Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  2. BTo keep the wound edges apart until it heals
  3. CTo measure the temperature inside the wound
  4. DTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Podczas pomiaru ciśnienia tętniczego ręka pacjenta zwisa wzdłuż ciała poniżej poziomu serca. Jak wpływa to na odczyt?

  1. ADaje fałszywie zawyżony odczyt
  2. BWpływa tylko na częstość akcji serca
  3. CDaje fałszywie zaniżony odczyt
  4. DNie ma wpływu na odczyt
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
  2. BAsk the family whether they understood the teaching
  3. CAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
  4. DAsk “Do you understand?” and accept a yes
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  2. BReprogram the pump and finish the shift before reporting
  3. CLeave it running and check the glucose at the next routine time
  4. DDouble the rate to correct for the error
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  2. BA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  3. CAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
  4. DA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AA beta-blocker to slow the heart rate
  2. BAn oral fluid challenge with a sports drink
  3. CA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
  4. DA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt never interacts with other drugs
  2. BIt is safe in all patients with severe kidney failure
  3. CIt does not need routine INR monitoring
  4. DIt has no risk of bleeding
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  2. BA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  3. CA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  4. DA patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with a low clinical probability of deep vein thrombosis has a normal (negative) D-dimer. What is the best interpretation?

  1. AA DVT is unlikely and can usually be ruled out
  2. BA pulmonary embolism is now certain to be present
  3. CThe test is useless and should always be ignored
  4. DA DVT is confirmed and anticoagulation is needed
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient admitted with heavy alcohol use and malnutrition has a glucose of 52 mg/dL (2,9 mmol/L) and low magnesium. Which prescribed treatment should be given before the IV glucose?

  1. AIV insulin
  2. BIV potassium
  3. COral iron
  4. DIV thiamine
11.FarmakologiaŚredni

How should a patient store sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin) tablets?

  1. AIn the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture
  2. BIn the fridge in a damp, open container to keep them fresh and cool
  3. CIn a plastic weekly pill box with other tablets
  4. DLoose in a shirt pocket close to the body for quick access
12.FarmakologiaTrudny

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAn H2 blocker taken only when pain occurs
  2. BA single dose of an antibiotic given intravenously
  3. CAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  4. DAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?

  1. AKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
  2. BKeeping the hip bent to reduce stump swelling
  3. CSitting in a chair for most of the day with the hips bent
  4. DLying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pielęgniarka planuje opiekę nad czterema pacjentami. Którego pacjenta należy ocenić w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta z owrzodzeniem żylnym, któremu należy zmienić opatrunek
  2. BPacjenta ze stabilną niewydolnością serca, oczekującego na codzienne ważenie
  3. CPacjenta z kontrolowanym nadciśnieniem, który pyta o sól
  4. DPacjenta z POChP, u którego SpO₂ spadło z 90% do 83% z nową sennością
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When the nurse squeezes the trapezius muscle, the patient brings a hand up above the collarbone towards the stimulus. Which GCS motor score is this?

  1. A3, abnormal flexion
  2. B6, obeys commands
  3. C5, localises to pain
  4. D4, withdraws from pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. ARecheck the BP at the next routine round
  2. BEncourage a walk to relieve the headache
  3. CUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  4. DGive extra oral fluids to correct the low urine output
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe colour of the feeding bag label
  2. BThe patient's eye drops and skin creams
  3. CThe patient's mobility aids and walking distance
  4. DThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?

  1. ATreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
  2. BWash it with alcohol and leave it uncovered
  3. CIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
  4. DApply a hot water bottle to improve the circulation
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA low white cell count only
  2. BA raised haemoglobin level
  3. CA low fibrinogen level and low platelets
  4. DA high fibrinogen level and high platelets
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AFetal growth from maternal diabetes only
  2. BOesophageal atresia
  3. CRenal agenesis
  4. DPost-term pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A5 seconds or less
  2. B15 to 20 seconds
  3. C8 to 10 seconds
  4. D2 seconds or less
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a child with sickle cell disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We'll call the hospital straight away if she has a fever."
  2. B"In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
  3. C"We'll dress her warmly before she goes out in cold weather."
  4. D"We'll learn how to feel her tummy for an enlarged spleen."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ASomatic
  2. BGrandiose
  3. CNihilistic
  4. DErotomanic
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
  2. B"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
  3. C"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
  4. D"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,8 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37,8 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37,8 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:3005:40t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:30 i kończy o 05:40 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

23:3005:40
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
26 kgBSA = 0,89 m²100 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 26 kg ma powierzchnię ciała 0,89 m². Zlecono 100 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

26 kgBSA = 0,89 m²100 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
20%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 2% (w/v) z roztworu podstawowego 20% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 20%C₂ = 2%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Worek zawiera 500 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 25 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

500 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLgalaretka120 mLzupa150 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz300 mLmocz175 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 100 mLgalaretka: 120 mLzupa: 150 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 09:30trazem​ = ? h150 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 09:30 z prędkością 150 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 86% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 32SpO₂ 86%O₂SBP 112HR 58AT 38,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Dlaczego to jest odpowiedź

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Odpowiedź

A · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Daje fałszywie zawyżony odczyt

Dlaczego to jest odpowiedź

Ręka poniżej poziomu serca dodaje ciśnienie hydrostatyczne, więc odczyt jest zbyt wysoki. Rękę należy podeprzeć na wysokości serca, a pacjent powinien siedzieć rozluźniony.

Odpowiedź

A · Daje fałszywie zawyżony odczyt
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Dlaczego to jest odpowiedź

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Odpowiedź

C · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Odpowiedź

A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Dlaczego to jest odpowiedź

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Odpowiedź

C · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Odpowiedź

C · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · It does not need routine INR monitoring

Dlaczego to jest odpowiedź

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Odpowiedź

C · It does not need routine INR monitoring
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A patient with asthma who can only speak in single words

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Odpowiedź

D · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A DVT is unlikely and can usually be ruled out

Dlaczego to jest odpowiedź

D-dimer is very sensitive, so a negative result in a patient with low clinical probability makes DVT or PE unlikely. A positive result is not specific, because surgery, infection, pregnancy and cancer also raise D-dimer; imaging is then needed.Sprawdzono w: D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · IV thiamine

Dlaczego to jest odpowiedź

People with alcohol use disorder and malnutrition are often deficient in thiamine. Giving glucose first can use up the remaining thiamine and precipitate Wernicke encephalopathy, so thiamine is usually given before or with glucose. Hypoglycemia must still be treated promptly.

Odpowiedź

D · IV thiamine
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · In the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitroglycerin tablets lose potency when exposed to light, heat, air and moisture. They are kept in their original tightly closed dark container, and expired tablets are replaced.

Odpowiedź

A · In the original dark glass bottle, away from heat, light and moisture
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Dlaczego to jest odpowiedź

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Odpowiedź

C · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump

Dlaczego to jest odpowiedź

Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.

Odpowiedź

D · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Pacjenta z POChP, u którego SpO₂ spadło z 90% do 83% z nową sennością

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadające wysycenie z nową sennością sugeruje ostrą niewydolność oddechową, możliwe że z hiperkapnią, i wymaga natychmiastowej oceny. Pozostali pacjenci są stabilni, a ich potrzeby mogą chwilę poczekać.

Odpowiedź

D · Pacjenta z POChP, u którego SpO₂ spadło z 90% do 83% z nową sennością
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · 5, localises to pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Localising to pain (5) means a purposeful movement towards the source of pain. Withdrawal (4) is pulling away, abnormal flexion (3) is decorticate posturing, and obeying commands (6) needs no pain at all. A central stimulus, such as a trapezius squeeze, is used to test for localising.

Odpowiedź

C · 5, localises to pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Odpowiedź

C · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Dlaczego to jest odpowiedź

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Odpowiedź

D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form

Dlaczego to jest odpowiedź

A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.

Odpowiedź

A · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A low fibrinogen level and low platelets

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Odpowiedź

C · A low fibrinogen level and low platelets
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Oesophageal atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Odpowiedź

B · Oesophageal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · 2 seconds or less

Dlaczego to jest odpowiedź

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Odpowiedź

D · 2 seconds or less
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."

Dlaczego to jest odpowiedź

Dehydration promotes sickling, so children with sickle cell disease need plenty of fluids, especially in hot weather and during exercise. Seeking help for fever, avoiding cold and checking the spleen are correct.

Odpowiedź

B · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Grandiose

Dlaczego to jest odpowiedź

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Odpowiedź

B · Grandiose
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Dlaczego to jest odpowiedź

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Odpowiedź

B · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 100 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37,8·9/5 = 68,04

Dodaj 32

T = 68,04 + 32 = 100 °F

Odpowiedź

T = 100 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 370 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:30 → 24:00 = 30 min

Po północy

00:00 → 05:40 = 340 min

Suma

t = 30 + 340 = 370 min

Odpowiedź

t = 370 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 89 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 100·0,89 = 89 mg

Odpowiedź

D = 89 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 2·1000/20 = 100 mL

Odpowiedź

V₁ = 100 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 75 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 1500·15/300 = 75 gtt/min

Odpowiedź

R = 75 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 2·25 = 50 mg/h

Odpowiedź

D = 50 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1240 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 120 + 150 = 370 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1240 mL

Odpowiedź

I = 1240 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 10,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL pozostało

Druga część

400/60 = 6,667 h

Czas całkowity

t = 4 + 6,667 = 10,67 ≈ 10,7 h

Odpowiedź

t = 10,7 h

To około 10 h 40 min, więc worek skończy się około 20:10.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 3 + 3 + 4 + 4 + 1 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 32/min → 3
SpO₂ 86% → 3
na tlenie → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 9
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions