lampami do fototerapii i nie należy ich stosować. Osłonki chronią siatkówkę, temperaturę i nawodnienie monitoruje się z powodu zwiększonej utraty płynów, a karmienie to okazja do kontaktu wzrokowego bez osłonek.

Odpowiedź

A · Nałożenie oliwki na skórę przed włączeniem lamp
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · 0–10

Dlaczego to jest odpowiedź

Skala FLACC ma pięć kategorii punktowanych 0, 1 lub 2, więc suma wynosi 0–10, podobnie jak w numerycznej skali samooceny.

Odpowiedź

D · 0–10
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Dlaczego to jest odpowiedź

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Odpowiedź

A · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Dlaczego to jest odpowiedź

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Odpowiedź

A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.

Odpowiedź

A · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 193 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

193.171 → 3

Decyduje tylko następna cyfra

193.171 → 1
1 to 4 lub mniej, więc 3 zostaje.
Dalsze cyfry (71) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 193 gtt/min

Odpowiedź

x = 193 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 5,67 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:40 → 24:00 = 320 min

Po północy

00:00 → 00:20 = 20 min

Suma

320 + 20 = 340 min
t = 340/60 = 5,667 ≈ 5,67 h

Odpowiedź

t = 5,67 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 50 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·15 = 150 mg

Na dawkę

D = 150/3 = 50 mg

Odpowiedź

D = 50 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,91 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,91 mg = 910 mcg

Objętość

V = 910/1000 = 0,91 mL

Odpowiedź

V = 0,91 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 8 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Odpowiedź

R = 8 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 8 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 320 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

24·800 = 19200 mcg/h

Dawka na minutę

D = 19200/60 = 320 mcg/min

Odpowiedź

D = 320 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,94 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

300 + 350 = 650 mL

Na kilogram na godzinę

U = 650/(86·8) = 0,9448 ≈ 0,94 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,94 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 600 = 400 mL

Czas

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Odpowiedź

t = 2,7 h

To około 2 h 40 min, więc worek skończy się około 09:40.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 80

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 80

Odpowiedź

MFS = 80
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions