Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AOne long session with all the information at once
  2. BTeaching only the family and not the patient
  3. CShort sessions, large-print materials and repeating key points
  4. DA detailed leaflet in small print for them to read later at home
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Why must a needlestick injury be reported straight away rather than at the end of the shift?

  1. AThe source patient will be discharged soon
  2. BThe injury must be documented within ten minutes for the report to be valid
  3. CReporting late means the nurse has to pay for the tests
  4. DPost-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. ACarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  2. BHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
  3. CShake it out first to check for lost items
  4. DPut it on the floor until the bed is made
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. AA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  2. BRemoving all sinks so staff must use hand rub
  3. CDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  4. DA single poster about hand hygiene placed in the staff room
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. AMoist and pink-red
  2. BSlightly swollen
  3. CA little bleeding when cleaned
  4. DDark purple or black
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Którego pacjenta najlepiej przenieść z oddziału intensywnej terapii, aby zrobić miejsce dla nowo przyjmowanego?

  1. AZaintubowany godzinę temu z powodu niewydolności oddechowej, nadal sedowany
  2. BEkstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych
  3. CNa wlewie noradrenaliny, której dawkę zwiększono dziś rano
  4. DPrzyjęty w nocy z krwawieniem z przewodu pokarmowego i nadal otrzymujący krew
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. AAdequate fluid intake
  2. BSmoking
  3. CA diet rich in protein
  4. DGood blood glucose control
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  2. BTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  3. CTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
  4. DTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. ABlood cultures
  2. BLiver enzymes
  3. CThyroid antibodies
  4. DSerum lipase
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on digoxin has a calcium of 12,1 mg/dL (3,0 mmol/L) and new nausea and a slow pulse. Why is the calcium result important?

  1. AHigh calcium only matters if the potassium is also high
  2. BHigh calcium increases the risk of digoxin toxicity
  3. CHigh calcium blocks digoxin, so the drug stops working
  4. DHigh calcium makes the kidneys clear digoxin faster
11.FarmakologiaŚredni

A patient is starting olanzapine. Which monitoring is most important over the following months?

  1. AINR and platelet count
  2. BWeight, blood glucose and blood lipids
  3. CPeak expiratory flow
  4. DHearing tests and vision tests every month
12.FarmakologiaTrudny

Why is vincristine labelled "for intravenous use only – fatal if given by other routes"?

  1. AAccidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
  2. BOral vincristine causes immediate anaphylaxis
  3. CIntramuscular injection causes severe and prolonged hypoglycaemia
  4. DSubcutaneous injection makes the drug inactive
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  3. CSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  4. DA nasogastric tube and a feeding pump
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with a large pericardial effusion has a systolic pressure that falls by more than 10 mmHg during inspiration. What is this finding called?

  1. APulsus paradoxus
  2. BA collapsing pulse
  3. CPulsus alternans
  4. DA pulse deficit
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
  2. BTo prevent tolerance from developing to levodopa over time
  3. CTo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
  4. DTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA previous episode of migraine
  2. BA history of high blood pressure
  3. CA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  4. DEffects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. AGive all treatment options before checking understanding
  2. BGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  3. CAsk the family to decide what the patient should be told
  4. DSet up a private setting with enough time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. ALimit plain drinks and use an oral rehydration solution
  2. BStop all drinking for 24 hours
  3. CEat only fruit and fruit juice
  4. DDrink even more plain water and tea to replace the losses
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman received an opioid shortly before giving birth, and the baby is born with poor breathing effort. Which statement about the baby's care is correct?

  1. ANaloxone is given before any ventilation is started
  2. BFlumazenil is given to reverse the opioid
  3. CEffective ventilation comes first; naloxone is not routine
  4. DNo support is needed because the effect lasts only seconds
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. ACheck whether the head is visible and stay with her
  2. BLeave her to get the birth equipment from the store
  3. CGive her an opioid for the pain
  4. DTell her it is too early and to stop pushing
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AAbout a week before, so there is time to get used to it
  2. BThe day before, with a detailed explanation
  3. CNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  4. DJust before it happens, in simple, concrete words
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

7-latek z napadem astmy głośno świszczał, ale teraz jest cichy, senny i ma bardzo osłabiony szmer pęcherzykowy. Co to oznacza?

  1. AZagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
  2. BNapad ustępuje
  3. CDziecko prawidłowo zasypia
  4. DDobrą odpowiedź na wziewny lek doraźny, drogi oddechowe znów się otwierają
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  4. DStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

W dzień przed wypisem pacjentka z depresją mówi: „Wkrótce w końcu będę mieć spokój i nie będę nikomu ciężarem.” Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APowiedzieć, że w domu poczuje się lepiej
  2. BOdnotować tę uwagę w dokumentacji i pozwolić na wypis zgodnie z planem, bez dalszych działań
  3. CZapytać wprost, czy myśli o samobójstwie, i poinformować zespół, zanim wypis dojdzie do skutku
  4. DZałożyć, że ma na myśli ulgę związaną z powrotem do domu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
155,874 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 155,874 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

155,874 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:4504:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:45 i kończy o 04:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:4504:15
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg10 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 15 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

15 kg10 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 35,2 lb. Zlecono 10 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 200 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

35,2 lb10 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL40 gtt/min3 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 3 godzin?

40 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
210 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 12 godzin. Po 10 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 210 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 12 hpo 10 h: 210 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda240 mLmleko240 mLzupa180 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz450 mLmocz275 mLmocz175 mLmocz425 mLdren z rany140 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 76 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

76 kg12 hmocz: 450 mLmocz: 275 mLmocz: 175 mLmocz: 425 mLdren z rany: 140 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL60 mL/hstart 10:3015:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 10:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:00?

500 mL60 mL/h10:30 → 15:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Dlaczego to jest odpowiedź

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Odpowiedź

C · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible

Dlaczego to jest odpowiedź

After a high-risk exposure, for example to HIV or hepatitis B, preventive treatment is most effective when started early. Prompt reporting also allows the source patient to be assessed.

Odpowiedź

D · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Dlaczego to jest odpowiedź

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Odpowiedź

B · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Dlaczego to jest odpowiedź

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Odpowiedź

A · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Dark purple or black

Dlaczego to jest odpowiedź

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Odpowiedź

D · Dark purple or black
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Ekstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent ekstubowany, na tlenie o niskim przepływie, bez leków wazoaktywnych, jest stabilny i poprawia się. Niedawna intubacja, rosnące zapotrzebowanie na leki obkurczające naczynia i czynne krwawienie wymagają opieki na poziomie OIT.

Odpowiedź

B · Ekstubowany 2 dni temu, stabilny na tlenie donosowym 2 L/min, bez wlewów leków wazoaktywnych
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Smoking

Dlaczego to jest odpowiedź

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Odpowiedź

B · Smoking
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Odpowiedź

D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Liver enzymes

Dlaczego to jest odpowiedź

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Sprawdzono w: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Liver enzymes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypercalcemia, like hypokalemia and hypomagnesemia, makes the heart more sensitive to digoxin and raises the risk of toxic arrhythmias. Nausea and bradycardia suggest toxicity, so the nurse holds the dose and reports the findings.

Odpowiedź

B · High calcium increases the risk of digoxin toxicity
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Weight, blood glucose and blood lipids

Dlaczego to jest odpowiedź

Olanzapine and several other atypical antipsychotics cause weight gain, insulin resistance and dyslipidaemia. Weight, waist size, glucose and lipids are checked regularly.

Odpowiedź

B · Weight, blood glucose and blood lipids
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Vincristine given intrathecally causes ascending paralysis and death. To prevent this, it is usually given in a small IV bag rather than a syringe and kept separate from intrathecal drugs.

Odpowiedź

A · Accidental intrathecal injection causes fatal ascending neurotoxicity
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Odpowiedź

C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Pulsus paradoxus

Dlaczego to jest odpowiedź

Pulsus paradoxus is an exaggerated inspiratory fall in systolic pressure (more than 10 mmHg). In tamponade, the right ventricle fills on inspiration and pushes the septum left, reducing left ventricular output. It also occurs in severe asthma. A collapsing pulse suggests aortic regurgitation.

Odpowiedź

A · Pulsus paradoxus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Odpowiedź

C · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Dlaczego to jest odpowiedź

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Odpowiedź

D · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Set up a private setting with enough time

Dlaczego to jest odpowiedź

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Odpowiedź

D · Set up a private setting with enough time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Dlaczego to jest odpowiedź

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Odpowiedź

A · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids cross the placenta and can depress newborn breathing. Resuscitation guidelines put effective ventilation first; naloxone is not part of routine newborn resuscitation and should be avoided if the mother uses opioids long term, as it can cause acute withdrawal and seizures. Flumazenil reverses benzodiazepines, not opioids.

Odpowiedź

C · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Check whether the head is visible and stay with her

Dlaczego to jest odpowiedź

A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.

Odpowiedź

A · Check whether the head is visible and stay with her
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Just before it happens, in simple, concrete words

Dlaczego to jest odpowiedź

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Odpowiedź

D · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza

Dlaczego to jest odpowiedź

„Cicha klatka piersiowa” i senność oznaczają, że porusza się zbyt mało powietrza, a dziecko się męczy. To stan nagły: należy wezwać pomoc, podać tlen i zastosować leczenie ratunkowe zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

A · Zagrażające życiu pogorszenie z wyczerpaniem i bardzo słabym przepływem powietrza
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Odpowiedź

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Zapytać wprost, czy myśli o samobójstwie, i poinformować zespół, zanim wypis dojdzie do skutku

Dlaczego to jest odpowiedź

Wypowiedzi o spokoju lub byciu ciężarem mogą wskazywać na zamiar samobójczy. Pielęgniarka pyta wprost, ocenia ryzyko i informuje zespół, a wypis może wymagać ponownego rozważenia.

Odpowiedź

C · Zapytać wprost, czy myśli o samobójstwie, i poinformować zespół, zanim wypis dojdzie do skutku
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 156 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

155.874 → 5

Decyduje tylko następna cyfra

155.874 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 5 w górę.
Dalsze cyfry (74) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 156 gtt/min

Odpowiedź

x = 156 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 570 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:45 → 24:00 = 315 min

Po północy

00:00 → 04:15 = 255 min

Suma

t = 315 + 255 = 570 min

Odpowiedź

t = 570 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 37,5 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·15 = 150 mg

Na dawkę

D = 150/4 = 37,5 mg

Odpowiedź

D = 37,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

35,2/2,2 = 16 kg

Dawka

10·16 = 160 mg

Objętość

V = (160/200)·5 = 4 mL

Odpowiedź

V = 4 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Objętość

V = 40·3 = 120 mL

Odpowiedź

V = 120 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 26 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/12 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 210/2 = 105 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (105 − 83,33)/83,33·100% = 26%

Odpowiedź

Δ = 26%

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,45 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

450 + 275 + 175 + 425 = 1325 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1325/(76·12) = 1,453 ≈ 1,45 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,45 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 230 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:30 → 15:00 = 4,5 h

Przetoczona objętość

60·4,5 = 270 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 270 = 230 mL

Odpowiedź

V = 230 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 40

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40

Odpowiedź

MFS = 40
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: brak ryzyka

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 4 + 4 + 2 + 3 = 21

Poziom ryzyka

21 → brak ryzyka

Odpowiedź

brak ryzyka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions