Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?

  1. ABy filling the cup to the very top
  2. BBy pouring until it looks about right
  3. CAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
  4. DFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 24 hours before
  2. BUp to 2 hours before
  3. CWater is not allowed from the day before
  4. DUp to 12 hours before
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. AWipe it off with a dry gauze straight away
  2. BBlow on the site so it dries faster
  3. CFeel for the vein again with an ungloved finger
  4. DLet it dry fully and do not touch the site again
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. ASimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  2. BAcceptable behavior, because it is common on the unit
  3. CReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
  4. DAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An older adult asks for something to help them sleep. Which drug is most likely to cause confusion and falls in this age group?

  1. AA warm milky drink
  2. BMelatonin
  3. CDiphenhydramine
  4. DAcetaminophen (paracetamol)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. The serum potassium is 3,0 mEq/L. What should the nurse do?

  1. AReport the result before starting, because insulin will push potassium even lower
  2. BStart the insulin at once, because the glucose is the bigger problem
  3. CIgnore the result, since potassium is always high in this condition and will correct itself
  4. DGive the insulin as a fast bolus to bring the potassium up
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo reduce the risk of aspirating stomach contents
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  4. DTo make the surgery shorter
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with severe ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the number of stools falls. What complication should be suspected?

  1. ARecovery from the colitis
  2. BCoeliac disease
  3. CConstipation from dehydration
  4. DToxic megacolon
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient has burning on urination and frequency. The dipstick is positive for nitrites and leukocyte esterase, and a urine culture is ordered. When should the sample be taken?

  1. ABefore the first dose of antibiotic
  2. BAfter the symptoms have fully settled
  3. CAfter 3 days of antibiotic treatment
  4. DAt any time, as antibiotics do not matter
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjentka z przerzutowym rakiem piersi ma wapń 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), jest splątana i ma zaparcia. Jakiego zleconego leczenia spodziewa się pielęgniarka na początku?

  1. ADożylnie 0,9% chlorek sodu
  2. BDiuretyk tiazydowy
  3. CDoustne suplementy wapnia
  4. DŚcisły odpoczynek w łóżku
11.FarmakologiaŚredni

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. ALower doses are cheaper for older patients
  2. BOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
  3. COlder adults absorb no drugs from the stomach
  4. DKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.FarmakologiaTrudny

A patient who has taken lorazepam daily for many months stops it suddenly. Which serious complication may follow?

  1. AProfound respiratory depression
  2. BPinpoint pupils and coma
  3. CSevere bradycardia
  4. DWithdrawal seizures
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. AFacial flushing, fever and a skin rash
  2. BMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  3. CSevere headache and a stiff neck
  4. DTingling around the lips and painful spasm of the hands
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?

  1. AGive a sedative to help the patient tolerate the mask
  2. BContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
  3. CEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
  4. DRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo help diagnose Cushing's syndrome
  2. BTo check thyroid function
  3. CTo diagnose diabetes insipidus
  4. DTo measure kidney function
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. ACertainly a stroke, so the seizure can be ignored
  2. BPossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  3. CA sign that the patient is pretending to be weak
  4. DNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Patients on immune checkpoint inhibitors may develop immune-related side effects. Which symptom should they report promptly?

  1. AA small bruise after a knock
  2. BSlight hair thinning over months
  3. CNew diarrhoea or abdominal pain
  4. DMild tiredness after a busy day
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent z oparzeniami 35% powierzchni ciała wchodzi w fazę hipermetaboliczną. Który plan żywieniowy jest najodpowiedniejszy?

  1. ADieta niskobiałkowa, aby chronić nerki przed uszkodzeniem
  2. BWczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko
  3. CBrak jedzenia przez dwa tygodnie, aby w pełni odpocząć jelitom
  4. DTylko płyny przejrzyste do czasu wygojenia ran oparzeniowych
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which woman on the antenatal unit should the nurse see first?

  1. AAt 28 weeks: due for routine anti-D
  2. BAt 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
  3. CAt 30 weeks: mild ankle swelling in the evening
  4. DAt 38 weeks: irregular Braxton Hicks contractions
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo prevent nausea after the operation
  2. BTo lower her blood pressure before surgery
  3. CTo make aspirated stomach contents less acidic
  4. DTo speed up gastric emptying for surgery
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które z poniższych jest prawdziwym przeciwwskazaniem do podania kolejnej dawki tej samej szczepionki?

  1. AAnafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
  2. BZaczerwienienie i bolesność w miejscu wstrzyknięcia po poprzedniej dawce
  3. CNiewielka gorączka po poprzedniej dawce
  4. DAlergie w wywiadzie rodzinnym
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Several family members, including the children, have had headaches, nausea and drowsiness all winter. They feel better when away from home. What should the nurse suspect?

  1. AFood poisoning
  2. BSeasonal influenza
  3. CCarbon monoxide poisoning
  4. DMigraine that runs in the family
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjent zmienia lek z MAOI na SSRI. Co jest niezbędne?

  1. APodwojenie dawki SSRI na początku
  2. BOkres wymywania trwający około 2 tygodni przed rozpoczęciem SSRI
  3. CRozpoczęcie SSRI tego samego dnia
  4. DPrzyjmowanie obu leków razem przez miesiąc
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka ze znanym zaburzeniem panikowym mówi, że ma ból w klatce piersiowej i trudności z oddychaniem. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AWygłosić jej wykład o restrukturyzacji poznawczej
  2. BZbadać ją fizykalnie, w tym ocenić parametry życiowe, i wykonać EKG zgodnie z procedurą, zanim założy, że to panika
  3. CPowiedzieć jej, że to tylko kolejny napad paniki
  4. DPoprosić ją, aby oddychała powoli do papierowej torebki, i zostawić ją samą, aż panika minie, jak zawsze w zaburzeniu panikowym
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,1 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 39,1 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

39,1 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
193 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 193 mg/dL. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mmol/L. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

193 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 34 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

34 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 2,5% (w/v) z roztworu podstawowego 25% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 25%C₂ = 2,5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

50 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

30 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLgalaretka100 mLwoda250 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz475 mLmocz425 mLmocz200 mLdren z rany40 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 100 mLgalaretka: 100 mLwoda: 250 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 475 mLmocz: 425 mLmocz: 200 mLdren z rany: 40 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 80 mL/hstart 19:30trazem​ = ? h120 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 120 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 80 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 39,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 64AT 39,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface

Dlaczego to jest odpowiedź

The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.

Odpowiedź

C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Up to 2 hours before

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Odpowiedź

B · Up to 2 hours before
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Let it dry fully and do not touch the site again

Dlaczego to jest odpowiedź

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Odpowiedź

D · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Dlaczego to jest odpowiedź

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Odpowiedź

D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Diphenhydramine

Dlaczego to jest odpowiedź

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and can cause confusion, urinary retention and falls in older adults. It is on lists of drugs to avoid in this group.

Odpowiedź

C · Diphenhydramine
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells and can cause dangerous hypokalemia, so a low starting potassium must be reported. US (ADA) guidance delays insulin until potassium is at least 3,3 mEq/L; UK (JBDS) guidance asks for urgent senior review and potassium replacement. Either way, the prescriber decides.

Odpowiedź

A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Dlaczego to jest odpowiedź

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Odpowiedź

A · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Toxic megacolon

Dlaczego to jest odpowiedź

Toxic megacolon is acute dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity, and it can perforate. Reduced stool frequency with worsening distension is a warning sign needing urgent surgical review.

Odpowiedź

D · Toxic megacolon
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Before the first dose of antibiotic

Dlaczego to jest odpowiedź

The culture sample is taken before antibiotics, so the organism can be grown and its sensitivities tested. A sample taken after antibiotics may give a false negative culture.

Odpowiedź

A · Before the first dose of antibiotic
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Dożylnie 0,9% chlorek sodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperkalcemia powoduje duże objętości moczu i odwodnienie. Dożylny roztwór soli fizjologicznej przywraca objętość i pomaga nerkom wydalać wapń; zwykle następnie podaje się bisfosfoniany. Tiazydy zmniejszają wydalanie wapnia, a unieruchomienie uwalnia wapń z kości.Sprawdzono w: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Dożylnie 0,9% chlorek sodu
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Dlaczego to jest odpowiedź

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Odpowiedź

D · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Withdrawal seizures

Dlaczego to jest odpowiedź

Abrupt withdrawal after long-term benzodiazepine use causes anxiety, insomnia, tremor and sometimes seizures. Long-term users should have the dose tapered gradually.

Odpowiedź

D · Withdrawal seizures
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Dlaczego to jest odpowiedź

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Odpowiedź

B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care

Dlaczego to jest odpowiedź

Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.

Odpowiedź

C · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To help diagnose Cushing's syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Odpowiedź

A · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Dlaczego to jest odpowiedź

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Odpowiedź

B · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · New diarrhoea or abdominal pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Checkpoint inhibitors can cause immune-mediated colitis, pneumonitis, hepatitis, skin reactions and endocrine problems. Early reporting allows grading and treatment, often with corticosteroids.

Odpowiedź

C · New diarrhoea or abdominal pain
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Wczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozległe oparzenia powodują przedłużony stan hipermetaboliczny i kataboliczny z utratą mięśni. Wczesne żywienie dojelitowe (często w ciągu 24 godzin) z dużą ilością energii i białka oraz mikroskładnikami wspiera gojenie ran i odporność oraz pomaga chronić barierę jelitową. Monitoruje się masę ciała i przyjmowane pożywienie.

Odpowiedź

B · Wczesne żywienie dojelitowe, bogate w energię i białko
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe-range blood pressure with a headache suggests pre-eclampsia with severe features and a risk of eclampsia or stroke. The other women are stable.

Odpowiedź

B · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · To make aspirated stomach contents less acidic

Dlaczego to jest odpowiedź

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Odpowiedź

C · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka reakcja alergiczna na poprzednią dawkę lub na składnik szczepionki jest przeciwwskazaniem. Miejscowe zaczerwienienie i niewielka gorączka to częste, oczekiwane reakcje.

Odpowiedź

A · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Carbon monoxide poisoning

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbon monoxide from faulty heaters or boilers causes headache, nausea, dizziness and drowsiness that improve away from the source. Pulse oximetry can look falsely normal. Treatment is removal from the source and high-flow oxygen; the appliance must be checked.

Odpowiedź

C · Carbon monoxide poisoning
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Okres wymywania trwający około 2 tygodni przed rozpoczęciem SSRI

Dlaczego to jest odpowiedź

Łączenie MAOI z SSRI może wywołać zespół serotoninowy. Po odstawieniu MAOI zwykle stosuje się około 2-tygodniowe wymywanie, a przy zmianie z fluoksetyny na MAOI potrzebna jest dłuższa przerwa (około 5 tygodni) z powodu jej długiego okresu półtrwania.

Odpowiedź

B · Okres wymywania trwający około 2 tygodni przed rozpoczęciem SSRI
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Zbadać ją fizykalnie, w tym ocenić parametry życiowe, i wykonać EKG zgodnie z procedurą, zanim założy, że to panika

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy wykluczyć przyczyny somatyczne, takie jak zawał serca lub zatorowość płucna. „Przesłanianie diagnostyczne”, czyli zakładanie, że objawy mają charakter psychiatryczny, jest częstym i niebezpiecznym błędem.

Odpowiedź

B · Zbadać ją fizykalnie, w tym ocenić parametry życiowe, i wykonać EKG zgodnie z procedurą, zanim założy, że to panika
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 102,4 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

39,1·9/5 = 70,38

Dodaj 32

T = 70,38 + 32 = 102,4 °F

Odpowiedź

T = 102,4 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 10,7 mmol/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 193/18 = 10,72 ≈ 10,7 mmol/L

Odpowiedź

c = 10,7 mmol/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3,4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·34 = 68 mg

Objętość

V = 68/20 = 3,4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 2,5·1000/25 = 100 mL

Odpowiedź

V₁ = 100 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Objętość

V = 50·8 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 6,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Pozostały czas

t = 750/120 = 6,25 ≈ 6,3 h

Odpowiedź

t = 6,3 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 10 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 100 + 250 = 450 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1150 mL

Suma wydalonych

475 + 425 + 200 + 40 = 1140 mL

Bilans

B = 1150 − 1140 = 10 mL

Odpowiedź

B = 10 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 11,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL pozostało

Druga część

760/80 = 9,5 h

Czas całkowity

t = 2 + 9,5 = 11,5 h

Odpowiedź

t = 11,5 h

To około 11 h 30 min, więc worek skończy się około 07:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 1 + 3 + 3 + 3 = 14

Odpowiedź

B = 14
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions