Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Który objaw ostrzegawczy często pojawia się jako pierwszy, gdy stan pacjenta się pogarsza?

  1. ARosnąca częstość oddechów
  2. BSpadająca temperatura ciała
  3. CNiższa częstość akcji serca
  4. DLepszy apetyt
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent zdolny do decyzji odmawia zleconego leczenia. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AUszanować odmowę, upewnić się, że rozumie konsekwencje, poinformować zespół i to udokumentować
  2. BUkryć lek w jedzeniu pacjenta
  3. CPoprosić krewnego o zgodę w jego imieniu
  4. DMimo to podać leczenie, bo zostało zlecone, a lekarz uznał, że leży to w najlepszym interesie pacjenta
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  2. BIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  3. CIt can be plugged into an extension lead under the bed
  4. DIt can be used straight away if it looks new
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. ANot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  2. BCross out the name and write in the correct patient’s name
  3. CAsk the patient whether it is fine to use the bag
  4. DHang it, because the drug and dose are correct
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?

  1. ARecheck the level next week
  2. BEncourage foods high in potassium
  3. CPlace the patient on a cardiac monitor
  4. DGive the patient’s scheduled potassium supplement
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AContinue the infusion, because headache is expected
  2. BStop the infusion and inform the provider at once
  3. CGive a dose of aspirin for the headache
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. AMyocardial infarction
  2. BPericarditis
  3. CRheumatic fever
  4. DInfective endocarditis
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  2. BA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  3. CA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  4. DA patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent ma bezwzględną liczbę neutrofili 0,4 × 10³/µL. Które postępowanie jest właściwe?

  1. AŚcisła higiena rąk, kontrola temperatury i brak odwiedzin osób z zakażeniami
  2. BMierzenie temperatury w odbycie, ponieważ odczyty są dokładniejsze
  3. CWniesienie świeżych kwiatów do sali, aby poprawić nastrój pacjenta
  4. DDzielenie sali z innym pacjentem leczonym z powodu zapalenia płuc
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a hematocrit of 60% and a raised red cell mass. Which result suggests polycythemia vera rather than secondary polycythemia from chronic hypoxia?

  1. AA low oxygen saturation
  2. BA high carboxyhemoglobin
  3. CA high erythropoietin level
  4. DA low erythropoietin level
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób inhibitory SGLT2, takie jak empagliflozyna, obniżają glikemię?

  1. APobudzają wydzielanie insuliny z komórek beta
  2. BZwiększają utratę glukozy z moczem
  3. CSpowalniają opróżnianie żołądka
  4. DSprawiają, że wątroba magazynuje więcej glikogenu
12.FarmakologiaTrudny

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. ANormal electrolytes with a high haemoglobin
  2. BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  3. CHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  4. DHigh sodium, high glucose and low potassium
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with angle-closure glaucoma needs nebulised ipratropium. What precaution is sensible?

  1. AMix it with an eye drop before putting it in the nebuliser
  2. BUse a mouthpiece or protect the eyes from the mist
  3. CRun it at the highest possible gas flow
  4. DGive it only with the patient lying completely flat
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AHyperventilation from anxiety
  2. BDecompensated heart failure
  3. CA primary spontaneous pneumothorax
  4. DAn asthma attack
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough a fine-bore nasal tube
  2. BThrough the nose (nasogastric)
  3. CThrough the nose with a guidewire
  4. DThrough the mouth (orogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  2. BGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  3. CStart IV alteplase immediately without further imaging
  4. DNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Przez jak długo często obowiązują szczególne środki ostrożności przy płynach ustrojowych po wielu lekach chemioterapeutycznych?

  1. ATylko podczas wlewu
  2. BNigdy nie są potrzebne
  3. CPrzez cały rok
  4. DZwykle przez około 48 godzin
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A 62-year-old with known reflux reports burning central chest pain with sweating and breathlessness that began while walking. What should the nurse do first?

  1. ARecord a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
  2. BGive an antacid and reassess the pain in an hour
  3. CBook a routine endoscopy for later in the week
  4. DAdvise the patient to avoid spicy food at future meals
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. ADrink no fluids for 24 hours
  2. BReport fever, leaking fluid or bleeding
  3. CBed rest is required for 2 weeks
  4. DNo follow-up is needed for any symptoms
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 20 weeks presents with painless cervical dilation and bulging membranes, without contractions. She lost a previous pregnancy in the same way. What is the likely diagnosis?

  1. APlacenta praevia
  2. BPreterm labour caused by infection
  3. CCervical insufficiency
  4. DPlacental abruption
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które dziecko zasadniczo nie powinno otrzymywać szczepionki żywej, takiej jak MMR?

  1. ADziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
  2. BDziecko, które obecnie przyjmuje doustnie antybiotyk z powodu niepowikłanego zapalenia ucha
  3. CDziecko z lekkim przeziębieniem
  4. DDziecko, którego rodzeństwo ma katar
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
  2. BA normal eczema flare that needs more emollient
  3. CAn allergic reaction to the emollient
  4. DChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jakie badania poza stężeniem litu są regularnie kontrolowane w długotrwałym leczeniu litem?

  1. ACzynność nerek i czynność tarczycy
  2. BBadania słuchu
  3. CWyłącznie gęstość kości
  4. DWyłącznie czynność płuc
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient asks the nurse to pray with her before her ECT. The nurse does not share her religion. What is the most appropriate response?

  1. ATry to persuade her to adopt the nurse's own beliefs
  2. BTell her that religion has no place in hospital care
  3. CRespect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
  4. DIgnore the request politely and change the subject to the procedure itself
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,3 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37,3 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37,3 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:0502:50t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:05 i kończy o 02:50 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:0502:50
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.500 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./500 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

30 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 900 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda350 mLmleko100 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz225 mLmocz200 mLmocz200 mLmocz350 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 55 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

55 kg8 hmocz: 225 mLmocz: 200 mLmocz: 200 mLmocz: 350 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL75 mL/hstart 08:1514:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 08:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 14:15?

1000 mL75 mL/h08:15 → 14:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Rosnąca częstość oddechów

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachypnoe to jeden z najwcześniejszych i najczulszych objawów pogorszenia i wysoko punktuje w skalach wczesnego ostrzegania, takich jak NEWS2.

Odpowiedź

A · Rosnąca częstość oddechów
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Uszanować odmowę, upewnić się, że rozumie konsekwencje, poinformować zespół i to udokumentować

Dlaczego to jest odpowiedź

Dorosły zdolny do decyzji może odmówić leczenia. Pielęgniarka powinna poznać przyczyny, udzielić informacji, powiadomić lekarza i udokumentować. Ukryte podawanie leków bez właściwej procedury prawnej jest niedopuszczalne.

Odpowiedź

A · Uszanować odmowę, upewnić się, że rozumie konsekwencje, poinformować zespół i to udokumentować
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Dlaczego to jest odpowiedź

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Odpowiedź

A · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Dlaczego to jest odpowiedź

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Odpowiedź

A · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Place the patient on a cardiac monitor

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.

Odpowiedź

C · Place the patient on a cardiac monitor
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Stop the infusion and inform the provider at once

Dlaczego to jest odpowiedź

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Odpowiedź

B · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Infective endocarditis

Dlaczego to jest odpowiedź

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Odpowiedź

D · Infective endocarditis
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A patient with asthma who can only speak in single words

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Odpowiedź

D · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Ścisła higiena rąk, kontrola temperatury i brak odwiedzin osób z zakażeniami

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka neutropenia niesie wysokie ryzyko zakażenia. Kluczowe są higiena rąk, wczesne rozpoznanie gorączki i ochrona przed źródłami zakażenia. Kwiaty mogą nosić drobnoustroje, zabiegi w odbycie mogą uszkodzić błonę śluzową, a współlokator z zapaleniem płuc jest źródłem ryzyka zakażenia.Sprawdzono w: Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Ścisła higiena rąk, kontrola temperatury i brak odwiedzin osób z zakażeniami
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · A low erythropoietin level

Dlaczego to jest odpowiedź

In polycythemia vera, a marrow mutation (usually JAK2) drives red cell production, so erythropoietin is low. In secondary polycythemia from hypoxia (COPD, high altitude, smoking), erythropoietin is high. Often white cells and platelets are also raised in polycythemia vera.Sprawdzono w: Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025); Polycythemia vera · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · A low erythropoietin level
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zwiększają utratę glukozy z moczem

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 wchłania zwrotnie większość przesączonej glukozy w kanaliku proksymalnym. Jego zablokowanie pozwala glukozie wydostać się z moczem, co tłumaczy też większe ryzyko grzybiczych zakażeń narządów płciowych.

Odpowiedź

B · Zwiększają utratę glukozy z moczem
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Odpowiedź

C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Use a mouthpiece or protect the eyes from the mist

Dlaczego to jest odpowiedź

Ipratropium is an antimuscarinic bronchodilator. Mist escaping from a face mask can reach the eyes, dilate the pupil and trigger acute angle-closure glaucoma in susceptible patients. A mouthpiece or eye protection reduces the risk.

Odpowiedź

B · Use a mouthpiece or protect the eyes from the mist
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Decompensated heart failure

Dlaczego to jest odpowiedź

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Odpowiedź

B · Decompensated heart failure
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Through the mouth (orogastric)

Dlaczego to jest odpowiedź

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Odpowiedź

D · Through the mouth (orogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Dlaczego to jest odpowiedź

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Odpowiedź

A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Zwykle przez około 48 godzin

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele leków cytotoksycznych jest wydalanych z moczem, kałem, wymiocinami i innymi płynami przez pewien czas po podaniu. Lokalne procedury często wymagają rękawiczek i fartuchów przy postępowaniu z płynami ustrojowymi przez około 48 godzin, a w przypadku niektórych leków dłużej.

Odpowiedź

D · Zwykle przez około 48 godzin
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Cardiac pain can feel like heartburn. Exertional pain with sweating and breathlessness must be treated as possible acute coronary syndrome until excluded, so an ECG and urgent review come first.

Odpowiedź

A · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Report fever, leaking fluid or bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Odpowiedź

B · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Cervical insufficiency

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless second-trimester cervical dilation without contractions suggests cervical insufficiency. A cervical cerclage may be offered in a later pregnancy.

Odpowiedź

C · Cervical insufficiency
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii

Dlaczego to jest odpowiedź

Szczepionki żywe są zasadniczo przeciwwskazane w ciężkim niedoborze odporności i w ciąży. Łagodna choroba i leczenie antybiotykiem nie są przeciwwskazaniami.

Odpowiedź

A · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Odpowiedź

A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Czynność nerek i czynność tarczycy

Dlaczego to jest odpowiedź

Lit może powodować niedoczynność tarczycy i zmniejszać czynność nerek (w tym nerkową moczówkę prostą), dlatego regularnie kontroluje się czynność nerek i tarczycy, stężenie wapnia i masę ciała.

Odpowiedź

A · Czynność nerek i czynność tarczycy
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain

Dlaczego to jest odpowiedź

Supporting spiritual needs can reduce distress. The nurse can respond with respect within her own comfort, and refer to chaplaincy or faith leaders, without imposing her own beliefs.

Odpowiedź

C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 99,1 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37,3·9/5 = 67,14

Dodaj 32

T = 67,14 + 32 = 99,14 ≈ 99,1 °F

Odpowiedź

T = 99,1 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 5,75 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:05 → 24:00 = 175 min

Po północy

00:00 → 02:50 = 170 min

Suma

175 + 170 = 345 min
t = 345/60 = 5,75 h

Odpowiedź

t = 5,75 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 31,25 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/40 = 31,25 mL/h

Odpowiedź

R = 31,25 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 540 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Objętość

V = 90·6 = 540 mL

Odpowiedź

V = 540 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 7,1 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Pozostały czas

t = 900/126 = 7,143 ≈ 7,1 h

Odpowiedź

t = 7,1 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,22 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

225 + 200 + 200 + 350 = 975 mL

Na kilogram na godzinę

U = 975/(55·8) = 2,216 ≈ 2,22 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,22 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 550 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:15 → 14:15 = 6 h

Przetoczona objętość

75·6 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 450 = 550 mL

Odpowiedź

V = 550 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: nie wydaje żadnych dźwięków → 1
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 2 + 1 + 3 = 6

Ciężkość

GCS 6 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Poziom ryzyka

10 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions