Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pacjent słabo mówi po angielsku. Kto powinien tłumaczyć podczas ważnej rozmowy dotyczącej zgody?

  1. AOdwiedzający pacjenta z sąsiedniego łóżka
  2. BDowolny członek personelu, który zna kilka słów w tym języku
  3. CProfesjonalny tłumacz medyczny
  4. DMałe dziecko pacjenta
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?

  1. AA fever shows the cancer has spread
  2. BChemotherapy always causes a fever that needs no action
  3. CThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
  4. DThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Które działanie na rzecz bezpieczeństwa pacjenta jest najbardziej odpowiednie u pacjenta z alergią na lateks?

  1. AUnikanie wszelkich rękawiczek podczas opieki nad pacjentem
  2. BUżywanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
  3. CUżywanie wyłącznie pudrowanych rękawiczek lateksowych
  4. DUżywanie rękawiczek lateksowych i dokładne umycie rąk po ich zdjęciu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A visitor becomes very agitated and starts shouting at the nurse in a patient’s room. What should the nurse do first?

  1. ARaise the voice to show who is in charge
  2. BTouch the visitor’s arm to help them calm down
  3. CKeep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
  4. DTurn away from the visitor and continue with the patient’s care as normal
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?

  1. ADocument the reading and mention it at the next handover
  2. BRecheck the temperature in four hours before telling anyone
  3. CGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
  4. DReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. ARapid cooling while supporting airway and circulation
  2. BWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  3. CAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  4. DGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. AReduced kidney function
  2. BDehydration of the skin only
  3. CImproved liver function
  4. DIncreased muscle strength
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ASubarachnoid haemorrhage
  2. BMigraine with aura in a known migraine sufferer
  3. CSinusitis
  4. DTension headache
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient's levothyroxine dose was changed today. When is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter about 6–8 weeks
  2. BAfter about 24 hours
  3. CAfter about 1 year
  4. DAfter about 3 days
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent w kwasicy ketonowej cukrzycowej ma potas 3,0 mEq/L, zanim rozpoczęto wlew insuliny. Czego powinna się spodziewać pielęgniarka?

  1. APotasu się nie uzupełnia, ponieważ insulina go podniesie
  2. BPłyny zatrzymuje się do czasu normalizacji potasu
  3. CNajpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
  4. DInsulinę włącza się od razu z większą szybkością
11.FarmakologiaŚredni

A patient takes cholestyramine. How should other oral medicines be timed?

  1. ATiming does not matter, as cholestyramine is not absorbed
  2. BTake them all at the same time as cholestyramine
  3. CMix them into the cholestyramine drink so they are taken together
  4. DTake them 1 hour before or several hours after cholestyramine
12.FarmakologiaTrudny

Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
  2. BAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
  3. CA normal side effect; give loperamide and continue as usual
  4. DC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which foot care advice is correct for a patient with peripheral arterial disease?

  1. ACut corns with a razor blade to prevent pressure
  2. BWalk barefoot at home to strengthen the feet
  3. CCheck the feet daily and wear well-fitting shoes
  4. DUse a hot water bottle on the feet at night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca na ograniczeniu płynów do 1,5 L/dobę skarży się na silne pragnienie. Które działanie jest najodpowiedniejsze?

  1. ASłone przekąski pobudzające ślinę i łagodzące suchość
  2. BNieograniczona ilość wody, ponieważ pragnienie zawsze trzeba zaspokoić
  3. CCałkowity brak płynów do czasu porannego ważenia
  4. DHigiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ADrink plenty of fluid so the urine stays pale
  2. BTake extra vitamin C supplements
  3. CCut all calcium out of the diet
  4. DDrink only a little to avoid diluting the urine
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and poor sleep. TSH is suppressed, and free T4 is high. What is the most likely explanation?

  1. AThe thyroid has stopped working
  2. BThe dose is too high
  3. CA normal response to the drug
  4. DThe dose is too low
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AA side effect of the antibiotic
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CMigraine caused by hospital lighting
  4. DRaised blood pressure from pain
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. APulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  2. BAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  3. CSimple atelectasis; encourage walking around the ward
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

The fetus is in the left occiput anterior position. Where is the fetal heart usually heard best?

  1. ADirectly over the fundus
  2. BAbove the umbilicus on the mother's right side
  3. CBelow the umbilicus on the mother's left side
  4. DAbove the umbilicus on the mother's left side
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  2. BIt always becomes type 1 diabetes after birth
  3. CIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  4. DIt will continue unless she stops breastfeeding
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 13-year-old with scoliosis has been prescribed a brace. Which teaching is most important?

  1. AWear it only at weekends and in the holidays, when it does not interfere with school
  2. BWear it over thick clothing to make it more comfortable
  3. CWear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
  4. DWear it only when the back hurts, then take it off
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?

  1. APromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
  2. BAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
  3. CListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
  4. DPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjentka z zaburzeniem osobowości typu borderline chwali jedną pielęgniarkę jako „jedyną, która mnie rozumie” i nazywa pozostałe bezużytecznymi. Jaka jest najlepsza reakcja zespołu?

  1. AUnikać pacjentki
  2. BUzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole
  3. CPozwolić ulubionej pielęgniarce podejmować wszystkie decyzje dotyczące tej pacjentki
  4. DPowiedzieć pacjentce, że pozostałe pielęgniarki też są bezużyteczne
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient who is detained under mental health legislation refuses his prescribed oral antipsychotic. What is the correct general principle?

  1. AThe nurse may hide the medicine in his food without any further process
  2. BThe refusal must always be accepted, even if the law allows treatment without consent
  3. CDetained patients have no right to refuse any treatment at all
  4. DTreatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 35 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

35 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:1007:10t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:10 i kończy o 07:10 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

19:1007:10
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 22 kg ma zlecone 20 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

22 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
41 kg133 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 133 cm wzrostu i waży 41 kg. Zlecono 100 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

133 cm41 kg100 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 80 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/250 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLwoda200 mLzupa200 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz225 mLmocz350 mLdren z rany50 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

galaretka: 120 mLwoda: 200 mLzupa: 200 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 225 mLmocz: 350 mLdren z rany: 50 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 50 mL/hstart 07:00trazem​ = ? h100 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 07:00 z prędkością 100 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Profesjonalny tłumacz medyczny

Dlaczego to jest odpowiedź

Profesjonalni tłumacze tłumaczą dokładnie i zachowują poufność. Członkowie rodziny, zwłaszcza dzieci, mogą coś pominąć, dodać własne poglądy lub zostać obciążeni tymi informacjami.

Odpowiedź

C · Profesjonalny tłumacz medyczny
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.

Odpowiedź

C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii

Dlaczego to jest odpowiedź

Alergię dokumentuje się, a pacjent nosi opaskę alergiczną. Stosuje się rękawiczki, cewniki i inny sprzęt wolne od lateksu, a z sali można usunąć produkty z lateksu. Pudrowane rękawiczki lateksowe są szczególnie ryzykowne, ponieważ puder przenosi białko do powietrza.

Odpowiedź

B · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed

Dlaczego to jest odpowiedź

In a potentially violent situation, the nurse keeps a safe distance and a clear path to the door, uses calm, simple words and gets help early. Touching or arguing with an agitated person can make things worse.

Odpowiedź

C · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.

Odpowiedź

D · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Odpowiedź

A · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Reduced kidney function

Dlaczego to jest odpowiedź

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Odpowiedź

A · Reduced kidney function
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Subarachnoid haemorrhage

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Odpowiedź

A · Subarachnoid haemorrhage
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · After about 6–8 weeks

Dlaczego to jest odpowiedź

Levothyroxine has a half-life of about a week, so a steady state takes about 6 weeks. The TSH is therefore rechecked about 6–8 weeks after a dose change; checking earlier gives a misleading result.Sprawdzono w: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · After about 6–8 weeks
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulina jeszcze bardziej obniży potas i może wywołać groźne zaburzenia rytmu. Powszechne wytyczne zalecają uzupełnienie potasu i opóźnienie insuliny, aż stężenie osiągnie co najmniej około 3,3 mEq/L, przy kontynuacji płynów dożylnych. Pielęgniarka postępuje według protokołu szpitala i monitoruje EKG.Sprawdzono w: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

C · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine

Dlaczego to jest odpowiedź

Bile acid sequestrants bind many drugs, such as warfarin, digoxin and levothyroxine, as well as fat-soluble vitamins. Other drugs are taken about 1 hour before or 4–6 hours after it.

Odpowiedź

D · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals

Dlaczego to jest odpowiedź

Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.

Odpowiedź

D · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Check the feet daily and wear well-fitting shoes

Dlaczego to jest odpowiedź

Reduced blood flow slows healing, so minor injuries can become ulcers or gangrene. Patients inspect their feet daily, keep them clean and moisturised, wear well-fitting footwear and see a podiatrist for nails and corns. Direct heat can burn ischaemic skin.

Odpowiedź

C · Check the feet daily and wear well-fitting shoes
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozłożenie płynów na cały dzień, używanie małych kubków, ssanie kostek lodu (wliczanych do całości), guma do żucia bez cukru i regularna higiena jamy ustnej pomagają pacjentom tolerować ograniczenie płynów. Słone pokarmy zwiększają pragnienie i zatrzymanie płynów.

Odpowiedź

D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Dlaczego to jest odpowiedź

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Odpowiedź

A · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · The dose is too high

Dlaczego to jest odpowiedź

A suppressed TSH with raised free T4 and hyperthyroid symptoms in a patient on levothyroxine suggests over-replacement. The prescriber usually lowers the dose. Long-term over-replacement increases the risk of atrial fibrillation and bone loss.

Odpowiedź

B · The dose is too high
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Post-dural puncture headache

Dlaczego to jest odpowiedź

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Odpowiedź

B · Post-dural puncture headache
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Odpowiedź

A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Below the umbilicus on the mother's left side

Dlaczego to jest odpowiedź

The fetal heart is heard most clearly through the fetal back. In a cephalic LOA position, that is in the lower left quadrant. In breech presentations, it is usually heard above the umbilicus.

Odpowiedź

C · Below the umbilicus on the mother's left side
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Dlaczego to jest odpowiedź

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Odpowiedź

A · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath

Dlaczego to jest odpowiedź

A brace can slow curve progression during growth only if it is worn for the prescribed time, often most of the day and night. A thin, seamless cotton layer protects the skin, which is checked daily for redness.

Odpowiedź

C · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.

Odpowiedź

C · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Uzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozszczepienie dzieli personel na „całkowicie dobry” i „całkowicie zły”. Spójne podejście zespołu, jasne granice i dobra komunikacja między personelem zapobiegają manipulowaniu zespołem i pomagają pacjentce.

Odpowiedź

B · Uzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law

Dlaczego to jest odpowiedź

Mental health laws allow some treatments for mental disorder without consent in defined circumstances, with safeguards such as second opinions and time limits. Staff must follow these procedures and record them, and should continue to seek the patient's agreement.

Odpowiedź

D · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 95 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

35·9/5 = 63

Dodaj 32

T = 63 + 32 = 95 °F

Odpowiedź

T = 95 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 12 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:10 → 24:00 = 290 min

Po północy

00:00 → 07:10 = 430 min

Suma

290 + 430 = 720 min
t = 720/60 = 12 h

Odpowiedź

t = 12 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 8,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 20·22 = 440 mg

Objętość

V = 440/50 = 8,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 8,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 123,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(133·41/3600) = √1,515 = 1,231 m²

Dawka

D = 100·1,231 = 123,1 mg

Odpowiedź

D = 123,1 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 1000·20/240 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

80/2 = 40 mL/h

Szybkość kapania

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Odpowiedź

R = 40 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1055 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 200 + 200 = 520 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1680 mL

Suma wydalonych

225 + 350 + 50 = 625 mL

Bilans

B = 1680 − 625 = 1055 mL

Odpowiedź

B = 1055 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL pozostało

Druga część

300/50 = 6 h

Czas całkowity

t = 2 + 6 = 8 h

Odpowiedź

t = 8 h

To około 8 h 00 min, więc worek skończy się około 15:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 4 + 3 + 3 + 1 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 2 + 2 + 1 + 2 + 3 = 11

Poziom ryzyka

11 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions