Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position is oxygenation usually best?

  1. ALying on the left side
  2. BLying face down
  3. CLying on the right side
  4. DLying flat on the back
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. AFluid overload from drinking too much
  2. BDehydration from fluid loss
  3. CNormal ageing that needs no action
  4. DUrinary retention caused by a full bladder
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?

  1. AHave the patient wear an N95 respirator during transport
  2. BPut the patient in a separate elevator with the doors open
  3. CCancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
  4. DCover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions until the pain settles
  2. BStandard precautions only, with the lesions covered
  3. CContact precautions only, with gloves for dressing changes
  4. DAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which two patients can most safely share a room?

  1. AA patient with influenza and a patient with COPD
  2. BA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
  3. CTwo patients who both have C. difficile infection
  4. DA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient is admitted with suspected meningococcal meningitis. Which precautions are needed until treatment has been given for long enough?

  1. AAirborne precautions
  2. BDroplet precautions
  3. CStandard precautions only
  4. DContact precautions only
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A nurse gives a patient analgesia for post-operative pain. What should be done next?

  1. AAssume the pain has gone if the patient is quiet and has their eyes closed
  2. BWait until the next shift before asking the patient about the pain
  3. CGive a second analgesic straight away just in case
  4. DReassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. APost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
  2. BChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  3. CIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
  4. DPre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How does normal pregnancy usually affect serum creatinine?

  1. AIt falls, because GFR rises
  2. BIt stays exactly the same
  3. CIt rises with every week
  4. DIt rises, because GFR falls
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
  2. BWhite cell count 12,0 × 10³/µL on the first day after surgery
  3. CHemoglobin 10,4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  4. DINR 2,6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
11.FarmakologiaŚredni

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. ATake it on an empty stomach with an antacid
  2. BTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  3. CExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  4. DStop it as soon as the burning settles
12.FarmakologiaTrudny

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. ANormal electrolytes with a high haemoglobin
  2. BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  3. CHigh sodium, high glucose and low potassium
  4. DHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. ATingling around the lips and painful spasm of the hands
  2. BSevere headache and a stiff neck
  3. CMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  4. DFacial flushing, fever and a skin rash
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse is reviewing four telemetry patients. Which rhythm needs attention first?

  1. AFirst-degree heart block with a stable blood pressure and no symptoms
  2. BRate-controlled atrial fibrillation at 82/min
  3. CRepeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
  4. DSinus bradycardia of 54/min in a patient who is asleep and comfortable
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  2. BThey should take very cold baths to reverse the damage
  3. CHot baths cause new areas of damage in the brain
  4. DThis shows that the disease has entered a new progressive stage
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluids to rehydrate the patient
  2. BOral calcium tablets
  3. CIV calcium gluconate and vitamin D
  4. DA fluid restriction
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. AThey cannot be given once nausea has started
  2. BThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
  3. CAntiemetics make the chemotherapy work better
  4. DPreventing nausea works better than treating it later
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. AUrinary tract infection
  2. BPolycystic kidney disease
  3. CHepatorenal syndrome
  4. DNephrotic syndrome
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman's cultural practice involves eating only warm foods after birth. How should the nurse respond?

  1. AIgnore her requests to save time
  2. BTell her the practice is harmful and must stop
  3. CInsist that she eat the standard hospital diet
  4. DRespect it and offer suitable warm foods
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A baby was stillborn at 38 weeks. Which nursing action is most appropriate?

  1. ATell the parents they can try for another baby soon
  2. BAvoid using the baby's name to prevent more grief
  3. CRemove the baby quickly so the parents are not upset
  4. DOffer the parents time to see and hold their baby
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. AGive an antihistamine and continue
  2. BFinish the unit quickly, then report it
  3. CSlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
  4. DStop the transfusion
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

6-latek z hemofilią upadł i ma obrzęknięte, bolesne kolano. Co jest priorytetem?

  1. APodać kwas acetylosalicylowy przeciwbólowo
  2. BPrzyłożyć ciepło do kolana
  3. CPodać zleconą substytucję czynnika krzepnięcia oraz unieruchomić, schłodzić, uciskać i unieść staw
  4. DZachęcić dziecko do chodzenia na tym kolanie, aby zachować ruchomość stawu i zapobiec sztywności
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ASudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  2. BShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  3. CLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  4. DRestless pacing and an inability to sit still
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On the day after hip surgery, a 58-year-old patient has a new tremor, sweating, anxiety and a fast pulse. He did not report any alcohol use on admission. What should the nurse do?

  1. ATell him that his symptoms are normal after hip surgery
  2. BWait until the next day to see if the symptoms go away on their own once his pain is better controlled
  3. CAssume he has post-operative pain and give extra analgesia only
  4. DAsk him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
5 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 5 ft 0 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

5 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:2000:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:20 i kończy o 00:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

18:2000:35
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 1 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 4,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 5 mL. Zlecono 480 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL480 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 10 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 125 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

10 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 120 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL15 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 28 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok200 mLherbata240 mLzupa250 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz200 mLmocz250 mLdren z rany40 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 200 mLherbata: 240 mLzupa: 250 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL150 mL przetoczono100 mL/h07:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 07:30 przetoczono już 150 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL150 mL przetoczono100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 22/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 22SpO₂ 86%powietrzeSBP 142HR 82AT 36,9 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Lying on the left side

Dlaczego to jest odpowiedź

Gravity sends more blood to the lower lung. Placing the healthy lung down matches more blood flow to the lung that is ventilating well, improving oxygenation.

Odpowiedź

A · Lying on the left side
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Dehydration from fluid loss

Dlaczego to jest odpowiedź

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Odpowiedź

B · Dehydration from fluid loss
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department

Dlaczego to jest odpowiedź

Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.

Odpowiedź

D · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Dlaczego to jest odpowiedź

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Odpowiedź

D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Two patients who both have C. difficile infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Odpowiedź

C · Two patients who both have C. difficile infection
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Droplet precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Neisseria meningitidis spreads by respiratory droplets, so a surgical mask is worn within close range. Droplet precautions continue until the patient has received effective antibiotics for about 24 hours.

Odpowiedź

B · Droplet precautions
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work

Dlaczego to jest odpowiedź

The effect of analgesia should be reassessed when it is expected to work, with side effects such as sedation and breathing checked. The result is documented and the plan adjusted.

Odpowiedź

D · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Odpowiedź

D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · It falls, because GFR rises

Dlaczego to jest odpowiedź

In pregnancy, kidney blood flow and GFR rise by about 50%, so creatinine falls below non-pregnant values. A creatinine that looks "normal" for a non-pregnant adult may indicate reduced kidney function in pregnancy.

Odpowiedź

A · It falls, because GFR rises
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2,6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Odpowiedź

B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Odpowiedź

D · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Dlaczego to jest odpowiedź

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Odpowiedź

C · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

Dlaczego to jest odpowiedź

Symptomatic runs of VT can degenerate into VF or pulseless VT and need immediate assessment, electrolytes and treatment. Sinus bradycardia during sleep, controlled AF and first-degree heart block with stable observations are usually not urgent.

Odpowiedź

C · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Odpowiedź

A · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · IV fluids to rehydrate the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.

Odpowiedź

A · IV fluids to rehydrate the patient
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Preventing nausea works better than treating it later

Dlaczego to jest odpowiedź

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Odpowiedź

D · Preventing nausea works better than treating it later
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Hepatorenal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Odpowiedź

C · Hepatorenal syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Respect it and offer suitable warm foods

Dlaczego to jest odpowiedź

Many cultures have postnatal dietary customs, such as warm foods. When a practice is not harmful, the nurse respects it and adapts care, which builds trust and supports recovery.

Odpowiedź

D · Respect it and offer suitable warm foods
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Offer the parents time to see and hold their baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Parents should be offered time with their baby, to name, hold and dress the baby if they wish, and keepsakes such as photographs, footprints or locks of hair. Their choices should be respected without pressure.

Odpowiedź

D · Offer the parents time to see and hold their baby
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Stop the transfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Odpowiedź

D · Stop the transfusion
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Podać zleconą substytucję czynnika krzepnięcia oraz unieruchomić, schłodzić, uciskać i unieść staw

Dlaczego to jest odpowiedź

Wczesne uzupełnienie czynnika zatrzymuje krwawienie. Odpoczynek, zimno, delikatny ucisk i uniesienie zmniejszają obrzęk. Kwas acetylosalicylowy i ciepło nasiliłyby krwawienie. Powtarzające się krwawienia do stawu uszkadzają staw.

Odpowiedź

C · Podać zleconą substytucję czynnika krzepnięcia oraz unieruchomić, schłodzić, uciskać i unieść staw
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Dlaczego to jest odpowiedź

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Odpowiedź

B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexpected alcohol withdrawal is common in surgical patients. Asking about drinking, using a withdrawal scale and reporting early allows treatment before seizures or delirium tremens develop.

Odpowiedź

D · Ask him and his family about his alcohol use and the time of his last drink, and report the findings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 152 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

5·12 + 0 = 60 in

Cale na centymetry

h = 60·2,54 = 152,4 ≈ 152 cm

Odpowiedź

h = 152 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 6,25 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:20 → 24:00 = 340 min

Po północy

00:00 → 00:35 = 35 min

Suma

340 + 35 = 375 min
t = 375/60 = 6,25 h

Odpowiedź

t = 6,25 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 480/200 = 2,4 mL

Odpowiedź

V = 2,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·10 = 150 mg

Objętość

V = (150/125)·5 = 6 mL

Odpowiedź

V = 6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

120/60 = 2 mL/min

Szybkość kapania

R = 2·15 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 1,8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

28·60/15 = 112 mL/h

Pozostały czas

t = 200/112 = 1,786 ≈ 1,8 h

Odpowiedź

t = 1,8 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 2350 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 240 + 250 = 690 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 2350 mL

Odpowiedź

I = 2350 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 150 = 350 mL

Czas

t = 350/100 = 3,5 h

Odpowiedź

t = 3,5 h

To około 3 h 30 min, więc worek skończy się około 11:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 22

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 3 + 4 + 4 + 4 + 3 = 22

Odpowiedź

B = 22
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 22/min → 2
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions