Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can only see their records once they have been discharged
  2. BPatients have a legal right to request access to their records
  3. CPatients can see their records only with a court order
  4. DOnly doctors are allowed to see health records
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. AExplore the difference gently and assess the pain further
  2. BGive the strongest analgesic available straight away
  3. CRecord "no pain" and take no further action
  4. DTell the patient they are not being honest
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?

  1. AWait to see whether any symptoms develop over the next day
  2. BGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
  3. CMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
  4. DContact the local poison advice service now for specific advice
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjent otrzymuje lek wysokiego ryzyka we wlewie ciągłym. Które postępowanie przy przekazaniu zmiany jest najbezpieczniejsze?

  1. APielęgniarka rozpoczynająca zmianę sprawdza to pod koniec zmiany
  2. BObie pielęgniarki sprawdzają pompę i worek ze zleceniem
  3. CPielęgniarka kończąca zmianę mówi przy dyżurce, że „pompa jest w porządku”
  4. DSprawdza się tylko szybkość, a nie lek ani stężenie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AMatching each patient’s needs to staff competence
  2. BLetting staff choose the patients they prefer
  3. CGiving the newest staff the most complex patients
  4. DGiving each nurse patients in rooms next to each other
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

An infant with pyloric stenosis has repeated projectile vomiting. Which acid-base imbalance is most likely?

  1. ARespiratory alkalosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CRespiratory acidosis
  4. DMetabolic acidosis
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Przyjęto pacjenta skolonizowanego MRSA. Jakie środki ostrożności są właściwe?

  1. AŚrodki ostrożności dla transmisji powietrznej z półmaską filtrującą FFP3 dla całego personelu
  2. BKontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk
  3. CPrzy kolonizacji nie są potrzebne żadne środki ostrożności
  4. DIzolacja w sali z podciśnieniem przez sześć miesięcy
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z marskością wątroby i dużym, napiętym brzuchem przechodzi paracentezę. Dlaczego można podać albuminę?

  1. AAby zwiększyć wydalanie potasu z moczem
  2. BAby zmniejszyć ryzyko zaburzeń krążenia po usunięciu dużej objętości płynu
  3. CAby leczyć zakażenie płynu
  4. DAby wątroba przestała wytwarzać żółć
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and a TSH of 0,05 mIU/L. What is the most likely explanation?

  1. AThe levothyroxine dose is too low
  2. BThe patient has stopped the drug
  3. CThe levothyroxine dose is too high
  4. DThe thyroid is now completely normal
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Podczas dożylnego wlewu siarczanu magnezu, która ocena najlepiej wykrywa zatrucie na wczesnym etapie?

  1. AGlikemia i wielkość źrenic co godzinę
  2. BKolor skóry i czas powrotu włośniczkowego co godzinę
  3. CSzmery perystaltyczne i obwód brzucha
  4. DOdruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza
11.FarmakologiaŚredni

Typowe (klasyczne) leki przeciwpsychotyczne, takie jak haloperydol, działają głównie przez blokowanie:

  1. AReceptorów dopaminowych D2
  2. BWychwytu zwrotnego serotoniny
  3. CAcetylocholinesterazy
  4. DReceptorów GABA-A
12.FarmakologiaTrudny

Lek o krótkim okresie półtrwania podaje się w odstępach znacznie dłuższych niż jego okres półtrwania. Jaki jest skutek w stanie stacjonarnym?

  1. ABardzo stabilne stężenia prawie bez wahań
  2. BStan stacjonarny nigdy nie zostaje osiągnięty
  3. CDuże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym
  4. DStopniowa kumulacja do stężeń toksycznych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
  2. BIt thickens airway mucus by drying the airways
  3. CIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  4. DIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

W 6. dobie wlewu heparyny liczba płytek spadła o ponad połowę, a pacjent ma nowy obrzęk ręki. Czego powinna spodziewać się pielęgniarka?

  1. AKontynuacji heparyny i przetoczenia płytek krwi
  2. BOdstawienia wszelkiego leczenia przeciwzakrzepowego na dwa tygodnie
  3. CZmiany na heparynę drobnocząsteczkową, ponieważ to inny lek
  4. DOdstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with severe vomiting and diarrhoea takes ramipril, furosemide and metformin. Which advice is correct?

  1. ADouble the furosemide to prevent fluid retention
  2. BPause these medicines until eating and drinking again
  3. CKeep taking everything as normal and drink less
  4. DAdd ibuprofen to treat the abdominal cramps
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with polycystic kidney disease suddenly has the worst headache of their life and neck stiffness. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary infection that has spread
  2. BA migraine linked to high blood pressure
  3. CA subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
  4. DPain spreading upwards from a kidney cyst
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a recognised risk of long-term proton pump inhibitor use?

  1. AHypercalcaemia
  2. BHypernatraemia
  3. CHyperkalaemia
  4. DHypomagnesaemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some wind and bloating today is expected."
  2. B"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"I'll report heavy bleeding from my bottom."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which finding in a term newborn's first hours is normal?

  1. APauses in breathing of 30 seconds with bradycardia
  2. BCentral cyanosis of the lips and tongue
  3. CShort breathing pauses with no colour change
  4. DA respiratory rate of 80 at rest with retractions
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Partner kobiety otrzymującej siarczan magnezu pyta, do czego służy ten lek. Która odpowiedź jest prawidłowa?

  1. APrzyspiesza poród
  2. BJest głównym lekiem obniżającym jej ciśnienie tętnicze
  3. CZapobiega zbyt dużemu wzrostowi dziecka
  4. DPomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które z poniższych jest prawdziwym przeciwwskazaniem do podania kolejnej dawki tej samej szczepionki?

  1. AZaczerwienienie i bolesność w miejscu wstrzyknięcia po poprzedniej dawce
  2. BNiewielka gorączka po poprzedniej dawce
  3. CAnafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
  4. DAlergie w wywiadzie rodzinnym
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which child on the renal ward should the nurse assess first?

  1. AA 6-year-old on IV antibiotics for a UTI who has had no fever for 24 hours
  2. BA 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
  3. CA 2-year-old after hypospadias repair with clear urine in the catheter bag
  4. DA 4-year-old with nephrotic syndrome and mild puffy eyelids, stable since admission
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  2. B"You're thinking about your mother. Tell me about her."
  3. C"Your mother died 30 years ago. You know that."
  4. D"Your mother will visit you later this afternoon."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. ATell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
  2. BAsk the son in front of her whether he is stealing her money
  3. CIgnore it, because family finances are a private matter
  4. DTalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011124:30 AM?05:3016:3004:3003:30

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 4:30 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

4:30 AM
  1. 105:30
  2. 216:30
  3. 304:30
  4. 403:30
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:3504:55t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:35 i kończy o 04:55 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

17:3504:55
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
118 kgBSA = 2,1 m²100 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 118 kg ma powierzchnię ciała 2,1 m². Zlecono 100 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

118 kgBSA = 2,1 m²100 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.1000 mL? mL/h1200 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1200 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./1000 mL1200 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

30 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLwoda300 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz375 mLmocz275 mLmocz450 mLdren z rany120 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 100 mLwoda: 300 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 375 mLmocz: 275 mLmocz: 450 mLdren z rany: 120 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 150 mL/hstart 10:30trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 10:30 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 22/min, SpO₂ 89% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 100/60 mmHg, tętno 104/min, nowe splątanie, temperatura 37,7 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 22SpO₂ 89%powietrzeSBP 100HR 104CT 37,7 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Patients have a legal right to request access to their records

Dlaczego to jest odpowiedź

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Odpowiedź

B · Patients have a legal right to request access to their records
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Explore the difference gently and assess the pain further

Dlaczego to jest odpowiedź

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Odpowiedź

A · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Contact the local poison advice service now for specific advice

Dlaczego to jest odpowiedź

A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.

Odpowiedź

D · Contact the local poison advice service now for specific advice
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Obie pielęgniarki sprawdzają pompę i worek ze zleceniem

Dlaczego to jest odpowiedź

Sprawdzenie przy łóżku podczas przekazania zmiany, z prześledzeniem linii od worka do pacjenta i porównaniem leku, stężenia, dawki i szybkości ze zleceniem, pozwala wcześnie wychwycić błędy programowania.

Odpowiedź

B · Obie pielęgniarki sprawdzają pompę i worek ze zleceniem
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Matching each patient’s needs to staff competence

Dlaczego to jest odpowiedź

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Odpowiedź

A · Matching each patient’s needs to staff competence
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Metabolic alkalosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated vomiting of stomach contents loses hydrochloric acid, causing metabolic alkalosis, often with low chloride and potassium. Fluids and electrolytes are corrected before surgery.

Odpowiedź

B · Metabolic alkalosis
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Kontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA szerzy się głównie przez kontakt bezpośredni i pośredni, więc kontaktowe środki ostrożności, izolacja w miarę możliwości i ścisła higiena rąk ograniczają transmisję.

Odpowiedź

B · Kontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń krążenia po usunięciu dużej objętości płynu

Dlaczego to jest odpowiedź

Paracenteza dużej objętości może powodować hipotensję i pogorszenie czynności nerek. Wlew albuminy pomaga utrzymać objętość krwi krążącej.

Odpowiedź

B · Aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń krążenia po usunięciu dużej objętości płynu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · The levothyroxine dose is too high

Dlaczego to jest odpowiedź

A very low TSH with symptoms of excess thyroid hormone suggests over-replacement. The dose is usually reduced, because long-term over-replacement raises the risk of atrial fibrillation and bone loss, especially in older adults.Sprawdzono w: TSH test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · The levothyroxine dose is too high
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Odruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza

Dlaczego to jest odpowiedź

Zanik odruchu kolanowego jest wczesnym sygnałem ostrzegawczym zatrucia magnezem i pojawia się przed spowolnieniem oddechu. Magnez jest usuwany przez nerki, więc spadająca diureza zwiększa ryzyko. Dożylny glukonian wapnia przeciwdziała zatruciu magnezem.Sprawdzono w: Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Odpowiedź

D · Odruchy kolanowe, częstość oddechów i diureza
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Receptorów dopaminowych D2

Dlaczego to jest odpowiedź

Haloperydol blokuje receptory D2 w szlaku mezolimbicznym, zmniejszając objawy wytwórcze. Blokowanie D2 w innych szlakach powoduje objawy pozapiramidowe i wzrost prolaktyny.

Odpowiedź

A · Receptorów dopaminowych D2
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Duże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy odstęp jest długi w porównaniu z okresem półtrwania, większość każdej dawki zostaje wyeliminowana przed następną. Stężenie rośnie wysoko po każdej dawce i spada nisko przed kolejną, więc mogą wystąpić toksyczne szczyty lub nieskuteczne minima.

Odpowiedź

C · Duże wahania między stężeniem szczytowym a minimalnym
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Odpowiedź

A · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Odstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny

Dlaczego to jest odpowiedź

Małopłytkowość wywołana heparyną zwykle rozwija się 5–10 dni po rozpoczęciu heparyny, z dużym spadkiem liczby płytek i nową zakrzepicą. Należy odstawić całą heparynę, w tym heparyny drobnocząsteczkowe i przepłukiwanie heparyną, a stosuje się lek przeciwzakrzepowy niezawierający heparyny (taki jak argatroban). Przetoczenia płytek zwykle się unika, a odstawienie leczenia przeciwzakrzepowego pozostawiłoby bardzo duże ryzyko zakrzepu.

Odpowiedź

D · Odstawienia całej heparyny i rozpoczęcia leczenia przeciwzakrzepowego niezawierającego heparyny
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Pause these medicines until eating and drinking again

Dlaczego to jest odpowiedź

During dehydrating illness, ACE inhibitors, diuretics and metformin can worsen AKI or its complications. Sick-day guidance usually advises pausing them until the person is eating and drinking normally, and NSAIDs are avoided.

Odpowiedź

B · Pause these medicines until eating and drinking again
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm

Dlaczego to jest odpowiedź

Adult polycystic kidney disease is associated with berry aneurysms. A sudden thunderclap headache suggests subarachnoid haemorrhage and needs emergency assessment and CT imaging.

Odpowiedź

C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Hypomagnesaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term PPIs are linked with low magnesium, C. difficile infection, fractures and B12 deficiency. The need for continuing treatment should be reviewed regularly.

Odpowiedź

D · Hypomagnesaemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Dlaczego to jest odpowiedź

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Odpowiedź

B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Short breathing pauses with no colour change

Dlaczego to jest odpowiedź

Newborns breathe irregularly, with short pauses of a few seconds and no change in colour or heart rate. Apnoea of 20 seconds or more, or any pause with cyanosis or bradycardia, is abnormal.

Odpowiedź

C · Short breathing pauses with no colour change
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Pomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Siarczan magnezu podaje się w celu zapobiegania napadom rzucawki i ich leczenia. Nie jest skutecznym lekiem hipotensyjnym, więc ciężkie nadciśnienie wymaga osobnych leków.

Odpowiedź

D · Pomaga zapobiegać drgawkom w przebiegu stanu przedrzucawkowego
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka reakcja alergiczna na poprzednią dawkę lub na składnik szczepionki jest przeciwwskazaniem. Miejscowe zaczerwienienie i niewielka gorączka to częste, oczekiwane reakcje.

Odpowiedź

C · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe headache and visual disturbance in glomerulonephritis suggest hypertensive encephalopathy, which can lead to seizures. The other children are stable or improving.

Odpowiedź

B · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Dlaczego to jest odpowiedź

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Odpowiedź

B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Dlaczego to jest odpowiedź

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Odpowiedź

D · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 04:30

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

4 AM → 04

Odpowiedź

04:30

Odpowiedź

04:30
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 11,33 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:35 → 24:00 = 385 min

Po północy

00:00 → 04:55 = 295 min

Suma

385 + 295 = 680 min
t = 680/60 = 11,33 h

Odpowiedź

t = 11,33 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 210 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 100·2,1 = 210 mg

Odpowiedź

D = 210 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 48 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/1000 = 25 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1200/25 = 48 mL/h

Odpowiedź

R = 48 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 1500·20/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 6,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Pozostały czas

t = 200/30 = 6,667 ≈ 6,7 h

Odpowiedź

t = 6,7 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 70 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 300 = 400 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1290 mL

Suma wydalonych

375 + 275 + 450 + 120 = 1220 mL

Bilans

B = 1290 − 1220 = 70 mL

Odpowiedź

B = 70 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/150 = 1,2 h

Czas całkowity

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Odpowiedź

t = 5,2 h

To około 5 h 12 min, więc worek skończy się około 15:42.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 22/min → 2
SpO₂ 89% → 3
na powietrzu → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 104/min → 1
nowe splątanie (C) → 3
T 37,7 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 2 + 1 + 3 + 0 = 11

Odpowiedź

NEWS2 = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 75

Poziom ryzyka

75 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions