Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a large drink of water while standing
  2. BHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
  3. CAsk the patient to walk to the bathroom alone
  4. DHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. ARecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
  2. BWithhold analgesia until the vital signs change
  3. CAccept the report, assess further and offer analgesia
  4. DTell the patient they cannot be in that much pain
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  2. BIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  3. CIt can be plugged into an extension lead under the bed
  4. DIt can be used straight away if it looks new
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. AThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
  2. BNeutropenia makes infections stay limited to the skin
  3. CAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
  4. DChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?

  1. ANormal aging that needs no action
  2. BLong-standing dementia that is expected
  3. CA personality change that is permanent and expected
  4. DDelirium, which needs the cause found quickly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?

  1. ALoss of consciousness with gasping breaths
  2. BA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
  3. CRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
  4. DA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ATingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  2. BThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  3. CSweating, tremor and sudden hunger
  4. DWeight gain, feeling cold and a slow pulse
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will change the injection site each time."
  2. B"I will rub the area firmly after the injection."
  3. C"I will report any unusual bleeding or bruising."
  4. D"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?

  1. AA serum lipase test
  2. BA sweat chloride test
  3. CA thyroid panel test
  4. DA baseline HIV test
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on clozapine for 2 years has been stable. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report a sore throat or fever at once"
  2. B"I'll tell other doctors that I take clozapine"
  3. C"I can stop my blood tests since I feel well"
  4. D"I'll keep all my scheduled blood test visits"
11.FarmakologiaŚredni

Which adverse effect is a well-known risk of zidovudine?

  1. AGum overgrowth
  2. BRed–green colour blindness
  3. COrange-red colouring of the urine and tears
  4. DBone marrow suppression, especially anaemia
12.FarmakologiaTrudny

Why is vincristine labelled "for intravenous use only – fatal if given by other routes"?

  1. ASubcutaneous injection makes the drug inactive
  2. BIntramuscular injection causes severe and prolonged hypoglycaemia
  3. CAccidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
  4. DOral vincristine causes immediate anaphylaxis
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AThe skin needs a break to absorb a larger dose
  2. BA nitrate-free interval prevents tolerance
  3. CThe patch works only during the night
  4. DIt lowers the risk of a high potassium level
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with severe chronic kidney disease needs therapeutic anticoagulation for a DVT. Why might unfractionated heparin be chosen instead of a low-molecular-weight heparin?

  1. ALMWH cannot be given to anyone over 60
  2. BUnfractionated heparin has no bleeding risk at all
  3. CUnfractionated heparin is taken by mouth
  4. DLMWH is cleared by the kidneys and can accumulate
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why must Parkinson's medicines be given on time in hospital?

  1. ALate doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
  2. BLate doses build up in the blood and cause an overdose
  3. CLate doses cause the patient to develop high blood glucose
  4. DGiving them on time prevents the disease from getting worse
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent ma napady silnego bólu głowy, pocenia się, kołatania serca i bardzo wysokiego ciśnienia krwi. Jakie schorzenie należy rozważyć?

  1. AChorobę Addisona
  2. BNiedoczynność tarczycy
  3. CGuz chromochłonny (phaeochromocytoma)
  4. DMoczówkę prostą
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. AA high fluid intake
  2. BA low-salt diet
  3. CConstipation
  4. DRegular gentle walking
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After a coughing fit, the external mark on a patient's nasogastric tube has moved 10 cm. Feed is due. What should the nurse do?

  1. AStart the feed at a slow rate and watch for coughing
  2. BDo not use the tube until its position is confirmed by policy
  3. CPush the tube back to the original mark and start the feed
  4. DGive the medicines only and save the feed for later
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

After birth of the baby, the placenta has not been delivered after a long time despite active management. What is this called?

  1. APlacental abruption
  2. BRetained placenta
  3. CPlacenta praevia
  4. DUterine inversion
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

W 1. dobie po znieczuleniu zewnątrzoponowym kobieta ma ból głowy. Która cecha najbardziej wskazuje na popunkcyjny ból głowy, a nie na stan przedrzucawkowy?

  1. AWidzi błyski świetlne
  2. BCiśnienie tętnicze wynosi 158/104 mmHg, a w moczu w teście paskowym stwierdza się białko 2+
  3. CBól głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
  4. DOdczuwa ból pod prawym łukiem żebrowym
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How should the nurse measure the heart rate of a 9-month-old?

  1. ACount the apical pulse for a full minute
  2. BCount the carotid pulse for 30 seconds and multiply by 2
  3. CCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by 4
  4. DRead it from the pulse oximeter only
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
  2. BShe can never receive contraception without written consent from a parent
  3. CThe nurse must inform her parents and her school straight away
  4. DContraception may only be given once she reaches the age of 18
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A student avoids eating in the canteen and speaking in seminars because she fears others will judge her or see her blush. Which disorder does this suggest?

  1. AObsessive-compulsive disorder
  2. BAgoraphobia
  3. CSocial anxiety disorder
  4. DGeneralised anxiety disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABorderline personality disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DBipolar I disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 4 ft 9 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 4/dobę · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 10 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1½ tspcztery razy na dobę10 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg20 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 22 kg. Zlecona dawka to 20 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

22 kg20 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 850 mikrogramów. Ampułka zawiera 1 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

850 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL40 gtt/min3 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 3 godzin?

40 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1280 mLpozostało? mL/h7 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 10 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 1280 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 10 hpo 3 h: 1280 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLzupa180 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz150 mLmocz225 mLmocz350 mLmocz175 mLdren z rany50 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 240 mLzupa: 180 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 150 mLmocz: 225 mLmocz: 350 mLmocz: 175 mLdren z rany: 50 mLwymiociny: 250 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 12:00trazem​ = ? h100 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 12:00 z prędkością 100 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL100 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing

Dlaczego to jest odpowiedź

After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.

Odpowiedź

D · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Accept the report, assess further and offer analgesia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Odpowiedź

C · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Dlaczego to jest odpowiedź

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Odpowiedź

B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Dlaczego to jest odpowiedź

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Odpowiedź

A · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Delirium, which needs the cause found quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.

Odpowiedź

D · Delirium, which needs the cause found quickly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal

Dlaczego to jest odpowiedź

In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.

Odpowiedź

C · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Dlaczego to jest odpowiedź

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Odpowiedź

B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · "I will rub the area firmly after the injection."

Dlaczego to jest odpowiedź

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Odpowiedź

B · "I will rub the area firmly after the injection."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · A baseline HIV test

Dlaczego to jest odpowiedź

After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.

Odpowiedź

D · A baseline HIV test
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · "I can stop my blood tests since I feel well"

Dlaczego to jest odpowiedź

Clozapine requires ongoing ANC monitoring according to the schedule, because severe neutropenia can occur without warning. The patient must keep blood test appointments and report signs of infection at once.

Odpowiedź

C · "I can stop my blood tests since I feel well"
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Bone marrow suppression, especially anaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Zidovudine, a nucleoside reverse transcriptase inhibitor, can cause anaemia and neutropenia. Blood counts are checked regularly during treatment.

Odpowiedź

D · Bone marrow suppression, especially anaemia
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Vincristine given intrathecally causes ascending paralysis and death. To prevent this, it is usually given in a small IV bag rather than a syringe and kept separate from intrathecal drugs.

Odpowiedź

C · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A nitrate-free interval prevents tolerance

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Odpowiedź

B · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · LMWH is cleared by the kidneys and can accumulate

Dlaczego to jest odpowiedź

Low-molecular-weight heparins are mainly renally excreted, so they accumulate in severe renal impairment and increase bleeding risk. Unfractionated heparin is cleared mainly by other routes, has a short half-life and can be monitored with aPTT and reversed with protamine.

Odpowiedź

D · LMWH is cleared by the kidneys and can accumulate
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing

Dlaczego to jest odpowiedź

People with Parkinson's disease often take doses at exact times. A delay of even 30 minutes or so can cause rigidity, immobility, falls and unsafe swallowing. Many hospitals treat these drugs as time-critical.

Odpowiedź

A · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Guz chromochłonny (phaeochromocytoma)

Dlaczego to jest odpowiedź

Guz chromochłonny to guz wydzielający katecholaminy, zwykle z rdzenia nadnerczy. Powoduje napadowe nadciśnienie, ból głowy, pocenie się i tachykardię. Przed operacją blokadę alfa rozpoczyna się przed jakimkolwiek beta-blokerem, ponieważ sama blokada beta może wywołać przełom nadciśnieniowy.

Odpowiedź

C · Guz chromochłonny (phaeochromocytoma)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Odpowiedź

C · Constipation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Do not use the tube until its position is confirmed by policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A change in external length means the tube may have moved. Pushing it back blindly is unsafe. It is not used until placement is confirmed by pH or X-ray, or it is replaced.

Odpowiedź

B · Do not use the tube until its position is confirmed by policy
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Retained placenta

Dlaczego to jest odpowiedź

A retained placenta is one that has not been delivered within the expected time, usually about 30 minutes with active management. It increases the risk of haemorrhage and may need manual removal.

Odpowiedź

B · Retained placenta
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej

Dlaczego to jest odpowiedź

Popunkcyjny ból głowy zależy od pozycji, nasila się w pozycji pionowej i ustępuje w leżącej. Wysokie ciśnienie tętnicze, zaburzenia widzenia i ból w prawym górnym kwadrancie brzucha wskazują na stan przedrzucawkowy, który może wystąpić także po porodzie. Ciśnienie tętnicze należy zawsze zmierzyć.

Odpowiedź

C · Ból głowy jest znacznie silniejszy w pozycji siedzącej i słabnie w pozycji leżącej
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Count the apical pulse for a full minute

Dlaczego to jest odpowiedź

In infants and children under about 2 years, the apical pulse is counted with a stethoscope for a full minute. Their rates are fast and may vary with breathing, so short counts are inaccurate.

Odpowiedź

A · Count the apical pulse for a full minute
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Dlaczego to jest odpowiedź

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Odpowiedź

A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Social anxiety disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Social anxiety disorder is a marked fear of social situations in which the person may be scrutinised, with fear of embarrassment or negative judgement, leading to avoidance or intense distress.

Odpowiedź

C · Social anxiety disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Dissociative identity disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Odpowiedź

B · Dissociative identity disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 145 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

4·12 + 9 = 57 in

Cale na centymetry

h = 57·2,54 = 144,8 ≈ 145 cm

Odpowiedź

h = 145 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 300 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 4/dobę × 10 = 300 mL

Odpowiedź

V = 300 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 110 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

20·22 = 440 mg

Na dawkę

D = 440/4 = 110 mg

Odpowiedź

D = 110 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,85 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Objętość

V = 850/1000 = 0,85 mL

Odpowiedź

V = 0,85 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Objętość

V = 40·3 = 120 mL

Odpowiedź

V = 120 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 21,9 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/10 = 150 mL/h

Nowa szybkość

R = 1280/7 = 182,9 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (182,9 − 150)/150·100% = 21,9%

Odpowiedź

Δ = 21,9%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 820 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 180 = 420 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 2020 mL

Suma wydalonych

150 + 225 + 350 + 175 + 50 + 250 = 1200 mL

Bilans

B = 2020 − 1200 = 820 mL

Odpowiedź

B = 820 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 14 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL pozostało

Druga część

600/60 = 10 h

Czas całkowity

t = 4 + 10 = 14 h

Odpowiedź

t = 14 h

To około 14 h 00 min, więc worek skończy się około 02:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 95

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 95

Odpowiedź

MFS = 95
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100

Poziom ryzyka

100 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions