Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaka jest różnica między empatią a współczuciem (litością)?

  1. AEmpatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia
  2. BNie ma między nimi różnicy
  3. CWspółczucie oznacza zachowanie pełnej neutralności
  4. DEmpatia oznacza użalanie się nad pacjentem i wciągnięcie w jego cierpienie
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?

  1. AParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
  2. BThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
  3. CMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
  4. DCold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. ANo gloves at all, because the airway already contains bacteria
  2. BSterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
  3. CClean technique, reusing the catheter during the shift
  4. DClean technique, with the catheter rinsed in tap water
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy listening over the stomach while injecting air
  2. BBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy checking that the patient can still talk
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which patient with diabetes should the nurse see first?

  1. AGlucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) after a large lunch, feels well
  2. BNeeds foot care teaching before discharge tomorrow
  3. CHbA1c result of 8,2%, asking about diet
  4. DGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which finding most suggests a tension pneumothorax rather than a simple pneumothorax?

  1. AA small air leak seen on a routine chest X-ray
  2. BSharp chest pain that is worse on deep breathing
  3. CMild breathlessness with reduced breath sounds on one side of the chest only
  4. DTrachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. AEncourage contact sports to keep fit
  2. BGive medicines by intramuscular injection
  3. CTake temperatures rectally
  4. DUse a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?

  1. AThe appendicitis has resolved without treatment
  2. BThe appendix has perforated, causing peritonitis
  3. CThe patient has developed gastroenteritis
  4. DThe analgesia has started working
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?

  1. AaPTT doubles from baseline
  2. BFibrinogen and D-dimer rise
  3. CPlatelets rise above 600 × 10³/µL
  4. DINR rises to about 3,0
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0,4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AGive the next dose and recheck the ANC next month
  2. BHold the clozapine and report the result at once
  3. CHalve the dose and give it with a throat lozenge
  4. DGive the dose with food to protect the stomach
11.FarmakologiaŚredni

Besides lithium levels, which blood tests are monitored in long-term lithium treatment?

  1. AINR and fibrinogen
  2. BKidney function and thyroid function
  3. CTroponin and CK-MB
  4. DLiver enzymes, serum amylase and lipase
12.FarmakologiaTrudny

A nurse calculates a child's dose and finds it is ten times higher than the usual range in the drug reference. What should the nurse do?

  1. AGive the dose, because the prescriber is responsible for the order
  2. BGive one tenth of the dose without telling anyone
  3. CGive half the dose as a compromise
  4. DWithhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent ma ból w środku klatki piersiowej i STEMI w EKG. Co to zwykle wymaga?

  1. APrzyjęcia na oddział i powtórzenia EKG następnego ranka
  2. BPilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI
  3. CDoustnego beta-blokera i wypisu, jeśli ból ustąpi
  4. DWyniku troponiny przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji o leczeniu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AFully on the non-operated side, to help drain the empty space
  2. BFlat and prone for the whole of the first day after surgery
  3. COn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
  4. DHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

O jakim działaniu niepożądanym należy poinformować pacjenta przyjmującego długotrwale fenytoinę?

  1. AUtrata masy ciała i nietolerancja ciepła
  2. BWypadanie włosów na głowie u niemal każdego pacjenta
  3. CPrzerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
  4. DStopniowa, trwała utrata słuchu
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AIV calcium gluconate
  2. BOral potassium binder
  3. COral sodium bicarbonate
  4. DIV furosemide
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

For which stoma can colostomy irrigation be considered?

  1. AAn established descending or sigmoid colostomy
  2. BAny stoma that has liquid or very loose output
  3. CA new ileostomy in the first week
  4. DAn ileal conduit draining urine
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After surgery, a patient says they have "no pain" but grimaces, breathes shallowly and refuses to move or cough. What should the nurse do?

  1. AAccept the statement and record a pain score of 0
  2. BExplore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
  3. CTell the patient firmly that they must stop hiding their pain from staff
  4. DInsist they walk without any analgesia
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 18 weeks asks about safe exercise. Which advice is correct?

  1. AContact sports and scuba diving are safe if she did them before
  2. BModerate exercise like walking or swimming is encouraged
  3. CExercise lying flat on her back is best after 20 weeks
  4. DExercise should be stopped completely during pregnancy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman in her first antenatal visit discloses that her partner hits her. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAdvise her that the violence will probably stop now that she is pregnant
  2. BRecord it but avoid discussing it further to protect her privacy
  3. CAsk her partner to join the conversation to hear both sides
  4. DTalk with her alone, assess her safety and offer support
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jaki jest najdokładniejszy sposób monitorowania nawodnienia u niemowlęcia z zapaleniem żołądka i jelit?

  1. ACodzienne ważenie na tej samej wadze wraz z liczeniem mokrych pieluszek
  2. BSprawdzanie struktury włosów
  3. CCodzienne pytanie rodzica, czy dziecko wydaje się spragnione lub zmęczone
  4. DPomiar obwodu głowy
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A healthy breastfed baby has lost 7% of her birth weight on day 3. What is the best interpretation?

  1. AThis shows breastfeeding has failed, so formula should replace breast milk from now on
  2. BThis is severe dehydration and needs immediate IV fluids
  3. CThis is within the usual range; observe a feed and follow the weight
  4. DThis weight loss is only normal in formula-fed babies
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Kilka godzin po pierwszej dawce haloperidolu szyja młodego mężczyzny skręca się w jedną stronę, a gałki oczne unoszą się ku górze. Co to jest?

  1. AOstra dystonia
  2. BDyskinezja późna
  3. CZespół serotoninowy
  4. DZłośliwy zespół neuroleptyczny
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent, który od tygodni był ciężko przygnębiony, nagle jest pogodny i spokojny i daje swój zegarek innemu pacjentowi. Jakie działanie jest najbardziej właściwe?

  1. AZaplanować jego wypis na jutro
  2. BPochwalić go za hojność i nie robić nic więcej
  3. COdnotować, że jego nastrój wyraźnie się poprawia, i zmniejszyć poziom obserwacji
  4. DZapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111218:45?6:45 PM8:45 PM6:45 AM5:45 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 18:45 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

18:45
  1. 16:45 PM
  2. 28:45 PM
  3. 36:45 AM
  4. 45:45 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
125 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 125 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

125 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
90 kg10 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 90 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

90 kg10 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
38 kg112 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 112 cm wzrostu i waży 38 kg. Zlecono 135 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

112 cm38 kg135 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
350 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 10 godzin. Po 8 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 350 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 10 hpo 8 h: 350 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL20 gtt/mL240 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 240 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/250 mL240 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka100 mLherbata150 mLmleko240 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz175 mLmocz300 mLmocz300 mLmocz200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 91 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

91 kg8 hmocz: 175 mLmocz: 300 mLmocz: 300 mLmocz: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono75 mL/h12:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. O 12:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono75 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Empatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Empatia to rozumienie i podzielanie perspektywy drugiej osoby oraz komunikowanie tego zrozumienia. Współczucie w sensie litości to odczuwanie żalu nad kimś, co może tworzyć dystans.

Odpowiedź

A · Empatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.

Odpowiedź

C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Dlaczego to jest odpowiedź

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Odpowiedź

B · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Dlaczego to jest odpowiedź

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Odpowiedź

B · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypoglycemia with confusion can quickly lead to seizures and loss of consciousness. The other patients have problems that matter but are not immediately dangerous.

Odpowiedź

D · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

In tension pneumothorax, trapped air pushes the mediastinum to the other side, reducing venous return and blood pressure. It is life-threatening and needs immediate decompression.

Odpowiedź

D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Use a soft toothbrush and an electric razor

Dlaczego to jest odpowiedź

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Odpowiedź

D · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The appendix has perforated, causing peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.

Odpowiedź

B · The appendix has perforated, causing peritonitis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Fibrinogen and D-dimer rise

Dlaczego to jest odpowiedź

Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.Sprawdzono w: D-dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Fibrinogen and D-dimer rise
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hold the clozapine and report the result at once

Dlaczego to jest odpowiedź

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Odpowiedź

B · Hold the clozapine and report the result at once
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Kidney function and thyroid function

Dlaczego to jest odpowiedź

Lithium can impair kidney function and cause hypothyroidism. Kidney function, thyroid function and calcium are checked regularly, along with lithium levels.

Odpowiedź

B · Kidney function and thyroid function
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Doses outside the safe range must be questioned before administration. The nurse holds the dose, rechecks the weight and calculation and contacts the prescriber or pharmacist.

Odpowiedź

D · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Pilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI

Dlaczego to jest odpowiedź

STEMI zwykle odzwierciedla całkowite zamknięcie tętnicy wieńcowej. Konieczna jest jak najszybsza reperfuzja, najlepiej pierwotna PCI (lub trombolizę, jeśli PCI nie można wykonać w odpowiednim czasie); „czas to mięsień”. Decyzję podejmuje się na podstawie EKG i objawów, a nie wyniku troponiny.

Odpowiedź

B · Pilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Dlaczego to jest odpowiedź

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Odpowiedź

C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej

Dlaczego to jest odpowiedź

Fenytoina często powoduje przerost dziąseł, a także hirsutyzm, grubienie rysów twarzy oraz, przy wysokich stężeniach, ataksję, oczopląs i senność. Dobra opieka stomatologiczna zmniejsza problemy z dziąsłami. Stężenia monitoruje się, ponieważ lek ma wąski przedział terapeutyczny.

Odpowiedź

C · Przerost dziąseł, więc ważna jest dobra higiena jamy ustnej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · IV calcium gluconate

Dlaczego to jest odpowiedź

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Odpowiedź

A · IV calcium gluconate
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · An established descending or sigmoid colostomy

Dlaczego to jest odpowiedź

Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.

Odpowiedź

A · An established descending or sigmoid colostomy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients may under-report pain because of beliefs, fear of addiction or not wanting to bother staff. Exploring these concerns and explaining that good analgesia helps breathing and mobility supports a shared plan.

Odpowiedź

B · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged

Dlaczego to jest odpowiedź

Moderate exercise is safe and beneficial for most pregnant women. Contact sports, activities with a high fall risk and scuba diving are avoided, as is lying flat on the back for long periods later in pregnancy.

Odpowiedź

B · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Talk with her alone, assess her safety and offer support

Dlaczego to jest odpowiedź

Intimate partner violence often begins or worsens in pregnancy. The nurse should talk to her alone, assess safety, document carefully and offer support and local resources, without confronting the partner.

Odpowiedź

D · Talk with her alone, assess her safety and offer support
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Codzienne ważenie na tej samej wadze wraz z liczeniem mokrych pieluszek

Dlaczego to jest odpowiedź

Codzienne ważenie na tej samej wadze o tej samej porze, bilans płynów (w tym ważenie pieluszek) oraz objawy kliniczne, takie jak stan błon śluzowych i nawrót włośniczkowy, najlepiej obrazują nawodnienie.

Odpowiedź

A · Codzienne ważenie na tej samej wadze wraz z liczeniem mokrych pieluszek
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight

Dlaczego to jest odpowiedź

Newborns commonly lose up to about 7–10% of birth weight in the first days and usually regain it by about 2 weeks. At this level, observing a feed, checking latch and nappy output and rechecking weight are appropriate.

Odpowiedź

C · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Ostra dystonia

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostra dystonia występuje w ciągu godzin lub dni od rozpoczęcia lub zwiększenia dawki leku przeciwpsychotycznego, zwłaszcza u młodych mężczyzn. Leczy się ją lekiem antycholinergicznym (np. biperydenem lub triheksyfenidylem) albo difenhydraminą, zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

A · Ostra dystonia
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Zapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły spokój i rozdawanie rzeczy mogą oznaczać, że pacjent zdecydował się odebrać sobie życie. Pielęgniarka pyta wprost o zamiar samobójczy, plany i środki, zapewnia bezpieczeństwo i informuje zespół.

Odpowiedź

D · Zapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 6:45 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

18 − 12 = 6 → PM

Odpowiedź

6:45 PM

Odpowiedź

6:45 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 3 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

125 mL/h × 24 h = 3000 mL

W litrach

V = 3000/1000 = 3 L

Odpowiedź

V = 3 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 450 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·90 = 900 mg

Na dawkę

D = 900/2 = 450 mg

Odpowiedź

D = 450 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 146,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(112·38/3600) = √1,182 = 1,087 m²

Dawka

D = 135·1,087 = 146,8 mg

Odpowiedź

D = 146,8 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 175 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/10 = 150 mL/h

Nowa szybkość

R = 350/2 = 175 mL/h

Odpowiedź

R = 175 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Objętość na godzinę

240/4 = 60 mL/h

Szybkość kapania

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,34 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

175 + 300 + 300 + 200 = 975 mL

Na kilogram na godzinę

U = 975/(91·8) = 1,339 ≈ 1,34 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,34 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/75 = 3,333 ≈ 3,3 h

Odpowiedź

t = 3,3 h

To około 3 h 20 min, więc worek skończy się około 15:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 3 + 2 + 3 + 3 + 2 = 14

Odpowiedź

B = 14
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Poziom ryzyka

8 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions