Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
  2. BIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
  3. CIt reduces the number of staff needed
  4. DIt lets the patient help with the turn
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Która cecha najlepiej pomaga odróżnić majaczenie od otępienia?

  1. AMajaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
  2. BMajaczenie zawsze trwa wiele lat
  3. COtępienie zawsze ustępuje po leczeniu przyczyny podstawowej
  4. DOtępienie zaczyna się w ciągu kilku godzin od zakażenia
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. APreparing medications at the busiest place on the ward
  2. BPreparing medications for all patients at once
  3. CA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
  4. DAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient on oxygen needs an MRI scan. Which plan is safe?

  1. ATake the usual steel cylinder into the room if it is tightly strapped to the trolley frame
  2. BLeave the steel cylinder on the patient’s bed during the scan
  3. CUse only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
  4. DRemove the oxygen for the scan without telling anyone
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

On a postpartum unit, which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. ADay 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
  2. BA new admission transferred from the labor ward with a fever of 38,6 °C
  3. CSevere pre-eclampsia on a magnesium sulfate infusion
  4. DOne hour after birth with heavy bleeding and a boggy uterus
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?

  1. ASitting forward with the chin on the chest
  2. BFlat on the back with the head turned well over to one side
  3. CHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
  4. DHead down with the legs raised above the heart
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ATaking too many vitamins
  2. BToo much exercise
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DNot drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ASIADH, often managed first with fluid restriction
  2. BDehydration, managed with an IV fluid bolus
  3. CDiabetes insipidus, managed with extra fluids
  4. DCushing's syndrome, managed with potassium
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA rise in blood glucose
  2. BA fall in serum sodium
  3. CA fall in the white cell count
  4. DA rise in serum potassium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AImmune thrombocytopenia
  2. BHemophilia A
  3. CVitamin K deficiency
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakologiaŚredni

Which lab tests are monitored in a patient taking carbamazepine?

  1. ASerum amylase and lipase
  2. BThyroid antibodies and cortisol
  3. CFull blood count and serum sodium
  4. DINR and aPTT
12.FarmakologiaTrudny

Objętość dystrybucji leku jest bardzo duża (np. 500 L u dorosłego). Co to sugeruje?

  1. ALek jest szybko wydalany przez nerki
  2. BLek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki
  3. CLeku nie można podać dożylnie
  4. DLek pozostaje prawie w całości w przedziale osoczowym
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
  2. BIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
  3. CIt works only when given by mouth
  4. DIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. AHyper-resonance on the affected side
  2. BDullness to percussion on the affected side
  3. CDistended neck veins
  4. DTrachea pushed away from the affected side
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt works by giving small doses of insulin automatically
  2. BIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
  3. CIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  4. DIt measures glucose directly in the blood every second of the day
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. AHaloperidol
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CMelatonin
  4. DLactulose
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Która faza gojenia rany obejmuje tworzenie tkanki ziarninowej i nowych naczyń krwionośnych?

  1. AFaza proliferacyjna
  2. BFaza zapalna
  3. CFaza dojrzewania
  4. DFaza hemostazy (krzepnięcia)
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39,2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. ADelirium from boredom on the ward
  2. BThe normal hypermetabolic response alone
  3. CBurn wound infection with sepsis
  4. DAn allergy to the dressing only
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?

  1. AEat spicy and fatty foods to settle the stomach
  2. BSkip breakfast and eat one large meal in the evening
  3. CDrink large amounts of fluid with each meal
  4. DEat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman says she was told her non-invasive prenatal test (cell-free DNA) is "high chance" for trisomy 21. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe test analyses fetal cells from the amniotic fluid
  2. BA high-chance result means the test should simply be repeated at birth
  3. CThe result is diagnostic and the baby definitely has trisomy 21
  4. DIt is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which group of findings is typical in a teenager with severe anorexia nervosa?

  1. AFast heart rate, high blood pressure and a high fever
  2. BRapid growth, acne and an increased appetite
  3. CWeight gain, oedema and high blood pressure
  4. DSlow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AStop all drinks after lunch and keep him in nappies
  2. BWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  3. CStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  4. DWait, as no help is available until he is a teenager
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which preparation is usual before electroconvulsive therapy (ECT)?

  1. AFasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
  2. BNo preparation, because the patient stays fully awake during ECT
  3. CEating a large meal to prevent low blood sugar during the seizure
  4. DStopping all regular medicines for 2 weeks before the first treatment
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A nurse is teaching a patient who has started haloperidol for schizophrenia. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can stop taking it as soon as the voices go away."
  2. B"I should tell the nurse if my neck or jaw muscles feel stiff."
  3. C"I'll avoid alcohol while I'm taking this medicine."
  4. D"I should get up slowly if I feel dizzy."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111210:55 AM?10:5522:5509:5511:55

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 10:55 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

10:55 AM
  1. 110:55
  2. 222:55
  3. 309:55
  4. 411:55
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tbsp · 3/dobę · 14 d? × 100 mL1 tbsp = 15 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tbsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 14 dni. Zawiesina jest w butelkach po 100 mL. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

½ tbspco 8 godzin14 dni100 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg30 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 22 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 30 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

22 kg30 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
48 kg127 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 127 cm wzrostu i waży 48 kg. Zlecono 100 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

127 cm48 kg100 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1 g500 mL? mL/h3 mg/min

Worek zawiera 1 g leku w 500 mL. Zlecono 3 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLgalaretka100 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz325 mLmocz325 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 200 mLgalaretka: 100 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 325 mLmocz: 325 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL150 mL/hstart 07:3011:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:30?

1000 mL150 mL/h07:30 → 11:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 40/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 99%powietrzeSBP 124HR 40AT 37,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Dlaczego to jest odpowiedź

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Odpowiedź

B · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia

Dlaczego to jest odpowiedź

Majaczenie rozwija się w ciągu godzin lub dni ze zmiennym poziomem uwagi i świadomości, często z przyczyny somatycznej. Otępienie rozwija się stopniowo przez miesiące lub lata. Osoby z otępieniem są bardziej narażone na majaczenie.

Odpowiedź

A · Majaczenie zaczyna się nagle, a uwaga zmienia się w ciągu dnia
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Dlaczego to jest odpowiedź

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Odpowiedź

C · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room

Dlaczego to jest odpowiedź

Steel oxygen cylinders can become projectiles in an MRI room and cause fatal injuries. Only equipment labeled MRI-safe is used, and the patient’s oxygen needs are planned with the MRI team.

Odpowiedź

C · Use only MRI-safe equipment, and never take a standard steel oxygen cylinder into the scanner room
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs

Dlaczego to jest odpowiedź

A stable patient after an uncomplicated birth fits the LPN/LVN role. Heavy bleeding, magnesium infusions and new admissions with fever need RN assessment.

Odpowiedź

A · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight

Dlaczego to jest odpowiedź

Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.

Odpowiedź

C · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Not drinking enough water

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Odpowiedź

D · Not drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · SIADH, often managed first with fluid restriction

Dlaczego to jest odpowiedź

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Odpowiedź

A · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A rise in blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · A rise in blood glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Vitamin K deficiency

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Sprawdzono w: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Vitamin K deficiency
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Full blood count and serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine can rarely cause bone marrow suppression and commonly lowers serum sodium. Blood counts, sodium and liver tests are checked, especially early in treatment.

Odpowiedź

C · Full blood count and serum sodium
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Lek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki

Dlaczego to jest odpowiedź

Vd znacznie większa od całkowitej wody ciała oznacza niskie stężenie w osoczu, bo większość leku jest w tkankach (tłuszcz, mięśnie), jak w przypadku digoksyny czy amiodaronu.

Odpowiedź

B · Lek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Odpowiedź

A · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Dullness to percussion on the affected side

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Odpowiedź

B · Dullness to percussion on the affected side
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Odpowiedź

C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Haloperidol

Dlaczego to jest odpowiedź

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Odpowiedź

A · Haloperidol
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Faza proliferacyjna

Dlaczego to jest odpowiedź

Gojenie ma cztery nakładające się fazy: hemostazę, zapalenie, proliferację (tkanka ziarninowa, angiogeneza i nabłonkowanie) oraz dojrzewanie (przebudowa kolagenu, która może trwać rok lub dłużej).

Odpowiedź

A · Faza proliferacyjna
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Burn wound infection with sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Odpowiedź

C · Burn wound infection with sepsis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Eat dry crackers before rising and eat small meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.

Odpowiedź

D · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it

Dlaczego to jest odpowiedź

Cell-free DNA testing analyses placental DNA in the mother's blood. It is very accurate but remains a screening test, so a high-chance result is confirmed by chorionic villus sampling or amniocentesis.

Odpowiedź

D · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature

Dlaczego to jest odpowiedź

Starvation leads to bradycardia, hypotension (often postural), hypothermia, cold hands and feet and missed periods. These findings help judge medical risk and the need for admission.

Odpowiedź

D · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Dlaczego to jest odpowiedź

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Odpowiedź

C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given

Dlaczego to jest odpowiedź

ECT is given under brief general anaesthesia with a muscle relaxant, so pre-procedure fasting is needed. Vital signs, consent and removal of dentures, jewellery and nail varnish are checked as per policy.

Odpowiedź

A · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."

Dlaczego to jest odpowiedź

Antipsychotics are continued after symptoms improve, because stopping them early is a major cause of relapse. Any change should be discussed with the prescriber.

Odpowiedź

A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 10:55

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

10 AM → 10

Odpowiedź

10:55

Odpowiedź

10:55
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 4

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

7,5 mL × 3 × 14 = 315 mL

Butelki

315/100 = 3,15 → N = 4

Odpowiedź

N = 4
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 660 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

30·22 = 660 mg

Odpowiedź

D = 660 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 130,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(127·48/3600) = √1,693 = 1,301 m²

Dawka

D = 100·1,301 = 130,1 mg

Odpowiedź

D = 130,1 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·15 = 15 gtt/min

Odpowiedź

R = 15 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 90 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dawka na godzinę

3·60 = 180 mg/h

Szybkość pompy

R = 180/2 = 90 mL/h

Odpowiedź

R = 90 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1350 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 100 = 300 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 2000 mL

Suma wydalonych

325 + 325 = 650 mL

Bilans

B = 2000 − 650 = 1350 mL

Odpowiedź

B = 1350 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 400 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 11:30 = 4 h

Przetoczona objętość

150·4 = 600 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 600 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 3 + 4 + 2 + 3 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 40/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions