Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe crutches always go first
  2. BBoth legs together
  3. CThe injured leg
  4. DThe unaffected leg
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  2. BGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
  3. CWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  4. DWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Dlaczego płynne leki doustne podaje się za pomocą strzykawek doustnych lub do żywienia dojelitowego, a nie zwykłych strzykawek dożylnych?

  1. AStrzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania
  2. BStrzykawki doustne dokładniej odmierzają dawki dożylne
  3. CStrzykawki dożylne nie potrafią dokładnie odmierzyć małych objętości płynu doustnego
  4. DNie ma powodu związanego z bezpieczeństwem; to tylko tradycja
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0,4 × 109/L) and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do?

  1. AReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CEncourage oral fluids and record the result in the chart
  4. DRecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient arrives in the recovery room after general anesthesia. What does the nurse assess first?

  1. AAirway patency and breathing
  2. BThe surgical dressing and the drains
  3. CThe pain score
  4. DUrine output
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. AA tear in the birth canal or cervix
  2. BNormal lochia for the first hour
  3. CUterine atony that needs more massage
  4. DA full bladder pushing the uterus aside
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent ma kolkowe bóle brzucha, wzdęty brzuch, wymioty i od dwóch dni nie oddał stolca ani gazów. Jaki jest prawdopodobny problem?

  1. ANiepowikłane zapalenie wyrostka robaczkowego
  2. BZespół jelita drażliwego
  3. CNiedrożność jelit
  4. DNieżyt żołądkowo-jelitowy
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
  2. BIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  3. CIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  4. DIt is mainly given to lower the blood pressure
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący warfarynę z powodu migotania przedsionków ma INR 5,2 i nie krwawi. Jakie jest najlepsze działanie pielęgniarki?

  1. APodać zwykłą dawkę i powtórzyć badanie za miesiąc
  2. BWstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego
  3. CPoradzić pacjentowi, aby od dziś przestał jeść zielone warzywa
  4. DPodać podwójną dawkę
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AAcute bone marrow failure overnight
  2. BSudden massive internal bleeding
  3. CA sample taken from the wrong patient
  4. DA normal day-to-day variation in Hb
11.FarmakologiaŚredni

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  2. BTake it with a glass of milk
  3. CTake it with a cup of strong tea
  4. DTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.FarmakologiaTrudny

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  2. BStart oral antibiotics only if a rash develops
  3. CWait 48 hours to see whether the fever settles
  4. DParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. ADiarrhoea
  2. BDry cough
  3. CHair loss
  4. DConstipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AHeart failure
  2. BCOPD
  3. CAsthma
  4. DIdiopathic pulmonary fibrosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Several hours after a carotid endarterectomy, which finding needs the most urgent action?

  1. AAn expanding neck swelling with noisy breathing
  2. BMild pain at the incision site
  3. CA small amount of dried blood on the dressing
  4. DA blood pressure slightly above the baseline
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AChange the bag and check again next week
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
  4. DApply a warm compress to improve the colour of the stoma
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?

  1. AA diet low in calcium and vitamin D
  2. BPalliative radiotherapy to the area
  3. CComplete bed rest for a month
  4. DIron supplements by mouth for several months
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AScrub the area with soap to prevent infection
  2. BReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  3. CUse a heat pad to speed healing
  4. DApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AAvoiding movement until full dilation
  2. BLying flat on her back with her legs raised
  3. CHolding her breath and pushing with each contraction
  4. DSacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

After treatment for a molar pregnancy, what is the most important teaching point?

  1. AAvoid all physical activity for 6 months
  2. BTry to conceive again as soon as possible to reduce recurrence
  3. CAttend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
  4. DNo further follow-up is needed once the uterus is empty
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  2. BLift the weights off when the child is uncomfortable
  3. CKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  4. DRemove the traction tapes every hour to check the skin
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A formula-fed infant is diagnosed with cow's milk protein allergy. Which formula is usually advised?

  1. AA lactose-free cow's milk formula
  2. BAn extensively hydrolysed formula
  3. CA rice milk drink fortified with calcium
  4. DA goat's milk formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AMeasuring the level of alcohol in the blood
  2. BA 30-minute brain scan
  3. CA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  4. DRecall of three words and a clock-drawing task
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. ADissociative amnesia with dissociative fugue
  2. BDelirium
  3. CA manic episode with poor judgement and impulsive travel
  4. DAlzheimer's disease
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,62285 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,62285 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,62285 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
17 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 17 g/dL. Wyraź go w g/L Hb.

17 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Obliczanie dawekŚredni
30 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 30 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 10 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

30 kg10 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
20%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 100 mL roztworu 0,5% (w/v) z roztworu podstawowego 20% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 20%C₂ = 0,5%V₂ = 100 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Worek zawiera 500 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 15 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

500 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa250 mLherbata200 mLmleko200 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz450 mLmocz325 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

zupa: 250 mLherbata: 200 mLmleko: 200 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 450 mLmocz: 325 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 50 mL/hstart 08:30trazem​ = ? h80 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:30 z prędkością 80 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL80 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The unaffected leg

Dlaczego to jest odpowiedź

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Odpowiedź

D · The unaffected leg
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Odpowiedź

B · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Strzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania

Dlaczego to jest odpowiedź

Strzykawki doustne i do żywienia dojelitowego mają złącza, które nie pasują do portów dożylnych, więc płynu doustnego nie można omyłkowo wstrzyknąć do żyły. Błędy drogi podania płynnych leków doustnych bywały śmiertelne.

Odpowiedź

A · Strzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Dlaczego to jest odpowiedź

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Odpowiedź

A · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Airway patency and breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

After anesthesia, the airway can be blocked by the tongue or secretions, and breathing may be depressed. The airway and breathing are checked first, followed by circulation and the wound.

Odpowiedź

A · Airway patency and breathing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A tear in the birth canal or cervix

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Odpowiedź

A · A tear in the birth canal or cervix
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Niedrożność jelit

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedrożność jelit powoduje wzdęcie, kolkowy ból, wymioty i całkowite zatrzymanie stolca i gazów. Pacjenci często pozostają na czczo ze zgłębnikiem nosowo-żołądkowym odbarczającym żołądek.

Odpowiedź

C · Niedrożność jelit
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Odpowiedź

B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Wstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

INR 5,2 jest znacznie powyżej celu i zwiększa ryzyko krwawienia. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę, sprawdza objawy krwawienia i informuje lekarza zlecającego, który może zlecić niższą dawkę lub witaminę K.Sprawdzono w: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

B · Wstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · A sample taken from the wrong patient

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Odpowiedź

C · A sample taken from the wrong patient
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Odpowiedź

D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Odpowiedź

A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Odpowiedź

D · Constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Asthma

Dlaczego to jest odpowiedź

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Odpowiedź

C · Asthma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · An expanding neck swelling with noisy breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

A neck haematoma after carotid surgery can compress the airway quickly. It needs immediate senior help and may need the wound opened. Neurological checks for new stroke and cranial nerve damage are also part of routine care.

Odpowiedź

A · An expanding neck swelling with noisy breathing
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Dlaczego to jest odpowiedź

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Odpowiedź

C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Palliative radiotherapy to the area

Dlaczego to jest odpowiedź

A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.

Odpowiedź

B · Palliative radiotherapy to the area
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Dlaczego to jest odpowiedź

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Odpowiedź

B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Dlaczego to jest odpowiedź

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Odpowiedź

D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up

Dlaczego to jest odpowiedź

hCG is followed until it is undetectable because persistent trophoblastic disease or choriocarcinoma can develop. A new pregnancy would raise hCG and hide this, so reliable contraception is advised during follow-up.

Odpowiedź

C · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Dlaczego to jest odpowiedź

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Odpowiedź

C · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · An extensively hydrolysed formula

Dlaczego to jest odpowiedź

Extensively hydrolysed formulas contain milk proteins broken into small pieces that rarely trigger allergy; amino acid formulas are used for severe cases. Lactose-free formula still contains cow's milk protein, goat's milk proteins cross-react, and rice milk is unsuitable for infants.

Odpowiedź

B · An extensively hydrolysed formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Recall of three words and a clock-drawing task

Dlaczego to jest odpowiedź

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Odpowiedź

D · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Dlaczego to jest odpowiedź

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Odpowiedź

A · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,62 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,62285 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

0,62285 → 2
2 to 4 lub mniej, więc 2 zostaje.
Dalsze cyfry (85) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,62 mL

Odpowiedź

x = 0,62 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 170 g/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 17 g/dL × 10 dL/L = 170 g/L

Odpowiedź

Hb = 170 g/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 300 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

10·30 = 300 mg

Odpowiedź

D = 300 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 0,5·100/20 = 2,5 mL

Odpowiedź

V₁ = 2,5 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 21 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 250·10/120 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Odpowiedź

R = 21 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 30 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 2·15 = 30 mg/h

Odpowiedź

D = 30 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 575 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 250 + 200 + 200 = 650 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 1350 mL

Suma wydalonych

450 + 325 = 775 mL

Bilans

B = 1350 − 775 = 575 mL

Odpowiedź

B = 575 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 18,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL pozostało

Druga część

840/50 = 16,8 h

Czas całkowity

t = 2 + 16,8 = 18,8 h

Odpowiedź

t = 18,8 h

To około 18 h 48 min, więc worek skończy się około 03:18.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 50

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 50

Odpowiedź

MFS = 50
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 55

Poziom ryzyka

55 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions