Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How is a pulse deficit measured?

  1. AThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  2. BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  3. CTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  4. DOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. ANot start CPR, note the time, inform the team and support the family
  2. BStart CPR and call the cardiac arrest team
  3. CLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  4. DStart CPR but stop after five minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AKilograms are easier for parents to remember
  2. BScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  3. CMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
  4. DChildren weigh less, so smaller units are needed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. ANo, because the patient was not harmed
  2. BNo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  3. COnly if the same error happens three times
  4. DYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe tube is flushed with a large volume of water
  2. BPlacement is confirmed by an approved method
  3. CThe feed is started slowly to see if the patient coughs
  4. DThe patient is asked if the tube feels comfortable
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Które zgłoszenie asystenta pielęgniarskiego pielęgniarka powinna podjąć w pierwszej kolejności?

  1. APo dzisiejszej stabilizacji kręgosłupa lędźwiowego pacjent nie czuje i nie rusza nogami
  2. BPacjent leżący w łóżku prosi o basen
  3. CPacjent z zapaleniem płuc odkrztusił żółtą plwocinę
  4. DPacjent z cukrzycą mówi, że jego stopy często mrowią, jak zwykle
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. AGive the patient a drink of water
  2. BPut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  3. CHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
  4. DProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?

  1. ADigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
  2. BLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  3. CLow potassium makes digoxin work too slowly
  4. DLow potassium stops digoxin from being absorbed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How often is the INR usually checked when warfarin is first started?

  1. AOnce a year, at a routine visit
  2. BOnly if bleeding occurs at home
  3. CEvery hour, during the first week
  4. DEvery few days, until it is stable
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
  2. B"The test shows my average glucose over the past few months"
  3. C"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
  4. D"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.FarmakologiaŚredni

Dlaczego NLPZ, np. ibuprofen, zwiększają ryzyko wrzodów żołądka?

  1. APodnoszą pH kwasu żołądkowego
  2. BZmniejszają ochronne prostaglandyny w błonie śluzowej żołądka
  3. CZwiększają liczbę bakterii Helicobacter pylori w żołądku
  4. DBezpośrednio rozpuszczają warstwę śluzu
12.FarmakologiaTrudny

Jaki jest główny mechanizm działania inhibitorów pompy protonowej, np. omeprazolu?

  1. AZobojętnianie kwasu w żołądku
  2. BPokrywanie wrzodu, by go chronić
  3. CNieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych
  4. DKompetycyjne blokowanie receptorów histaminowych H2 na komórkach okładzinowych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AJust before the evening meal, with a large drink
  2. BWhenever the ankles look swollen, on those days only
  3. CIn the morning, to avoid needing the toilet at night
  4. DAt bedtime, so the effect lasts through the night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient is taking the medicines as prescribed
  2. BWhether a fourth drug can be added at today's appointment
  3. CWhether the patient needs surgery on the renal arteries
  4. DWhether the readings should be ignored
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has taken metformin for many years and now has tingling feet and a low haemoglobin. Which blood test is most relevant?

  1. ASerum amylase
  2. BBlood alcohol level
  3. CVitamin B12 level
  4. DThyroid antibodies
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. ARupture of the bladder from the catheter
  2. BA urinary infection caused by the high flow of urine
  3. CFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
  4. DA rise in blood glucose from the urine
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AInject into a vein in the back of the hand
  2. BExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DRub the site firmly afterwards to help absorption
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a sacral pressure ulcer keeps sliding down the bed when the head is raised high. Which advice best reduces shear?

  1. ASit the patient upright without any support for the feet
  2. BRaise the head of the bed to 90° and pull the patient up the bed by the arms
  3. CUse a dry sheet and drag the patient up the bed
  4. DKeep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Low-dose aspirin may be prescribed from early pregnancy to a woman with a high risk of:

  1. AGestational diabetes
  2. BPre-eclampsia
  3. CHyperemesis gravidarum
  4. DPlacenta praevia
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 33. tygodniu ciąży z jaskrawoczerwonym krwawieniem z pochwy została przyjęta do szpitala, podejrzewa się łożysko przodujące. Które zlecenie powinna zakwestionować pielęgniarka?

  1. AZorganizowanie USG w celu zlokalizowania łożyska
  2. BWykonanie badania palpacyjnego szyjki macicy w celu oceny rozwarcia
  3. CRozpoczęcie ciągłego monitorowania czynności serca płodu
  4. DZałożenie kaniuli dożylnej o dużej średnicy i pobranie krwi na grupę i próbę zgodności
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which medicine may be used to close a patent ductus arteriosus in a preterm baby?

  1. ASalbutamol
  2. BIntravenous furosemide infusion
  3. CProstaglandin E1
  4. DIbuprofen or indomethacin
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding at a 6-month check most needs referral?

  1. AThe baby puts every toy and object into the mouth
  2. BThe baby is wary of a stranger
  3. CThe baby is not crawling yet
  4. DThe baby does not turn towards sounds or voices
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which information is essential when documenting the use of physical restraint?

  1. AThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
  2. BThe full names of the other patients who saw the incident
  3. COnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
  4. DThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent przyjmujący olanzapinę przybrał 8 kg w ciągu 3 miesięcy i zgłasza pragnienie oraz częste oddawanie moczu. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APoradzić mu, aby pił mniej wody
  2. BNatychmiast odstawić olanzapinę bez informowania lekarza zlecającego
  3. CZorganizować oznaczenie glikemii i poinformować lekarza zlecającego
  4. DUspokoić go, że nie ma to związku z lekiem
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111211:30 AM?10:3011:3012:3023:30

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 11:30 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

11:30 AM
  1. 110:30
  2. 211:30
  3. 312:30
  4. 423:30
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
4,1 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 4,1 mmol/L. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mg/dL z dokładnością do liczby całkowitej.

4,1 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
64 kgBSA = 1,54 m²100 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 64 kg ma powierzchnię ciała 1,54 m². Zlecono 100 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

64 kgBSA = 1,54 m²100 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 315 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

315 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

40 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 6 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 300 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 6 hpo 3 h: 300 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda150 mLgalaretka120 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz425 mLmocz275 mLdren z rany130 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 150 mLgalaretka: 120 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL300 mL przetoczono80 mL/h13:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 13:30 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL300 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 95/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Dlaczego to jest odpowiedź

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Odpowiedź

C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Dlaczego to jest odpowiedź

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Odpowiedź

A · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Dlaczego to jest odpowiedź

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Odpowiedź

C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Dlaczego to jest odpowiedź

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Odpowiedź

D · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Placement is confirmed by an approved method

Dlaczego to jest odpowiedź

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Odpowiedź

B · Placement is confirmed by an approved method
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Po dzisiejszej stabilizacji kręgosłupa lędźwiowego pacjent nie czuje i nie rusza nogami

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowa niemożność czucia lub ruszania nogami po operacji kręgosłupa może oznaczać krwiak uciskający rdzeń kręgowy lub nerwy, co wymaga natychmiastowej oceny i zgłoszenia dalej. Żółta plwocina w zapaleniu płuc i wieloletnia neuropatia są oczekiwane.

Odpowiedź

A · Po dzisiejszej stabilizacji kręgosłupa lędźwiowego pacjent nie czuje i nie rusza nogami
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Dlaczego to jest odpowiedź

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Odpowiedź

D · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.

Odpowiedź

B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Every few days, until it is stable

Dlaczego to jest odpowiedź

When warfarin is started or its dose changes, the INR is checked frequently (often every few days) until it is stable in the target range. After that, the interval can be extended, often up to every 4 weeks or longer if very stable.

Odpowiedź

D · Every few days, until it is stable
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Sprawdzono w: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zmniejszają ochronne prostaglandyny w błonie śluzowej żołądka

Dlaczego to jest odpowiedź

NLPZ hamują COX-1, obniżając prostaglandyny, które podtrzymują śluz, wydzielanie wodorowęglanów i przepływ krwi w błonie śluzowej żołądka.

Odpowiedź

B · Zmniejszają ochronne prostaglandyny w błonie śluzowej żołądka
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Nieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych

Dlaczego to jest odpowiedź

IPP nieodwracalnie blokują pompę protonową, ostatni etap wydzielania kwasu. Leki H2 (np. famotydyna) działają wcześniej i słabiej; leki zobojętniające tylko neutralizują.

Odpowiedź

C · Nieodwracalne hamowanie H⁺/K⁺-ATPazy w komórkach okładzinowych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Dlaczego to jest odpowiedź

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Odpowiedź

C · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Odpowiedź

A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Vitamin B12 level

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term metformin can lower vitamin B12 absorption, causing anaemia and neuropathy that may be mistaken for diabetic neuropathy. B12 levels are checked, especially when symptoms appear.

Odpowiedź

C · Vitamin B12 level
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Dlaczego to jest odpowiedź

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Odpowiedź

C · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Dlaczego to jest odpowiedź

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Odpowiedź

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets

Dlaczego to jest odpowiedź

A high head position makes patients slide, causing shear on the sacrum. A lower head position when clinically possible, knee break or foot support, and slide sheets for moving reduce shear and friction.

Odpowiedź

D · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pre-eclampsia

Dlaczego to jest odpowiedź

Low-dose aspirin started around 12 weeks reduces the risk of pre-eclampsia in women at high risk, such as those with previous pre-eclampsia, chronic hypertension or kidney disease.

Odpowiedź

B · Pre-eclampsia
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Wykonanie badania palpacyjnego szyjki macicy w celu oceny rozwarcia

Dlaczego to jest odpowiedź

Badania pochwowego palpacyjnego unika się, dopóki USG nie wykluczy łożyska przodującego, ponieważ może ono wywołać ciężki krwotok. Pozostałe zlecenia są właściwe.

Odpowiedź

B · Wykonanie badania palpacyjnego szyjki macicy w celu oceny rozwarcia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Ibuprofen or indomethacin

Dlaczego to jest odpowiedź

Indomethacin and ibuprofen inhibit prostaglandin production and can close a patent duct in preterm infants; paracetamol is also used in some units. Prostaglandin E1 does the opposite and keeps the duct open.

Odpowiedź

D · Ibuprofen or indomethacin
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · The baby does not turn towards sounds or voices

Dlaczego to jest odpowiedź

Not responding to sounds at 6 months may signal hearing loss and needs referral. Crawling usually starts at about 8–10 months, and mouthing objects and wariness of strangers are normal at this age.

Odpowiedź

D · The baby does not turn towards sounds or voices
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made

Dlaczego to jest odpowiedź

Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.

Odpowiedź

D · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Zorganizować oznaczenie glikemii i poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

Olanzapina może powodować przyrost masy ciała, insulinooporność i nowo rozpoznaną cukrzycę. Pragnienie i wielomocz sugerują hiperglikemię, dlatego sprawdza się glikemię, a lekarz zlecający weryfikuje leczenie.

Odpowiedź

C · Zorganizować oznaczenie glikemii i poinformować lekarza zlecającego
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 11:30

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

11 AM → 11

Odpowiedź

11:30

Odpowiedź

11:30
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 74 mg/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 4,1·18 = 73,8 ≈ 74 mg/dL

Odpowiedź

c = 74 mg/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 154 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 100·1,54 = 154 mg

Odpowiedź

D = 154 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,63 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 315/500 = 0,63 mL

Odpowiedź

V = 0,63 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Objętość

V = 120·8 = 960 mL

Odpowiedź

V = 960 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/6 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 300/3 = 100 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (100 − 83,33)/83,33·100% = 20%

Odpowiedź

Δ = 20%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1320 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 120 = 270 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1320 mL

Odpowiedź

I = 1320 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 300 = 200 mL

Czas

t = 200/80 = 2,5 h

Odpowiedź

t = 2,5 h

To około 2 h 30 min, więc worek skończy się około 16:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 60

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60

Odpowiedź

MFS = 60
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 95/min → 1
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4

Interpretacja

4 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions