Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które połączenie objawów sugeruje zakażenie rany?

  1. ARóżowa ziarnina, niewielka ilość płynu surowiczego i zmniejszająca się rana
  2. BSuchy strup bez bólu
  3. CLekki świąd przy zamykaniu się brzegów
  4. DNarastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. APain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
  2. BImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
  3. CPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  4. DTurn the patient every two hours to protect the skin
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?

  1. AEosinophils
  2. BNeutrophils
  3. CBasophils
  4. DLymphocytes
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AWait for the culture results before starting the antibiotic
  2. BGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  3. CGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  4. DDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
  2. BA patient with a fractured wrist
  3. CA patient after a hip replacement
  4. DA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
  2. BA full recovery, so observation can be reduced
  3. CThat she is getting ready for discharge as planned
  4. DA raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ASweating, tremor and sudden hunger
  2. BThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  3. CTingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  4. DWeight gain, feeling cold and a slow pulse
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. ALowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
  2. BFast correction causes severe hyperkalaemia
  3. CFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
  4. DSlow correction is only needed in children
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący warfarynę z powodu migotania przedsionków ma INR 1,4. Co to oznacza?

  1. ADawka jest dokładnie właściwa i nie wymaga zmiany
  2. BLeczenie przeciwzakrzepowe jest poniżej celu, więc większe jest ryzyko zakrzepów i udaru
  3. CPacjent ma wysokie ryzyko krwawienia i potrzebuje natychmiast witaminy K
  4. DPacjent nie musi już przyjmować warfaryny
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z niewydolnością serca miał bardzo wysokie BNP przy przyjęciu, a teraz spada ono po leczeniu diuretykiem. Co to najprawdopodobniej pokazuje?

  1. AŻe diuretyk należy natychmiast odstawić
  2. BPogorszenie niewydolności serca, wymagające większej ilości płynów
  3. CNową niewydolność nerek wywołaną diuretykiem
  4. DMniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą
11.FarmakologiaŚredni

How should a hyoscine (scopolamine) patch for motion sickness be used?

  1. ACut it in half for children without advice
  2. BApply it behind the ear several hours before travel
  3. CSwallow it if no water is available
  4. DApply it to the chest only after the vomiting has started
12.FarmakologiaTrudny

A patient with epilepsy needs pain relief. Why is tramadol used with caution?

  1. AIt causes a sharp rise in blood glucose
  2. BIt always causes respiratory arrest in epilepsy
  3. CIt lowers the seizure threshold
  4. DIt speeds up the metabolism of all antiepileptic drugs
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z chorobą tętnic obwodowych odczuwa ból nóg w nocy. Jaka pozycja może go złagodzić?

  1. AUniesienie nóg na poduszkach powyżej poziomu serca
  2. BZwieszenie nóg poza krawędź łóżka
  3. CPrzyłożenie termoforu bezpośrednio do stóp
  4. DOwinięcie nóg bandażami uciskowymi
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During a thrombolytic infusion for an MI, the patient develops a sudden severe headache, vomiting and new confusion. What should the nurse do first?

  1. AGive a second dose to finish the treatment
  2. BContinue the infusion, as headache is a common side effect
  3. CStop the infusion and call for urgent medical help
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient is starting nitrofurantoin for a UTI. Which teaching point is correct?

  1. AIt must be taken only once a week
  2. BIt may turn the urine dark yellow or brown
  3. CIt should be taken on an empty stomach with milk
  4. DIt turns the tears and sweat bright orange
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report palpitations or chest pain."
  2. B"I can stop the tablets once I feel back to normal."
  3. C"I will have regular blood tests to check my dose."
  4. D"I will take the tablets at the same time each day."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu lub dojelitowe mogą nie działać dobrze u pacjenta z ileostomią?

  1. AEnzymy z ileostomii niszczą każdy rodzaj leków doustnych
  2. BPacjenci z ileostomią nie mogą przyjmować żadnych leków doustnych
  3. CSzybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek
  4. DStomia wchłania lek zbyt szybko do krwi
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39,2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. ADelirium from boredom on the ward
  2. BThe normal hypermetabolic response alone
  3. CBurn wound infection with sepsis
  4. DAn allergy to the dressing only
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Podczas porodu rodzi się główka dziecka, ale barki utknęły. Jaki manewr jest standardowo wykonywany jako pierwszy?

  1. AManewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
  2. BSilny ucisk na dno macicy
  3. CWepchnięcie główki z powrotem do pochwy jako pierwszy krok
  4. DMocne ciągnięcie za główkę dziecka
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is treated with methotrexate for an unruptured ectopic pregnancy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
  2. B"I will avoid alcohol while I am being treated."
  3. C"I will come back for blood tests until my hCG level is back to zero."
  4. D"I will go to the emergency department if I get sudden severe abdominal pain."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

What is the purpose of grommets (tympanostomy tubes) in a child with repeated middle ear problems?

  1. ATo ventilate the middle ear and let fluid drain
  2. BTo widen the outer ear canal and reduce the build-up of wax
  3. CTo give antibiotics directly into the inner ear
  4. DTo replace the damaged eardrum permanently
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with sickle cell disease has been exposed to parvovirus B19 (fifth disease). Why is this a concern?

  1. AIt causes the sickle gene to become active in the child
  2. BIt triggers a severe allergic reaction to the virus
  3. CIt makes the child immune to all future crises
  4. DIt can stop red cell production for days and cause severe anaemia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. ADirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  2. BAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
  3. CBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
  4. DBetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka przyjmująca MAOI wraca z przyjęcia z silnym bólem głowy w okolicy potylicznej, sztywnym karkiem i kołataniem serca. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego
  2. BPodać filiżankę mocnej kawy na ból głowy
  3. CPoradzić, aby się położyła i przespała
  4. DPodać jej wcześniej następną dawkę MAOI
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,6 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37,6 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37,6 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0022:5502:40t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 22:55 i kończy o 02:40 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

22:5502:40
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 17 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

17 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 540 jednostek leku dostępnego jako 1000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

540 units1000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
310 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 12 godzin. Po 9 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 310 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 12 hpo 9 h: 310 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa250 mLsok100 mLmleko200 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz400 mLmocz450 mLdren z rany100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 250 mLsok: 100 mLmleko: 200 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 12:30trazem​ = ? h120 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 12:30 z prędkością 120 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 92% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 38,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 92%O₂SBP 88HR 58AT 38,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa

Dlaczego to jest odpowiedź

Szerzące się zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból, ropa lub nieprzyjemny zapach sugerują zakażenie, czasem z gorączką. Różowa ziarnina i świąd to objawy prawidłowego gojenia.

Odpowiedź

D · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Dlaczego to jest odpowiedź

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Odpowiedź

B · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Lymphocytes

Dlaczego to jest odpowiedź

Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.

Odpowiedź

D · Lymphocytes
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Dlaczego to jest odpowiedź

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Odpowiedź

D · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Dlaczego to jest odpowiedź

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Odpowiedź

D · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.

Odpowiedź

D · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Dlaczego to jest odpowiedź

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Odpowiedź

B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Odpowiedź

A · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Leczenie przeciwzakrzepowe jest poniżej celu, więc większe jest ryzyko zakrzepów i udaru

Dlaczego to jest odpowiedź

INR poniżej zakresu docelowego oznacza, że krew krzepnie zbyt łatwo w tym wskazaniu. Informuje się lekarza zlecającego, a dawkę i możliwe przyczyny, takie jak pominięte dawki lub interakcje, analizuje się.

Odpowiedź

B · Leczenie przeciwzakrzepowe jest poniżej celu, więc większe jest ryzyko zakrzepów i udaru
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Mniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadające BNP oznacza mniejsze obciążenie komór, co pasuje do poprawy stanu nawodnienia. Odczytuje się je razem z objawami, masą ciała i badaniem przedmiotowym.

Odpowiedź

D · Mniejsze rozciągnięcie serca, zgodne z poprawą
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Apply it behind the ear several hours before travel

Dlaczego to jest odpowiedź

The patch is applied behind the ear several hours before travel, and the hands are washed afterwards. Touching the eye with drug on the fingers can dilate the pupil and blur vision.

Odpowiedź

B · Apply it behind the ear several hours before travel
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · It lowers the seizure threshold

Dlaczego to jest odpowiedź

Tramadol can cause seizures, especially at high doses or with other drugs that lower the seizure threshold. Its serotonergic action also raises the risk of serotonin syndrome.

Odpowiedź

C · It lowers the seizure threshold
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Zwieszenie nóg poza krawędź łóżka

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedokrwienny ból spoczynkowy często ustępuje po opuszczeniu nóg, co poprawia przepływ tętniczy dzięki grawitacji. Uniesienie nasila niedokrwienie. Ucisk jest przeciwwskazany w istotnej chorobie tętnic, a bezpośrednie ciepło może poparzyć niedokrwioną skórę z zaburzonym czuciem.

Odpowiedź

B · Zwieszenie nóg poza krawędź łóżka
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Stop the infusion and call for urgent medical help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden neurological change during or after thrombolysis suggests intracranial haemorrhage. The infusion is stopped immediately, help is called, and urgent CT and reversal are considered. Neurological observations continue.

Odpowiedź

C · Stop the infusion and call for urgent medical help
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · It may turn the urine dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin can make urine dark yellow or brown, which is harmless. Taking it with food reduces nausea. Patients should report breathlessness, cough or tingling, which are rare but serious effects.

Odpowiedź

B · It may turn the urine dark yellow or brown
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Dlaczego to jest odpowiedź

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Odpowiedź

B · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Szybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek

Dlaczego to jest odpowiedź

Bez jelita grubego pasaż jelitowy jest szybszy, więc preparaty o powolnym uwalnianiu lub powlekane mogą być słabo wchłaniane. Resztki tabletek mogą pojawiać się w worku. Farmaceuta może zaproponować alternatywne postacie leku.

Odpowiedź

C · Szybki pasaż oznacza, że mogą przejść, zanim uwolnią lek
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Burn wound infection with sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Odpowiedź

C · Burn wound infection with sepsis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym

Dlaczego to jest odpowiedź

W dystocji barkowej należy wezwać pomoc, mocno zgiąć uda kobiety ku brzuchowi (manewr McRobertsa) i zastosować ucisk nad spojeniem łonowym, a nie na dno macicy. Ucisk na dno macicy i silne ciągnięcie za główkę mogą pogorszyć zaklinowanie i uszkodzić dziecko.

Odpowiedź

A · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."

Dlaczego to jest odpowiedź

Methotrexate is a folic acid antagonist, so folate supplements reduce its effect and should be avoided during treatment. Serial hCG checks, avoiding alcohol and seeking help for signs of rupture are correct.

Odpowiedź

A · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · To ventilate the middle ear and let fluid drain

Dlaczego to jest odpowiedź

Grommets are small tubes placed in the eardrum that equalise pressure and let fluid drain from the middle ear, improving hearing. They usually fall out by themselves as the eardrum heals.

Odpowiedź

A · To ventilate the middle ear and let fluid drain
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Parvovirus B19 temporarily stops red cell production. Healthy children barely notice this, but in sickle cell disease red cells survive only a short time, so an aplastic crisis with severe anaemia can develop and may need transfusion.

Odpowiedź

D · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Dlaczego to jest odpowiedź

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Odpowiedź

B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Zmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

To objawy przełomu nadciśnieniowego. Należy zmierzyć ciśnienie tętnicze, objąć ją obserwacją i uzyskać pilną pomoc lekarską. Kofeina pogorszyłaby sytuację.

Odpowiedź

A · Zmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 99,7 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37,6·9/5 = 67,68

Dodaj 32

T = 67,68 + 32 = 99,68 ≈ 99,7 °F

Odpowiedź

T = 99,7 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 3,75 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

22:55 → 24:00 = 65 min

Po północy

00:00 → 02:40 = 160 min

Suma

65 + 160 = 225 min
t = 225/60 = 3,75 h

Odpowiedź

t = 3,75 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·17 = 68 mg

Objętość

V = 68/10 = 6,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,54 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 540/1000 = 0,54 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,54 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 1500·10/600 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 24 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/12 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 310/3 = 103,3 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (103,3 − 83,33)/83,33·100% = 24%

Odpowiedź

Δ = 24%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1130 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 250 + 100 + 200 = 550 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1130 mL

Odpowiedź

I = 1130 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 13,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL pozostało

Druga część

640/60 = 10,67 h

Czas całkowity

t = 3 + 10,67 = 13,67 ≈ 13,7 h

Odpowiedź

t = 13,7 h

To około 13 h 40 min, więc worek skończy się około 02:10.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 4 + 1 + 3 + 3 + 1 = 14

Odpowiedź

B = 14
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 9/min → 1
SpO₂ 92% → 2
na tlenie → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 9
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions