Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A large pressure ulcer is left open and fills in with new tissue from its base. This is called healing by:

  1. ASecondary intention
  2. BTertiary intention
  3. CPrimary intention
  4. DDelayed intention
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent z cukrzycą zostaje znaleziony bez kontaktu, z bardzo niską glikemią, i nie może połykać. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. AWezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem
  2. BPoczekać, aż pacjent się obudzi, i wtedy podać jedzenie
  3. CPodać zwykłą dawkę insuliny pacjenta
  4. DWlać pacjentowi do ust słodki sok
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which part of a sterile surgical gown is considered sterile once it is on?

  1. AOnly the back of the gown, which nobody touches
  2. BThe front from the neck down to the knees
  3. CThe whole gown, including the back, the collar and the area below the waist
  4. DThe front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s allergy band says “penicillin”, and an order has been written for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AHold the drug and contact the prescriber
  2. BAsk the patient whether they would like to take it anyway
  3. CGive an antihistamine first and then the drug
  4. DGive the drug and watch the patient closely
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  2. B“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
  3. C“I will use it several times every hour while awake.”
  4. D“I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?

  1. AThat she is getting ready for discharge as planned
  2. BA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
  3. CA raised risk of suicide, because she may have made a decision
  4. DA full recovery, so observation can be reduced
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  3. CDry oxygen causes high blood glucose
  4. DHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with diabetes is found confused with slurred speech and weakness on one side. What should the nurse check first?

  1. ASerum cholesterol
  2. BUrine output for the last day
  3. CCapillary blood glucose
  4. DBody mass index
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. APlain crackers
  2. BWhite bread
  3. CDried apricots
  4. DRice cakes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z silnymi wymiotami ma potas 3,0 mEq/L, chlorki 88 mEq/L i wysoki wodorowęglan. Jaki obraz to przedstawia?

  1. AUtratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną
  2. BPrawidłowe wyniki niewymagające dalszej kontroli
  3. CWysoki potas z kwasicą metaboliczną wywołaną odwodnieniem
  4. DKwasicę ketonową cukrzycową z wysoką luką anionową
11.FarmakologiaŚredni

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AWithin 72 hours after the birth
  2. BIt is not needed if the baby is Rh-positive
  3. CAt least two weeks after the birth
  4. DOnly at the start of the next pregnancy
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
  2. BThe drug raises pressure inside the eye
  3. CThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  4. DThe drug stains the cornea blue
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
  2. BThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
  3. CThey dissolve fibrin in existing clots
  4. DThey directly inhibit thrombin in the plasma
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. AGive a large IV fluid bolus to support the circulation
  2. BSit the patient upright with the legs down and give oxygen
  3. CEncourage the patient to walk to ease the breathing
  4. DLie the patient flat with the legs raised on pillows
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with gout has recurrent uric acid kidney stones. Which treatment helps prevent them?

  1. ARestricting fluids in the evening only
  2. BVitamin C supplements and a high-meat diet
  3. CAllopurinol and making the urine less acidic
  4. DCalcium tablets and a low-fluid diet
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent wentylowany mechanicznie ma ciężki uraz mózgu. Jakie docelowe PaCO₂ zwykle się stosuje, o ile nie grozi wklinowanie?

  1. AWysokie PaCO₂, aby rozszerzyć naczynia mózgowe
  2. BPrawidłowe PaCO₂ (normokapnia)
  3. CNiskie PaCO₂ z długotrwałej hiperwentylacji
  4. DDowolne PaCO₂, ponieważ nie wpływa na ciśnienie wewnątrzczaszkowe
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Czym jest niedrożność porażenna (paralytic ileus)?

  1. AZablokowanie światła jelita przez guz
  2. BUtrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
  3. CSkręt jelita grubego odcinający jego ukrwienie
  4. DZakażenie ściany jelita z gorączką
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AUse a heat pad to speed healing
  2. BScrub the area with soap to prevent infection
  3. CReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  4. DApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which placental hormone causes insulin resistance in the second half of pregnancy?

  1. AHuman chorionic gonadotrophin (hCG)
  2. BHuman placental lactogen (hPL)
  3. CRelaxin
  4. DOxytocin
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. ASevere fetal anaemia from Rh disease
  2. BThe opioid's effect on the fetal brain
  3. CPlacental abruption
  4. DProlapse of the umbilical cord
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. ARegular pain assessment and analgesia
  2. BGenerous fluids by mouth or IV
  3. CCold packs on the painful area
  4. DWarm packs and gentle positioning
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. AAcute asthma attack with hyperventilation
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CGastroenteritis
  4. DAppendicitis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which physical finding is common in bulimia nervosa?

  1. ASwelling of the salivary glands at the angle of the jaw
  2. BA high serum potassium level
  3. CVery low body weight with lanugo hair
  4. DRaised blood pressure, a fast pulse and a high temperature
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman with a severe intellectual disability and limited speech has started hitting her face and refusing food. What should the nurse consider first?

  1. AThat she is trying to manipulate the staff
  2. BThat the behaviour is part of her disability and needs no assessment
  3. CA physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
  4. DThat she needs an antipsychotic to control her behaviour
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
122,272 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 122,272 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

122,272 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:3502:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:35 i kończy o 02:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

21:3502:15
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 30 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

30 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 187 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 40 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

187 lb5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 32 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

32 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok200 mLzupa150 mLmleko240 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz475 mLmocz425 mLmocz200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 200 mLzupa: 150 mLmleko: 240 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL250 mL przetoczono80 mL/h07:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 07:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL250 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 222/134 mmHg, tętno 110/min, przytomny, temperatura 37,7 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 18SpO₂ 97%powietrzeSBP 222HR 110AT 37,7 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 96%powietrzeSBP 112HR 70AT 36,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Secondary intention

Dlaczego to jest odpowiedź

Wounds with tissue loss that cannot be closed heal by secondary intention, with granulation filling the wound and more scarring. Tertiary (delayed primary) closure is when a wound is left open first and closed later.

Odpowiedź

A · Secondary intention
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Wezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem

Dlaczego to jest odpowiedź

Glukoza doustna grozi zachłyśnięciem, gdy pacjent nie może połykać. Zgodnie z lokalnym protokołem pielęgniarka wzywa pomoc, zabezpiecza drogi oddechowe i podaje glukozę dożylnie lub glukagon i.m., a następnie ponownie mierzy glikemię.

Odpowiedź

A · Wezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves

Dlaczego to jest odpowiedź

Only the front of the gown from chest to the level of the sterile field and the sleeves from above the elbow to the cuffs are sterile. The back, the neckline and anything below the sterile field are non-sterile.

Odpowiedź

D · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Hold the drug and contact the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Amoxicillin is a penicillin, so it could cause a serious allergic reaction. The nurse holds the drug, clarifies the allergy and contacts the prescriber for a safe alternative.

Odpowiedź

A · Hold the drug and contact the prescriber
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Dlaczego to jest odpowiedź

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Odpowiedź

D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A raised risk of suicide, because she may have made a decision

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.

Odpowiedź

C · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Dlaczego to jest odpowiedź

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Odpowiedź

B · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Capillary blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia can cause focal neurological signs that mimic stroke. A bedside glucose check is quick and should be done in any patient with sudden neurological symptoms.

Odpowiedź

C · Capillary blood glucose
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Dried apricots

Dlaczego to jest odpowiedź

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Sprawdzono w: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Dried apricots
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Utratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną

Dlaczego to jest odpowiedź

Wymioty usuwają kwas solny, więc chlorki spadają, a wodorowęglan rośnie (zasadowica metaboliczna). Nerki tracą wtedy potas. Uzupełnianie zwykle obejmuje 0,9% chlorek sodu z potasem zgodnie ze zleceniem.Sprawdzono w: Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Odpowiedź

A · Utratę kwasu żołądkowego: niski potas i chlorki, zasadowicę metaboliczną
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Within 72 hours after the birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Odpowiedź

A · Within 72 hours after the birth
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Odpowiedź

A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Dlaczego to jest odpowiedź

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Odpowiedź

B · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Odpowiedź

B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Allopurinol and making the urine less acidic

Dlaczego to jest odpowiedź

Uric acid stones form when urine is acidic and rich in uric acid. High fluid intake, alkalinising the urine (for example with potassium citrate) and allopurinol reduce the risk. Purine-rich foods are limited.

Odpowiedź

C · Allopurinol and making the urine less acidic
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Prawidłowe PaCO₂ (normokapnia)

Dlaczego to jest odpowiedź

Wysokie CO₂ rozszerza naczynia mózgowe i podnosi ciśnienie wewnątrzczaszkowe, a hiperwentylacja je zwęża i może powodować niedokrwienie mózgu. Zwykle dąży się do normokapni (około 4,7–5,3 kPa lub 35–40 mmHg); krótką hiperwentylację zarezerwowano dla objawów zbliżającego się wklinowania, jako pomost do leczenia ostatecznego.

Odpowiedź

B · Prawidłowe PaCO₂ (normokapnia)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedrożność porażenna to niedrożność czynnościowa, w której perystaltyka ustaje, często po operacji jamy brzusznej, przy stosowaniu opioidów, zakażeniu lub zaburzeniach elektrolitowych (zwłaszcza niskim potasie). Szmery jelitowe są osłabione lub nieobecne.

Odpowiedź

B · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Dlaczego to jest odpowiedź

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Odpowiedź

C · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Human placental lactogen (hPL)

Dlaczego to jest odpowiedź

Human placental lactogen, together with other placental hormones, reduces maternal insulin sensitivity so more glucose is available to the fetus. This is why gestational diabetes usually appears in the second half of pregnancy.

Odpowiedź

B · Human placental lactogen (hPL)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · The opioid's effect on the fetal brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Odpowiedź

B · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Cold packs on the painful area

Dlaczego to jest odpowiedź

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Odpowiedź

C · Cold packs on the painful area
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Diabetic ketoacidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Odpowiedź

B · Diabetic ketoacidosis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated vomiting can enlarge the parotid glands and erode tooth enamel. Patients with bulimia often have a normal weight, and purging tends to lower potassium.

Odpowiedź

A · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

People with limited communication may show pain or illness through changes in behaviour. A thorough physical assessment comes before deciding the behaviour is psychiatric or behavioural.

Odpowiedź

C · A physical cause such as dental pain, an ear infection or constipation
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 122 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

122.272 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

122.272 → 2
2 to 4 lub mniej, więc 2 zostaje.
Dalsze cyfry (72) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 122 gtt/min

Odpowiedź

x = 122 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 280 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:35 → 24:00 = 145 min

Po północy

00:00 → 02:15 = 135 min

Suma

t = 145 + 135 = 280 min

Odpowiedź

t = 280 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·30 = 150 mg

Objętość

V = 150/50 = 3 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

187/2,2 = 85 kg

Dawka

5·85 = 425 mg

Objętość

V = (425/40)·1 = 10,63 ≈ 10,6 mL

Odpowiedź

V = 10,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 100 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Odpowiedź

R = 100 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 2,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Pozostały czas

t = 300/128 = 2,344 ≈ 2,3 h

Odpowiedź

t = 2,3 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1750 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 150 + 240 = 590 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1750 mL

Odpowiedź

I = 1750 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 9,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 250 = 750 mL

Czas

t = 750/80 = 9,375 ≈ 9,4 h

Odpowiedź

t = 9,4 h

To około 9 h 23 min, więc worek skończy się około 16:23.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 110/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4

Odpowiedź

NEWS2 = 4
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions