Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should a nurse help a patient with severe visual impairment on admission?

  1. ASpeak more loudly than usual
  2. BGuide the patient by pushing them gently from behind as they walk
  3. CMove the patient's belongings around to keep the area tidy
  4. DIntroduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AStop all the medicines straight away
  2. BAdvise the patient to stay in bed
  3. CAdd a sedative to help them rest
  4. DAsk for a full medication review
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. ALeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  2. BRecap it with two hands before throwing it away
  3. CPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
  4. DFold it into the linen and send it to the laundry
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  2. BKeep each provider’s medicines in separate bags
  3. CStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
  4. DOnly tell each provider about the drugs they prescribed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. AHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
  2. BCover the wound with sterile dressings moistened with saline
  3. CLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
  4. DPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?

  1. AA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
  2. BInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
  3. CNo further action is needed once the fracture is treated
  4. DThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z niewydolnością serca przybrał 2 kg w dwa dni. Co to najprawdopodobniej oznacza?

  1. AZatrzymanie płynów
  2. BPrzyrost masy mięśniowej
  3. COdwodnienie
  4. DSkuteczne leczenie
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. AParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  2. BLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  3. CParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  4. DPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A pregnant woman's blood type is O Rh-negative, and her antibody screen (indirect Coombs test) is negative. What is usually offered at about 28 weeks?

  1. ADaily oral iron and folic acid supplements only
  2. BAn IV dose of vitamin K given for the fetus
  3. CA transfusion of group O Rh-positive red cells
  4. DAnti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent przyjmujący digoksynę ma stężenie 1,2 ng/mL, potas 2,8 mEq/L i nowe częste komorowe pobudzenia dodatkowe. Jaka jest najlepsza interpretacja?

  1. AMożliwe jest zatrucie, ponieważ niski potas zwiększa działanie digoksyny
  2. BDigoksyna nie może być przyczyną, ponieważ stężenie mieści się w zwykłym zakresie
  3. CPotas nie wpływa na rytm serca
  4. DPacjent potrzebuje większej dawki digoksyny, aby opanować rytm
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób nitrogliceryna (GTN) łagodzi dławicę piersiową?

  1. AUwalnia tlenek azotu, który rozszerza głównie żyły i zmniejsza obciążenie serca
  2. BZwiększa siłę skurczu, dzięki czemu serce pompuje krew wydajniej
  3. CRozpuszcza skrzeplinę w tętnicy wieńcowej
  4. DBlokuje receptory beta-1 i zwalnia akcję serca
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking sertraline starts St John's wort for low mood. What is the main concern?

  1. ASevere low blood pressure from blocked alpha receptors
  2. BA hypertensive crisis from tyramine
  3. CSerotonin syndrome from combined serotonergic effects
  4. DBleeding from vitamin K deficiency
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with COPD uses an inhaled corticosteroid combination inhaler. Which risk should the nurse be aware of?

  1. AA sharp drop in potassium after each dose
  2. BAn increased risk of high blood pressure crises
  3. CHearing loss after every dose
  4. DAn increased risk of pneumonia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ADoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  2. BSwitching to a single drug to make it easier
  3. CDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  4. DStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AAll vaccines are completely safe after a transplant
  2. BLive vaccines are usually avoided
  3. COnly live vaccines are effective after a transplant
  4. DVaccines will cause the kidney to be rejected
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Która opieka pielęgniarska jest ważna u pacjenta otrzymującego mannitol z powodu podwyższonego ciśnienia wewnątrzczaszkowego?

  1. AŚcisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności
  2. BZaprzestanie prowadzenia karty bilansu płynów podczas leczenia
  3. CPodawanie leku doustnie z posiłkami, aby zmniejszyć nudności
  4. DZaciśnięcie cewnika, aby zatrzymać płyn w organizmie
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AEating more red meat
  2. BDrinking more coffee
  3. CAvoiding all exercise
  4. DStopping smoking
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient's long-standing groin hernia has become tender, red and irreducible, and they are vomiting. What should the nurse do?

  1. AApply a hot water bottle and give a laxative
  2. BKeep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
  3. CPush the hernia firmly back in, then discharge home
  4. DAdvise the patient to wear a tight truss and rest
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Błony płodowe właśnie pękły. Co pielęgniarka powinna ocenić w pierwszej kolejności?

  1. AStopień skrócenia szyjki macicy
  2. BCzynność serca płodu
  3. CWyłącznie barwę płynu
  4. DTemperaturę ciała kobiety
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Monochorionic twins at 22 weeks show one twin with polyhydramnios and a large bladder and the other with almost no fluid. What condition is suspected?

  1. APlacenta praevia
  2. BRh isoimmunisation
  3. CGestational diabetes in one twin
  4. DTwin-to-twin transfusion syndrome
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jaki środek ostrożności dotyczy dziecka z hemofilią?

  1. AUnikać wstrzyknięć domięśniowych i, jeśli to możliwe, pomiarów temperatury w odbycie
  2. BZachęcać do sportów kontaktowych, takich jak rugby, aby wzmocnić stawy i mięśnie
  3. CPrzykładać ciepło do krwawiącego stawu
  4. DPodawać kwas acetylosalicylowy przeciwbólowo
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A baby born at 27 weeks has grunting, chest retractions and rising oxygen needs. Which treatment directly addresses the cause?

  1. ASurfactant given into the trachea
  2. BPhototherapy
  3. CIV antibiotics for 7 days
  4. DOral glucose gel rubbed into the gums
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Pacjentka z zaburzeniem osobowości typu borderline chwali jedną pielęgniarkę jako „jedyną, która mnie rozumie” i nazywa pozostałe bezużytecznymi. Jaka jest najlepsza reakcja zespołu?

  1. AUnikać pacjentki
  2. BUzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole
  3. CPowiedzieć pacjentce, że pozostałe pielęgniarki też są bezużyteczne
  4. DPozwolić ulubionej pielęgniarce podejmować wszystkie decyzje dotyczące tej pacjentki
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Dwa tygodnie po rozpoczęciu SSRI pacjent mówi: „To nie działa. Przestaję to brać.” Jaka reakcja jest najlepsza?

  1. APowiedzieć mu, aby podwoił dawkę
  2. BWyjaśnić, że często potrzeba kilku tygodni, aby lek zadziałał w pełni, zachęcić go do kontynuacji i monitorować jego nastrój i bezpieczeństwo
  3. CZgodzić się, że powinien natychmiast go odstawić, ponieważ lek przeciwdepresyjny, który nie pomógł po dwóch tygodniach, raczej nigdy nie zadziała
  4. DPowiedzieć mu, że leki przeciwdepresyjne nigdy nie działają
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C96 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 96 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

96 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tsp · 4/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej co 6 godzin przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

½ tspco 6 godzin14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
80 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 80 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 2 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

80 kg2 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1350 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1350 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g250 mL? mL/h4 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 250 mL. Zlecono 4 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok200 mLgalaretka120 mLzupa200 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz400 mLmocz425 mLmocz375 mLmocz250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 200 mLgalaretka: 120 mLzupa: 200 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL/hstart 13:4520:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 13:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 20:45?

1000 mL50 mL/h13:45 → 20:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 85/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Introduce themselves, describe the room and keep items in place

Dlaczego to jest odpowiedź

Saying who you are, explaining the layout and keeping items in familiar places help orientation and safety. When guiding, let the patient hold your arm.

Odpowiedź

D · Introduce themselves, describe the room and keep items in place
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Ask for a full medication review

Dlaczego to jest odpowiedź

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Odpowiedź

D · Ask for a full medication review
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Dlaczego to jest odpowiedź

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Odpowiedź

C · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Dlaczego to jest odpowiedź

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Odpowiedź

A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Dlaczego to jest odpowiedź

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Odpowiedź

B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported

Dlaczego to jest odpowiedź

Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.

Odpowiedź

D · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Zatrzymanie płynów

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły przyrost masy ciała w niewydolności serca zwykle oznacza przewodnienie. Codzienne ważenie to najprostszy sposób kontroli bilansu płynów.

Odpowiedź

A · Zatrzymanie płynów
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Dlaczego to jest odpowiedź

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Odpowiedź

B · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)

Dlaczego to jest odpowiedź

An Rh-negative mother can form anti-D antibodies if Rh-positive fetal blood enters her circulation, which can cause hemolytic disease in a later pregnancy. Anti-D immunoglobulin at about 28 weeks and after delivery of an Rh-positive baby prevents this sensitization.Sprawdzono w: Red Blood Cell Antibody Screen · MedlinePlus (NIH) (2025); Hemolytic disease of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Możliwe jest zatrucie, ponieważ niski potas zwiększa działanie digoksyny

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipokaliemia zwiększa wiązanie digoksyny z komórkami serca, więc zatrucie może wystąpić przy prawidłowym stężeniu. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę, zgłasza wynik i spodziewa się uzupełniania potasu.Sprawdzono w: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Możliwe jest zatrucie, ponieważ niski potas zwiększa działanie digoksyny
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Uwalnia tlenek azotu, który rozszerza głównie żyły i zmniejsza obciążenie serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrogliceryna jest przekształcana w tlenek azotu, który przez cGMP rozkurcza mięśnie gładkie naczyń. Rozszerzenie żył zmniejsza obciążenie wstępne, więc serce pracuje mniej i potrzebuje mniej tlenu.

Odpowiedź

A · Uwalnia tlenek azotu, który rozszerza głównie żyły i zmniejsza obciążenie serca
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects

Dlaczego to jest odpowiedź

St John's wort has serotonergic effects, so it can cause serotonin syndrome with SSRIs. It also induces liver enzymes and can reduce levels of drugs such as the combined pill, warfarin and ciclosporin.

Odpowiedź

C · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · An increased risk of pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

In COPD, inhaled corticosteroids increase the risk of pneumonia. They are used where there are frequent exacerbations or features of asthma, and their benefit is weighed against this risk. Signs of pneumonia should be reported promptly.

Odpowiedź

D · An increased risk of pneumonia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Dlaczego to jest odpowiedź

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Odpowiedź

C · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Live vaccines are usually avoided

Dlaczego to jest odpowiedź

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Odpowiedź

B · Live vaccines are usually avoided
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Ścisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności

Dlaczego to jest odpowiedź

Mannitol wyciąga wodę z mózgu do krwi i jest wydalany przez nerki, powodując dużą diurezę. Wymagane jest monitorowanie pod kątem odwodnienia, niedociśnienia, zaburzeń elektrolitowych i wysokiej osmolalności, a zwykle potrzebny jest cewnik moczowy.

Odpowiedź

A · Ścisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Stopping smoking

Dlaczego to jest odpowiedź

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Odpowiedź

D · Stopping smoking
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review

Dlaczego to jest odpowiedź

A tender, red, irreducible hernia with vomiting suggests strangulation and bowel obstruction. It needs emergency surgery; the nurse keeps the patient nil by mouth, gives analgesia, and starts IV access and fluids as prescribed.

Odpowiedź

B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Czynność serca płodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Po pęknięciu błon płodowych najpierw sprawdza się czynność serca płodu, aby wykryć wypadnięcie lub ucisk pępowiny. Następnie odnotowuje się barwę, zapach, ilość i czas wypływu płynu.

Odpowiedź

B · Czynność serca płodu
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Twin-to-twin transfusion syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In monochorionic twins, unbalanced vascular connections can shunt blood from one twin to the other. The recipient becomes overloaded with polyhydramnios, while the donor has low fluid and growth restriction.

Odpowiedź

D · Twin-to-twin transfusion syndrome
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Unikać wstrzyknięć domięśniowych i, jeśli to możliwe, pomiarów temperatury w odbycie

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy unikać zabiegów i leków powodujących krwawienie: wstrzyknięć domięśniowych, pomiarów temperatury w odbycie, kwasu acetylosalicylowego i niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Krwawienie do stawu leczy się uzupełnieniem czynnika krzepnięcia, odpoczynkiem, lodem, uciskiem i uniesieniem kończyny.

Odpowiedź

A · Unikać wstrzyknięć domięśniowych i, jeśli to możliwe, pomiarów temperatury w odbycie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Surfactant given into the trachea

Dlaczego to jest odpowiedź

Respiratory distress syndrome in preterm babies is caused by surfactant deficiency. Exogenous surfactant given via the airway, with respiratory support such as CPAP, improves lung compliance. Antibiotics are often started too, because infection can look similar.

Odpowiedź

A · Surfactant given into the trachea
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Uzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozszczepienie dzieli personel na „całkowicie dobry” i „całkowicie zły”. Spójne podejście zespołu, jasne granice i dobra komunikacja między personelem zapobiegają manipulowaniu zespołem i pomagają pacjentce.

Odpowiedź

B · Uzgodnić spójne zasady i sposoby reagowania w całym zespole
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Wyjaśnić, że często potrzeba kilku tygodni, aby lek zadziałał w pełni, zachęcić go do kontynuacji i monitorować jego nastrój i bezpieczeństwo

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki przeciwdepresyjne potrzebują kilku tygodni, aby działać w pełni. Nagłe odstawienie może wywołać objawy z odstawienia. Pielęgniarka zachęca do przestrzegania zaleceń, monitoruje myśli samobójcze i przekazuje obawy lekarzowi zlecającemu.

Odpowiedź

B · Wyjaśnić, że często potrzeba kilku tygodni, aby lek zadziałał w pełni, zachęcić go do kontynuacji i monitorować jego nastrój i bezpieczeństwo
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 35,6 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

96 − 32 = 64

Pomnóż przez 5/9

T = 64·5/9 = 35,56 ≈ 35,6 °C

Odpowiedź

T = 35,6 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 140 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Cała kuracja

V = 2,5 mL × 4/dobę × 14 = 140 mL

Odpowiedź

V = 140 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 160 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

2·80 = 160 mg

Odpowiedź

D = 160 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,27 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 1350/5000 = 0,27 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,27 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 28 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 500·10/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Odpowiedź

R = 28 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 28 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dawka na godzinę

4·60 = 240 mg/h

Szybkość pompy

R = 240/8 = 30 mL/h

Odpowiedź

R = 30 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1570 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 120 + 200 = 520 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1570 mL

Odpowiedź

I = 1570 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 650 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:45 → 20:45 = 7 h

Przetoczona objętość

50·7 = 350 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 350 = 650 mL

Odpowiedź

V = 650 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Ciężkość

GCS 8 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 85/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 0 + 0 + 1 = 3

Interpretacja

3 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions