Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AHide the tablets in their food
  2. BThrow the tablets away without telling anyone
  3. CInsist until the patient takes them
  4. DExplore the reason for refusing
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  2. BKeeping the room door open for fresh air
  3. CStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  4. DTaking the temperature every hour
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

When should blood specimen tubes be labeled?

  1. AAt the bedside, in front of the patient, right after collection
  2. BBy the laboratory staff after the tubes arrive
  3. CBack at the station after all the samples are collected
  4. DAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  2. B“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I had grab bars put in next to the toilet.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Po przekazaniu dyżuru, którego pacjenta powinna zobaczyć pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta z cukrzycą, u którego glikemia przed śniadaniem wynosi 160 mg/dL (8,9 mmol/L)
  2. BPacjenta z zapaleniem płuc, z temperaturą 38,2 °C, który otrzymał lek przeciwgorączkowy 30 minut temu
  3. CPacjenta z astmą, który używa mięśni dodatkowych oddechowych i ma SpO₂ 88%
  4. DPacjenta dwa dni po endoprotezoplastyce biodra z bólem 5/10
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ATachycardia
  2. BPalpitations
  3. CSweating
  4. DTremor
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. APotassium, because both drugs can raise it
  2. BSodium, because both drugs raise it sharply
  3. CCalcium, because both drugs lower it
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?

  1. AA perforated peptic ulcer
  2. BConstipation
  3. CIndigestion that will settle with antacids
  4. DIrritable bowel syndrome
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Która wartość laboratoryjna najlepiej odzwierciedla przyczynę splątania u pacjenta z ciężką chorobą wątroby i drżeniem trzepoczącym?

  1. APodwyższone stężenie amoniaku w surowicy
  2. BNiska lipaza w surowicy
  3. CPodwyższona troponina
  4. DWyłącznie niskie stężenie potasu w surowicy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with schizophrenia drinks very large amounts of water each day. Sodium is 121 mEq/L, and the urine is very dilute (urine osmolality 70 mOsm/kg). Which explanation fits best?

  1. APrimary (psychogenic) polydipsia
  2. BSyndrome of inappropriate ADH
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state
  4. DCentral diabetes insipidus
11.FarmakologiaŚredni

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  2. BIt kills Helicobacter pylori directly
  3. CIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
12.FarmakologiaTrudny

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  2. B"I will replace my tablets before the expiry date."
  3. C"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  4. D"I may get a headache after taking it."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z nadciśnieniem przyjmuje amlodypinę. Jakie działanie niepożądane pielęgniarka najprawdopodobniej zaobserwuje?

  1. ASuchy, drażniący kaszel
  2. BHiperkaliemię
  3. CObrzęk kostek
  4. DŚwisty
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Przed poranną dawką digoksyny tętno koniuszkowe pacjenta wynosi 54/min i pacjent odczuwa nudności. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać dawkę i lek przeciwwymiotny, a tętno sprawdzić ponownie jutro
  2. BPodać dawkę, ponieważ liczy się tylko tętno na tętnicy promieniowej
  3. CPodać połowę dawki i sprawdzić tętno za godzinę
  4. DWstrzymać dawkę i zgłosić, ponieważ możliwe jest zatrucie
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. AThere are no precautions, because the dose is tiny
  2. BLimit close contact with children and pregnant women for a time
  3. CStay in strict isolation in hospital for several months
  4. DStart breastfeeding again the next day
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
  2. B"I only need to check my skin when something hurts."
  3. C"I will keep my skin clean and dry."
  4. D"I will shift my weight in the chair regularly."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które podejście do przetaczania krwinek czerwonych u stabilnego pacjenta z krwawieniem z przewodu pokarmowego zgadza się z aktualnymi dowodami?

  1. ANigdy nie przetaczać, niezależnie od hemoglobiny i objawów
  2. BPrzetaczanie wszystkim, aby hemoglobina zawsze była powyżej 150 g/L
  3. CRutynowe przetoczenie dwóch jednostek przed każdą endoskopią
  4. DRestrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A 76-year-old with a past peptic ulcer needs long-term anti-inflammatory treatment for arthritis. Which plan best reduces GI bleeding risk?

  1. AConsider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI
  2. BTake the NSAID with a glass of milk instead of food
  3. CCombine two different NSAIDs at lower doses
  4. DUse the highest NSAID dose to shorten the course
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. AOnly after her stitches are removed by a doctor
  2. BWhen she can brake hard without pain
  3. CThe same day she is discharged
  4. DNever before 6 months
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. ABloody show
  2. BUterine rupture
  3. CRuptured vasa praevia
  4. DPlacental abruption
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  2. BOnly during the first 2 hours after surgery
  3. CThe risk stays exactly the same on every day for the first month
  4. DOnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The safe dose range of a drug is 25–50 mg/kg per day, divided every 8 hours. A 12 kg child is prescribed 250 mg every 8 hours. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and inform the prescriber at the next round
  2. BGive the dose, because the minimum safe daily dose is 300 mg
  3. CGive the dose, because 250 mg is within the range for a single dose
  4. DContact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient says, "I'm going to be a famous singer, and I'll buy this whole hospital." Which response best uses the technique of voicing doubt?

  1. A"That's wonderful. When will you start?"
  2. B"You know that isn't true at all."
  3. C"Why do you want to buy the hospital?"
  4. D"That sounds hard to believe."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On the day after hip surgery, a 58-year-old patient has a new tremor, sweating, anxiety and a fast pulse. He did not report any alcohol use on admission. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to see if the symptoms go away on their own once his pain is better controlled
  2. BTell him that his symptoms are normal after hip surgery
  3. CAssume he has post-operative pain and give extra analgesia only
  4. DAsk him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C101,7 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 101,7 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

101,7 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tbsp · 2/dobę · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tbsp zawiesiny doustnej dwa razy na dobę przez 10 dni. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

½ tbspdwa razy na dobę10 dni1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
60 kg15 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 60 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 15 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

60 kg15 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 220 jednostek leku dostępnego jako 1000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

220 units1000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Worek zawiera 250 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 10 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok120 mLzupa180 mLmleko240 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz200 mLmocz325 mLmocz200 mLdren z rany120 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 120 mLzupa: 180 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL150 mL/hstart 09:4512:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 09:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 12:15?

500 mL150 mL/h09:45 → 12:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Explore the reason for refusing

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Odpowiedź

D · Explore the reason for refusing
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Dlaczego to jest odpowiedź

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Odpowiedź

C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · At the bedside, in front of the patient, right after collection

Dlaczego to jest odpowiedź

Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.

Odpowiedź

A · At the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Odpowiedź

A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta z astmą, który używa mięśni dodatkowych oddechowych i ma SpO₂ 88%

Dlaczego to jest odpowiedź

Używanie mięśni dodatkowych oddechowych i niskie SpO₂ w astmie świadczą o ostrej niewydolności oddechowej, czyli problemie z oddychaniem. Podwyższona glikemia, umiarkowany ból i gorączka, którą już leczono, są realne, ale mniej pilne.

Odpowiedź

C · Pacjenta z astmą, który używa mięśni dodatkowych oddechowych i ma SpO₂ 88%
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Sweating

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Odpowiedź

C · Sweating
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Potassium, because both drugs can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Odpowiedź

A · Potassium, because both drugs can raise it
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · A perforated peptic ulcer

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.

Odpowiedź

A · A perforated peptic ulcer
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Podwyższone stężenie amoniaku w surowicy

Dlaczego to jest odpowiedź

Niewydolna wątroba nie potrafi przekształcić amoniaku w mocznik, więc amoniak się gromadzi i przyczynia się do encefalopatii wątrobowej. Laktuloza jest powszechnie stosowana, aby zmniejszyć wchłanianie amoniaku z jelita.Sprawdzono w: Ammonia Levels · MedlinePlus (NIH) (2026); Loss of brain function - liver disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Podwyższone stężenie amoniaku w surowicy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Primary (psychogenic) polydipsia

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary polydipsia, ADH is appropriately suppressed, so the kidneys make very dilute urine, but the intake exceeds what they can excrete. In SIADH the urine is inappropriately concentrated. Fluid restriction and close sodium monitoring are needed.Sprawdzono w: Osmolality urine test · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Primary (psychogenic) polydipsia
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Dlaczego to jest odpowiedź

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Odpowiedź

D · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Dlaczego to jest odpowiedź

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Odpowiedź

A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Obrzęk kostek

Dlaczego to jest odpowiedź

Blokery kanału wapniowego z grupy dihydropirydyn, takie jak amlodypina, rozszerzają tętniczki, zwiększając ciśnienie w naczyniach włosowatych i powodując obrzęki obwodowe, zaczerwienienie twarzy i ból głowy. Suchy kaszel jest typowy dla inhibitorów ACE, a świsty dla nieselektywnych beta-blokerów u chorych na astmę.

Odpowiedź

C · Obrzęk kostek
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Wstrzymać dawkę i zgłosić, ponieważ możliwe jest zatrucie

Dlaczego to jest odpowiedź

Powszechna zasada nakazuje wstrzymać digoksynę i poinformować lekarza zlecającego, jeśli tętno koniuszkowe wynosi poniżej 60/min (lub poniżej ustalonego parametru) lub występują objawy zatrucia, takie jak nudności, wymioty, zaburzenia widzenia lub nowa arytmia. Zwykle sprawdza się stężenie digoksyny, EKG, potas i czynność nerek. Pielęgniarka nie zmienia dawki z własnej inicjatywy.

Odpowiedź

D · Wstrzymać dawkę i zgłosić, ponieważ możliwe jest zatrucie
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Dlaczego to jest odpowiedź

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Odpowiedź

B · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "I only need to check my skin when something hurts."

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.

Odpowiedź

B · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Restrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów

Dlaczego to jest odpowiedź

Restrykcyjne przetaczanie (często przy hemoglobinie około 70 g/L, z celem 70–90 g/L, lub wyższym progu w chorobach układu krążenia) wiąże się z lepszymi wynikami u wielu pacjentów z krwawieniem z przewodu pokarmowego niż przetaczanie liberalne. Masywny krwotok postępowanie opiera się na protokołach dużego krwotoku.

Odpowiedź

D · Restrykcyjny próg, często około 70 g/L, u większości stabilnych pacjentów
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Consider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI

Dlaczego to jest odpowiedź

Older age and a previous ulcer greatly increase NSAID-related bleeding. Safer options are considered first; if an NSAID is needed, the lowest effective dose for the shortest time is used with gastroprotection such as a PPI.

Odpowiedź

A · Consider an alternative; if an NSAID is needed, add a PPI
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · When she can brake hard without pain

Dlaczego to jest odpowiedź

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Odpowiedź

B · When she can brake hard without pain
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Ruptured vasa praevia

Dlaczego to jest odpowiedź

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Odpowiedź

C · Ruptured vasa praevia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Dlaczego to jest odpowiedź

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Odpowiedź

A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg

Dlaczego to jest odpowiedź

Safe range = 12 × 25 to 12 × 50 = 300–600 mg/day. Prescribed = 250 × 3 = 750 mg/day, which is above the maximum. The nurse withholds the dose and clarifies with the prescriber, never adjusting it alone.

Odpowiedź

D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "That sounds hard to believe."

Dlaczego to jest odpowiedź

Voicing doubt lets the patient know the nurse does not share the belief, without a confrontation. Arguing tends to make delusional beliefs firmer, while agreeing reinforces them.

Odpowiedź

D · "That sounds hard to believe."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexpected alcohol withdrawal is common in surgical patients. Asking about drinking, using a withdrawal scale and reporting early allows treatment before seizures or delirium tremens develop.

Odpowiedź

D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 38,7 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

101,7 − 32 = 69,7

Pomnóż przez 5/9

T = 69,7·5/9 = 38,72 ≈ 38,7 °C

Odpowiedź

T = 38,7 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 150 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 2/dobę × 10 = 150 mL

Odpowiedź

V = 150 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 900 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

15·60 = 900 mg

Odpowiedź

D = 900 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,22 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 220/1000 = 0,22 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,22 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 250·20/480 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 10 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

250/50 = 5 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 5·10 = 50 mg/h

Odpowiedź

D = 50 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1450 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 180 + 240 = 540 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1450 mL

Odpowiedź

I = 1450 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 125 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

09:45 → 12:15 = 2,5 h

Przetoczona objętość

150·2,5 = 375 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 375 = 125 mL

Odpowiedź

V = 125 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: brak jakiegokolwiek ruchu → 1

Dodaj

GCS = 2 + 2 + 1 = 5

Ciężkość

GCS 5 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Poziom ryzyka

85 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions