Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo measure the temperature inside the wound
  2. BTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  3. CTo keep the wound edges apart until it heals
  4. DTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient says, "I've bought nicotine patches and I'm stopping smoking on Monday." Which stage of change is this?

  1. APreparation
  2. BAction
  3. CMaintenance
  4. DContemplation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with poorly controlled seizures asks about activities at home. Which advice is most important?

  1. ANever swim or bathe alone
  2. BAvoid all forms of exercise
  3. CSleep sitting up in a chair
  4. DAvoid drinking water before bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches new parents about safe infant sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
  2. B“We will not smoke near the baby.”
  3. C“We will lay the baby on the back for every sleep, including naps.”
  4. D“We will keep the crib in our room, next to our bed, for the first months.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Before accessing a central venous catheter, what should the nurse do to prevent infection?

  1. ABlow on the hub to remove any dust before connecting the syringe or line
  2. BTouch the hub to check it is clean
  3. CRinse the hub with tap water and dry it
  4. DScrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Którego pacjenta na oddziale nefrologicznym pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta na dializie otrzewnowej, u którego odprowadzany płyn jest przejrzysty
  2. BPacjenta, którego przetoka tętniczo-żylna ma silne drżenie i szmer
  3. CPacjenta, który prosi o poradę dotyczącą diety ubogofosforanowej
  4. DPacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. AGlucose
  2. BUrea (blood urea nitrogen)
  3. CCalcium
  4. DSodium
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent przyjmujący lek przeciwkrzepliwy upada i uderza się w głowę, ale wydaje się w dobrym stanie. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. AZorganizowanie oceny lekarskiej i najpewniej TK, z obserwacją neurologiczną
  2. BBrak działań, bo pacjent wydaje się w dobrym stanie
  3. CZachęcenie pacjenta do snu bez obserwacji
  4. DPodanie dodatkowej dawki leku przeciwkrzepliwego
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. AShaken firmly to mix it before it is sent away
  2. BLeft at room temperature for several hours first
  3. CKept warm and sent with the next routine batch
  4. DPlaced on ice and sent to the laboratory at once
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. AVitamin D toxicity from supplements
  2. BHypoparathyroidism after neck surgery
  3. CSecondary hyperparathyroidism from CKD
  4. DPrimary hyperparathyroidism from a tumor
11.FarmakologiaŚredni

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A300 mg
  2. B150 mg
  3. C35 mg
  4. D3000 mg
12.FarmakologiaTrudny

Probenecyd stosowano w celu zwiększenia stężenia penicyliny w osoczu. W jaki sposób to robi?

  1. AWypiera penicylinę z wiązań z białkami osocza
  2. BHamuje metabolizm penicyliny w wątrobie
  3. CZwiększa wchłanianie penicyliny z jelita cienkiego
  4. DBlokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A 34-year-old has hypertension that is hard to control and a low serum potassium without taking diuretics. Which cause should be considered?

  1. AHypothyroidism
  2. BEssential hypertension of ageing
  3. CPrimary hyperaldosteronism
  4. DIron-deficiency anaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. ADo extra exercise to open the airways
  2. BFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
  3. CWait two weeks to see whether it improves without any change
  4. DStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough a fine-bore nasal tube
  2. BThrough the mouth (orogastric)
  3. CThrough the nose with a guidewire
  4. DThrough the nose (nasogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. AIt depends on how long red blood cells survive in the blood
  2. BAnaemia always makes the HbA1c very high
  3. CBlood transfusions contain large amounts of glucose
  4. DThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

For which stoma can colostomy irrigation be considered?

  1. AAn ileal conduit draining urine
  2. BAn established descending or sigmoid colostomy
  3. CA new ileostomy in the first week
  4. DAny stoma that has liquid or very loose output
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AIsolate the patient and send a stool sample for testing
  2. BMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  3. CWait two days to see if the diarrhoea settles
  4. DGive loperamide after each loose stool and continue as usual
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman is 5 days after birth. She cries often, sleeps poorly when the baby sleeps and feels she is a bad mother. What should the nurse do?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding to rest
  2. BScreen further for depression and self-harm
  3. CTell her this is the baby blues and will pass
  4. DTell her partner to take over all baby care
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Fluid leaking from the vagina is tested. Which result supports rupture of the membranes?

  1. AFluid that contains glucose on a urine dipstick
  2. BA ferning pattern on a dried slide under the microscope
  3. CA nitrazine test that turns yellow, showing acidic fluid
  4. DFluid that smells of ammonia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
  2. BGive diluted fruit juice instead of breast milk
  3. CGive nothing by mouth for 24 hours
  4. DContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

6-latkowi po tonsilektomii zlecono kodeinę przeciwbólowo. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać, ponieważ kodeina jest bezpieczna u wszystkich dzieci
  2. BPodać podwójną dawkę, ponieważ to słaby opioid
  3. CRozkruszyć i wmieszać do mleka dziecka, nikogo o tym nie informując
  4. DZakwestionować zlecenie u zlecającego przed podaniem
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

In families of people with schizophrenia, which pattern of "high expressed emotion" is linked to a higher rate of relapse?

  1. AFrequent criticism, hostility and emotional over-involvement
  2. BEncouraging the patient to take part in activities
  3. CCalm, supportive and warm communication
  4. DRegular contact with the care team and other families
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym wykonuje długi rytuał mycia rąk i omija śniadanie. Jakie jest najlepsze początkowe podejście?

  1. AWskazać, jak bezsensowny jest rytuał, i nalegać, aby pacjent natychmiast go przerwał przed śniadaniem
  2. BPozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać
  3. CPrzerwać rytuał siłą
  4. DZamknąć łazienkę na klucz
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111210:25 PM?10:2522:2523:2521:25

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 10:25 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

10:25 PM
  1. 110:25
  2. 222:25
  3. 323:25
  4. 421:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
10 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 10 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 2 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 80 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL80 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
120 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 16 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 120 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

16 kg15 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
110 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 10 godzin. Po 8 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 110 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 10 hpo 8 h: 110 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLmleko100 mLwoda300 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz175 mLmocz400 mLdren z rany30 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 48 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

48 kg12 hmocz: 175 mLmocz: 400 mLdren z rany: 30 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 200 mL/hstart 10:00trazem​ = ? h75 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 10:00 z prędkością 75 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL75 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Dlaczego to jest odpowiedź

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Odpowiedź

B · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Preparation

Dlaczego to jest odpowiedź

In preparation the person intends to act soon and has taken small steps, such as buying patches. Action begins when they actually stop smoking.

Odpowiedź

A · Preparation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Never swim or bathe alone

Dlaczego to jest odpowiedź

People with uncontrolled seizures are advised not to swim alone, to shower rather than bathe and to follow local laws on driving. Most normal activities can continue with sensible precautions.

Odpowiedź

A · Never swim or bathe alone
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Soft bedding, bumpers and loose blankets increase the risk of suffocation and sudden infant death. The crib should hold only a firm mattress with a fitted sheet.

Odpowiedź

A · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry

Dlaczego to jest odpowiedź

Scrubbing the needleless connector with an antiseptic, such as chlorhexidine or alcohol, and letting it dry reduces central line infections. Aseptic technique is used for every access.

Odpowiedź

D · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno

Dlaczego to jest odpowiedź

Opuszczona sesja dializy powoduje gromadzenie się potasu. Osłabienie mięśni i nieregularne tętno sugerują hiperkaliemię, która może powodować śmiertelne zaburzenia rytmu, więc pielęgniarka ocenia pacjenta od razu, organizuje monitorowanie pracy serca i zgłasza dalej. Drżenie i szmer nad przetoką oraz przejrzysty płyn z dializy są oczekiwane, a porada dietetyczna może poczekać.

Odpowiedź

D · Pacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Urea (blood urea nitrogen)

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Odpowiedź

B · Urea (blood urea nitrogen)
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Zorganizowanie oceny lekarskiej i najpewniej TK, z obserwacją neurologiczną

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci leczeni przeciwkrzepliwie mają duże ryzyko krwawienia wewnątrzczaszkowego po urazie głowy, nawet przy łagodnych objawach, dlatego wytyczne zalecają wczesne badanie obrazowe i monitorowanie neurologiczne.

Odpowiedź

A · Zorganizowanie oceny lekarskiej i najpewniej TK, z obserwacją neurologiczną
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Dlaczego to jest odpowiedź

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Odpowiedź

D · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Dlaczego to jest odpowiedź

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Sprawdzono w: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

C · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · 300 mg

Dlaczego to jest odpowiedź

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Odpowiedź

A · 300 mg
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce

Dlaczego to jest odpowiedź

Penicyliny są wydalane głównie przez transportery anionów organicznych w kanaliku proksymalnym. Probenecyd konkuruje o te transportery, więc penicylina jest wydalana wolniej, a jej stężenie pozostaje wyższe.

Odpowiedź

D · Blokuje wydzielanie kanalikowe penicyliny w nerce
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Primary hyperaldosteronism

Dlaczego to jest odpowiedź

Excess aldosterone (for example from an adrenal adenoma, Conn's syndrome) causes sodium retention, hypertension and potassium loss. Young age, resistant hypertension and unexplained hypokalaemia suggest a secondary cause and need investigation.

Odpowiedź

C · Primary hyperaldosteronism
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Dlaczego to jest odpowiedź

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Odpowiedź

B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Through the mouth (orogastric)

Dlaczego to jest odpowiedź

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Odpowiedź

B · Through the mouth (orogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Odpowiedź

A · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · An established descending or sigmoid colostomy

Dlaczego to jest odpowiedź

Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.

Odpowiedź

B · An established descending or sigmoid colostomy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Odpowiedź

A · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Screen further for depression and self-harm

Dlaczego to jest odpowiedź

Insomnia even when the baby sleeps and feelings of worthlessness can point to depression. The nurse should screen further, including asking directly about self-harm, and arrange follow-up.

Odpowiedź

B · Screen further for depression and self-harm
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · A ferning pattern on a dried slide under the microscope

Dlaczego to jest odpowiedź

Amniotic fluid forms a fern-like pattern when dried and turns nitrazine paper blue because it is alkaline. Vaginal secretions and urine are usually acidic. Blood, semen and infection can give false positives on nitrazine testing.

Odpowiedź

B · A ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Dlaczego to jest odpowiedź

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Odpowiedź

D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Zakwestionować zlecenie u zlecającego przed podaniem

Dlaczego to jest odpowiedź

Kodeina jest przeciwwskazana u dzieci poniżej 12. roku życia oraz po tonsilektomii lub adenotomii u dzieci poniżej 18. roku życia z powodu śmiertelnej depresji oddechowej u osób z ultraszybkim metabolizmem. Pielęgniarka powinna zakwestionować zlecenie.

Odpowiedź

D · Zakwestionować zlecenie u zlecającego przed podaniem
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement

Dlaczego to jest odpowiedź

High expressed emotion, including criticism, hostility and over-involvement, is associated with relapse. Family psychoeducation and support can reduce it.

Odpowiedź

A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Pozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać

Dlaczego to jest odpowiedź

Rytuały zmniejszają silny lęk. Nagłe im przeszkadzanie powoduje cierpienie. Pielęgniarka uwzględnia czas w harmonogramie, wspiera terapię, taką jak ekspozycja z powstrzymaniem reakcji, i pomaga pacjentowi stopniowo ograniczać rytuał.

Odpowiedź

B · Pozostawić czas na rytuał, zaplanować harmonogram wokół niego i stopniowo wspólnie z pacjentem go ograniczać
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 22:25

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

10 PM → 10 + 12 = 22

Odpowiedź

22:25

Odpowiedź

22:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 0,6 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 10·60/1000 = 0,6 mg/h

Odpowiedź

D = 0,6 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 80/200 = 0,4 mL

Odpowiedź

V = 0,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·16 = 240 mg

Objętość

V = (240/120)·5 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 10 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/10 = 50 mL/h

Nowa szybkość

R = 110/2 = 55 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (55 − 50)/50·100% = 10%

Odpowiedź

Δ = 10%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

175 + 400 = 575 mL

Na kilogram na godzinę

U = 575/(48·12) = 0,9983 ≈ 1 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

75·3 = 225 mL
500 − 225 = 275 mL pozostało

Druga część

275/200 = 1,375 h

Czas całkowity

t = 3 + 1,375 = 4,375 ≈ 4,4 h

Odpowiedź

t = 4,4 h

To około 4 h 23 min, więc worek skończy się około 14:23.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 70

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 70

Odpowiedź

MFS = 70
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 55

Poziom ryzyka

55 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions