Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt lets the patient help with the turn
  2. BIt reduces the number of staff needed
  3. CIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
  4. DIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever causes the body to make extra water from fat
  2. BFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
  3. CFever has no effect on the body's water balance
  4. DFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Które działanie na rzecz bezpieczeństwa pacjenta jest najbardziej odpowiednie u pacjenta z alergią na lateks?

  1. AUżywanie rękawiczek lateksowych i dokładne umycie rąk po ich zdjęciu
  2. BUżywanie wyłącznie pudrowanych rękawiczek lateksowych
  3. CUnikanie wszelkich rękawiczek podczas opieki nad pacjentem
  4. DUżywanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. ALift the patient back into bed with a colleague
  2. BAssess the patient for injury before moving them
  3. CComplete an incident report while the details are fresh
  4. DTelephone the family to tell them about the fall
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pacjent ma nagły krwotok z nosa, jest przytomny i oddycha prawidłowo. Co robi pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AUsadza pacjenta, pochyla go do przodu i ściska miękką część nosa
  2. BOdchyla głowę do tyłu i przykłada lód na kark
  3. CProsi pacjenta o mocne wydmuchanie nosa, aby usunąć skrzepy
  4. DUkłada pacjenta płasko na plecach z poduszką pod kolanami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Using ESI, a stable adult with abdominal pain will need blood tests and a CT scan, but has a heart rate of 130/min. Which statement is correct?

  1. AThe patient is level 5 because the pain is not severe
  2. BThe nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
  3. CThe patient is level 4 because the blood tests and the scan count as one resource
  4. DVital signs never change the ESI level
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z niewydolnością serca przybrał 2 kg w dwa dni. Co to najprawdopodobniej oznacza?

  1. ASkuteczne leczenie
  2. BZatrzymanie płynów
  3. CPrzyrost masy mięśniowej
  4. DOdwodnienie
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  2. BSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
  3. CFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
  4. DFast correction makes the kidneys stop producing urine
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do first?

  1. AEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  2. BRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  4. DReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Który układ wyników pasuje do SIADH?

  1. AWysoki sód w surowicy, wysoka osmolalność surowicy i bardzo rozcieńczony mocz
  2. BNiski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz
  3. CPrawidłowy sód z bardzo rozcieńczonym moczem
  4. DNiski sód w surowicy, wysoka osmolalność surowicy i rozcieńczony mocz
11.FarmakologiaŚredni

Które receptory blokują głównie beta-blokery, np. metoprolol?

  1. AReceptory beta-3 w tkance tłuszczowej
  2. BReceptory muskarynowe w sercu
  3. CReceptory beta-1 adrenergiczne w sercu
  4. DReceptory alfa-1 w naczyniach
12.FarmakologiaTrudny

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AIncrease the rate to improve blood flow to the area
  2. BApply heat and massage the area, then continue the infusion
  3. CLeave the infusion running and recheck in 4 hours
  4. DStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How should a patient with asthma record their peak flow at home?

  1. ATake the average of ten blows after exercise
  2. BBlow only during an asthma attack, never when well
  3. CTake one gentle blow once a week, at any time of day
  4. DTake the best of three blows, ideally morning and evening
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AThe patient's skin colour improving
  2. BA sustained waveform on capnography
  3. CMisting inside the tube
  4. DThe chest rising on one side only
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. ACheck the weight once a week
  2. BEncourage a high-salt diet to balance the fluids
  3. CMonitor BP, fluid balance and daily weight
  4. DGive large amounts of IV fluid
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. ACertainly a stroke, so the seizure can be ignored
  2. BNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
  3. CPossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  4. DA sign that the patient is pretending to be weak
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

What is the most important safety point about misoprostol?

  1. AIt must be given only by deep intramuscular injection
  2. BIt strongly raises blood glucose in people with diabetes
  3. CIt causes severe constipation in most patients
  4. DIt can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?

  1. ARising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
  2. BReduced intake, mottled skin and changes in breathing
  3. CClearer thinking and increased movement
  4. DHigh blood pressure and very fast weight gain
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which measure helps prevent venous thromboembolism after a caesarean?

  1. ABed rest for several days
  2. BRestricting fluids
  3. CEarly mobilisation
  4. DKeeping the knees bent on pillows
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My milk supply increases the more often she feeds."
  2. B"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  3. C"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
  4. D"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AGive nothing by mouth for 24 hours
  2. BStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
  3. CGive diluted fruit juice instead of breast milk
  4. DContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Two children with cystic fibrosis are admitted to the same ward. Which precaution is important?

  1. APut them in the same room so they can support each other
  2. BLet them share airway clearance equipment to save resources
  3. CKeep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
  4. DAsk them to do their daily physiotherapy sessions together in the playroom
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which statement about benzodiazepines in anxiety disorders is correct?

  1. AThey are the preferred long-term treatment for generalised anxiety disorder
  2. BThey are safe to stop suddenly after many months of daily use
  3. CThey take 4–6 weeks to have any effect on anxiety, like antidepressants
  4. DThey give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient asks the nurse to pray with her before her ECT. The nurse does not share her religion. What is the most appropriate response?

  1. AIgnore the request politely and change the subject to the procedure itself
  2. BTry to persuade her to adopt the nurse's own beliefs
  3. CRespect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
  4. DTell her that religion has no place in hospital care
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,5 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37,5 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37,5 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:0507:30t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:05 i kończy o 07:30 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

23:0507:30
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
10%2 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 2 mL roztworu 10% (w/v)?

10% w/v2 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 3250 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

3250 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 90 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g500 mL? mL/h3 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 500 mL. Zlecono 3 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata150 mLwoda200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz450 mLdren z rany60 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

herbata: 150 mLwoda: 200 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 175 mLmocz: 450 mLdren z rany: 60 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 60 mL/hstart 19:00trazem​ = ? h125 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 19:00 z prędkością 125 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL125 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 64/min, reaguje tylko na ból, temperatura 38,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 99%powietrzeSBP 130HR 64PT 38,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Dlaczego to jest odpowiedź

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Odpowiedź

C · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Odpowiedź

B · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii

Dlaczego to jest odpowiedź

Alergię dokumentuje się, a pacjent nosi opaskę alergiczną. Stosuje się rękawiczki, cewniki i inny sprzęt wolne od lateksu, a z sali można usunąć produkty z lateksu. Pudrowane rękawiczki lateksowe są szczególnie ryzykowne, ponieważ puder przenosi białko do powietrza.

Odpowiedź

D · Używanie sprzętu wolnego od lateksu i wyraźne udokumentowanie alergii
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Assess the patient for injury before moving them

Dlaczego to jest odpowiedź

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Odpowiedź

B · Assess the patient for injury before moving them
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Usadza pacjenta, pochyla go do przodu i ściska miękką część nosa

Dlaczego to jest odpowiedź

Pochylenie do przodu zapobiega przedostawaniu się krwi do dróg oddechowych i żołądka, a mocny ucisk miękkiej części nosa zwykle zatrzymuje krwawienie. Odchylenie głowy do tyłu lub leżenie płasko powoduje spływanie krwi do gardła.

Odpowiedź

A · Usadza pacjenta, pochyla go do przodu i ściska miękką część nosa
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign

Dlaczego to jest odpowiedź

In ESI, a patient who needs two or more resources is level 3, but danger-zone vital signs such as a very fast heart rate should make the nurse consider level 2.

Odpowiedź

B · The nurse should consider level 2 because of the danger-zone vital sign
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Zatrzymanie płynów

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły przyrost masy ciała w niewydolności serca zwykle oznacza przewodnienie. Codzienne ważenie to najprostszy sposób kontroli bilansu płynów.

Odpowiedź

B · Zatrzymanie płynów
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Odpowiedź

A · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Sprawdzono w: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Odpowiedź

D · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Niski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadmiar hormonu antydiuretycznego powoduje zatrzymywanie wody, rozcieńczając krew (niski sód i osmolalność), podczas gdy mocz jest niewłaściwie stężony. Wysoki sód z bardzo rozcieńczonym moczem to obraz moczówki prostej.Sprawdzono w: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Niski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu

Dlaczego to jest odpowiedź

Kardioselektywne beta-blokery blokują receptory beta-1, obniżając częstość akcji serca, kurczliwość i uwalnianie reniny.

Odpowiedź

C · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Odpowiedź

D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Take the best of three blows, ideally morning and evening

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.

Odpowiedź

D · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A sustained waveform on capnography

Dlaczego to jest odpowiedź

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Odpowiedź

B · A sustained waveform on capnography
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Dlaczego to jest odpowiedź

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Odpowiedź

C · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Dlaczego to jest odpowiedź

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Odpowiedź

C · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Misoprostol protects the stomach lining against NSAID damage, but it stimulates uterine contraction and can cause miscarriage. Diarrhoea is its most common side effect.

Odpowiedź

D · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.

Odpowiedź

B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Early mobilisation

Dlaczego to jest odpowiedź

Early walking, adequate hydration, compression stockings or devices and anticoagulant prophylaxis for women at risk reduce VTE after caesarean. Pillows under the knees can restrict venous return.

Odpowiedź

C · Early mobilisation
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Dlaczego to jest odpowiedź

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Odpowiedź

C · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Dlaczego to jest odpowiedź

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Odpowiedź

D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas

Dlaczego to jest odpowiedź

People with CF can pass bacteria such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia to each other, worsening lung disease. Children with CF are kept apart in hospital and clinics, and equipment is not shared.

Odpowiedź

C · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence

Dlaczego to jest odpowiedź

Benzodiazepines act quickly by enhancing GABA, but long-term use leads to tolerance, dependence and withdrawal. SSRIs and psychological therapy are first-line long-term treatments for most anxiety disorders.

Odpowiedź

D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain

Dlaczego to jest odpowiedź

Supporting spiritual needs can reduce distress. The nurse can respond with respect within her own comfort, and refer to chaplaincy or faith leaders, without imposing her own beliefs.

Odpowiedź

C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 99,5 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37,5·9/5 = 67,5

Dodaj 32

T = 67,5 + 32 = 99,5 °F

Odpowiedź

T = 99,5 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 505 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:05 → 24:00 = 55 min

Po północy

00:00 → 07:30 = 450 min

Suma

t = 55 + 450 = 505 min

Odpowiedź

t = 505 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 200 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Masa leku

m = 100·2 = 200 mg

Odpowiedź

m = 200 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,65 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 3250/5000 = 0,65 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,65 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

90/60 = 1,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Odpowiedź

R = 90 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

3·60 = 180 mg/h

Szybkość pompy

R = 180/4 = 45 mL/h

Odpowiedź

R = 45 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 865 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 150 + 200 = 350 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1550 mL

Suma wydalonych

175 + 450 + 60 = 685 mL

Bilans

B = 1550 − 685 = 865 mL

Odpowiedź

B = 865 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,1 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL pozostało

Druga część

125/60 = 2,083 h

Czas całkowity

t = 3 + 2,083 = 5,083 ≈ 5,1 h

Odpowiedź

t = 5,1 h

To około 5 h 05 min, więc worek skończy się około 00:05.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 2 + 4 + 4 + 3 = 18

Odpowiedź

B = 18
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
reaguje tylko na ból (P) → 3
T 38,8 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions