Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A smoker says, "I know I should stop, and I'm thinking about it some time in the next few months." Which stage of change is this?

  1. APreparation
  2. BMaintenance
  3. CContemplation
  4. DPrecontemplation
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
  2. BAt the nurses' station, with the ward list
  3. CAt the bedside, with the patient and their wristband
  4. DIn the blood fridge, using the bag label
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. AShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
  2. BTell them visits are not allowed at all
  3. CAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  4. DTell them precautions only apply to staff
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. ALift the patient back into bed with a colleague
  2. BAssess the patient for injury before moving them
  3. CComplete an incident report while the details are fresh
  4. DTelephone the family to tell them about the fall
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta pielęgniarka może bezpiecznie zobaczyć jako ostatniego?

  1. APacjenta dwie godziny po operacji z tętnem rosnącym z 88 do 118/min
  2. BPacjenta z nagłym silnym bólem głowy
  3. CPacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami
  4. DPacjenta z nowymi trzeszczeniami i różową, pienistą plwociną
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?

  1. ADecontamination before the victim enters the treatment area
  2. BTaking the victim straight to the X-ray department
  3. CPlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
  4. DFull assessment inside the main department straight away
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

W jakim oknie czasowym zwykle podaje się dożylną trombolizę w ostrym udarze niedokrwiennym?

  1. AW ciągu 4,5 godziny od wystąpienia objawów
  2. BW dowolnym momencie w ciągu tygodnia
  3. CW ciągu 48 godzin od wystąpienia objawów
  4. DDopiero po 24 godzinach
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. AReport it as a near miss through the incident reporting system
  2. BDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  3. CTell only the patient's family
  4. DSay nothing, because no harm reached the patient
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AA laboratory error in the first sample
  2. BA sudden failure of the bone marrow
  3. CDilution of the blood by the IV fluid
  4. DIncreased red cell production
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent trafia 30 minut po wymiotowaniu dużą ilością krwi. Tętno wynosi 125/min, ale pierwsza hemoglobina to 13,0 g/dL (130 g/L). Dlaczego hemoglobina jest myląca?

  1. ABadanie nigdy nie jest dokładne w sytuacjach nagłych
  2. BTraci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach
  3. CHemoglobina rośnie podczas krwawienia, co ukrywa utratę
  4. DWartość dowodzi, że nie ma istotnego krwawienia
11.FarmakologiaŚredni

Jak inhibitory ACE obniżają ciśnienie tętnicze?

  1. ABlokują kanały wapniowe typu L w komórkach mięśniówki gładkiej naczyń
  2. BBlokują receptory beta-1 w sercu
  3. CHamują przemianę angiotensyny I w angiotensynę II
  4. DZwiększają wchłanianie zwrotne sodu w nerce
12.FarmakologiaTrudny

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AIncrease the rate to improve blood flow to the area
  2. BLeave the infusion running and recheck in 4 hours
  3. CApply heat and massage the area, then continue the infusion
  4. DStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How does digoxin help a patient with atrial fibrillation and heart failure?

  1. AIt dissolves clots that have formed in the left atrium
  2. BIt lowers potassium to stabilise the heart
  3. CIt speeds conduction through the AV node to the ventricles
  4. DIt slows AV node conduction and increases contractility
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia a standard face mask over the nose and mouth
  2. BVia a mask or humidified device over the neck stoma
  3. CVia nasal cannula at 2 L/min
  4. DVia a non-rebreather mask over the mouth only
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

An 80-year-old with angina is diagnosed with hypothyroidism. How is levothyroxine usually started?

  1. AOnly after the angina has been cured
  2. BAs a single large weekly injection
  3. CAt a full dose from the first day
  4. DAt a low dose, increased slowly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with type 1 diabetes is vomiting at home. Their glucose is 12 mmol/L (216 mg/dL), and blood ketones are 3,5 mmol/L. What advice is correct?

  1. AWait until the glucose is above 20 mmol/L (360 mg/dL)
  2. BDrink less fluid to stop the vomiting
  3. CStop insulin until the vomiting has settled
  4. DSeek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is a pregnancy test often done before surgery in women who could be pregnant?

  1. AAnaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
  2. BIt is needed to calculate the anaesthetic drug dose
  3. CPregnancy always makes surgery impossible
  4. DPregnant women cannot sign consent forms
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?

  1. AClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
  2. BGive the patient a drink and observe for an hour
  3. CSit the patient fully upright and flush the line
  4. DRemove the central line straight away and leave the site open to the air
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Który objaw sugeruje zatrucie siarczanem magnezu?

  1. ACzęstość oddechów 18/min
  2. BŻywe odruchy z klonusem
  3. CDiureza 60 mL/h
  4. DBrak odruchów ścięgnistych głębokich
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?

  1. AMild breast milk jaundice
  2. BNormal newborn reflexes
  3. CA normal reaction to phototherapy
  4. DAcute bilirubin encephalopathy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ASports drinks
  2. BOral rehydration solution
  3. CUndiluted apple juice
  4. DCola or other fizzy drinks
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  2. BWait, as no help is available until he is a teenager
  3. CStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  4. DStop all drinks after lunch and keep him in nappies
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  2. B"Everyone here knows you well, so don't worry."
  3. C"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Krótko po podaniu haloperidolu głowa pacjenta jest skręcona na bok, jego oczy są utkwione ku górze, a on skarży się na uczucie ściskania w gardle. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZachęcić go do rozciągania szyi
  2. BUzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe
  3. CPodać kolejną dawkę haloperidolu
  4. DUspokoić go, że to lęk przed nowym lekiem, i zostawić go samego w spokoju
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111213:50?1:50 PM3:50 PM12:50 PM1:50 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 13:50 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

13:50
  1. 11:50 PM
  2. 23:50 PM
  3. 312:50 PM
  4. 41:50 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
¼ szklanka? mL4 tbsp? mL½ tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje ¼ szklanka z herbata, 4 tbsp z płynny suplement, ½ tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
45 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 45 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 7,5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

45 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 4700 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

4700 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL35 gtt/min12 h

Wlew kapie z szybkością 35 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?

35 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 28 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka100 mLwoda120 mLsok150 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz200 mLmocz500 mLmocz275 mLdren z rany50 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

galaretka: 100 mLwoda: 120 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 200 mLmocz: 500 mLmocz: 275 mLdren z rany: 50 mLwymiociny: 200 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL/hstart 09:0013:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 09:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:00?

500 mL100 mL/h09:00 → 13:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 90/54 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 97%powietrzeSBP 90HR 70AT 37,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Contemplation

Dlaczego to jest odpowiedź

In the stages-of-change model, contemplation means considering change within about six months without a firm plan. Precontemplation means not thinking about change yet.

Odpowiedź

C · Contemplation
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · At the bedside, with the patient and their wristband

Dlaczego to jest odpowiedź

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Odpowiedź

C · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Dlaczego to jest odpowiedź

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Odpowiedź

A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Assess the patient for injury before moving them

Dlaczego to jest odpowiedź

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Odpowiedź

B · Assess the patient for injury before moving them
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent z POChP mieści się w zleconym zakresie docelowym i czuje się komfortowo, więc jest stabilny. Rosnące tętno po operacji, objawy obrzęku płuc i nagły silny ból głowy wymagają szybkiej oceny.

Odpowiedź

C · Pacjenta z POChP na tlenie 1 L/min, SpO₂ 90% (cel 88–92%), mówiącego pełnymi zdaniami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Decontamination before the victim enters the treatment area

Dlaczego to jest odpowiedź

A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.

Odpowiedź

A · Decontamination before the victim enters the treatment area
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · W ciągu 4,5 godziny od wystąpienia objawów

Dlaczego to jest odpowiedź

Trombolizę alteplazą podaje się zwykle w ciągu 4,5 godziny od początku objawów, po wykluczeniu krwotoku w badaniu obrazowym. Dlatego niezbędna jest wiedza, kiedy pacjenta ostatnio widziano w dobrym stanie.

Odpowiedź

A · W ciągu 4,5 godziny od wystąpienia objawów
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Report it as a near miss through the incident reporting system

Dlaczego to jest odpowiedź

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Odpowiedź

A · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Dilution of the blood by the IV fluid

Dlaczego to jest odpowiedź

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Odpowiedź

C · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Traci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach

Dlaczego to jest odpowiedź

Na początku krwotoku krwinki czerwone i osocze są tracone razem, więc stężenie początkowo pozostaje prawidłowe. Tętno i ciśnienie tętnicze lepiej wskazują utratę krwi w pierwszych godzinach.

Odpowiedź

B · Traci się pełną krew, więc stężenie spada dopiero po kilku godzinach
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Hamują przemianę angiotensyny I w angiotensynę II

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhibitory ACE (np. ramipryl) zmniejszają angiotensynę II, co rozszerza naczynia i obniża aldosteron. Hamują też rozkład bradykininy, co tłumaczy suchy kaszel.

Odpowiedź

C · Hamują przemianę angiotensyny I w angiotensynę II
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Odpowiedź

D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · It slows AV node conduction and increases contractility

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin inhibits the Na⁺/K⁺-ATPase, raising intracellular calcium and contractility, and increases vagal tone, slowing AV conduction and the ventricular rate. It controls symptoms but does not reduce stroke risk, so anticoagulation is still needed in AF.

Odpowiedź

D · It slows AV node conduction and increases contractility
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Dlaczego to jest odpowiedź

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Odpowiedź

B · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · At a low dose, increased slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Levothyroxine raises metabolic rate and myocardial oxygen demand. In older people and those with heart disease, a low starting dose that is increased gradually reduces the risk of angina and arrhythmias.

Odpowiedź

D · At a low dose, increased slowly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Seek urgent hospital assessment for possible DKA

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood ketones above 3 mmol/L, especially with vomiting, mean a high risk of DKA, even if the glucose is only moderately raised. The patient needs urgent assessment. Insulin should not be stopped.

Odpowiedź

D · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus

Dlaczego to jest odpowiedź

Unknown pregnancy can change the decision to operate, the timing, and the choice of drugs and X-rays. Testing is offered with consent, according to local policy.

Odpowiedź

A · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.

Odpowiedź

A · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Brak odruchów ścięgnistych głębokich

Dlaczego to jest odpowiedź

Zanik odruchu kolanowego jest wczesnym objawem zatrucia, po którym występują depresja oddechowa i zaburzenia świadomości. Żywe odruchy z klonusem sugerują nasilenie stanu przedrzucawkowego, a nie zatrucie magnezem.

Odpowiedź

D · Brak odruchów ścięgnistych głębokich
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Acute bilirubin encephalopathy

Dlaczego to jest odpowiedź

Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.

Odpowiedź

D · Acute bilirubin encephalopathy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Oral rehydration solution

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Odpowiedź

B · Oral rehydration solution
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Dlaczego to jest odpowiedź

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Odpowiedź

C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "You feel that people here don't really know you?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Odpowiedź

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Uzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostra dystonia może obejmować krtań i zagrażać życiu. Lek antycholinergiczny, taki jak biperyden lub triheksyfenidyl, albo difenhydraminę podaje się zgodnie ze zleceniem (często pozajelitowo) i monitoruje się drożność dróg oddechowych.

Odpowiedź

B · Uzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 1:50 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

13 − 12 = 1 → PM

Odpowiedź

1:50 PM

Odpowiedź

1:50 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 122,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

¼ szklanka = 0,25·240 = 60 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Dodaj

V = 60 + 60 + 2,5 = 122,5 mL

Odpowiedź

V = 122,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 337,5 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

7,5·45 = 337,5 mg

Odpowiedź

D = 337,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,47 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 4700/10000 = 0,47 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,47 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1680 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

35·60/15 = 140 mL/h

Objętość

V = 140·12 = 1680 mL

Odpowiedź

V = 1680 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 7,1 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Pozostały czas

t = 600/84 = 7,143 ≈ 7,1 h

Odpowiedź

t = 7,1 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 45 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 120 + 150 = 370 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1270 mL

Suma wydalonych

200 + 500 + 275 + 50 + 200 = 1225 mL

Bilans

B = 1270 − 1225 = 45 mL

Odpowiedź

B = 45 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 100 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

09:00 → 13:00 = 4 h

Przetoczona objętość

100·4 = 400 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 400 = 100 mL

Odpowiedź

V = 100 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 105

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 105

Odpowiedź

MFS = 105
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions