Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Co się dzieje przy pomiarze ciśnienia, jeśli mankiet jest za mały na ramię?

  1. AWynik się nie zmienia
  2. BZmienia się tylko wartość rozkurczowa, w dół
  3. CWynik jest fałszywie zawyżony
  4. DWynik jest fałszywie zaniżony
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AOlder adults often have a weaker fever response to infection
  2. BConfusion is always caused by infection in older adults
  3. COlder adults normally have a higher body temperature
  4. DA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Przyjęto dwóch pacjentów zakażonych tym samym drobnoustrojem i nie ma wolnej sali jednoosobowej. Jaka opcja jest akceptowana?

  1. AUmieszczenie każdego z nich z pacjentem o osłabionej odporności
  2. BUmieszczenie ich na korytarzu
  3. CUmieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
  4. DZaprzestanie stosowania środków ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  2. B“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I had grab bars put in next to the toilet.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ATalking while eating to stay alert
  2. BSitting upright with the chin tucked down while swallowing
  3. CLying flat with the head tilted back
  4. DDrinking thin fluids quickly through a straw between bites
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  2. BA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  3. CA family member wants an update on their father’s progress
  4. DThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  2. BAn oral beta-blocker
  3. CA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  4. DA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. ALeave and send the doctor without saying anything
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  4. DChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient takes low-dose methotrexate weekly for rheumatoid arthritis. Which laboratory tests are monitored regularly?

  1. ASerum amylase, lipase and blood ketones
  2. BTroponin, creatine kinase and myoglobin
  3. CSerum lithium, sodium and urine specific gravity
  4. DComplete blood count, liver tests and kidney function
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with schizophrenia drinks very large amounts of water each day. Sodium is 121 mEq/L, and the urine is very dilute (urine osmolality 70 mOsm/kg). Which explanation fits best?

  1. APrimary (psychogenic) polydipsia
  2. BHyperosmolar hyperglycemic state
  3. CSyndrome of inappropriate ADH
  4. DCentral diabetes insipidus
11.FarmakologiaŚredni

A patient takes low-dose weekly methotrexate for rheumatoid arthritis. Which monitoring is needed?

  1. ADaily blood glucose checks
  2. BWeekly INR checks and a monthly ECG to check the heart rhythm
  3. CMonthly hearing tests
  4. DRegular blood count, liver and kidney function tests
12.FarmakologiaTrudny

Which heart failure drug improves symptoms and reduces hospital admissions but has not been shown to reduce mortality?

  1. ADigoxin
  2. BAn ACE inhibitor
  3. CA mineralocorticoid receptor antagonist such as spironolactone
  4. DA beta blocker such as bisoprolol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. AMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  2. BAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  3. CAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
  4. DDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?

  1. AFerritin and vitamin B12
  2. BAmylase and lipase
  3. CAlbumin and bilirubin
  4. DPotassium and magnesium
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Dlaczego podczas dożylnego podawania insuliny w DKA trzeba ściśle monitorować potas?

  1. AInsulina przesuwa potas do komórek, więc jego stężenie może szybko spaść
  2. BInsulina powoduje zatrzymywanie potasu przez nerki, więc jego stężenie wzrośnie
  3. CInsulina nie wpływa na potas w DKA
  4. DInsulina rozkłada potas we krwi
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with suspected meningitis has a GCS of 9 and pupils that have become unequal. A doctor plans an immediate lumbar puncture. What is the main concern?

  1. AA lumbar puncture would spread the infection to the blood
  2. BThe patient is too confused to stay still, so it is not needed
  3. CRaised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
  4. DThere is no concern, because the lumbar puncture lowers pressure safely
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Czym jest zespół rozpadu guza (tumour lysis syndrome)?

  1. AReakcja alergiczna na wlew chemioterapii
  2. BWolno rosnący guz uciskający nerwy
  3. CReakcja skórna w okolicy niedawno leczonej radioterapią
  4. DStan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AGive loperamide after each loose stool and continue as usual
  2. BIsolate the patient and send a stool sample for testing
  3. CWait two days to see if the diarrhoea settles
  4. DMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

When should an Rh-negative woman with no anti-D antibodies routinely receive antenatal anti-D immunoglobulin?

  1. AAfter she has formed anti-D antibodies
  2. BOnly at the first antenatal visit
  3. COnly if the baby is known to be Rh-negative
  4. DAt about 28 weeks of pregnancy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta z ciężkim krwotokiem poporodowym jest leczona lekami uterotonicznymi. Który dodatkowy lek, podany wcześnie, może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu krwawienia?

  1. AKwas acetylosalicylowy
  2. BKwas traneksamowy
  3. CSiarczan magnezu
  4. DHeparyna
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który zestaw objawów jest typowy dla zespołu nerczycowego u dziecka?

  1. AGorączka, bolesne oddawanie moczu i ból pleców
  2. BDuży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
  3. CKrew w moczu, wysokie ciśnienie tętnicze i niedawne zapalenie gardła
  4. DCzęste oddawanie moczu, pragnienie i utrata masy ciała
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. AGastroenteritis
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CAcute asthma attack with hyperventilation
  4. DAppendicitis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

19-latek właśnie rozpoczął przyjmowanie leku przeciwdepresyjnego. Co pielęgniarka powinna szczególnie uważnie obserwować w pierwszych tygodniach?

  1. AWypadanie włosów
  2. BNowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze
  3. CSzybki przyrost masy ciała
  4. DZmiany koloru oczu
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Two days after surgery, a 79-year-old woman is quiet and drowsy, stares into space and gives muddled answers that vary through the day. Her daughter says she was sharp before. What is most likely?

  1. AHypoactive delirium
  2. BAdvanced dementia
  3. CNormal tiredness after anaesthesia
  4. DDepression after surgery
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 6 lb 14 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

6 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
78 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 78 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

78 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
40 mg/1 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 28 kg zlecono 5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 40 mg w 1 mL. Jaką objętość V podasz?

28 kg5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
490 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 12 godzin. Po 7 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 490 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 12 hpo 7 h: 490 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda350 mLsok120 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz250 mLmocz375 mLmocz350 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 350 mLsok: 120 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL450 mL przetoczono50 mL/h06:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 06:30 przetoczono już 450 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL450 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowa skóra na całym ciele, tętno 105/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Wynik jest fałszywie zawyżony

Dlaczego to jest odpowiedź

Za mały mankiet zawyża ciśnienie, a za duży je zaniża. Komora powinna obejmować około 80% obwodu ramienia.

Odpowiedź

C · Wynik jest fałszywie zawyżony
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Older adults often have a weaker fever response to infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Odpowiedź

A · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy brakuje sal jednoosobowych, pacjenci z tym samym drobnoustrojem (i bez innych zakażeń) mogą dzielić salę (kohortowanie), przy utrzymaniu środków ostrożności. Doradza w tym zespół kontroli zakażeń.

Odpowiedź

C · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Odpowiedź

A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Odpowiedź

B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Odpowiedź

D · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Dlaczego to jest odpowiedź

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Odpowiedź

C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Dlaczego to jest odpowiedź

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Odpowiedź

C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Complete blood count, liver tests and kidney function

Dlaczego to jest odpowiedź

Methotrexate can cause bone marrow suppression, liver toxicity and, as it is cleared by the kidneys, toxicity when kidney function falls. The CBC, liver tests and creatinine are checked regularly, and folic acid is usually given to reduce adverse effects.Sprawdzono w: Methotrexate · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Odpowiedź

D · Complete blood count, liver tests and kidney function
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Primary (psychogenic) polydipsia

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary polydipsia, ADH is appropriately suppressed, so the kidneys make very dilute urine, but the intake exceeds what they can excrete. In SIADH the urine is inappropriately concentrated. Fluid restriction and close sodium monitoring are needed.Sprawdzono w: Osmolality urine test · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Primary (psychogenic) polydipsia
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Regular blood count, liver and kidney function tests

Dlaczego to jest odpowiedź

Methotrexate can cause bone marrow suppression and liver damage, and poor kidney function raises its levels. Blood tests are regular, alcohol is limited and folic acid is usually given on another day.

Odpowiedź

D · Regular blood count, liver and kidney function tests
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Digoxin

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors (or ARBs/ARNI), beta blockers, mineralocorticoid antagonists and SGLT2 inhibitors reduce mortality in heart failure with reduced ejection fraction. Digoxin improves symptoms and reduces admissions without reducing mortality.

Odpowiedź

A · Digoxin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Dlaczego to jest odpowiedź

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Odpowiedź

D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Potassium and magnesium

Dlaczego to jest odpowiedź

Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.

Odpowiedź

D · Potassium and magnesium
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Insulina przesuwa potas do komórek, więc jego stężenie może szybko spaść

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci w DKA mają duży całkowity niedobór potasu w organizmie, nawet jeśli jego stężenie w surowicy jest początkowo prawidłowe lub wysokie. Insulina przesuwa potas do komórek, co może powodować niebezpieczną hipokaliemię. Potas oznacza się często i dodaje do płynów zgodnie ze zleceniem; jeśli jest bardzo niski, insulinę można opóźnić do rozpoczęcia uzupełniania.

Odpowiedź

A · Insulina przesuwa potas do komórek, więc jego stężenie może szybko spaść
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation

Dlaczego to jest odpowiedź

Reduced consciousness and unequal pupils suggest raised ICP. A lumbar puncture in this situation may cause brain herniation, so imaging comes first, and antibiotics are not delayed. The nurse should raise this concern.

Odpowiedź

C · Raised pressure in the skull, so the procedure could cause herniation
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Stan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Szybka śmierć komórek nowotworowych, zwykle po rozpoczęciu leczenia szybko rosnących nowotworów, takich jak ostra białaczka lub chłoniak o wysokim stopniu złośliwości, uwalnia potas, fosforany i kwasy nukleinowe (przekształcane w kwas moczowy). Może to powodować AKI i arytmie.

Odpowiedź

D · Stan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Odpowiedź

B · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · At about 28 weeks of pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine antenatal anti-D around 28 weeks, in a single or split dose depending on the programme, protects against sensitisation from silent fetomaternal bleeds. It is given again after birth if the baby is Rh-positive.

Odpowiedź

D · At about 28 weeks of pregnancy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Kwas traneksamowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Kwas traneksamowy jest lekiem przeciwfibrynolitycznym. Podany wcześnie, najlepiej w ciągu 3 godzin od porodu, zmniejsza liczbę zgonów z powodu krwotoku poporodowego. Heparyna i kwas acetylosalicylowy nasiliłyby krwawienie.

Odpowiedź

B · Kwas traneksamowy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki

Dlaczego to jest odpowiedź

W zespole nerczycowym utrata białka obniża stężenie albumin i powoduje obrzęki, często najpierw wokół oczu. Mocz w kolorze coli i nadciśnienie po zapaleniu gardła sugerują poinfekcyjne (poprzedzone zakażeniem paciorkowcowym) kłębuszkowe zapalenie nerek.

Odpowiedź

B · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Diabetic ketoacidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Odpowiedź

B · Diabetic ketoacidosis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Nowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze

Dlaczego to jest odpowiedź

U dzieci i młodych dorosłych leki przeciwdepresyjne mogą zwiększać skłonność do myśli samobójczych na początku leczenia. Konieczne jest ścisłe monitorowanie, zwłaszcza w pierwszych tygodniach i po zmianie dawki.

Odpowiedź

B · Nowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Hypoactive delirium

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoactive delirium presents with drowsiness, slowness and reduced activity, and is often missed or mistaken for depression. Acute onset, fluctuating course and inattention point to delirium.

Odpowiedź

A · Hypoactive delirium
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,13 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

14 oz/16 = 0,875 lb
6 + 0,875 = 6,875 lb

Funty na kilogramy

m = 6,875/2,2 = 3,125 ≈ 3,13 kg

Odpowiedź

m = 3,13 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 7,8 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 78 g/L × (1 L/10 dL) = 7,8 g/dL

Odpowiedź

Hb = 7,8 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3,5 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

5·28 = 140 mg

Objętość

V = (140/40)·1 = 3,5 mL

Odpowiedź

V = 3,5 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 50 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 500·60/600 = 50 gtt/min

Odpowiedź

R = 50 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 17,6 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/12 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 490/5 = 98 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (98 − 83,33)/83,33·100% = 17,6%

Odpowiedź

Δ = 17,6%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1070 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 350 + 120 = 470 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1070 mL

Odpowiedź

I = 1070 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 11 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 450 = 550 mL

Czas

t = 550/50 = 11 h

Odpowiedź

t = 11 h

To około 11 h 00 min, więc worek skończy się około 17:30.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 0 + 10 + 15 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 105/min → 2
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Interpretacja

10 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions