Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient cannot stand to be measured for the MUST screening tool. How can their height be estimated?

  1. ABy asking a visitor to guess
  2. BFrom the size of the patient's shoes
  3. CFrom the length of the bed
  4. DFrom the length of the forearm (ulna)
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
  2. BCool the burn under cool running water for about 20 minutes
  3. CPop any blisters to let the heat escape
  4. DCover it with butter or a greasy cream
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which kitchen practice helps prevent scald burns in young children?

  1. ATurn pot handles toward the back of the stove
  2. BLet the child stand on a chair beside the stove
  3. CHold the child while drinking a hot drink
  4. DLeave hot drinks at the edge of the table
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
  2. B“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
  3. C“We put locks high up on the outside doors.”
  4. D“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. ADeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  2. BStarting the transfusion once the blood arrives
  3. CAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  4. DMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka opiekuje się czterema pacjentami. Którego można bezpiecznie przydzielić asystentowi pielęgniarskiemu do rutynowej opieki?

  1. APacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe
  2. BPacjenta wracającego z operacji, który wymaga pierwszej oceny pooperacyjnej
  3. CPacjenta ze świeżo założonym drenem klatki piersiowej, założonym godzinę temu
  4. DPacjenta z glikemią 52 mg/dL (2,9 mmol/L), który się poci
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with Guillain–Barré syndrome has weakness spreading upwards from the legs. Which monitoring is most important?

  1. ABlood glucose, measured once a day before breakfast
  2. BVisual acuity
  3. CWeekly weight
  4. DBreathing function, such as forced vital capacity
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient has a single hot, swollen, very painful knee and a fever. Why is urgent joint aspiration important?

  1. ATo prevent osteoporosis
  2. BTo measure the patient's cholesterol
  3. CTo rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
  4. DTo check for rheumatoid arthritis antibodies in the joint fluid
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  2. BThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  3. CThe patient has had a myocardial infarction in the past day
  4. DSevere heart failure is certainly the cause of the problem
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Podczas dożylnego wlewu siarczanu magnezu, która ocena najlepiej wykrywa zatrucie na wczesnym etapie?

  1. AKolor skóry i czas powrotu włośniczkowego co godzinę
  2. BGlikemia i wielkość źrenic co godzinę
  3. COdruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza
  4. DSzmery perystaltyczne i obwód brzucha
11.FarmakologiaŚredni

A patient starting sulfasalazine should be told about which harmless effect?

  1. AGreen colouring of the sweat
  2. BBlue colouring of the tongue and gums
  3. CWhite spots on the nails
  4. DOrange-yellow colouring of the urine
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. AGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  2. BLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  3. CSevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. ADiarrhoea
  2. BConstipation
  3. CDry cough
  4. DHair loss
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. AStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
  2. BIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  3. CSmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
  4. DStopping now will make the operation more dangerous
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BA cough and a raised potassium
  3. CWeight loss and a fast tremor
  4. DDiarrhoea and heavy sweating
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?

  1. AReassure him, because the blood has stopped
  2. BUrgent referral for cystoscopy and imaging
  3. CAnother course of antibiotics for a UTI
  4. DAdvise more fluids and review in a year
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Pacjent z nową ileostomią ma bardzo dużą wydzielinę. Jakie jest główne ryzyko?

  1. APrzeciążenie płynami i obrzęk kostek
  2. BZaparcie i zaleganie kału w jelicie powyżej stomii
  3. CWysokie stężenie wapnia i kamienie nerkowe w ciągu kilku dni
  4. DOdwodnienie oraz utrata sodu, potasu i magnezu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergy to the dressing
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DNormal swelling after line insertion
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

What should parents be taught about the water for a newborn's bath?

  1. AAdd adult bubble bath to soften the baby's skin
  2. BCheck that it is warm, not hot, before the baby goes in
  3. CLeave the baby briefly if the water is only shallow
  4. DUse very hot water so that germs on the skin are killed
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Which statement by a woman with postnatal depression shows that the nurse's teaching has been effective?

  1. A"Depression after birth means I am a bad mother."
  2. B"I should keep my feelings to myself so I don't worry my family."
  3. C"If I take medicine I can never breastfeed again."
  4. D"I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

9-miesięczne niemowlę ma napady silnego płaczu z podciąganiem kolan do brzucha i oddaje stolec przypominający galaretkę malinową. Jaka jest prawdopodobna przyczyna?

  1. AStenoza odźwiernika
  2. BWgłobienie jelita
  3. CZaparcie
  4. DCeliakia
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
  2. B"We will put her on her back for every sleep, including naps."
  3. C"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
  4. D"Nobody will smoke in the house or in the car."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. APatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
  2. BBody language matters only when patients cannot speak the same language
  3. CIt is only important during the termination phase
  4. DPatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
  2. BRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
  3. CCall her partner to discuss his behaviour with him
  4. DTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011124:25 AM?05:2503:2516:2504:25

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 4:25 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

4:25 AM
  1. 105:25
  2. 203:25
  3. 316:25
  4. 404:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:4008:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:40 i kończy o 08:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

23:4008:15
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 2600 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

2600 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 100 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

100 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg500 mL15 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 500 mL i kapie z szybkością 15 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/500 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLzupa250 mLmleko100 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz400 mLmocz175 mLdren z rany140 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLzupa: 250 mLmleko: 100 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL125 mL/hstart 07:0009:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 09:00?

500 mL125 mL/h07:00 → 09:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 125/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · From the length of the forearm (ulna)

Dlaczego to jest odpowiedź

MUST includes tables that estimate height from ulna length when the patient cannot stand. Self-reported height can also be used if it is reliable.

Odpowiedź

D · From the length of the forearm (ulna)
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Odpowiedź

B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Turn pot handles toward the back of the stove

Dlaczego to jest odpowiedź

Scalds from hot liquids are common childhood burns. Turning pot handles inward, using back burners and keeping hot drinks out of reach reduce the risk.

Odpowiedź

A · Turn pot handles toward the back of the stove
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”

Dlaczego to jest odpowiedź

People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.

Odpowiedź

B · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Dlaczego to jest odpowiedź

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Odpowiedź

D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilny pacjent, który potrzebuje pomocy w czynnościach dnia codziennego, nadaje się do rutynowej opieki ze strony asystenta. Świeży dren klatki piersiowej, objawowa hipoglikemia i pierwsza ocena pooperacyjna wymagają pielęgniarki z uprawnieniami.

Odpowiedź

A · Pacjenta pięć dni po udarze, który wymaga pomocy w kąpieli i ma stabilne parametry życiowe
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Breathing function, such as forced vital capacity

Dlaczego to jest odpowiedź

Guillain–Barré syndrome can paralyse the respiratory muscles. Serial vital capacity measurements help identify patients who need ventilation before they deteriorate.

Odpowiedź

D · Breathing function, such as forced vital capacity
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint

Dlaczego to jest odpowiedź

Septic arthritis can destroy cartilage within days. Aspiration allows microscopy and culture, and helps distinguish infection from crystal arthritis such as gout.

Odpowiedź

C · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Dlaczego to jest odpowiedź

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Sprawdzono w: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Odruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza

Dlaczego to jest odpowiedź

Zanik odruchu kolanowego jest wczesnym sygnałem ostrzegawczym zatrucia magnezem i pojawia się przed spowolnieniem oddechu. Magnez jest usuwany przez nerki, więc spadająca diureza zwiększa ryzyko. Dożylny glukonian wapnia przeciwdziała zatruciu magnezem.Sprawdzono w: Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Odpowiedź

C · Odruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Orange-yellow colouring of the urine

Dlaczego to jest odpowiedź

Sulfasalazine can colour urine and sometimes skin and contact lenses orange-yellow. More serious adverse effects include blood disorders and rash, so blood counts are monitored.

Odpowiedź

D · Orange-yellow colouring of the urine
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Dlaczego to jest odpowiedź

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Odpowiedź

C · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Odpowiedź

B · Constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Odpowiedź

A · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Dry mouth and constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Odpowiedź

A · Dry mouth and constipation
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent referral for cystoscopy and imaging

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.

Odpowiedź

B · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Odwodnienie oraz utrata sodu, potasu i magnezu

Dlaczego to jest odpowiedź

Ileostomie o dużej wydzielinie (często definiowane jako ponad około 1,5–2 L na dobę) mogą powodować odwodnienie, ostre uszkodzenie nerek i utratę elektrolitów. Monitoruje się bilans płynów, masę ciała, diurezę i elektrolity. Pacjenci mogą potrzebować doustnego płynu nawadniającego i leków spowalniających wydzielinę.

Odpowiedź

D · Odwodnienie oraz utrata sodu, potasu i magnezu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Odpowiedź

B · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in

Dlaczego to jest odpowiedź

Bath water should be comfortably warm, about 37 °C (98,6 °F), checked with a thermometer or the elbow, and the baby is never left alone, even in shallow water. Plain water or a mild baby cleanser is used. Some guidance, such as in the US, advises sponge baths until the cord stump has fallen off.

Odpowiedź

B · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."

Dlaczego to jest odpowiedź

Teaching aims to reduce shame, encourage support and make clear that thoughts of self-harm must be reported urgently. Many antidepressants are compatible with breastfeeding, and depression is a treatable illness, not a failure.

Odpowiedź

D · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Wgłobienie jelita

Dlaczego to jest odpowiedź

Wgłobienie powoduje przerywany, kolkowy ból, wymioty, wyczuwalny guz o kształcie kiełbaski i stolce z krwią i śluzem. To stan nagły.

Odpowiedź

B · Wgłobienie jelita
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Dlaczego to jest odpowiedź

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Odpowiedź

C · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Dlaczego to jest odpowiedź

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Odpowiedź

D · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Odpowiedź

B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 04:25

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

4 AM → 04

Odpowiedź

04:25

Odpowiedź

04:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 8,58 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:40 → 24:00 = 20 min

Po północy

00:00 → 08:15 = 495 min

Suma

20 + 495 = 515 min
t = 515/60 = 8,583 ≈ 8,58 h

Odpowiedź

t = 8,58 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,26 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 2600/10000 = 0,26 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,26 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

100/60 = 1,667 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,667·15 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 6 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/500 = 0,4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,4·15 = 6 mg/h

Odpowiedź

D = 6 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1300 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 240 + 250 + 100 = 590 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1300 mL

Odpowiedź

I = 1300 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 250 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:00 → 09:00 = 2 h

Przetoczona objętość

125·2 = 250 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 250 = 250 mL

Odpowiedź

V = 250 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 85

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 85

Odpowiedź

MFS = 85
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 125/min → 2
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 0 + 2 + 1 + 1 + 2 = 6

Interpretacja

6 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions