Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Czym jest hipotensja ortostatyczna?

  1. ANiskim ciśnieniem tętniczym wyłącznie podczas snu
  2. BSpadkiem ciśnienia tętniczego po wstaniu, często wywołującym zawroty głowy
  3. CRóżnicą ciśnienia tętniczego większą niż 10 mmHg między dwiema rękami
  4. DWysokim ciśnieniem tętniczym w pozycji leżącej
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent z cukrzycą zostaje znaleziony bez kontaktu, z bardzo niską glikemią, i nie może połykać. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. APoczekać, aż pacjent się obudzi, i wtedy podać jedzenie
  2. BWezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem
  3. CWlać pacjentowi do ust słodki sok
  4. DPodać zwykłą dawkę insuliny pacjenta
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AA sedative given every few hours as needed
  2. BA trained sitter or video monitoring with staff nearby
  3. CA vest restraint applied for the whole night
  4. DFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Które działanie pielęgniarki pokazuje, że przestrzega ona „pięciu momentów higieny rąk”?

  1. ANosi te same rękawiczki między dwoma pacjentami
  2. BDezynfekuje ręce po dotknięciu barierki łóżka
  3. CDezynfekuje ręce tylko na początku i na końcu zmiany
  4. DDezynfekuje ręce tylko wtedy, gdy wyglądają na brudne
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of drinking too much water
  2. BA new bowel infection that has caused the diarrhea
  3. CFecal impaction with liquid stool passing around it
  4. DThe constipation has fully resolved
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent otrzymuje żywienie pozajelitowe przez cewnik centralny. Który objaw wymaga natychmiastowego działania?

  1. ASuchy, nienaruszony opatrunek nad cewnikiem
  2. BPrzyrost masy ciała o 0,2 kg od wczoraj
  3. CGlikemia 150 mg/dL (8,3 mmol/L) podczas trwającego wlewu
  4. DPocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. AWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  2. BWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  3. CDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  4. DCoarse facial features and very large hands and feet
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A few hours after cardiac surgery, a patient has low blood pressure, a raised jugular venous pressure and quiet, muffled heart sounds. What should be suspected?

  1. APneumonia
  2. BHypovolaemia from dehydration
  3. CCardiac tamponade
  4. DHyperkalaemia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Laboratorium telefonicznie zgłasza na oddział krytyczny wynik potasu 6,9 mEq/L. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APowtórzyć odczytaną wartość, ocenić pacjenta i poinformować lekarza
  2. BPoprosić laboratorium o powtórzenie badania, zanim komukolwiek powie
  3. CZapisać wartość i przekazać ją następnej zmianie
  4. DPoczekać na pisemny raport, zanim podejmie jakiekolwiek działanie
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient stopped long-term prednisone suddenly a week ago. Now: blood pressure 78/46 mm Hg, sodium 128 mEq/L, potassium 4,6 mEq/L, glucose 58 mg/dL (3,2 mmol/L). Which condition is most likely?

  1. AAcute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
  2. BCushing syndrome from steroid excess
  3. CPrimary hyperaldosteronism (Conn syndrome)
  4. DSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
11.FarmakologiaŚredni

Which statement about allopurinol is correct?

  1. AIt is taken only during an acute attack and stopped as soon as the pain settles
  2. BIt increases uric acid production to flush out crystals
  3. CIt lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
  4. DIt works within an hour to relieve joint pain
12.FarmakologiaTrudny

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. AHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  2. BLower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  3. CLower potassium only, with no effect on glucose
  4. DNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z tachykardią nadkomorową ma otrzymać dożylnie adenozynę. O czym pielęgniarka powinna go uprzedzić?

  1. AO kilkugodzinnej senności, bełkotliwej mowie i splątaniu po podaniu
  2. BO krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca
  3. CO piekącym bólu wzdłuż żyły ramienia przez około tydzień
  4. DO bólu głowy trwającym kilka dni po podaniu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Twelve hours after a coronary stent, a patient has sudden severe chest pain again with new ST elevation in the same leads. What is the most likely cause?

  1. AAcute stent thrombosis
  2. BIndigestion from the hospital meal
  3. CNormal pain from the procedure site
  4. DPericarditis from the catheter
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

How does the nurse test the facial nerve (VII)?

  1. ATouch the forehead, cheek and chin with cotton wool
  2. BAsk them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
  3. CAsk the patient to stick out the tongue and move it from side to side
  4. DShine a light in each eye and check the pupil response
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  2. BA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
  3. CA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  4. DA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which check is routinely made for a patient with a burn wound?

  1. AMeasles vaccination status
  2. BTetanus immunisation status
  3. CVisual acuity in both eyes
  4. DBlood group of the next of kin
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. ACancer and its treatment greatly increase clot risk
  2. BThe swelling shows the cancer has gone
  3. CCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
  4. DIt is only a muscle strain from walking
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. APhysiological jaundice
  2. BErythema toxicum
  3. CBreast milk jaundice
  4. DBiliary atresia
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. ALisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  2. BACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  3. CLisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  4. DACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AGive insulin only if the child is vomiting
  2. BGive double the usual insulin to prevent ketones
  3. CStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
  4. DKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A sexually active 17-year-old has no symptoms and asks why chlamydia testing is offered. What is the best answer?

  1. AChlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
  2. BChlamydia can only be caught from shared towels and toilet seats
  3. CTesting is required by law before any young person can see a nurse or doctor for any reason
  4. DChlamydia always causes severe pain, so testing is only a formality
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Kiedy po ostatnim piciu najprawdopodobniej zaczyna się majaczenie alkoholowe?

  1. APo 2 miesiącach
  2. BPo około 2–4 dobach (48–96 godzin)
  3. CPo 2 tygodniach
  4. DW ciągu 1–2 godzin
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

80-letni pacjent chirurgiczny staje się splątany w ciągu nocy, z wahaniami uwagi, i szarpie wkłucie dożylne. Przy przyjęciu był dobrze zorientowany. Jaka interpretacja jest najwłaściwsza?

  1. ASzybka progresja otępienia, której nie można leczyć, więc dalsze badania są zbędne
  2. BPrawdopodobne majaczenie: poszukać przyczyny somatycznej i poinformować zespół
  3. CPrawidłowe starzenie się niewymagające działania
  4. DZłe zachowanie wymagające natychmiastowego unieruchomienia
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C104,3 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 104,3 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

104,3 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
107 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 107 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

107 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
12 kg10 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 12 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

12 kg10 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,66 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,66 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 28 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda350 mLmleko100 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz500 mLmocz475 mLmocz275 mLdren z rany110 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

woda: 350 mLmleko: 100 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 175 mLmocz: 500 mLmocz: 475 mLmocz: 275 mLdren z rany: 110 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL150 mL przetoczono75 mL/h07:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. O 07:00 przetoczono już 150 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL przetoczono75 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Spadkiem ciśnienia tętniczego po wstaniu, często wywołującym zawroty głowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipotensja ortostatyczna to spadek ciśnienia tętniczego przy przejściu do pozycji pionowej. Jest częsta u osób starszych i przy niektórych lekach oraz zwiększa ryzyko upadków.

Odpowiedź

B · Spadkiem ciśnienia tętniczego po wstaniu, często wywołującym zawroty głowy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Wezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem

Dlaczego to jest odpowiedź

Glukoza doustna grozi zachłyśnięciem, gdy pacjent nie może połykać. Zgodnie z lokalnym protokołem pielęgniarka wzywa pomoc, zabezpiecza drogi oddechowe i podaje glukozę dożylnie lub glukagon i.m., a następnie ponownie mierzy glikemię.

Odpowiedź

B · Wezwać pomoc i podać glukozę inną drogą, np. glukozę dożylnie lub glukagon i.m., zgodnie z protokołem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Dlaczego to jest odpowiedź

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Odpowiedź

B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Dezynfekuje ręce po dotknięciu barierki łóżka

Dlaczego to jest odpowiedź

Dotykanie otoczenia pacjenta, np. barierek i stolików, skaża ręce, dlatego po tym potrzebna jest higiena rąk. Rękawiczki zmienia się między pacjentami, a higiena rąk jest potrzebna niezależnie od tego, czy ręce wyglądają na brudne.

Odpowiedź

B · Dezynfekuje ręce po dotknięciu barierki łóżka
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Fecal impaction with liquid stool passing around it

Dlaczego to jest odpowiedź

In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.

Odpowiedź

C · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu

Dlaczego to jest odpowiedź

Żywienie pozajelitowe zawiera dużo glukozy, a organizm odpowiada wysokim stężeniem insuliny. Jeśli wlew nagle się zatrzyma, może wystąpić hipoglikemia z odbicia. Pielęgniarka leczy niską glikemię zgodnie z procedurą, informuje lekarza i postępuje według zasad dotyczących przerwanego wlewu. Umiarkowanie podwyższona glikemia, nienaruszony opatrunek i niewielka zmiana masy ciała są oczekiwane lub nieistotne.

Odpowiedź

D · Pocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Odpowiedź

B · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Cardiac tamponade

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypotension, raised JVP and muffled heart sounds (Beck's triad) suggest cardiac tamponade. Blood in the pericardial space compresses the heart and needs urgent drainage.

Odpowiedź

C · Cardiac tamponade
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Powtórzyć odczytaną wartość, ocenić pacjenta i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Powtórzenie wyniku podanego ustnie zapobiega błędom. Wartość krytyczną zgłasza się lekarzowi bez zwłoki, a pielęgniarka ocenia pacjenta, w tym rytm serca. Może być potrzebna powtórna próbka, ale nie może opóźniać reakcji.

Odpowiedź

A · Powtórzyć odczytaną wartość, ocenić pacjenta i poinformować lekarza
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term glucocorticoids suppress the body's own cortisol production; stopping them suddenly can cause adrenal crisis. Lack of cortisol causes hypotension, hyponatremia and hypoglycemia. Aldosterone is usually still made, so potassium is often normal; high potassium suggests primary adrenal failure. Treatment is IV hydrocortisone and fluids as prescribed.

Odpowiedź

A · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack

Dlaczego to jest odpowiedź

Allopurinol reduces urate production and is taken daily to prevent attacks. Acute attacks are treated with NSAIDs, colchicine or corticosteroids, and a new rash on allopurinol must be reported.

Odpowiedź

C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Odpowiedź

A · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · O krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Adenozynę podaje się w szybkim bolusie dożylnym, po którym następuje przepłukanie solą fizjologiczną, przy ciągłym monitorowaniu EKG. Krótko blokuje przewodzenie w węźle przedsionkowo-komorowym, często powodując kilkusekundową asystolię, zaczerwienienie, dyskomfort w klatce piersiowej, duszność lub poczucie zagrożenia. Działanie trwa tylko sekundy.

Odpowiedź

B · O krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Acute stent thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute stent thrombosis presents with recurrent ischaemic pain and ST elevation, and needs emergency return to the catheter laboratory. Missed antiplatelet doses are a major risk factor, which is why dual antiplatelet adherence is emphasised.

Odpowiedź

A · Acute stent thrombosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile

Dlaczego to jest odpowiedź

The facial nerve moves the muscles of the face. Asking the patient to raise the eyebrows, close the eyes, puff the cheeks and smile shows any weakness. Facial sensation is carried by the trigeminal nerve.

Odpowiedź

B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Dlaczego to jest odpowiedź

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Odpowiedź

B · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Tetanus immunisation status

Dlaczego to jest odpowiedź

Burns can be contaminated, so tetanus status is checked and a booster or immunoglobulin given if needed, according to guidelines.

Odpowiedź

B · Tetanus immunisation status
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Odpowiedź

A · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Biliary atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Odpowiedź

D · Biliary atresia
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Odpowiedź

D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Odpowiedź

D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility

Dlaczego to jest odpowiedź

Chlamydia is the most commonly diagnosed bacterial STI in young people and is often asymptomatic. Untreated, it can cause pelvic inflammatory disease, ectopic pregnancy and infertility. Testing is simple and treatment is effective.

Odpowiedź

A · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Po około 2–4 dobach (48–96 godzin)

Dlaczego to jest odpowiedź

Typowy przebieg w czasie: drżenie i lęk od około 6–24 godzin, drgawki abstynencyjne od około 12–48 godzin, a majaczenie alkoholowe od około 48–96 godzin. Czas różni się u poszczególnych pacjentów.

Odpowiedź

B · Po około 2–4 dobach (48–96 godzin)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Prawdopodobne majaczenie: poszukać przyczyny somatycznej i poinformować zespół

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostre, zmienne splątanie sugeruje majaczenie, często spowodowane zakażeniem, bólem, lekami, odwodnieniem, zatrzymaniem moczu lub hipoksją. To stan nagły w medycynie; leczy się przyczynę, a pacjentowi zapewnia się bezpieczeństwo, najpierw metodami niefarmakologicznymi.

Odpowiedź

B · Prawdopodobne majaczenie: poszukać przyczyny somatycznej i poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 40,2 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

104,3 − 32 = 72,3

Pomnóż przez 5/9

T = 72,3·5/9 = 40,17 ≈ 40,2 °C

Odpowiedź

T = 40,2 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 10,7 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 107 g/L × (1 L/10 dL) = 10,7 g/dL

Odpowiedź

Hb = 10,7 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 30 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·12 = 120 mg

Na dawkę

D = 120/4 = 30 mg

Odpowiedź

D = 30 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,33 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,66 mg = 660 mcg

Objętość

V = 660/2000 = 0,33 mL

Odpowiedź

V = 0,33 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 8 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Odpowiedź

R = 8 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 8 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 10,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

28·60/60 = 28 mL/h

Pozostały czas

t = 300/28 = 10,71 ≈ 10,7 h

Odpowiedź

t = 10,7 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −165 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 350 + 100 = 450 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1370 mL

Suma wydalonych

175 + 500 + 475 + 275 + 110 = 1535 mL

Bilans

B = 1370 − 1535 = −165 mL

Odpowiedź

B = −165 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 11,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 150 = 850 mL

Czas

t = 850/75 = 11,33 ≈ 11,3 h

Odpowiedź

t = 11,3 h

To około 11 h 20 min, więc worek skończy się około 18:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 4 + 2 + 3 + 2 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 65

Poziom ryzyka

65 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions