Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AAn antibiotic
  2. BA laxative
  3. CAn antihistamine
  4. DA diuretic
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent ma ostrą biegunkę i podejrzenie zakażenia Clostridioides difficile. Które połączenie działań jest prawidłowe?

  1. AIzolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
  2. BCzekanie na wynik z laboratorium przed podjęciem jakichkolwiek środków ostrożności
  3. CWyłącznie półmaska filtrująca, bez rękawiczek
  4. DWyłącznie preparat alkoholowy do rąk i pozostawienie pacjenta na sali wieloosobowej z zasuniętymi zasłonami
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A woman who is pregnant asks for the MMR vaccine because she is not immune to rubella. What is correct?

  1. AMMR should be given as soon as possible in the first trimester to protect the baby
  2. BMMR is only given to pregnant women who work in hospitals
  3. CMMR is safe at any stage of pregnancy
  4. DMMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. AExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
  2. BRemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  3. CApply wrist restraints so the patient stays in bed
  4. DTell the patient that walking alone is against hospital law
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka otrzymuje cztery wezwania jednocześnie. Do którego pacjenta idzie jako pierwszego?

  1. APacjenta, który pyta, o której przyjdzie lekarz
  2. BPacjenta, którego pompa infuzyjna alarmuje z powodu opróżnionego worka z płynem podtrzymującym
  3. CPacjenta, który prosi o lek przeciwbólowy przy bólu 4/10
  4. DPacjenta, który mówi: „Nie mogę złapać tchu.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After surgery, a patient who has taken long-term steroids becomes hypotensive and weak, and the blood pressure does not rise with IV fluids. Which problem should the nurse suspect?

  1. AFluid overload from too much IV fluid
  2. BNormal tiredness after anesthesia
  3. CAdrenal crisis from steroid withdrawal
  4. DAn allergic reaction to the anesthetic
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which measure helps prevent delirium in older inpatients?

  1. ARestricting fluids to avoid incontinence
  2. BMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
  3. CReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
  4. DKeeping the lights on all night
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  2. BDelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  3. CDementia always causes visual hallucinations
  4. DDelirium is permanent, while dementia is reversible
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. ASerum calcium, because it falls sharply
  2. BHemoglobin, because insulin causes red cell loss
  3. CBlood glucose, because hypoglycemia can occur
  4. DSerum sodium, because it rises quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wieczorem po operacji hemoglobina pacjenta spadła z 12,5 g/dL do 8,1 g/dL (z 125 do 81 g/L), a tętno wynosi 118/min. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AOdwodnienie
  2. BKrwawienie
  3. CPrawidłowe rozcieńczenie po operacji, niewymagające działania
  4. DPoprawa stanu
11.FarmakologiaŚredni

Why is ketorolac given only for a short course?

  1. AIt is a strong opioid that causes addiction
  2. BIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
  3. CGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
  4. DIt causes respiratory depression after a few days
12.FarmakologiaTrudny

Która para działań niepożądanych jest charakterystyczna dla długotrwałego leczenia amiodaronem?

  1. ASuchy kaszel i obrzęk naczynioruchowy
  2. BOtotoksyczność i nefrotoksyczność
  3. CPrzerost dziąseł i nadmierne owłosienie
  4. DZaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How does digoxin help a patient with atrial fibrillation and heart failure?

  1. AIt dissolves clots that have formed in the left atrium
  2. BIt slows AV node conduction and increases contractility
  3. CIt speeds conduction through the AV node to the ventricles
  4. DIt lowers potassium to stabilise the heart
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with end-stage COPD has severe breathlessness at rest despite optimal treatment and wants comfort-focused care. Which measure is recognised to help?

  1. AHigh-flow oxygen at 15 L/min whatever the oxygen saturation is
  2. BA low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
  3. CStopping all medicines, including inhalers
  4. DEncouraging long walks to build fitness
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has just started levetiracetam. Which side effect should the nurse teach them to report?

  1. ASwelling and overgrowth of the gums around the teeth
  2. BChanges in mood, such as irritability, low mood or anger
  3. COrange discoloration of the urine
  4. DA persistent dry cough at night
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. AAnaemia always makes the HbA1c very high
  2. BThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
  3. CBlood transfusions contain large amounts of glucose
  4. DIt depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which nursing intervention best reduces preoperative anxiety?

  1. AKeeping family members away until after surgery
  2. BTelling the patient that there is nothing to worry about
  3. CExplaining what will happen and answering questions
  4. DAvoiding talking about the operation at all
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

During preoperative assessment, a patient says their brother had a "very high fever" during an anaesthetic. What is the most important action?

  1. AGive paracetamol before surgery to prevent fever
  2. BRecord it as a family allergy to paracetamol
  3. CReassure the patient that fevers after anaesthesia are always harmless
  4. DInform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is indomethacin generally not used as a tocolytic after about 32 weeks?

  1. AIt can close the fetal ductus arteriosus too early
  2. BIt stimulates stronger contractions late in pregnancy
  3. CIt causes severe maternal hypertension
  4. DIt triggers maternal hypoglycaemia
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Partner kobiety otrzymującej siarczan magnezu pyta, do czego służy ten lek. Która odpowiedź jest prawidłowa?

  1. APrzyspiesza poród
  2. BPomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego
  3. CZapobiega zbyt dużemu wzrostowi dziecka
  4. DJest głównym lekiem obniżającym jej ciśnienie tętnicze
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A toddler refuses a liquid medicine. Which approach is appropriate?

  1. AHold the child's nose firmly until he has to open his mouth to breathe
  2. BTell the child it is a sweet so that he takes it happily
  3. CMix it into a full bottle of milk or juice for the whole day
  4. DMix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with cyanotic heart disease and polycythaemia has a fever and vomiting. Why is dehydration especially dangerous?

  1. AIt causes the heart defect to close on its own
  2. BIt makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis
  3. CIt lowers the red cell count and causes severe anaemia
  4. DIt leads to fluid overload and pulmonary oedema as the kidneys hold on to water
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. AAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
  2. BDirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  3. CBetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
  4. DBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient who used methamphetamine heavily for weeks stopped 2 days ago. He sleeps most of the day, is very low and says life is pointless. What is the priority?

  1. AEncourage him to exercise hard to raise his energy
  2. BWake him often so that his sleep pattern returns to normal
  3. CGive a stimulant to relieve the low mood
  4. DAssess his suicide risk
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011128:00 AM?07:0008:0020:0009:00

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 8:00 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

8:00 AM
  1. 107:00
  2. 208:00
  3. 320:00
  4. 409:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
91 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 91 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

91 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 9 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

9 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1,92 mg. Ampułka zawiera 4000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1,92 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL15 gtt/mL200 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 15 gtt/mL. Zlecono 200 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/250 mL200 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata240 mLwoda240 mLgalaretka100 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz500 mLmocz325 mLmocz425 mLmocz325 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLwoda: 240 mLgalaretka: 100 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 150 mL/hstart 15:00trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 15:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 89% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 38/min, przytomny, temperatura 35,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 14SpO₂ 89%O₂SBP 112HR 38AT 35,0 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · A laxative

Dlaczego to jest odpowiedź

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Odpowiedź

B · A laxative
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem

Dlaczego to jest odpowiedź

Podejrzenie C. difficile wymaga szybkiej izolacji z kontaktowymi środkami ostrożności. Alkohol nie zabija przetrwalników, więc ręce myje się wodą z mydłem, a otoczenie czyści środkiem sporobójczym, np. preparatem chlorowym.

Odpowiedź

A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery

Dlaczego to jest odpowiedź

Live vaccines such as MMR and varicella are not given during pregnancy. A non-immune woman is vaccinated after delivery, and pregnancy is avoided for a period after vaccination.

Odpowiedź

D · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Dlaczego to jest odpowiedź

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Odpowiedź

A · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta, który mówi: „Nie mogę złapać tchu.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowa trudność w oddychaniu to możliwe zagrożenie życia i wymaga oceny w pierwszej kolejności. Opróżniony worek z płynem podtrzymującym, umiarkowany ból i pytanie można załatwić później.

Odpowiedź

D · Pacjenta, który mówi: „Nie mogę złapać tchu.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Adrenal crisis from steroid withdrawal

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients on long-term steroids may not make enough cortisol to cope with surgical stress. Refractory hypotension suggests adrenal crisis, which needs urgent IV hydrocortisone as prescribed.

Odpowiedź

C · Adrenal crisis from steroid withdrawal
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration

Dlaczego to jest odpowiedź

Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.

Odpowiedź

C · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Odpowiedź

B · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Krwawienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek o ponad 4 g/dL z przyspieszonym tętnem sugeruje trwającą utratę krwi. Pielęgniarka ocenia ranę i dreny, monitoruje parametry życiowe i pilnie eskaluje sprawę. Pewne rozcieńczenie płynami dożylnymi jest częste, ale nie aż tak duże i nie z tachykardią.Sprawdzono w: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Krwawienie
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use

Dlaczego to jest odpowiedź

Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.

Odpowiedź

C · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Zaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodaron jest bogaty w jod i kumuluje się w tkankach, powodując niedoczynność lub nadczynność tarczycy, włóknienie płuc, uszkodzenie wątroby, nadwrażliwość na światło i złogi w rogówce. Pozostałe pary pasują do aminoglikozydów, fenytoiny i inhibitorów ACE.

Odpowiedź

D · Zaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · It slows AV node conduction and increases contractility

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin inhibits the Na⁺/K⁺-ATPase, raising intracellular calcium and contractility, and increases vagal tone, slowing AV conduction and the ventricular rate. It controls symptoms but does not reduce stroke risk, so anticoagulation is still needed in AF.

Odpowiedź

B · It slows AV node conduction and increases contractility
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

Dlaczego to jest odpowiedź

Low-dose oral opioids can ease refractory breathlessness in advanced disease. A fan blowing air across the face, upright positioning, breathing techniques and anxiety management also help. Oxygen is used only if it relieves symptoms or corrects hypoxaemia.

Odpowiedź

B · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger

Dlaczego to jest odpowiedź

Levetiracetam is widely used and has few drug interactions, but it can cause mood changes, irritability, depression and, rarely, suicidal thoughts. Patients and families should report these. Gum overgrowth is linked to phenytoin.

Odpowiedź

B · Changes in mood, such as irritability, low mood or anger
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Odpowiedź

D · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Explaining what will happen and answering questions

Dlaczego to jest odpowiedź

Clear information about what to expect, including pain control and recovery, reduces anxiety and can improve recovery. False reassurance does not address the patient's concerns.

Odpowiedź

C · Explaining what will happen and answering questions
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia susceptibility is inherited. The anaesthetist plans a trigger-free anaesthetic, avoiding volatile agents and suxamethonium, and the family may be referred for testing.

Odpowiedź

D · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · It can close the fetal ductus arteriosus too early

Dlaczego to jest odpowiedź

Indomethacin inhibits prostaglandin synthesis. In the fetus this can cause premature closure of the ductus arteriosus and reduced fetal urine output with oligohydramnios, risks that increase with gestational age.

Odpowiedź

A · It can close the fetal ductus arteriosus too early
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Siarczan magnezu podaje się w celu zapobiegania napadom rzucawki i ich leczenia. Nie jest skutecznym lekiem hipotensyjnym, więc ciężkie nadciśnienie wymaga osobnych leków.

Odpowiedź

B · Pomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe

Dlaczego to jest odpowiedź

Mixing with a small amount of food that will be eaten completely, when the medicine allows it, helps the child take the full dose. Large volumes may not be finished, calling medicine sweets is unsafe and forcing risks aspiration.

Odpowiedź

D · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · It makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Polycythaemic blood is already viscous; dehydration concentrates it further and increases the risk of cerebral thrombosis and stroke. Fluid intake is monitored closely and IV fluids may be needed during illness.

Odpowiedź

B · It makes the blood even thicker and raises the risk of stroke and thrombosis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Dlaczego to jest odpowiedź

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Odpowiedź

A · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Assess his suicide risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Stimulant withdrawal can cause profound depression, fatigue, hypersomnia and suicidal thoughts. Suicide risk assessment and close observation are the priorities.

Odpowiedź

D · Assess his suicide risk
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 08:00

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

8 AM → 08

Odpowiedź

08:00

Odpowiedź

08:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 9,1 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 91 g/L × (1 L/10 dL) = 9,1 g/dL

Odpowiedź

Hb = 9,1 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·9 = 18 mg

Objętość

V = 18/10 = 1,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,48 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1,92 mg = 1920 mcg

Objętość

V = 1920/4000 = 0,48 mL

Odpowiedź

V = 0,48 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 250·20/120 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

200/2 = 100 mL/h

Szybkość kapania

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1650 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 240 + 240 + 100 = 580 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1650 mL

Odpowiedź

I = 1650 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/150 = 1,2 h

Czas całkowity

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Odpowiedź

t = 5,2 h

To około 5 h 12 min, więc worek skończy się około 20:12.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
na tlenie → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 38/min → 3
przytomny (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Dodaj

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 3 = 11

Odpowiedź

NEWS2 = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: brak ryzyka

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19

Poziom ryzyka

19 → brak ryzyka

Odpowiedź

brak ryzyka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions