Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know the price of each medicine and where to buy it
  2. BThat they know which company makes each drug
  3. CThat they know how and when to take them and what to report
  4. DThat they know the chemical name of each drug
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe kidneys are making too much urine
  2. BThe infection has been cured
  3. CThe patient has eaten recently
  4. DThe tissues are not getting enough oxygen
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent z czynną gruźlicą płuc musi zostać przewieziony do pracowni radiologii. Jak należy go transportować?

  1. AW masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
  2. BBez maski, ponieważ korytarz jest dobrze wentylowany i krótki
  3. CW rękawiczkach i fartuchu, bez konieczności noszenia maski
  4. DW respiratorze N95, którego dopasowanie nie zostało sprawdzone
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to wait until the morning
  2. BRaise all four side rails so the patient stays in bed
  3. CTell the patient to go alone and use the call light if needed
  4. DWalk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. AReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
  2. BRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
  3. CTurn the nasal cannula up to 15 L/min
  4. DRemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Które przydzielenie pacjenta LPN/LVN jest najodpowiedniejsze?

  1. APacjenta, który wymaga edukacji przed wypisem w związku z nowo rozpoczętą warfaryną
  2. BPacjenta z nowym migotaniem przedsionków, który właśnie rozpoczął dożylny wlew diltiazemu
  3. CPacjenta przeniesionego z oddziału intensywnej terapii godzinę temu
  4. DPacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?

  1. AUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
  2. BUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
  3. CUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
  4. DUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta po dużej operacji ciśnienie tętnicze spada, tętno rośnie, a brzuch jest obrzęknięty i napięty, choć opatrunek rany jest suchy. Co należy podejrzewać?

  1. APrawidłowy obrzęk pooperacyjny niebudzący obaw
  2. BKrwawienie wewnętrzne
  3. CZakażenie układu moczowego
  4. DZaparcie
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce every 12 hours
  2. BOnly if symptoms occur
  3. CAbout every hour
  4. DOnce a day before breakfast
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has fatigue, weight gain and constipation. Results: TSH 24 mIU/L, free T4 low, total cholesterol 285 mg/dL (7,4 mmol/L), sodium 131 mEq/L. What is the best interpretation?

  1. ASecondary hypothyroidism from failure of the pituitary gland
  2. BHyperthyroidism, with suppressed thyroid hormone production
  3. CFamilial hypercholesterolemia, unrelated to the thyroid results
  4. DPrimary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.FarmakologiaŚredni

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. ATell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  2. BTake a double dose on the day of surgery
  3. CStop the drug for one day and no further action is needed
  4. DThe drug has no link with eye surgery
12.FarmakologiaTrudny

Dawka 500 mg podana dożylnie daje początkowe stężenie w osoczu 10 mg/L. Ile wynosi objętość dystrybucji?

  1. A500 L
  2. B50 L
  3. C5 L
  4. D5000 L
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA nitrate such as isosorbide mononitrate
  2. BA non-selective beta-blocker such as propranolol
  3. CAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
  4. DA loop diuretic such as furosemide
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. ASpirometry
  2. BAn abdominal ultrasound
  3. CA lumbar puncture
  4. DA 12-lead ECG
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing prevents all infection from the lancet
  3. CSugar on the skin can give a falsely high reading
  4. DWashing lowers the glucose in the blood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  2. BDeciding the dose of correction insulin from the glucose result
  3. CTeaching a new patient how to inject insulin
  4. DAssessing a confused patient whose glucose is 2,6 mmol/L (47 mg/dL)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe swab result means the wound is infected
  2. BThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  3. CThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
  4. DThe wound must be closed with sutures again
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. ADrink even more plain water and tea to replace the losses
  2. BLimit plain drinks and use an oral rehydration solution
  3. CEat only fruit and fruit juice
  4. DStop all drinking for 24 hours
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 32 weeks has varicose veins in her legs. Which advice is most appropriate?

  1. ASit with her legs crossed to support the veins
  2. BWear tight elastic bands around the top of the thighs
  3. CRaise the legs when resting and avoid long standing
  4. DAvoid walking until after the birth
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Godzinę po porodzie drogami natury dno macicy jest twarde na wysokości pępka, ale utrzymuje się ciągły wyciek jaskrawoczerwonej krwi. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. APełny pęcherz moczowy
  2. BPęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza
  3. CAtonia macicy z gromadzeniem się krwi w macicy
  4. DPrawidłowe odchody połogowe krwiste
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AProne with a pillow under the chest
  2. BFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
  3. CStanding and leaning against the wall
  4. DOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which long-term problems should be monitored in a child with a repaired cleft palate?

  1. ABone density and fracture risk in the teenage years
  2. BKidney function and blood pressure
  3. CMiddle ear infections, hearing, speech and teeth
  4. DGrowth hormone levels and puberty timing
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who is detained under mental health legislation does not return from escorted leave. What should the nurse do?

  1. AStart the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
  2. BWait until the next day, because he will probably return on his own
  3. CRemove his name from the ward list and give his bed to a new patient who is waiting for admission
  4. DDo nothing, because patients are allowed to leave whenever they want
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?

  1. AFocus only on helping him create a budget
  2. BReassure him that his family will forgive him
  3. CChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
  4. DAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
9 lb 4 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 9 lb 4 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

9 lb 4 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
6 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 6 mg/h. Wyraź tę szybkość dawki D w mcg/min. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

6 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Obliczanie dawekŚredni
2%20 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 20 mL roztworu 2% (w/v)?

2% w/v20 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
25%roztwór podstawowywoda = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 0,5% (w/v) z roztworu podstawowego 25% (w/v). Ile wody W trzeba dodać do roztworu podstawowego?

C₁ = 25%C₂ = 0,5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1330 mLpozostało? mL/h10 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 12 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 1330 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 12 hpo 2 h: 1330 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

25 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko200 mLherbata150 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz450 mLmocz300 mLdren z rany80 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

mleko: 200 mLherbata: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL przetoczono80 mL/h09:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 09:30 przetoczono już 50 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL50 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowa skóra na całym ciele, tętno 160/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · That they know how and when to take them and what to report

Dlaczego to jest odpowiedź

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Odpowiedź

C · That they know how and when to take them and what to report
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The tissues are not getting enough oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Odpowiedź

D · The tissues are not getting enough oxygen
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii

Dlaczego to jest odpowiedź

Podczas transportu pacjent nosi maskę chirurgiczną, aby ograniczyć rozprzestrzenianie cząstek z dróg oddechowych, a przyjmująca jednostka jest o tym informowana, by mogła chronić personel i innych pacjentów. Personel opiekujący się pacjentem nosi dopasowane respiratory.

Odpowiedź

A · W masce chirurgicznej, po uprzedzeniu radiologii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Odpowiedź

D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Odpowiedź

A · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilny pacjent z POChP z rutynowym leczeniem wymaga przewidywalnej opieki. Niedawne przeniesienie z OIT i nowo rozpoczęty dożylny wlew kontrolujący rytm wymagają oceny RN, a edukacja początkowa o nowym leku wysokiego ryzyka należy do RN.

Odpowiedź

D · Pacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum

Dlaczego to jest odpowiedź

Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.

Odpowiedź

B · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Krwawienie wewnętrzne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemodynamiczne objawy wstrząsu ze wzdęciem brzucha sugerują krwotok do jamy brzusznej, nawet bez widocznej utraty krwi. Konieczna jest pilna ocena chirurgiczna.

Odpowiedź

B · Krwawienie wewnętrzne
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · About every hour

Dlaczego to jest odpowiedź

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Odpowiedź

C · About every hour
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

A high TSH with a low free T4 is primary hypothyroidism. Low thyroid hormone reduces LDL clearance, raising cholesterol, and reduces free water excretion, which can cause hyponatremia. These often improve with levothyroxine.

Odpowiedź

D · Primary hypothyroidism, which can raise lipids and lower sodium
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Odpowiedź

A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · 50 L

Dlaczego to jest odpowiedź

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Jest to zbliżone do całkowitej wody ustrojowej, więc lek rozprzestrzenia się poza osocze, ale nie jest w dużym stopniu magazynowany w tkankach.

Odpowiedź

B · 50 L
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Dlaczego to jest odpowiedź

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Odpowiedź

C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A 12-lead ECG

Dlaczego to jest odpowiedź

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Odpowiedź

D · A 12-lead ECG
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Dlaczego to jest odpowiedź

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Odpowiedź

C · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Dlaczego to jest odpowiedź

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Odpowiedź

A · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Odpowiedź

B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Dlaczego to jest odpowiedź

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Odpowiedź

B · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Raise the legs when resting and avoid long standing

Dlaczego to jest odpowiedź

Leg elevation, regular walking, avoiding long standing and graduated compression stockings improve venous return. Crossing the legs and tight bands at the thigh restrict venous flow.

Odpowiedź

C · Raise the legs when resting and avoid long standing
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciągłe jaskrawoczerwone krwawienie przy twardej macicy sugeruje uraz (pęknięcie), które wymaga oględzin i zaopatrzenia. Atonia powodowałaby wiotkość macicy, a prawidłowe odchody połogowe nie wypływają ciągłym strumieniem.

Odpowiedź

B · Pęknięcie szyjki macicy, pochwy lub krocza
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Dlaczego to jest odpowiedź

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Odpowiedź

D · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Middle ear infections, hearing, speech and teeth

Dlaczego to jest odpowiedź

Children with cleft palate often have middle ear effusions and hearing loss because of Eustachian tube dysfunction, and may need speech therapy and orthodontic or dental care. A multidisciplinary cleft team follows them through childhood.

Odpowiedź

C · Middle ear infections, hearing, speech and teeth
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police

Dlaczego to jest odpowiedź

A detained patient who is absent without leave may be a risk to themselves or others. Missing patient procedures are started immediately, including a risk assessment and informing the responsible clinician and relevant authorities.

Odpowiedź

A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.

Odpowiedź

D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,2 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

4 oz/16 = 0,25 lb
9 + 0,25 = 9,25 lb

Funty na kilogramy

m = 9,25/2,2 = 4,205 ≈ 4,2 kg

Odpowiedź

m = 4,2 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 100 mcg/min

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 6 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Oblicz

D = 6000/60 = 100 mcg/min

Odpowiedź

D = 100 mcg/min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 400 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Masa leku

m = 20·20 = 400 mg

Odpowiedź

m = 400 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: W = 980 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 0,5·1000/25 = 20 mL

Woda do dodania

W = 1000 − 20 = 980 mL

Odpowiedź

W = 980 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 133 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/12 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 1330/10 = 133 mL/h

Odpowiedź

R = 133 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 6 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Pozostały czas

t = 600/100 = 6 h

Odpowiedź

t = 6 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1650 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 150 = 350 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1650 mL

Odpowiedź

I = 1650 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 50 = 450 mL

Czas

t = 450/80 = 5,625 ≈ 5,6 h

Odpowiedź

t = 5,6 h

To około 5 h 38 min, więc worek skończy się około 15:08.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 75

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 75

Odpowiedź

MFS = 75
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 160/min → 2
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Interpretacja

9 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions