Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A small blood spill is found on the ward floor. What is the correct approach?

  1. AWear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
  2. BLeave it for the domestic staff to clean at the end of the day
  3. CCover it with a sheet so no one steps in it
  4. DWipe it up with a paper towel without gloves, then wash your hands well afterwards
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. AFluid overload from drinking too much
  2. BNormal ageing that needs no action
  3. CDehydration from fluid loss
  4. DUrinary retention caused by a full bladder
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

When walking with axillary crutches, where should the patient’s weight be taken?

  1. AOn the shoulders, with the crutches pressed upward
  2. BOn the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
  3. COn the elbows, kept bent at a right angle with the crutch tops tucked under the arms
  4. DOn the armpits, resting on the crutch tops
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will ask other parents about guns before play dates.”
  2. B“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
  3. C“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  4. D“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Asystent pielęgniarski odmawia wykonania delegowanego zadania, mówiąc, że nie był do niego przeszkolony. Jaka jest najlepsza reakcja pielęgniarki?

  1. APodziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie
  2. BZgłosić asystenta przełożonemu za odmowę wykonania zadania
  3. CPowiedzieć asystentowi, że to jest w zakresie obowiązków i musi to zrobić
  4. DZostawić zadanie na następną zmianę, gdy będzie ktoś przeszkolony
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Using ESI, a stable adult with abdominal pain will need blood tests and a CT scan, but has a heart rate of 130/min. Which statement is correct?

  1. AVital signs never change the ESI level
  2. BThe patient is level 4 because the blood tests and the scan count as one resource
  3. CThe patient is level 5 because the pain is not severe
  4. DThe nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AST elevation in leads II, III and aVF
  2. BFlattened T waves and prominent U waves
  3. CA very short PR interval with a delta wave
  4. DTall, peaked T waves
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. AAcute angle-closure glaucoma
  2. BDry eye syndrome
  3. CSimple conjunctivitis from a viral infection
  4. DA stye
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  2. BEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  3. CRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  4. DReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wieczorem po operacji hemoglobina pacjenta spadła z 12,5 g/dL do 8,1 g/dL (z 125 do 81 g/L), a tętno wynosi 118/min. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AOdwodnienie
  2. BPoprawa stanu
  3. CKrwawienie
  4. DPrawidłowe rozcieńczenie po operacji, niewymagające działania
11.FarmakologiaŚredni

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  2. BOnly if the patient's viral load is above a set level
  3. COnly after the nurse's HIV test turns positive
  4. DAfter one week, when the risk of infection is clearer
12.FarmakologiaTrudny

Przy przedawkowaniu kwasu acetylosalicylowego można alkalizować mocz wodorowęglanem sodu. Dlaczego zwiększa to wydalanie salicylanów?

  1. AWodorowęglan wiąże salicylan i go inaktywuje
  2. BWodorowęglan przyspiesza metabolizm salicylanu w wątrobie do form nieczynnych
  3. CWięcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
  4. DZasadowy mocz zwiększa przesączanie kłębuszkowe
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. AThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
  2. BThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  3. CSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  4. DBoth drugs should be taken together each day for the best effect
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
  2. B"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  3. C"I carry my blue reliever inhaler with me."
  4. D"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ALay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
  2. BGive fluids through a straw so they flow more slowly
  3. CFeed quickly so the patient does not tire during the meal
  4. DSit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. ACertainly a stroke, so the seizure can be ignored
  2. BPossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  3. CA sign that the patient is pretending to be weak
  4. DNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?

  1. ANo mouth care, to avoid disturbing the patient
  2. BFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
  3. CBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
  4. DLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report if my output becomes very watery and high."
  2. B"I'll watch for dizziness and dark urine."
  3. C"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  4. D"I'll chew my food well to avoid blockages."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother with a common cold
  2. BA mother receiving chemotherapy
  3. CA mother with mastitis
  4. DA mother who had a caesarean birth
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Why is weighing blood-soaked pads better than visual estimation of postpartum blood loss?

  1. AVisual estimates always overestimate blood loss
  2. BVisual estimates underestimate large losses
  3. CWeighing is faster than looking
  4. DWeighing tells you the cause of the bleeding
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. ARefer the baby to an eye specialist
  2. BCover the right eye with a patch at home without review
  3. CAdvise them to wait until the child can read letters
  4. DReassure the parents that this always resolves by school age
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  2. B"Plain rice and potatoes are fine for him."
  3. C"We will check food labels for wheat, barley and rye."
  4. D"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. ALow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
  2. BMild bloating the day before a period, without any mood changes
  3. CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  4. DMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. ACatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
  2. BAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  3. CMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
  4. DPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 38,1 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

38,1 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:3005:05t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:30 i kończy o 05:05 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

20:3005:05
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 40 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

40 kg4 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 700 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

700 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 30 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 6 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 200 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 6 hpo 4 h: 200 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata150 mLzupa180 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz325 mLmocz225 mLmocz175 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 150 mLzupa: 180 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL300 mL przetoczono60 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 22:00 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL300 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 11/min, SpO₂ 94% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 92/min, przytomny, temperatura 36,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 11SpO₂ 94%O₂SBP 118HR 92AT 36,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Under standard precautions all blood is handled as potentially infectious. Spills are cleaned promptly using PPE and the spill kit or disinfectant set out in local policy.

Odpowiedź

A · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Dehydration from fluid loss

Dlaczego to jest odpowiedź

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Odpowiedź

C · Dehydration from fluid loss
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits

Dlaczego to jest odpowiedź

Weight is taken on the hands and arms. Leaning on the crutch tops can compress the brachial plexus and cause crutch palsy, so a gap is kept between the crutch top and the axilla.

Odpowiedź

B · On the hands, with the crutch tops a few finger widths below the armpits
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Odpowiedź

C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Podziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Osoba wykonująca powinna odmówić zadania, do którego nie ma kompetencji. Pielęgniarka dba o to, by zadanie zostało teraz bezpiecznie wykonane, i organizuje szkolenie na przyszłość. Wymuszanie zadania lub pozostawienie go niewykonanym naraża pacjenta.

Odpowiedź

A · Podziękować asystentowi, zadbać o bezpieczne wykonanie zadania i zorganizować szkolenie
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign

Dlaczego to jest odpowiedź

In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.

Odpowiedź

D · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Flattened T waves and prominent U waves

Dlaczego to jest odpowiedź

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Odpowiedź

B · Flattened T waves and prominent U waves
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Acute angle-closure glaucoma

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Odpowiedź

A · Acute angle-closure glaucoma
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Sprawdzono w: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Odpowiedź

D · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Krwawienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek o ponad 4 g/dL z przyspieszonym tętnem sugeruje trwającą utratę krwi. Pielęgniarka ocenia ranę i dreny, monitoruje parametry życiowe i pilnie eskaluje sprawę. Pewne rozcieńczenie płynami dożylnymi jest częste, ale nie aż tak duże i nie z tachykardią.Sprawdzono w: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Krwawienie
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Dlaczego to jest odpowiedź

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Odpowiedź

A · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Salicylan jest słabym kwasem. W zasadowym moczu większa jego część występuje w postaci zjonizowanej, która zostaje „uwięziona” w kanaliku i wydalona. Nazywa się to pułapką jonową.

Odpowiedź

C · Więcej salicylanu ulega jonizacji w kanaliku, więc mniej jest wchłaniane zwrotnie
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Dlaczego to jest odpowiedź

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Odpowiedź

B · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Odpowiedź

D · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Odpowiedź

D · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Dlaczego to jest odpowiedź

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Odpowiedź

B · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips

Dlaczego to jest odpowiedź

Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.

Odpowiedź

B · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Dlaczego to jest odpowiedź

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Odpowiedź

C · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · A mother receiving chemotherapy

Dlaczego to jest odpowiedź

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Odpowiedź

B · A mother receiving chemotherapy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Visual estimates underestimate large losses

Dlaczego to jest odpowiedź

Quantitative measurement by weighing pads and drapes is more accurate. Visual estimates tend to underestimate heavy bleeding, which can delay treatment.

Odpowiedź

B · Visual estimates underestimate large losses
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Refer the baby to an eye specialist

Dlaczego to jest odpowiedź

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Odpowiedź

A · Refer the baby to an eye specialist
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Dlaczego to jest odpowiedź

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Odpowiedź

D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Dlaczego to jest odpowiedź

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Odpowiedź

C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Dlaczego to jest odpowiedź

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Odpowiedź

C · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 100,6 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

38,1·9/5 = 68,58

Dodaj 32

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Odpowiedź

T = 100,6 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 8,58 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:30 → 24:00 = 210 min

Po północy

00:00 → 05:05 = 305 min

Suma

210 + 305 = 515 min
t = 515/60 = 8,583 ≈ 8,58 h

Odpowiedź

t = 8,58 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·40 = 160 mg

Objętość

V = 160/50 = 3,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,14 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 700/5000 = 0,14 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,14 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,5·20 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/6 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 200/2 = 100 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (100 − 83,33)/83,33·100% = 20%

Odpowiedź

Δ = 20%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1200 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 180 = 330 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1200 mL

Odpowiedź

I = 1200 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 300 = 200 mL

Czas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Odpowiedź

t = 3,3 h

To około 3 h 20 min, więc worek skończy się około 01:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 4 + 3 + 1 + 2 + 1 = 13

Odpowiedź

B = 13
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 11/min → 1
SpO₂ 94% → 1
na tlenie → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 92/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 5
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions