Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Co dzieje się na etapie ewaluacji w procesie pielęgnowania?

  1. APielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan
  2. BPielęgniarka pisze kartę wypisową dla lekarza
  3. CPielęgniarka po raz pierwszy zbiera wywiad od pacjenta i wstępne pomiary parametrów
  4. DPielęgniarka realizuje zaplanowane interwencje
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A postoperative wound drain that had drained little suddenly fills with bright red blood. What should the nurse do?

  1. ACheck the patient's vital signs and report it urgently
  2. BClamp the drain and tell no one
  3. CRemove the drain because it is not working
  4. DEmpty the drain and record it at the next routine round
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  3. CPull the patient backwards quickly toward the bed
  4. DLet go of the belt and run to call for help
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  2. BA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
  3. CThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
  4. DGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and remove the cannula
  2. BApply a tight bandage over the site to reduce swelling
  3. CFlush the cannula hard to clear the blockage
  4. DIncrease the infusion rate to overcome the resistance
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient admitted for a planned scan, feeling well
  2. BA young adult waiting for discharge tomorrow
  3. CA patient with stable diabetes who walks independently
  4. DA confused older adult at high risk of falls
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Nowa kolostomia w drugiej dobie po operacji jest ciemnofioletowa, prawie czarna. Co to oznacza?

  1. APrawidłową, zdrową stomię
  2. BZwykły pooperacyjny siniak stomii niewymagający działań
  3. CMożliwe niedokrwienie stomii, które wymaga pilnej oceny
  4. DZaparcie
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

During a blood transfusion, an older patient with heart failure becomes breathless with a rising blood pressure, raised JVP and crackles in the lungs. What is the most likely cause?

  1. AA febrile non-haemolytic reaction
  2. BTransfusion-associated circulatory overload
  3. CTransfusion-related acute lung injury with hypotension
  4. DAnaphylaxis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  2. BWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
  3. CAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  4. DOnly after a meal, because food is needed for absorption
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BHypoglycemia from fasting
  3. CMalignant hyperthermia
  4. DAcute hemolytic transfusion reaction
11.FarmakologiaŚredni

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AMake no change, as illness does not affect cortisol needs
  2. BIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
  3. CStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  4. DHalve the hydrocortisone to reduce side effects
12.FarmakologiaTrudny

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  2. BA single dose of an antibiotic given intravenously
  3. CAn H2 blocker taken only when pain occurs
  4. DAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How is a patient usually positioned for a thoracentesis?

  1. AFlat on the back with the legs raised
  2. BProne with the arms by the sides
  3. CSitting upright and leaning forward over a table
  4. DLying on the affected side with the head down
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A frightened young woman is breathing fast and has tingling fingers. Her blood gas shows pH 7,50 and a low PaCO₂. SpO₂ is 99% on air. What does this show?

  1. ARespiratory acidosis from hypoventilation
  2. BRespiratory alkalosis from hyperventilation
  3. CMetabolic alkalosis from vomiting
  4. DMetabolic acidosis from kidney failure
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

How does the nurse test the facial nerve (VII)?

  1. AAsk them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
  2. BAsk the patient to stick out the tongue and move it from side to side
  3. CTouch the forehead, cheek and chin with cotton wool
  4. DShine a light in each eye and check the pupil response
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with Parkinson's disease is nil by mouth after abdominal surgery. Their levodopa is due. What is the best action?

  1. AOmit the dose until the patient can swallow again
  2. BGive the tablets with a sip of water anyway
  3. CContact the prescriber or pharmacist about another route
  4. DGive double the dose once eating restarts
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which task for a stable patient with an established ileostomy can usually be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient about high-output risks
  2. BAssessing the stoma for signs of necrosis
  3. CEmptying the pouch and measuring the output
  4. DDeciding whether IV fluids are needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After surgery, a patient keeps asking for analgesia before it is due, watches the clock and rates pain 8/10. What is the most appropriate interpretation?

  1. AThe patient is addicted and should have analgesia withheld
  2. BThe patient is exaggerating, so the pain scores should be ignored for now
  3. CThe patient needs only distraction and no change in drugs
  4. DPain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AApply warm showers to the breasts several times a day
  2. BWear a supportive bra and use cold packs
  3. CExpress milk often to relieve fullness
  4. DMassage the breasts to stimulate milk flow
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. AHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  2. BDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  3. CStop the drug today because it causes birth defects
  4. DContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. AStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  2. BApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
  3. CKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
  4. DCover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. AYes, but only if a cold bath is given at the same time
  2. BNo, because paracetamol can cause febrile seizures
  3. CNo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
  4. DYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which physical finding is common in bulimia nervosa?

  1. AA high serum potassium level
  2. BVery low body weight with lanugo hair
  3. CSwelling of the salivary glands at the angle of the jaw
  4. DRaised blood pressure, a fast pulse and a high temperature
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. ATeaching a patient about the side effects of lithium
  2. BCarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  3. CAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
  4. DEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
5 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 5 lb 11 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

5 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 szklanek? mL1 fl oz? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 szklanek z herbata, 1 fl oz z sok, 1½ tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
30 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 30 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 10 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

30 kg10 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
50 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 123,2 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 50 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

123,2 lb5 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 80 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1 g250 mL? mL/h1 mg/min

Worek zawiera 1 g leku w 250 mL. Zlecono 1 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

1 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko200 mLherbata150 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz200 mLmocz425 mLmocz250 mLmocz175 mLdren z rany80 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 103 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

103 kg12 hmocz: 200 mLmocz: 425 mLmocz: 250 mLmocz: 175 mLdren z rany: 80 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono50 mL/h10:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 10:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Pielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Ewaluacja porównuje wynik u pacjenta z zaplanowanymi celami. Jeśli cele nie zostały osiągnięte, pielęgniarka ponownie ocenia stan pacjenta i zmienia plan opieki.

Odpowiedź

A · Pielęgniarka sprawdza, czy cele zostały osiągnięte, i modyfikuje plan
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Check the patient's vital signs and report it urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden increase in fresh blood may mean active bleeding. The nurse assesses for signs of shock, such as a rising pulse and falling blood pressure, and escalates immediately.

Odpowiedź

A · Check the patient's vital signs and report it urgently
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Odpowiedź

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Odpowiedź

C · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Stop the infusion and remove the cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.

Odpowiedź

A · Stop the infusion and remove the cannula
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A confused older adult at high risk of falls

Dlaczego to jest odpowiedź

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Odpowiedź

D · A confused older adult at high risk of falls
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Możliwe niedokrwienie stomii, które wymaga pilnej oceny

Dlaczego to jest odpowiedź

Sina lub czarna stomia sugeruje słabe ukrwienie i możliwą martwicę i musi zostać szybko zgłoszona zespołowi chirurgicznemu.

Odpowiedź

C · Możliwe niedokrwienie stomii, które wymaga pilnej oceny
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Transfusion-associated circulatory overload

Dlaczego to jest odpowiedź

TACO causes pulmonary oedema with hypertension and raised venous pressure, especially in older people and those with heart or kidney disease. TRALI usually presents with hypotension and no fluid overload signs.

Odpowiedź

B · Transfusion-associated circulatory overload
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Odpowiedź

A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Malignant hyperthermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Odpowiedź

C · Malignant hyperthermia
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Dlaczego to jest odpowiedź

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Odpowiedź

B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Dlaczego to jest odpowiedź

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Odpowiedź

A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Sitting upright and leaning forward over a table

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright and leaning forward on a bedside table widens the intercostal spaces at the back and lets the fluid settle at the base. If the patient cannot sit, lying on the unaffected side may be used.

Odpowiedź

C · Sitting upright and leaning forward over a table
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Respiratory alkalosis from hyperventilation

Dlaczego to jest odpowiedź

Hyperventilation blows off CO₂, causing respiratory alkalosis. The alkalosis lowers ionised calcium, causing tingling and carpopedal spasm. Normal oxygen saturation is reassuring, but organic causes such as PE, asthma or diabetic ketoacidosis must still be excluded.

Odpowiedź

B · Respiratory alkalosis from hyperventilation
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile

Dlaczego to jest odpowiedź

The facial nerve moves the muscles of the face. Asking the patient to raise the eyebrows, close the eyes, puff the cheeks and smile shows any weakness. Facial sensation is carried by the trigeminal nerve.

Odpowiedź

A · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Contact the prescriber or pharmacist about another route

Dlaczego to jest odpowiedź

Omitting Parkinson's medication can cause severe rigidity, swallowing failure and, rarely, a life-threatening withdrawal syndrome. Alternatives such as giving it by nasogastric tube or a dopamine agonist patch should be arranged urgently.

Odpowiedź

C · Contact the prescriber or pharmacist about another route
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Emptying the pouch and measuring the output

Dlaczego to jest odpowiedź

Emptying and measuring output is a routine task. Assessment of the stoma, teaching and decisions about treatment remain with the registered nurse, who reviews the recorded output.

Odpowiedź

C · Emptying the pouch and measuring the output
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Clock-watching often reflects inadequate analgesia. The nurse reassesses pain and function, considers multimodal options, and asks the prescriber to review the plan rather than labelling the patient.

Odpowiedź

D · Pain may be undertreated; reassess and ask for a review of the plan
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Wear a supportive bra and use cold packs

Dlaczego to jest odpowiedź

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Odpowiedź

B · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Dlaczego to jest odpowiedź

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Odpowiedź

B · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Dlaczego to jest odpowiedź

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Odpowiedź

D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Dlaczego to jest odpowiedź

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Odpowiedź

C · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated vomiting can enlarge the parotid glands and erode tooth enamel. Patients with bulimia often have a normal weight, and purging tends to lower potassium.

Odpowiedź

C · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Odpowiedź

C · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 2,59 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

11 oz/16 = 0,6875 lb
5 + 0,6875 = 5,688 lb

Funty na kilogramy

m = 5,688/2,2 = 2,585 ≈ 2,59 kg

Odpowiedź

m = 2,59 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 517,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 szklanek = 2·240 = 480 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Dodaj

V = 480 + 30 + 7,5 = 517,5 mL

Odpowiedź

V = 517,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 300 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

10·30 = 300 mg

Odpowiedź

D = 300 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 5,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

123,2/2,2 = 56 kg

Dawka

5·56 = 280 mg

Objętość

V = (280/50)·1 = 5,6 mL

Odpowiedź

V = 5,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

1·60 = 60 mg/h

Szybkość pompy

R = 60/4 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,85 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

200 + 425 + 250 + 175 = 1050 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1050/(103·12) = 0,8495 ≈ 0,85 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,85 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/50 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 15:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 80

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 15 + 0 + 10 + 15 = 80

Odpowiedź

MFS = 80
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 85

Poziom ryzyka

85 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions