Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  2. BMassage makes the redness spread to other areas
  3. CMassage hides early signs of infection
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, as children often bruise themselves
  2. BConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  3. CSend the child home and phone the family next week
  4. DDocument accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. AGive them to a friend or relative who has back pain
  2. BLeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  3. CReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  4. DKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarkę z opryszczką wargową (herpes labialis) przydzielono do oddziału noworodkowego. Co jest najbardziej właściwe?

  1. AZałożyć rękawiczki i pracować jak zwykle
  2. BPoinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
  3. CPracować jak zwykle, ponieważ opryszczka wargowa jest bardzo częsta
  4. DNikomu nie mówić i zakrywać zmianę makijażem podczas zmian
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse gives IV morphine for severe pain. When should the nurse reassess the pain and sedation?

  1. AAt the next routine round in four hours
  2. BOnly when the patient asks for more
  3. CWithin about 15–30 minutes
  4. DAt the end of the shift
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?

  1. ALevel 4
  2. BLevel 1
  3. CLevel 2
  4. DLevel 5
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt strengthens the breathing muscles during the day
  2. BIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
  3. CIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
  4. DIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ADiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  2. BA round area of necrosis over the heel
  3. CA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  4. DNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  2. BFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  3. CFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  4. DFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can take it with orange juice to help absorption"
  2. B"My stools may look darker while I take the tablets"
  3. C"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
  4. D"I'll keep the tablets out of reach of the children"
11.FarmakologiaŚredni

W jaki sposób inhibitory SGLT2, takie jak empagliflozyna, obniżają glikemię?

  1. ASprawiają, że wątroba magazynuje więcej glikogenu
  2. BZwiększają utratę glukozy z moczem
  3. CPobudzają wydzielanie insuliny z komórek beta
  4. DSpowalniają opróżnianie żołądka
12.FarmakologiaTrudny

Jaki jest główny mechanizm działania inhibitorów pompy protonowej, np. omeprazolu?

  1. AKompetycyjne blokowanie receptorów histaminowych H2 na komórkach okładzinowych
  2. BZobojętnianie kwasu w żołądku
  3. CPokrywanie wrzodu, by go chronić
  4. DNieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. AProne with the head down
  2. BFlat on the back with no pillows
  3. CLying on the left side, with the healthy lung down
  4. DLying on the right side, with the affected lung down
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Dren klatki piersiowej pacjenta został przypadkowo wyciągnięty. Jakie jest natychmiastowe działanie?

  1. APoprosić pacjenta o mocne odkrztuszenie w celu rozprężenia płuca
  2. BWsunąć dren z powrotem do klatki piersiowej i zabezpieczyć plastrem
  3. CUszczelnić miejsce jałowym opatrunkiem okluzyjnym i wezwać pomoc
  4. DPozostawić otwór odsłonięty, aby uwięzione powietrze mogło uchodzić
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has taken metformin for many years and now has tingling feet and a low haemoglobin. Which blood test is most relevant?

  1. AThyroid antibodies
  2. BBlood alcohol level
  3. CSerum amylase
  4. DVitamin B12 level
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z niedoczynnością tarczycy, który od tygodni nie przyjmował leków, zostaje przyjęty z hipotermią i sennością, tętnem 46/min, niskim stężeniem sodu i podwyższonym PaCO₂. Które schorzenie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. APrzełom tarczycowy
  2. BUdar cieplny
  3. CPrzełom nadnerczowy
  4. DŚpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which description fits a category (stage) 4 pressure ulcer?

  1. AFull-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
  2. BIntact skin with redness that does not blanch
  3. CA shallow wound into the dermis only
  4. DA blister filled with clear fluid over the heel or sacrum
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?

  1. AUse a dressing that adds even more moisture
  2. BProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
  3. CLeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
  4. DApply a tight plastic film directly over the wound
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman's epidural has just been inserted. Which nursing action is a priority in the next hours?

  1. ACheck her blood pressure and bladder often
  2. BRestrict all oral and IV fluids
  3. CKeep her lying flat on her back
  4. DEncourage her to walk around the room on her own
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. ASevere fetal anaemia from Rh disease
  2. BThe opioid's effect on the fetal brain
  3. CPlacental abruption
  4. DProlapse of the umbilical cord
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

U dziecka we wstrząsie hipowolemicznym, który objaw jest zwykle objawem późnym?

  1. ANiskie ciśnienie tętnicze
  2. BWydłużony czas nawrotu włośniczkowego
  3. CChłodne kończyny
  4. DTachykardia
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 15-year-old in traction for a femur fracture is withdrawn and irritable. Which intervention best fits his developmental stage?

  1. AAsk his parents to stay with him at all times and make decisions for him
  2. BSet a strict timetable for him that staff decide without his input
  3. CArrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
  4. DMove him to a room with toddlers so the ward is less lonely
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Które zachowanie jest sygnałem ostrzegawczym możliwego zamiaru samobójczego u pacjenta z depresją?

  1. AProśba o pomoc w napisaniu podania o pracę na czas po wypisie
  2. BPlanowanie rodzinnych wakacji
  3. CRozmowa o ulubionej muzyce
  4. DRozdawanie cennych rzeczy i nagły spokój
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient who is detained under mental health legislation refuses his prescribed oral antipsychotic. What is the correct general principle?

  1. ATreatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
  2. BThe nurse may hide the medicine in his food without any further process
  3. CThe refusal must always be accepted, even if the law allows treatment without consent
  4. DDetained patients have no right to refuse any treatment at all
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12,5675 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 12,5675 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

12,5675 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
5 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 5 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

5 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg20 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 15 kg. Zlecona dawka to 20 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

15 kg20 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 920 mikrogramów. Ampułka zawiera 4 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

920 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Worek zawiera 1 g leku w 500 mL. Zlecono 1,5 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

1 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLmleko240 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz225 mLmocz300 mLmocz475 mLdren z rany70 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

galaretka: 120 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 225 mLmocz: 300 mLmocz: 475 mLdren z rany: 70 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL200 mL przetoczono50 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 22:00 przetoczono już 200 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL200 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Massage can damage the deeper tissues further

Dlaczego to jest odpowiedź

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Odpowiedź

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Odpowiedź

D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Dlaczego to jest odpowiedź

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Odpowiedź

C · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział

Dlaczego to jest odpowiedź

Wirus opryszczki pospolitej może powodować ciężkie zakażenie u noworodków. Personel z czynnymi zmianami informuje przełożonego i stosuje się do zaleceń medycyny pracy, co często oznacza unikanie kontaktu z noworodkami i innymi pacjentami wysokiego ryzyka do czasu wygojenia zmiany.

Odpowiedź

B · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Within about 15–30 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

IV opioids act within minutes, so the nurse reassesses pain, sedation and breathing within about 15–30 minutes. Oral analgesics are usually reassessed later, after about an hour.

Odpowiedź

C · Within about 15–30 minutes
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Level 2

Dlaczego to jest odpowiedź

Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.

Odpowiedź

C · Level 2
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Odpowiedź

B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Dlaczego to jest odpowiedź

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Odpowiedź

A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Dlaczego to jest odpowiedź

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Odpowiedź

C · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Dlaczego to jest odpowiedź

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Sprawdzono w: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zwiększają utratę glukozy z moczem

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 wchłania zwrotnie większość przesączonej glukozy w kanaliku proksymalnym. Jego zablokowanie pozwala glukozie wydostać się z moczem, co tłumaczy też większe ryzyko grzybiczych zakażeń narządów płciowych.

Odpowiedź

B · Zwiększają utratę glukozy z moczem
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Nieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych

Dlaczego to jest odpowiedź

IPP nieodwracalnie blokują pompę protonową, ostatni etap wydzielania kwasu. Leki H2 (np. famotydyna) działają wcześniej i słabiej; leki zobojętniające tylko neutralizują.

Odpowiedź

D · Nieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Lying on the left side, with the healthy lung down

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Odpowiedź

C · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Uszczelnić miejsce jałowym opatrunkiem okluzyjnym i wezwać pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

Miejsce natychmiast zakrywa się jałowym opatrunkiem okluzyjnym, aby zapobiec wnikaniu powietrza do klatki piersiowej. Pacjenta ocenia się pod kątem nawrotu lub odmy prężnej (narastająca duszność, spadek wysycenia, tachykardia, przesunięcie tchawicy) i informuje zespół lekarski. Drenu nigdy nie wsuwa się ponownie.

Odpowiedź

C · Uszczelnić miejsce jałowym opatrunkiem okluzyjnym i wezwać pomoc
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Vitamin B12 level

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term metformin can lower vitamin B12 absorption, causing anaemia and neuropathy that may be mistaken for diabetic neuropathy. B12 levels are checked, especially when symptoms appear.

Odpowiedź

D · Vitamin B12 level
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Śpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)

Dlaczego to jest odpowiedź

Śpiączka z obrzęku śluzowatego objawia się zaburzeniami świadomości, hipotermią, bradykardią, hipowentylacją, hiponatremią i hipoglikemią, często wywołana zakażeniem lub przerwaniem leczenia. Wymaga intensywnej terapii, dożylnych hormonów tarczycy, osłony sterydowej do czasu wykluczenia niewydolności nadnerczy, biernego ogrzewania i dużej ostrożności z lekami uspokajającymi.

Odpowiedź

D · Śpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle

Dlaczego to jest odpowiedź

Category 4 has full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle and often undermining or tunnelling. Category 3 reaches the fat but does not expose bone, tendon or muscle.

Odpowiedź

A · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing

Dlaczego to jest odpowiedź

Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.

Odpowiedź

B · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Check her blood pressure and bladder often

Dlaczego to jest odpowiedź

Epidurals cause sympathetic block, so hypotension is common. They also reduce the urge to void, so the bladder is checked and catheterised if needed. Lateral positions avoid aortocaval compression.

Odpowiedź

A · Check her blood pressure and bladder often
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · The opioid's effect on the fetal brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Odpowiedź

B · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Niskie ciśnienie tętnicze

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci utrzymują ciśnienie tętnicze dzięki skurczowi naczyń i tachykardii, aż do utraty dużej objętości krwi. Niedociśnienie oznacza wstrząs niewyrównany i bliskie załamanie krążenia.

Odpowiedź

A · Niskie ciśnienie tętnicze
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine

Dlaczego to jest odpowiedź

Adolescents are working on identity and independence, and peers are very important. Hospital stay threatens both, so contact with friends, privacy and choices about routines help him cope.

Odpowiedź

C · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Rozdawanie cennych rzeczy i nagły spokój

Dlaczego to jest odpowiedź

Sygnały ostrzegawcze to rozmowy o śmierci, rozdawanie rzeczy, pożegnania, nagła poprawa nastroju po głębokiej depresji i poszukiwanie środków.

Odpowiedź

D · Rozdawanie cennych rzeczy i nagły spokój
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law

Dlaczego to jest odpowiedź

Mental health laws allow some treatments for mental disorder without consent in defined circumstances, with safeguards such as second opinions and time limits. Staff must follow these procedures and record them, and should continue to seek the patient's agreement.

Odpowiedź

A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 12,6 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

12.5675 → 5

Decyduje tylko następna cyfra

12,5675 → 6
6 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 5 w górę.
Dalsze cyfry (75) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 12,6 kg

Odpowiedź

x = 12,6 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 0,3 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 5 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 5·60/1000 = 0,3 mg/h

Odpowiedź

D = 0,3 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 100 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

20·15 = 300 mg

Na dawkę

D = 300/3 = 100 mg

Odpowiedź

D = 100 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,23 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Objętość

V = 920/4000 = 0,23 mL

Odpowiedź

V = 0,23 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 1000·15/600 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dawka na godzinę

1,5·60 = 90 mg/h

Szybkość pompy

R = 90/2 = 45 mL/h

Odpowiedź

R = 45 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 210 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 240 = 360 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1280 mL

Suma wydalonych

225 + 300 + 475 + 70 = 1070 mL

Bilans

B = 1280 − 1070 = 210 mL

Odpowiedź

B = 210 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 200 = 300 mL

Czas

t = 300/50 = 6 h

Odpowiedź

t = 6 h

To około 6 h 00 min, więc worek skończy się około 04:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 9

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 + 1 = 9

Odpowiedź

B = 9
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: brak ryzyka

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 3 + 4 + 2 + 4 + 3 = 20

Poziom ryzyka

20 → brak ryzyka

Odpowiedź

brak ryzyka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions