Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Teaching a patient how to inject insulin mainly involves which domain of learning?

  1. AAffective
  2. BCognitive
  3. CSpiritual
  4. DPsychomotor
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt is the best way to stop older patients from falling
  2. BIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  3. CIt never needs to be documented if it is used only overnight
  4. DIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A person in scrubs without a hospital ID badge asks to take a newborn to the nursery. What should the nurse do?

  1. ALet the parents decide whether to hand the baby over
  2. BAsk the person their name and then give them the baby
  3. CRefuse, keep the baby with the mother and alert security
  4. DHand over the baby if the person seems confident
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka opiekująca się pacjentem objętym środkami ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt zauważa, że fartuch ma rozdarcie na rękawie. Co powinna zrobić?

  1. AOdejść od pacjenta, bezpiecznie zdjąć środki ochrony przy drzwiach, zdezynfekować ręce i założyć nowy fartuch
  2. BKontynuować pracę, ponieważ rozdarcie jest małe i tylko na rękawie
  3. CZałożyć drugi fartuch na rozdarty
  4. DZakleić rozdarcie paskiem taśmy i pracować dalej
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. APoor ventilation causing carbon dioxide to build up
  2. BToo much bicarbonate from antacids
  3. CHyperventilation caused by anxiety
  4. DLoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Które przydzielenie pacjenta LPN/LVN jest najodpowiedniejsze?

  1. APacjenta, który wymaga edukacji przed wypisem w związku z nowo rozpoczętą warfaryną
  2. BPacjenta z nowym migotaniem przedsionków, który właśnie rozpoczął dożylny wlew diltiazemu
  3. CPacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych
  4. DPacjenta przeniesionego z oddziału intensywnej terapii godzinę temu
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  2. BA single stroke that leaves permanent weakness
  3. CConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  4. DSudden severe headache with neck stiffness
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

After a head injury, a patient has clear fluid leaking from the nose. What does this most likely suggest?

  1. AA normal and harmless response to head trauma
  2. BAllergic rhinitis triggered by the hospital environment
  3. CAcute sinusitis
  4. DA base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. ALiver enzymes and serum amylase
  2. BINR and the platelet count
  3. CKidney function and thyroid function
  4. DTroponin and creatine kinase (CK)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. AKidney stone in the ureter
  2. BPost-streptococcal glomerulonephritis
  3. CPrerenal acute kidney injury
  4. DLower urinary tract infection (cystitis)
11.FarmakologiaŚredni

A patient taking levodopa finds that the drug works poorly after large meals. Which advice is most appropriate?

  1. ADouble the dose after each meal
  2. BAvoid taking doses at the same time as high-protein meals
  3. CTake every dose with a large glass of milk and a protein snack
  4. DTake the drug only at bedtime
12.FarmakologiaTrudny

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ADantrolene
  2. BNeostigmine
  3. CParacetamol
  4. DNaloxone
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with COPD is prescribed long-term oxygen therapy. How many hours a day is it usually needed to improve survival?

  1. AAt least 15 hours a day
  2. BAbout one hour each morning
  3. COnly during meals
  4. DOnly when walking outside
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z astmą miał w wywiadzie świsty po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego. Przepisano mu ibuprofen na ból pooperacyjny. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać, ponieważ ibuprofen nie jest spokrewniony z kwasem acetylosalicylowym
  2. BWstrzymać podanie i poprosić o alternatywę
  3. CPodać razem z inhalatorem doraźnym
  4. DPodać tylko wtedy, gdy ból przekracza 8 w skali 10-stopniowej
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. ACheck the weight once a week
  2. BGive large amounts of IV fluid
  3. CEncourage a high-salt diet to balance the fluids
  4. DMonitor BP, fluid balance and daily weight
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?

  1. ABoth on the same day, in any order
  2. BNeither, until symptoms appear
  3. CLevothyroxine
  4. DHydrocortisone
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why do patients usually have a dental review before radiotherapy to the head and neck?

  1. AThe dentist gives the radiotherapy
  2. BRadiotherapy can only be given once all the teeth have been removed
  3. CIt causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
  4. DTeeth block the radiation beam completely
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
  2. BSay nothing, since toast is a light food
  3. CGive a large drink to wash the food through
  4. DInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Co oznacza akronim HELLP?

  1. AHemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)
  2. BKrwotok, rzucawka, niskie ciśnienie
  3. CHiperglikemia, podwyższony mleczan, niskie stężenie potasu
  4. DNadciśnienie, podwyższone lipidy, niskie stężenie białka
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Routine screening at the booking visit shows asymptomatic bacteriuria. Why is treatment important even though the woman has no symptoms?

  1. AIt is treated only to prevent bladder stones
  2. BTreatment is not needed because it will settle after birth
  3. CIt can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
  4. DIt will cause gestational diabetes later in the pregnancy if left untreated
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jakiego środka ostrożności wymaga dziecko z podejrzeniem guza Wilmsa (nerczaka zarodkowego)?

  1. ACodzienne lewatywy
  2. BUtrzymywanie dziecka w pozycji płaskiej w łóżku przez 2 tygodnie
  3. CUnikanie palpacji brzucha
  4. DZachęcanie do energicznego masażu brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  2. BTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  3. CReassure the parents that this is normal reflux
  4. DChange to a lactose-free formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS) used for?

  1. ATo screen for and monitor tardive dyskinesia
  2. BTo assess the risk of a patient becoming violent
  3. CTo measure the severity of alcohol withdrawal
  4. DTo rate the severity of depression
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. ACyclothymic disorder
  2. BBipolar II disorder
  3. CMajor depressive disorder
  4. DBipolar I disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
7 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 7 lb 9 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

7 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:5504:45t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:55 i kończy o 04:45 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

17:5504:45
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
90 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 90 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 2 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

90 kg2 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 176 lb. Zlecono 0,5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 125 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

176 lb0,5 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min4 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 4 godzin?

30 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
650 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 8 godzin. Po 5 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 650 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 8 hpo 5 h: 650 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLwoda250 mLsok150 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz200 mLmocz375 mLmocz400 mLdren z rany50 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

zupa: 200 mLwoda: 250 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 200 mLmocz: 375 mLmocz: 400 mLdren z rany: 50 mLwymiociny: 150 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 16:30trazem​ = ? h120 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 16:30 z prędkością 120 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 150HR 70AT 36,9 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Psychomotor

Dlaczego to jest odpowiedź

The psychomotor domain covers physical skills, the cognitive domain covers knowledge and the affective domain covers attitudes and feelings. Skills are learned by demonstration and practice.

Odpowiedź

D · Psychomotor
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Odpowiedź

D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Refuse, keep the baby with the mother and alert security

Dlaczego to jest odpowiedź

Infants are only handed to staff with proper identification, as set out in the infant security policy. Suspicious behavior is reported to security at once, and parents are taught to do the same.

Odpowiedź

C · Refuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Odejść od pacjenta, bezpiecznie zdjąć środki ochrony przy drzwiach, zdezynfekować ręce i założyć nowy fartuch

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozdarte środki ochrony pozwalają na skażenie skóry i odzieży. Gdy jest to bezpieczne, pielęgniarka odchodzi od pacjenta, zdejmuje środki ochrony we właściwej kolejności przy drzwiach lub w śluzie, dezynfekuje ręce i zakłada nowe.

Odpowiedź

A · Odejść od pacjenta, bezpiecznie zdjąć środki ochrony przy drzwiach, zdezynfekować ręce i założyć nowy fartuch
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Dlaczego to jest odpowiedź

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Odpowiedź

A · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Stabilny pacjent z POChP z rutynowym leczeniem wymaga przewidywalnej opieki. Niedawne przeniesienie z OIT i nowo rozpoczęty dożylny wlew kontrolujący rytm wymagają oceny RN, a edukacja początkowa o nowym leku wysokiego ryzyka należy do RN.

Odpowiedź

C · Pacjenta ze stabilną POChP, który wymaga zaplanowanych nebulizacji leków rozszerzających oskrzela i leków doustnych
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Dlaczego to jest odpowiedź

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Odpowiedź

A · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak

Dlaczego to jest odpowiedź

Clear fluid from the nose or ear after head injury suggests a CSF leak from a skull base fracture, with a risk of meningitis. Nasal tubes and nose-blowing should be avoided and the patient reviewed urgently.

Odpowiedź

D · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Kidney function and thyroid function

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Sprawdzono w: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Kidney function and thyroid function
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Post-streptococcal glomerulonephritis

Dlaczego to jest odpowiedź

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Sprawdzono w: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Post-streptococcal glomerulonephritis
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Dietary amino acids compete with levodopa for absorption in the gut and transport into the brain. Spreading protein through the day or timing doses away from high-protein meals improves the effect.

Odpowiedź

B · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Dantrolene

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Odpowiedź

A · Dantrolene
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · At least 15 hours a day

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term oxygen therapy improves survival in COPD with chronic hypoxaemia when used for at least 15 hours a day, including overnight. Patients must not smoke, because of the fire risk. Ambulatory oxygen for exercise is a separate assessment.

Odpowiedź

A · At least 15 hours a day
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Wstrzymać podanie i poprosić o alternatywę

Dlaczego to jest odpowiedź

W chorobie układu oddechowego zaostrzanej przez NLPZ kwas acetylosalicylowy i inne NLPZ hamujące COX-1 mogą wywołać ciężki skurcz oskrzeli. Pacjent z reakcją na kwas acetylosalicylowy w wywiadzie nie powinien otrzymywać innych NLPZ bez porady specjalisty. Paracetamol w zwykłych dawkach jest zazwyczaj tolerowany.

Odpowiedź

B · Wstrzymać podanie i poprosić o alternatywę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Dlaczego to jest odpowiedź

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Odpowiedź

D · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Hydrocortisone

Dlaczego to jest odpowiedź

Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.

Odpowiedź

D · Hydrocortisone
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Head and neck radiotherapy damages salivary glands, causing xerostomia and dental decay, and can cause osteoradionecrosis of the jaw after extractions. Dental treatment is done first, with careful oral hygiene and fluoride.

Odpowiedź

C · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Dlaczego to jest odpowiedź

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Odpowiedź

D · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Hemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół HELLP jest poważnym powikłaniem stanu przedrzucawkowego. Typowe są ból w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w nadbrzuszu, nudności i złe samopoczucie, a ciśnienie tętnicze nie zawsze jest bardzo wysokie.

Odpowiedź

A · Hemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour

Dlaczego to jest odpowiedź

Urinary stasis in pregnancy lets bacteria ascend, so untreated bacteriuria often progresses to pyelonephritis, which is linked with preterm labour. A pregnancy-safe antibiotic and a repeat culture are standard.

Odpowiedź

C · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Unikanie palpacji brzucha

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpacja brzucha mogłaby doprowadzić do pęknięcia torebki guza i rozsiania komórek nowotworowych. Tabliczka nad łóżkiem często ostrzega personel, aby nie palpować brzucha.

Odpowiedź

C · Unikanie palpacji brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Dlaczego to jest odpowiedź

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Odpowiedź

B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · To screen for and monitor tardive dyskinesia

Dlaczego to jest odpowiedź

The AIMS is a structured examination of involuntary movements of the face, limbs and trunk. It is done at baseline and regularly during long-term antipsychotic treatment so tardive dyskinesia is detected early.

Odpowiedź

A · To screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Cyclothymic disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Odpowiedź

A · Cyclothymic disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,44 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

9 oz/16 = 0,5625 lb
7 + 0,5625 = 7,563 lb

Funty na kilogramy

m = 7,563/2,2 = 3,437 ≈ 3,44 kg

Odpowiedź

m = 3,44 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 650 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:55 → 24:00 = 365 min

Po północy

00:00 → 04:45 = 285 min

Suma

t = 365 + 285 = 650 min

Odpowiedź

t = 650 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 180 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

2·90 = 180 mg

Odpowiedź

D = 180 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

176/2,2 = 80 kg

Dawka

0,5·80 = 40 mg

Objętość

V = (40/125)·5 = 1,6 mL

Odpowiedź

V = 1,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Objętość

V = 30·4 = 120 mL

Odpowiedź

V = 120 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 15,56 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/8 = 187,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 650/3 = 216,7 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (216,7 − 187,5)/187,5·100% = 15,56%

Odpowiedź

Δ = 15,56%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 525 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 250 + 150 = 600 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1700 mL

Suma wydalonych

200 + 375 + 400 + 50 + 150 = 1175 mL

Bilans

B = 1700 − 1175 = 525 mL

Odpowiedź

B = 525 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL pozostało

Druga część

760/200 = 3,8 h

Czas całkowity

t = 2 + 3,8 = 5,8 h

Odpowiedź

t = 5,8 h

To około 5 h 48 min, więc worek skończy się około 22:18.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Odpowiedź

NEWS2 = 2
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: brak ryzyka

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 4 + 4 + 3 + 3 = 22

Poziom ryzyka

22 → brak ryzyka

Odpowiedź

brak ryzyka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions