Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jak pacjent powinien pobrać próbkę moczu ze środkowego strumienia?

  1. AZebrać ostatnie krople po opróżnieniu pęcherza
  2. BPierwszą część oddać do toalety, a następnie złapać środkową część do pojemnika
  3. CZebrać mocz z muszli toaletowej po oddaniu
  4. DZebrać do pojemnika sam początek strumienia, a resztę oddać do toalety
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

W dniu operacji pacjent, który podpisał formularz zgody, mówi, że nie rozumie, na czym polega zabieg. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AWysłać pacjenta na salę operacyjną, bo formularz jest już podpisany
  2. BUspokoić pacjenta, że podpisanie formularza wystarczy, aby zgoda była ważna
  3. CPoinformować chirurga, aby przed operacją ponownie omówić zgodę
  4. DSamodzielnie wyjaśnić ryzyko zabiegu i kontynuować
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Biblioteka leków pompy infuzyjnej ostrzega, że zaprogramowana dawka przekracza bezpieczny limit. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AWyłączyć bibliotekę leków dla tego wlewu
  2. BNajpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
  3. CKontynuować wlew i sprawdzić pompę na koniec zmiany
  4. DPominąć alert, ponieważ alerty pomp często są błędne
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Przytomnemu pacjentowi zagrożonemu zakrztuszeniem podaje się leki doustne. Które postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. APosadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce
  2. BRozkruszyć wszystkie tabletki bez sprawdzenia, czy jest to dozwolone
  3. CPołożyć pacjenta płasko na plecach, aby ułatwić połykanie
  4. DPodać wszystkie tabletki naraz, aby zaoszczędzić czas
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta z cukrzycą pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. AGlikemia 210 mg/dl (11,7 mmol/l) po obfitym obiedzie, czuje się dobrze
  2. BWynik HbA1c 8,2%, pyta o dietę
  3. CWymaga edukacji dotyczącej pielęgnacji stóp przed jutrzejszym wypisem
  4. DGlikemia 48 mg/dl (2,7 mmol/l), pacjent spocony i splątany
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent z zespołem Guillaina-Barrégo ma osłabienie, które rozprzestrzenia się od nóg ku górze. Która ocena ma najwyższy priorytet?

  1. ANastrój pacjenta i radzenie sobie z chorobą
  2. BSiła oddechowa, np. pojemność życiowa i zdolność kaszlu
  3. CStan skóry na piętach
  4. DSiła mięśni stóp i kostek na początku każdego poranka
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Niski potas u pacjenta nie poprawia się mimo suplementacji potasu. Jaki inny elektrolit należy sprawdzić?

  1. AMagnez
  2. BSód
  3. CFosforany
  4. DChlorki
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Diureza pacjenta od 12 godzin jest bardzo mała, a kreatynina gwałtownie wzrosła. Który lek z karty zleceń najpewniej wymaga przeglądu?

  1. ASuplement witaminowy
  2. BNiesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
  3. CParacetamol w zwykłych dawkach
  4. DKrem natłuszczający
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Kobieta w 30. tygodniu ciąży ma nowe ciśnienie tętnicze 152/98 mm Hg. Który wynik badania moczu najbardziej przemawiałby za stanem przedrzucawkowym?

  1. ABiałko w moczu
  2. BKetony w moczu
  3. CAzotyny w moczu
  4. DGlukoza w moczu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pielęgniarka edukuje pacjenta rozpoczynającego leczenie litem. Które stwierdzenie świadczy o potrzebie dalszej edukacji?

  1. A„Zapytam farmaceutę, zanim wezmę ibuprofen”
  2. B„Będę pić dużo płynów, zwłaszcza w upalne dni”
  3. C„Powiem lekarzowi, jeśli wystąpią wymioty lub biegunka”
  4. D„Całkowicie wyeliminuję sól z diety, aby zachować zdrowie”
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób inhibitory SGLT2, takie jak empagliflozyna, obniżają glikemię?

  1. ASprawiają, że wątroba magazynuje więcej glikogenu
  2. BZwiększają utratę glukozy z moczem
  3. CSpowalniają opróżnianie żołądka
  4. DPobudzają wydzielanie insuliny z komórek beta
12.FarmakologiaTrudny

Przy przedawkowaniu kwasu acetylosalicylowego można alkalizować mocz wodorowęglanem sodu. Dlaczego zwiększa to wydalanie salicylanów?

  1. AWięcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
  2. BWodorowęglan wiąże salicylan i go inaktywuje
  3. CZasadowy mocz zwiększa przesączanie kłębuszkowe
  4. DWodorowęglan przyspiesza metabolizm salicylanu w wątrobie do form nieczynnych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent po amputacji nogi mówi, że czuje piekący ból w brakującej stopie. Jaka jest najlepsza odpowiedź?

  1. APoradzić, aby go ignorować, dopóki nie minie
  2. BWyjaśnić, że ból fantomowy jest prawdziwy, i zorganizować leczenie
  3. CWyjaśnić, że piekący ból w brakującej stopie świadczy o zakażeniu rany
  4. DPowiedzieć pacjentowi, że ból musi być wymyślony, skoro stopy już nie ma
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z bólem w klatce piersiowej ma uniesienie ST w odprowadzeniach II, III i aVF. Ciśnienie 86/54 mmHg, płuca są czyste, a żyły szyjne poszerzone. Który zlecony lek powinna zakwestionować pielęgniarka?

  1. ANitrogliceryna podjęzykowo
  2. BDożylny lek przeciwwymiotny
  3. CTlen, jeśli SpO₂ spadnie poniżej wartości docelowej
  4. DKwas acetylosalicylowy 300 mg do rozgryzienia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Gdy pacjent wysuwa język, wskazuje on w prawo. Który nerw jest uszkodzony?

  1. ALewy nerw trójdzielny (V)
  2. BLewy nerw podjęzykowy (XII)
  3. CPrawy nerw podjęzykowy (XII)
  4. DPrawy nerw twarzowy (VII)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

66-letni palacz miał dwa epizody bezbolesnego czerwonego moczu. Posiewy moczu są ujemne. Który plan jest najwłaściwszy?

  1. AKolejna kuracja antybiotykowa z powodu zakażenia dróg moczowych
  2. BZalecenie picia większej ilości płynów i kontrola za rok
  3. CUspokojenie go, ponieważ krwawienie ustało
  4. DPilne skierowanie na cystoskopię i badania obrazowe
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jak zwykle usuwa się zszywki skórne z wygojonego cięcia?

  1. ATylko zszywki na obu końcach, zostawiając pozostałe na stałe
  2. BZszywki pozostawia się na stałe pod skórą
  3. CWszystkie naraz, wyciągając każdą prosto w górę ze skóry
  4. DNajpierw co drugą zszywkę, a potem pozostałe, jeśli rana się trzyma
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Na oddziale po operacji pacjent ma zaczerwieniony, pęcherzowy obszar skóry w miejscu, gdzie była płytka diatermii. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APrzemyć alkoholem i zostawić odkryte
  2. BPotraktować to jako możliwe oparzenie, zgłosić i wypełnić formularz zdarzenia
  3. CPrzyłożyć termofor, aby poprawić krążenie
  4. DZignorować, ponieważ zmiany skórne po operacji są normalne i miną
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Kobieta w porodzie przedwczesnym otrzymuje nifedypinę. Na jakie działanie niepożądane powinna zwrócić uwagę pielęgniarka lub położna?

  1. ABradykardię i skurcz oskrzeli
  2. BNiskie ciśnienie krwi i ból głowy
  3. CDepresję oddechową i brak odruchów
  4. DWysoką glikemię i drżenie
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Noworodek ma głębokie zagłębienie z kępką włosów nad dolną częścią kręgosłupa. Jakie ma to znaczenie?

  1. ATo oczekiwane znamię bez znaczenia
  2. BMoże to być objaw wady kręgosłupa
  3. CTo objaw wrodzonej wady serca
  4. DOznacza, że dziecko będzie miało dysplazję stawów biodrowych
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które zadanie pielęgniarka może powierzyć asystentowi opieki (pomocy pielęgniarskiej) na oddziale dziecięcym?

  1. APrzeprowadzenie oceny przy przyjęciu nowego pacjenta
  2. BOcenę bólu po operacji i wybór leku przeciwbólowego
  3. CPomiar i zapisywanie parametrów życiowych stabilnego dziecka
  4. DNauczenie rodzica, jak podawać zastrzyki z insuliny
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Rodzic dziecka leczonego chemioterapią dzwoni, że dziecko ma temperaturę 38,5 °C (101,3 °F). Jaka jest prawidłowa rada?

  1. APoczekać do następnej wizyty w poradni, ponieważ gorączka jest częsta
  2. BNatychmiast zgłosić się z dzieckiem do szpitala na ocenę i dożylne antybiotyki
  3. CPodać paracetamol i zadzwonić ponownie, jeśli gorączka utrzyma się dłużej niż 2 dni
  4. DZastosować chłodną kąpiel i zostawić dziecko w domu
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Flumazenil znosi sedację wywołaną benzodiazepinami. Dlaczego stosuje się go ostrożnie u pacjentów przyjmujących benzodiazepiny długotrwale?

  1. AZnacznie wzmacnia działanie benzodiazepiny
  2. BPo pojedynczej dawce powoduje trwałą utratę pamięci
  3. CPowoduje niebezpieczny wzrost glikemii
  4. DMoże wywołać nagłe odstawienie i drgawki
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Podczas sesji pacjent mówi, że zamierza poważnie skrzywdzić wskazanego z imienia sąsiada. Jaka jest właściwa ogólna zasada?

  1. APoufność oznacza, że nie można nikomu nic przekazać
  2. BGroźbę należy zignorować, ponieważ pacjenci często mówią rzeczy, których nie mają na myśli
  3. CZagrożenie dla możliwej do zidentyfikowania osoby należy zgłosić zespołowi i może być konieczne jego ujawnienie w celu ochrony tej osoby, zgodnie z prawem i procedurami
  4. DPielęgniarka powinna sama pójść i ostrzec sąsiada, nie informując zespołu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
166 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 166 cm. Używając 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w calach. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

166 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:0002:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:00 i kończy o 02:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:0002:15
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 2 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 160 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL160 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
40k szt.1000 mL? mL/h800 szt./h

Wlew zawiera 40000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 800 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

40000 szt./1000 mL800 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

20 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL60 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

250 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 30 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mg/250 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLsok100 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz150 mLmocz450 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 91 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

91 kg12 hmocz: 150 mLmocz: 450 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono60 mL/h18:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 18:30 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Pierwszą część oddać do toalety, a następnie złapać środkową część do pojemnika

Dlaczego to jest odpowiedź

Po umyciu pierwszy strumień wypłukuje bakterie z cewki moczowej, dlatego środkową część zbiera się do jałowego pojemnika. Zmniejsza to ryzyko zanieczyszczenia próbki.

Odpowiedź

B · Pierwszą część oddać do toalety, a następnie złapać środkową część do pojemnika
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Poinformować chirurga, aby przed operacją ponownie omówić zgodę

Dlaczego to jest odpowiedź

Zgoda jest ważna tylko wtedy, gdy pacjent rozumie zabieg, ryzyko i alternatywy. Pielęgniarka działa jako rzecznik pacjenta i prosi osobę wykonującą zabieg o ponowne omówienie.

Odpowiedź

C · Poinformować chirurga, aby przed operacją ponownie omówić zgodę
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy

Dlaczego to jest odpowiedź

Limity inteligentnych pomp ustawia się po to, by wychwytywać błędy programowania i obliczeń. Pielęgniarka sprawdza zlecenie, stężenie, dawkę i szybkość, zanim zdecyduje, czy pominięcie alertu jest rzeczywiście uzasadnione.

Odpowiedź

B · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Posadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce

Dlaczego to jest odpowiedź

Pozycja wyprostowana i podawanie leków pojedynczo zmniejszają ryzyko zakrztuszenia. Kruszenie wykonuje się tylko wtedy, gdy apteka potwierdzi, że jest bezpieczne, ponieważ niektóre preparaty o zmodyfikowanym uwalnianiu i dojelitowe są niebezpieczne po rozkruszeniu.

Odpowiedź

A · Posadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Glikemia 48 mg/dl (2,7 mmol/l), pacjent spocony i splątany

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka hipoglikemia ze splątaniem może szybko doprowadzić do drgawek i utraty przytomności. Pozostali pacjenci mają problemy, które mają znaczenie, ale nie zagrażają natychmiast.

Odpowiedź

D · Glikemia 48 mg/dl (2,7 mmol/l), pacjent spocony i splątany
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Siła oddechowa, np. pojemność życiowa i zdolność kaszlu

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół Guillaina-Barrégo powoduje wstępujące osłabienie, które może obejmować mięśnie oddechowe. Spadająca pojemność życiowa lub słaby kaszel mogą oznaczać, że pacjent wymaga wentylacji, dlatego oddychanie jest ściśle monitorowane.

Odpowiedź

B · Siła oddechowa, np. pojemność życiowa i zdolność kaszlu
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Magnez

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipomagnezemia zwiększa utratę potasu przez nerki i utrudnia wyrównanie hipokaliemii. Należy też uzupełnić magnez.

Odpowiedź

A · Magnez
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen

Dlaczego to jest odpowiedź

W ostrym uszkodzeniu nerek przegląda się i często odstawia leki nefrotoksyczne (takie jak NLPZ i aminoglikozydy) oraz leki zmniejszające perfuzję nerek (takie jak inhibitory ACE i diuretyki).

Odpowiedź

B · Niesteroidowy lek przeciwzapalny, np. ibuprofen
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Białko w moczu

Dlaczego to jest odpowiedź

Stan przedrzucawkowy to nowe nadciśnienie po 20. tygodniu ciąży z białkomoczem lub innymi objawami zajęcia narządów, takimi jak niska liczba płytek, podwyższone enzymy wątrobowe lub rosnąca kreatynina. Białkomocz odzwierciedla uszkodzenie filtru kłębuszkowego.Sprawdzono w: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Białko w moczu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · „Całkowicie wyeliminuję sól z diety, aby zachować zdrowie”

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły spadek podaży sodu powoduje, że nerki zatrzymują więcej sodu i litu, co zwiększa stężenie litu w kierunku toksycznego. Pacjenci powinni utrzymywać normalną, stałą podaż soli, pić wystarczająco dużo płynów, zgłaszać utratę płynów i unikać NLPZ, jeśli nie są zatwierdzone.

Odpowiedź

D · „Całkowicie wyeliminuję sól z diety, aby zachować zdrowie”
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zwiększają utratę glukozy z moczem

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 wchłania zwrotnie większość przesączonej glukozy w kanaliku proksymalnym. Jego zablokowanie pozwala glukozie wydostać się z moczem, co tłumaczy też większe ryzyko grzybiczych zakażeń narządów płciowych.

Odpowiedź

B · Zwiększają utratę glukozy z moczem
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Salicylan jest słabym kwasem. W zasadowym moczu większa jego część występuje w postaci zjonizowanej, która zostaje „uwięziona” w kanaliku i wydalona. Nazywa się to pułapką jonową.

Odpowiedź

A · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Wyjaśnić, że ból fantomowy jest prawdziwy, i zorganizować leczenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Ból fantomowy jest częsty po amputacji i wynika ze zmian w nerwach i mózgu. Jest prawdziwy i leczy się go lekami przeciwbólowymi, w tym lekami na ból neuropatyczny, oraz metodami takimi jak terapia lustrzana. Nie oznacza zakażenia.

Odpowiedź

B · Wyjaśnić, że ból fantomowy jest prawdziwy, i zorganizować leczenie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Nitrogliceryna podjęzykowo

Dlaczego to jest odpowiedź

Zawał ściany dolnej z niedociśnieniem, podwyższonym ciśnieniem w żyłach szyjnych i czystymi płucami sugeruje zawał prawej komory. Ci pacjenci zależą od obciążenia wstępnego, a azotany mogą powodować głębokie niedociśnienie; ciśnienie skurczowe poniżej 90 mmHg samo w sobie jest powodem wstrzymania ich podania. Kwas acetylosalicylowy nadal jest wskazany, a pilna reperfuzja jest leczeniem ostatecznym.

Odpowiedź

A · Nitrogliceryna podjęzykowo
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Prawy nerw podjęzykowy (XII)

Dlaczego to jest odpowiedź

Przy uszkodzeniu dolnego neuronu ruchowego nerwu podjęzykowego język odchyla się w stronę uszkodzenia, ponieważ zdrowe mięśnie przepychają go na bok. Można też zobaczyć zanik i fascykulacje po tej stronie.

Odpowiedź

C · Prawy nerw podjęzykowy (XII)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Pilne skierowanie na cystoskopię i badania obrazowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Bezbolesny widoczny krwiomocz u starszego palacza, bez zakażenia, musi być pilnie zbadany w kierunku raka pęcherza lub nerki. Przerywane krwawienie nie oznacza, że przyczyna zniknęła.

Odpowiedź

D · Pilne skierowanie na cystoskopię i badania obrazowe
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Najpierw co drugą zszywkę, a potem pozostałe, jeśli rana się trzyma

Dlaczego to jest odpowiedź

Usunięcie najpierw co drugiej zszywki pozwala pielęgniarce sprawdzić, czy brzegi rany pozostają zbliżone. Jeśli rana jest stabilna, usuwa się pozostałe, a dla podparcia można założyć plastry zbliżające brzegi rany.

Odpowiedź

D · Najpierw co drugą zszywkę, a potem pozostałe, jeśli rana się trzyma
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Potraktować to jako możliwe oparzenie, zgłosić i wypełnić formularz zdarzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pęcherz pod elektrodą bierną sugeruje oparzenie diatermią. Pielęgniarka ocenia zmianę i zakłada opatrunek, informuje zespół i zgłasza zdarzenie, aby można było zbadać przyczynę.

Odpowiedź

B · Potraktować to jako możliwe oparzenie, zgłosić i wypełnić formularz zdarzenia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Niskie ciśnienie krwi i ból głowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Nifedypina rozluźnia mięśnie gładkie naczyń, a także macicy, co powoduje niedociśnienie, zaczerwienienie twarzy, ból głowy i odruchową tachykardię. Brak odruchów wskazuje na zatrucie magnezem.

Odpowiedź

B · Niskie ciśnienie krwi i ból głowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Może to być objaw wady kręgosłupa

Dlaczego to jest odpowiedź

Dołek krzyżowy z kępką włosów, obrzękiem lub zmianą skórną może wskazywać na ukrytą rozszczepowość kręgosłupa lub zespół uwięzi rdzenia. Należy to zgłosić, a często zleca się USG kręgosłupa.

Odpowiedź

B · Może to być objaw wady kręgosłupa
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Pomiar i zapisywanie parametrów życiowych stabilnego dziecka

Dlaczego to jest odpowiedź

Rutynowe zadania o przewidywalnych wynikach u stabilnych pacjentów, takie jak zapisywanie parametrów życiowych, można powierzyć. Ocena, planowanie opieki, edukacja i ewaluacja pozostają w gestii pielęgniarki, która też przegląda wyniki.

Odpowiedź

C · Pomiar i zapisywanie parametrów życiowych stabilnego dziecka
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Natychmiast zgłosić się z dzieckiem do szpitala na ocenę i dożylne antybiotyki

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączkę w czasie chemioterapii traktuje się jako możliwą sepsę neutropeniczną. Dziecko wymaga pilnej oceny, badań krwi i posiewów oraz dożylnych antybiotyków w docelowym czasie określonym w lokalnej procedurze; opóźnienie może być śmiertelne.

Odpowiedź

B · Natychmiast zgłosić się z dzieckiem do szpitala na ocenę i dożylne antybiotyki
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Może wywołać nagłe odstawienie i drgawki

Dlaczego to jest odpowiedź

Flumazenil jest antagonistą benzodiazepin. U pacjentów uzależnionych lub w zatruciach mieszanych lekami obniżającymi próg drgawkowy może wywołać ostry zespół odstawienia i drgawki.

Odpowiedź

D · Może wywołać nagłe odstawienie i drgawki
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Zagrożenie dla możliwej do zidentyfikowania osoby należy zgłosić zespołowi i może być konieczne jego ujawnienie w celu ochrony tej osoby, zgodnie z prawem i procedurami

Dlaczego to jest odpowiedź

Poważna groźba wobec możliwej do zidentyfikowania osoby ma pierwszeństwo przed poufnością. Pielęgniarka informuje zespół, dokumentuje groźbę i postępuje zgodnie z procedurami prawnymi i wewnętrznymi dotyczącymi ochrony tej osoby.

Odpowiedź

C · Zagrożenie dla możliwej do zidentyfikowania osoby należy zgłosić zespołowi i może być konieczne jego ujawnienie w celu ochrony tej osoby, zgodnie z prawem i procedurami
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 65,4 in

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Centymetry na cale

h = 166/2,54 = 65,35 ≈ 65,4 in

Odpowiedź

h = 65,4 in
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 495 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:00 → 24:00 = 360 min

Po północy

00:00 → 02:15 = 135 min

Suma

t = 360 + 135 = 495 min

Odpowiedź

t = 495 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,8 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie po zmieszaniu

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 160/200 = 0,8 mL

Odpowiedź

V = 0,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 20 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

40000/1000 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 800/40 = 20 mL/h

Odpowiedź

R = 20 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 640 mL

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Objętość

V = 80·8 = 640 mL

Odpowiedź

V = 640 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Wlewy dawkowane: stężenie = ilość leku w worku/objętość worka. Szybkość pompy (mL/h) = dawka na godzinę/stężenie, a dawka na godzinę = mL/h × stężenie. Dawki na minutę przelicz na godzinę (× 60) i używaj tych samych jednostek masy (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

30/1 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,55 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

150 + 450 = 600 mL

Na kilogram na godzinę

U = 600/(91·12) = 0,5495 ≈ 0,55 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,55 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Odpowiedź

t = 4,2 h

To około 4 h 10 min, więc worek skończy się około 22:40.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 11

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 2 + 2 + 4 + 1 = 11

Odpowiedź

B = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Poziom ryzyka

10 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions