Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Kiedy pielęgniarka może przekazać poufne informacje bez zgody pacjenta?

  1. AGdy dziennikarz pyta o znanego pacjenta
  2. BGdy ciekawi tego koleżanka z innego oddziału
  3. CGdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy
  4. DZawsze, gdy prosi o to krewny
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. AKussmaul breathing
  2. BBiot's breathing
  3. CCheyne–Stokes breathing
  4. DParadoxical breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A person in scrubs without a hospital ID badge asks to take a newborn to the nursery. What should the nurse do?

  1. ALet the parents decide whether to hand the baby over
  2. BAsk the person their name and then give them the baby
  3. CHand over the baby if the person seems confident
  4. DRefuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse caring for a patient with influenza on droplet precautions will assist with an aerosol-generating procedure, such as bronchoscopy. What change in PPE is needed?

  1. AWear two surgical masks, one on top of the other, for the length of the procedure
  2. BWear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask
  3. CNo change, because influenza only needs droplet precautions
  4. DWear gloves only, because the procedure is short
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Którego pacjenta powinna zobaczyć pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta z nową niewyraźną mową i opadnięciem kącika ust, które zaczęły się 30 minut temu
  2. BPacjenta z wieloletnim reumatoidalnym zapaleniem stawów i zwykłą poranną sztywnością stawów
  3. CPacjenta z cukrzycą typu 2, który pyta o dietę
  4. DPacjenta z przewlekłą chorobą nerek, który jutro ma dializę
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ATremor
  2. BSweating
  3. CPalpitations
  4. DTachycardia
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. ARaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
  2. BWait until the patient has been discharged
  3. CConfront the relative directly at the bedside about it
  4. DKeep it secret because it is a family matter
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. AMixed metabolic and respiratory alkalosis
  2. BCompensated respiratory acidosis
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DUncompensated metabolic alkalosis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum glucose
  2. BSerum calcium
  3. CSerum potassium
  4. DSerum sodium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A nursing student has a positive interferon-gamma release assay (IGRA) for tuberculosis, no symptoms and a normal chest X-ray. What does this most likely mean?

  1. AA false result, as the test does not detect TB
  2. BActive pulmonary TB, which is contagious
  3. CLatent TB infection, which is not contagious
  4. DPast BCG vaccination only, with no infection
11.FarmakologiaŚredni

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt stops the vaccine from working
  2. BIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  3. CIt causes grey baby syndrome
  4. DIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.FarmakologiaTrudny

Carboprost is a prostaglandin used for postpartum haemorrhage. In which woman should it be avoided?

  1. AA woman who is breastfeeding
  2. BA woman with asthma
  3. CA woman with iron deficiency anaemia
  4. DA woman who had a vaginal birth
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How is a patient usually positioned for a thoracentesis?

  1. ASitting upright and leaning forward over a table
  2. BFlat on the back with the legs raised
  3. CProne with the arms by the sides
  4. DLying on the affected side with the head down
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. AGive a laxative and repeat the observations tomorrow
  2. BStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
  3. CCheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
  4. DReassure the patient that iron tablets cause black stools
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which statement about giving IV potassium is correct?

  1. AIt needs no monitoring at all once the infusion is running
  2. BIt can be given quickly as a push to correct the level fast
  3. CIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
  4. DIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. AThe dialysate is too cold
  2. BAn allergic reaction to the needles
  3. CFluid is being removed too quickly
  4. DNot enough fluid is being removed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Pacjent z marskością przyjmuje laktulozę z powodu encefalopatii wątrobowej. Jaki jest zwykły cel?

  1. ADziesięć lub więcej wodnistych stolców dziennie
  2. BDwa do trzech miękkich stolców dziennie
  3. CBrak wypróżnienia przez kilka dni
  4. DJeden twardy stolec tygodniowo
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. AStop all drinking for 24 hours
  2. BDrink even more plain water and tea to replace the losses
  3. CEat only fruit and fruit juice
  4. DLimit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. AHydralazine
  2. BLabetalol
  3. CMethyldopa
  4. DNifedipine
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

W 1. dobie po znieczuleniu zewnątrzoponowym kobieta ma ból głowy. Która cecha najbardziej wskazuje na popunkcyjny ból głowy, a nie na stan przedrzucawkowy?

  1. AOdczuwa ból pod prawym łukiem żebrowym
  2. BBól głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
  3. CCiśnienie tętnicze wynosi 158/104 mmHg, a w moczu w teście paskowym stwierdza się białko 2+
  4. DWidzi błyski świetlne
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?

  1. AChange the nurse each shift so the child meets more people
  2. BPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
  3. CKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
  4. DExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Przytomne 6-miesięczne niemowlę dławi się i nie może płakać ani kaszleć. Która technika jest właściwa?

  1. ATrzymanie niemowlęcia za kostki głową w dół i potrząsanie
  2. BUciśnięcia nadbrzusza
  3. C„Ślepe” wymiatanie palcem w jamie ustnej
  4. DDo 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A man taking risperidone reports breast enlargement and his partner says he has lost interest in sex. Which effect is the most likely cause?

  1. ALow blood sodium
  2. BRaised blood calcium
  3. CLow thyroid hormone
  4. DRaised prolactin
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BDelirium
  3. CNormal ageing with mild forgetfulness
  4. DBrief psychotic disorder in later life
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111204:10?4:10 PM6:10 AM3:10 AM4:10 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 04:10 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

04:10
  1. 14:10 PM
  2. 26:10 AM
  3. 33:10 AM
  4. 44:10 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 3/dobę · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 10 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

2 tspco 8 godzin10 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
25 kg20 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 25 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 20 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

25 kg20 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 570 jednostek leku dostępnego jako 1000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

570 units1000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg500 mL60 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 150 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/500 mL150 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLzupa150 mLsok120 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz475 mLmocz475 mLdren z rany130 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 55 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

55 kg12 hmocz: 475 mLmocz: 475 mLdren z rany: 130 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 150 mL/hstart 07:30trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 07:30 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 75/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Gdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy

Dlaczego to jest odpowiedź

Poufność można naruszyć bez zgody, gdy wymaga tego prawo lub gdy istnieje poważne ryzyko krzywdy dla pacjenta lub innych osób. Przekazuje się tylko niezbędne informacje i tylko właściwym osobom.

Odpowiedź

C · Gdy jest to konieczne, by chronić kogoś przed ryzykiem poważnej krzywdy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Cheyne–Stokes breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Odpowiedź

C · Cheyne–Stokes breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Refuse, keep the baby with the mother and alert security

Dlaczego to jest odpowiedź

Infants are only handed to staff with proper identification, as set out in the infant security policy. Suspicious behavior is reported to security at once, and parents are taught to do the same.

Odpowiedź

D · Refuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Wear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask

Dlaczego to jest odpowiedź

Aerosol-generating procedures can spread influenza in small particles that a surgical mask does not filter well. Staff wear a fit-tested respirator (N95 in the US, FFP3 in the UK), eye protection, gown and gloves, and the number of people in the room is kept low.

Odpowiedź

B · Wear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta z nową niewyraźną mową i opadnięciem kącika ust, które zaczęły się 30 minut temu

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagła niewyraźna mowa i opadnięcie kącika ust sugerują udar, a leczenie zależy od czasu. Pozostali mają przewlekłe, stabilne problemy, które mogą poczekać.

Odpowiedź

A · Pacjenta z nową niewyraźną mową i opadnięciem kącika ust, które zaczęły się 30 minut temu
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Sweating

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Odpowiedź

B · Sweating
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Odpowiedź

A · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Compensated respiratory acidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Odpowiedź

B · Compensated respiratory acidosis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Serum calcium

Dlaczego to jest odpowiedź

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Sprawdzono w: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

B · Serum calcium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Latent TB infection, which is not contagious

Dlaczego to jest odpowiedź

A positive IGRA with no symptoms and a normal chest X-ray indicates latent TB infection, which cannot spread to others. Treatment of latent TB is often offered to prevent later active disease. The IGRA is much less likely than the skin test to give a false-positive result after BCG vaccination.Sprawdzono w: Tuberculosis Screening · MedlinePlus (NIH) (2026); PPD skin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Latent TB infection, which is not contagious
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Odpowiedź

D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · A woman with asthma

Dlaczego to jest odpowiedź

Carboprost is a PGF2-alpha analogue that can cause bronchospasm. Oxytocin is first-line, and carboprost is avoided in asthma.

Odpowiedź

B · A woman with asthma
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Sitting upright and leaning forward over a table

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright and leaning forward on a bedside table widens the intercostal spaces at the back and lets the fluid settle at the base. If the patient cannot sit, lying on the unaffected side may be used.

Odpowiedź

A · Sitting upright and leaning forward over a table
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Dlaczego to jest odpowiedź

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Odpowiedź

C · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus

Dlaczego to jest odpowiedź

Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.

Odpowiedź

D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Fluid is being removed too quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Odpowiedź

C · Fluid is being removed too quickly
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Dwa do trzech miękkich stolców dziennie

Dlaczego to jest odpowiedź

Laktuloza zakwasza okrężnicę i wiąże amoniak, a także przyspiesza pasaż. Dawkę dobiera się tak, aby uzyskać 2–3 miękkie stolce na dobę. Nadmierna biegunka może powodować odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe nasilające encefalopatię.

Odpowiedź

B · Dwa do trzech miękkich stolców dziennie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Dlaczego to jest odpowiedź

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Odpowiedź

D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Labetalol

Dlaczego to jest odpowiedź

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Odpowiedź

B · Labetalol
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej

Dlaczego to jest odpowiedź

Popunkcyjny ból głowy zależy od pozycji, nasila się w pozycji pionowej i ustępuje w leżącej. Wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia widzenia i ból w prawym górnym kwadrancie brzucha wskazują na stan przedrzucawkowy, który może wystąpić także po porodzie. Ciśnienie tętnicze należy zawsze zmierzyć.

Odpowiedź

B · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules

Dlaczego to jest odpowiedź

Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.

Odpowiedź

C · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Do 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

U niemowląt poniżej 1. roku życia na zmianę wykonuje się uderzenia w plecy i uciśnięcia klatki piersiowej, trzymając niemowlę głową w dół wzdłuż przedramienia. U niemowląt nie stosuje się uciśnięć nadbrzusza.

Odpowiedź

D · Do 5 uderzeń w plecy, a następnie do 5 uciśnięć klatki piersiowej
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Raised prolactin

Dlaczego to jest odpowiedź

Blocking dopamine in the tuberoinfundibular pathway raises prolactin. This can cause gynaecomastia, galactorrhoea, menstrual problems and sexual dysfunction; risperidone and first-generation antipsychotics commonly cause it.

Odpowiedź

D · Raised prolactin
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Dlaczego to jest odpowiedź

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Odpowiedź

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 4:10 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

04 → 4 AM

Odpowiedź

4:10 AM

Odpowiedź

4:10 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 300 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Cała kuracja

V = 10 mL × 3/dobę × 10 = 300 mL

Odpowiedź

V = 300 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 500 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

20·25 = 500 mg

Odpowiedź

D = 500 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,57 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 570/1000 = 0,57 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,57 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/500 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

150/2 = 75 mL/h

Szybkość kapania

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Odpowiedź

R = 75 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,44 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

475 + 475 = 950 mL

Na kilogram na godzinę

U = 950/(55·12) = 1,439 ≈ 1,44 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,44 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 8,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL pozostało

Druga część

680/150 = 4,533 h

Czas całkowity

t = 4 + 4,533 = 8,533 ≈ 8,5 h

Odpowiedź

t = 8,5 h

To około 8 h 32 min, więc worek skończy się około 16:02.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja) → 5

Dodaj

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Ciężkość

GCS 12 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 75/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 0 + 0 + 1 = 3

Interpretacja

3 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions