Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. AArgue back that the staff are very busy
  2. BTell the patient to stop shouting or leave the ward
  3. CStay calm, listen and acknowledge their frustration
  4. DWalk away until the patient calms down by themselves
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Why are a patient's observations checked about 15 minutes after a blood transfusion starts?

  1. ASerious reactions often happen early in a transfusion
  2. BIt is only for record-keeping purposes
  3. CIt is the time the blood takes to warm up
  4. DReactions only ever occur after the transfusion ends
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  2. BHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  3. CLet go of the belt and run to call for help
  4. DPull the patient backwards quickly toward the bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. ANo, because the patient was not harmed
  2. BOnly if the same error happens three times
  3. CNo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  4. DYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. ADark purple or black
  2. BSlightly swollen
  3. CMoist and pink-red
  4. DA little bleeding when cleaned
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swallowing during sleep
  2. BBleeding from the operation site
  3. CA sore throat from the breathing tube
  4. DHunger after fasting for surgery
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  2. BOnly people over 80 who have already had shingles themselves
  3. CPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  4. DNo one, because shingles cannot spread
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Który objaw najsilniej sugeruje zatorowość płucną u pacjenta po operacji?

  1. AStopniowy początek kaszlu z żółtą plwociną i niewielką gorączką od tygodnia
  2. BNagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
  3. CŚwisty ustępujące po salbutamolu
  4. DWolne tętno z wysokim ciśnieniem
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący fenytoinę ma stężenie 28 mcg/mL (zwykły zakres około 10–20 mcg/mL). Jakich objawów spodziewa się pielęgniarka?

  1. AWysokich, szpiczastych załamków T
  2. BGłodu i przyrostu masy ciała
  3. COczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
  4. DWyłącznie nadpobudliwości i bezsenności
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a hemoglobin of 11,2 g/dL (112 g/L), an MCV of 64 fL, a normal ferritin and a normal-to-high red cell count. What is the most likely cause?

  1. AThalassemia trait
  2. BAcute blood loss
  3. CIron deficiency
  4. DVitamin B12 deficiency
11.FarmakologiaŚredni

A patient is starting lamotrigine. Which adverse effect should the patient report at once?

  1. AMild headache on the first day
  2. BSlight tiredness in the afternoon
  3. CAny new skin rash
  4. DA brief change in taste
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking digoxin has nausea, yellow-green vision and a dangerous arrhythmia. Which specific treatment can bind the drug?

  1. AFlumazenil
  2. BDigoxin immune Fab (antibody fragments)
  3. CProtamine sulfate
  4. DIntravenous vitamin K (phytomenadione) given slowly
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
  2. BIt thickens airway mucus by drying the airways
  3. CIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  4. DIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A hypotensive patient has a temperature of 39,2 °C, warm flushed skin, a bounding pulse and a fast heart rate. Which type of shock is most likely?

  1. AObstructive shock from tamponade
  2. BCardiogenic shock
  3. CHypovolaemic shock from bleeding
  4. DEarly septic (distributive) shock
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. AAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  2. BDrink through a straw to keep the nose clean
  3. CBlow the nose often to clear any clots
  4. DLie completely flat for at least a week after surgery
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches the family of a patient on insulin how to manage a severe hypo. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will put her on her side and call an ambulance straight away."
  2. B"If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
  3. C"When she can swallow, I will give her a snack."
  4. D"I will give the glucagon as I was shown."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. APale urine, dark stools and a flapping tremor
  2. BRed urine, black stools and a high blood glucose
  3. CNormal skin colour with diarrhoea and fever
  4. DJaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent ze znanymi żylakami przełyku wymiotuje dużymi ilościami świeżej krwi. Jakiego leczenia powinna spodziewać się pielęgniarka przed endoskopią?

  1. ADoustnego NLPZ na ból i posiłku bogatobiałkowego
  2. BOktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji
  3. CPilnego badania połykania z barytem przed jakimkolwiek leczeniem farmakologicznym
  4. DSzybkiego wlewu soli fizjologicznej do wysokiego ciśnienia krwi
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. ATonic neck reflex
  2. BMoro reflex
  3. CRooting reflex
  4. DPalmar grasp reflex
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AA hydatidiform (molar) pregnancy
  2. BA missed miscarriage
  3. CA threatened miscarriage
  4. DAn ectopic pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który wynik na siatce centylowej u 10-miesięcznego dziecka najbardziej wymaga dalszej oceny?

  1. ADługość ciała na 50. centylu i masa na 40. centylu
  2. BMasa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe
  3. CMasa ciała utrzymująca się na 10. centylu od urodzenia
  4. DObwód głowy zgodny z krzywą 75. centyla
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ACompressions with one finger over the upper sternum
  2. BBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  3. CThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  4. DBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A woman calls the emergency department after a sexual assault an hour ago. What advice helps to preserve forensic evidence?

  1. AWait a few days at home until she feels ready to talk before seeking any medical care or forensic examination
  2. BAvoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
  3. CPut all clothing in a sealed plastic bag
  4. DShower and wash her clothes before coming in, so she feels cleaner
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  2. B"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  3. C"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  4. D"After a few months I can stop having blood tests."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C98 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 98 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

98 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0022:3001:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 22:30 i kończy o 01:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

22:3001:15
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 250 mL roztworu 2% (w/v) z roztworu podstawowego 25% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 25%C₂ = 2%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 400 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

20 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLsok100 mLgalaretka120 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz325 mLmocz275 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 240 mLsok: 100 mLgalaretka: 120 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 325 mLmocz: 275 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 100 mL/hstart 08:00trazem​ = ? h125 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:00 z prędkością 125 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 100 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL125 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Dlaczego to jest odpowiedź

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Odpowiedź

C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Serious reactions often happen early in a transfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe reactions, such as ABO incompatibility and anaphylaxis, often appear soon after starting. Observations before, at about 15 minutes and at the end, plus close watching, allow early action.

Odpowiedź

A · Serious reactions often happen early in a transfusion
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Odpowiedź

B · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Dlaczego to jest odpowiedź

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Odpowiedź

D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Dark purple or black

Dlaczego to jest odpowiedź

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Odpowiedź

A · Dark purple or black
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Bleeding from the operation site

Dlaczego to jest odpowiedź

Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.

Odpowiedź

B · Bleeding from the operation site
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Dlaczego to jest odpowiedź

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Odpowiedź

A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatorowość płucna zwykle objawia się nagłą dusznością, bólem w klatce przy oddychaniu, tachykardią, niską saturacją, a czasem krwiopluciem lub omdleniem.

Odpowiedź

B · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie fenytoiną powoduje oczopląs, ataksję, niewyraźną mowę i senność. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę i informuje lekarza zlecającego. Niska albumina zwiększa frakcję wolnego (aktywnego) leku, więc zatrucie może wystąpić nawet przy prawidłowym stężeniu całkowitym.

Odpowiedź

C · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Thalassemia trait

Dlaczego to jest odpowiedź

Thalassemia trait causes microcytosis from reduced globin production, often with a normal or high red cell count and normal ferritin. Iron deficiency has low ferritin. Iron supplements do not help thalassemia trait and can cause iron overload.Sprawdzono w: Thalassemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Red Blood Cell (RBC) Indices · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Thalassemia trait
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Any new skin rash

Dlaczego to jest odpowiedź

Lamotrigine can cause serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome. The dose is increased slowly, especially with valproate, and any rash must be assessed promptly.

Odpowiedź

C · Any new skin rash
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Digoxin immune Fab (antibody fragments)

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin immune Fab binds digoxin in the blood and makes it inactive. It is used for life-threatening toxicity, such as serious arrhythmias or severe hyperkalaemia.

Odpowiedź

B · Digoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Odpowiedź

A · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Early septic (distributive) shock

Dlaczego to jest odpowiedź

Early septic shock often causes warm peripheries and bounding pulses because of widespread vasodilation. Cardiogenic, hypovolaemic and obstructive shock usually cause cool, clammy skin from vasoconstriction. Septic shock can later become "cold" as it progresses.

Odpowiedź

D · Early septic (distributive) shock
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Dlaczego to jest odpowiedź

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Odpowiedź

A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."

Dlaczego to jest odpowiedź

An unconscious person cannot swallow safely, so fluids in the mouth can be aspirated. The family should put the person in the recovery position, give glucagon if trained and call for help. Once awake and able to swallow, the person eats a longer-acting carbohydrate.

Odpowiedź

B · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Dlaczego to jest odpowiedź

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Odpowiedź

D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Oktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji

Dlaczego to jest odpowiedź

W podejrzeniu krwawienia z żylaków lek wazoaktywny (oktreotyd w USA lub terlipresyna tam, gdzie jest zarejestrowana) obniża ciśnienie wrotne, a profilaktyczne antybiotyki, takie jak ceftriakson, zmniejszają zakażenia i śmiertelność w marskości. Resuscytację prowadzi się ostrożnie, aby nie podnosić ciśnienia wrotnego. Endoskopowe podwiązanie gumkami jest leczeniem ostatecznym.

Odpowiedź

B · Oktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Tonic neck reflex

Dlaczego to jest odpowiedź

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Odpowiedź

A · Tonic neck reflex
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · A hydatidiform (molar) pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Odpowiedź

A · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Masa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Dziecko, które rośnie stabilnie wzdłuż niskiego centyla, może po prostu być drobne. Przekroczenie dwóch głównych linii centylowych sugeruje zahamowanie wzrastania i wymaga oceny karmienia, chorób i sytuacji społecznej.

Odpowiedź

B · Masa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Dlaczego to jest odpowiedź

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Odpowiedź

C · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag

Dlaczego to jest odpowiedź

Not washing, changing or eating where possible helps keep evidence. Paper bags are used because plastic traps moisture and can degrade biological evidence. Her medical needs and choices remain the priority.

Odpowiedź

B · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "After a few months I can stop having blood tests."

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Odpowiedź

D · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 36,7 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

98 − 32 = 66

Pomnóż przez 5/9

T = 66·5/9 = 36,67 ≈ 36,7 °C

Odpowiedź

T = 36,7 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 165 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

22:30 → 24:00 = 90 min

Po północy

00:00 → 01:15 = 75 min

Suma

t = 90 + 75 = 165 min

Odpowiedź

t = 165 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 2·250/25 = 20 mL

Odpowiedź

V₁ = 20 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 60 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·60 = 60 gtt/min

Odpowiedź

R = 60 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Pozostały czas

t = 400/80 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1580 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 100 + 120 = 460 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 2180 mL

Suma wydalonych

325 + 275 = 600 mL

Bilans

B = 2180 − 600 = 1580 mL

Odpowiedź

B = 1580 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 9,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL pozostało

Druga część

750/100 = 7,5 h

Czas całkowity

t = 2 + 7,5 = 9,5 h

Odpowiedź

t = 9,5 h

To około 9 h 30 min, więc worek skończy się około 17:30.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 11

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 + 3 = 11

Odpowiedź

B = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 3 + 3 + 2 + 3 = 16

Poziom ryzyka

16 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions