Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AFlush the cannula hard with saline
  2. BIncrease the infusion rate to clear the blockage
  3. CApply a warm pack and keep the infusion running
  4. DStop the infusion and remove the cannula
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Odleżyna wykazuje utratę pełnej grubości skóry z widoczną tkanką tłuszczową, ale bez odsłoniętej kości, ścięgna ani mięśnia. Jakiej jest kategorii?

  1. AKategorii 3
  2. BKategorii 2
  3. CKategorii 4
  4. DKategorii 1
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Co powinna zrobić pielęgniarka przed uzyskaniem dostępu do końcówki (hubu) cewnika centralnego?

  1. ADelikatnie podmuchać na końcówkę, aby usunąć kurz
  2. BSzybko przetrzeć ją suchym jałowym gazikiem
  3. CDokładnie przetrzeć końcówkę środkiem antyseptycznym i pozwolić jej wyschnąć
  4. DNic, ponieważ końcówka jest chroniona jałowym zatyczką
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A responsive 6-month-old infant is choking and cannot cry or cough. What should the rescuer do?

  1. AGive abdominal thrusts as for an adult
  2. BGive back blows and chest thrusts in turn
  3. CTurn the infant upside down and shake gently
  4. DDo a blind finger sweep of the mouth
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka, która zwykle pracuje na oddziale położniczym, zostaje oddelegowana na oddział chorób wewnętrznych dla dorosłych. Którego pacjenta najodpowiedniej jej przydzielić?

  1. APacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach
  2. BPacjenta ze świeżą tracheostomią
  3. CPacjenta z czynnym krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego
  4. DPacjenta z ciągłym wlewem insuliny z powodu kwasicy ketonowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Several patients on a unit develop diarrhea within two days. What should the nurse do first?

  1. AGive all patients antidiarrheal drugs without assessment
  2. BMove the affected patients into shared rooms with other patients to free up beds
  3. CPlace affected patients on contact precautions and inform infection control
  4. DWait to see if more patients become unwell
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A dying patient can no longer drink and has a dry mouth. What is the most appropriate nursing care?

  1. AInserting a nasogastric tube for fluids
  2. BLeaving the mouth alone to avoid disturbing them
  3. CFrequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
  4. DStarting a fast intravenous infusion to correct the dryness
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with back pain develops numbness around the anus and genitals and new difficulty passing urine. Which condition should be suspected?

  1. ACauda equina syndrome
  2. BSimple muscle strain
  3. CKidney stones
  4. DConstipation
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum calcium
  2. BSerum sodium
  3. CSerum potassium
  4. DSerum glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z dożylnym wlewem insuliny ma glikemię 65 mg/dL (3,6 mmol/L). Jakie jest najlepsze działanie?

  1. APostępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza
  2. BZatrzymać wlew i odłożyć kontrolę glikemii do rana
  3. CKontynuować z tą samą szybkością i skontrolować za cztery godziny
  4. DPodać doustnie potas, aby chronić serce
11.FarmakologiaŚredni

Acyklowir stosuje się głównie w leczeniu zakażeń wywołanych przez:

  1. AHIV
  2. BBakterie wytwarzające beta-laktamazę
  3. CWirusa grypy A
  4. DHerpeswirusy, takie jak wirus opryszczki pospolitej i wirus ospy wietrznej i półpaśca
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego inhibitor ACE może wywołać ostre uszkodzenie nerek u pacjenta z obustronnym zwężeniem tętnic nerkowych?

  1. AInhibitory ACE zwężają tętniczkę doprowadzającą
  2. BInhibitory ACE są bezpośrednio toksyczne dla komórek kanalików proksymalnych nerki
  3. CGFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II
  4. DLek krystalizuje w kanalikach nerkowych
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

W komorze z uszczelnieniem wodnym drenu klatki piersiowej stale pojawiają się pęcherzyki powietrza, nawet gdy pacjent nie kaszle. Co to sugeruje?

  1. ADren jest zatkany skrzepem w przewodzie
  2. BŹródło ssania zostało wyłączone
  3. CPłuco w pełni się rozprężyło i dren jest gotowy do usunięcia
  4. DPrzeciek powietrza z płuca lub z układu drenażowego
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that iron tablets cause black stools
  2. BStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
  3. CGive a laxative and repeat the observations tomorrow
  4. DCheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki limit ciśnienia krwi powszechnie stosuje się przed dożylną trombolizą w udarze?

  1. APowyżej około 200/120 mmHg
  2. BPoniżej około 90/60 mmHg
  3. CPoniżej około 185/110 mmHg
  4. DNie ma limitu ciśnienia krwi
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe blood glucose, because it may fall
  2. BThe urine output, because it may stop
  3. CThe potassium, because it may rise
  4. DThe INR, because it may rise
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Co jest często najwcześniejszym objawem hipertermii złośliwej podczas znieczulenia?

  1. AZaczerwieniona skóra ze spadającym poziomem CO₂
  2. BZwolnienie czynności serca i niskie ciśnienie krwi
  3. CStały spadek temperatury ciała
  4. DNiewyjaśniony wzrost CO₂ w powietrzu końcowowydechowym
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Podczas resuscytacji oparzeniowej dorosły o masie 80 kg ma diurezę 15 mL/h przez 2 godziny. Co to wskazuje?

  1. APrzeciążenie płynami; wszystkie płyny dożylne należy teraz zatrzymać
  2. BPrawidłową diurezę u pacjenta z oparzeniami
  3. CZatkany cewnik, który należy po prostu usunąć
  4. DNiedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman has painful haemorrhoids after a vaginal birth. Which measure is appropriate?

  1. AAvoiding all fluids to prevent loose stools
  2. BSitz baths, cold pads and stool softeners
  3. CSitting on a hard surface for long periods
  4. DStraining hard to open the bowels
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A deceleration lasts 3 minutes before the baseline recovers. How is this classified?

  1. AAn early deceleration
  2. BA change of baseline
  3. CA variable acceleration
  4. DA prolonged deceleration
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 2-year-old suddenly began coughing while eating peanuts. He now has a wheeze on one side of the chest only. What is most likely?

  1. AAn inhaled foreign body
  2. BBronchiolitis
  3. CA first attack of asthma
  4. DViral croup
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  2. BTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  3. CReassure the parents that this is normal reflux
  4. DChange to a lactose-free formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

The parents of a 9-year-old starting methylphenidate ask about side effects. What should the nurse teach?

  1. AIt causes weight gain, so offer fewer snacks during the day
  2. BIt is sedating, so expect the child to sleep more and to be drowsy during lessons at school
  3. CGive it just before bedtime so that it works overnight
  4. DGive it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient who takes fluoxetine in the evening says he has had trouble falling asleep since starting it. What should the nurse suggest?

  1. ADrink a small glass of wine or beer before bed to help him fall asleep
  2. BDiscuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
  3. CStop the fluoxetine at once and tell the prescriber at his next appointment
  4. DTake a double dose at night to make him sleepy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
8 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 8 lb 13 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:4007:45t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:40 i kończy o 07:45 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

17:4007:45
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 30 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

30 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
40k szt.1000 mL? mL/h2000 szt./h

Wlew zawiera 40000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 2000 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

40000 szt./1000 mL2000 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
20 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 150 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

150 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

40 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLwoda200 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz475 mLmocz400 mLdren z rany70 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 83 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

83 kg12 hmocz: 475 mLmocz: 400 mLdren z rany: 70 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 75 mL/hstart 16:00trazem​ = ? h120 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 16:00 z prędkością 120 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 75 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 84/50 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 98%powietrzeSBP 84HR 70AT 37,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Stop the infusion and remove the cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Odpowiedź

D · Stop the infusion and remove the cannula
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Kategorii 3

Dlaczego to jest odpowiedź

Kategoria 3 to utrata pełnej grubości skóry z widoczną tkanką podskórną. Kategoria 2 to częściowa utrata grubości skóry, a w kategorii 4 odsłonięte są kość, ścięgno lub mięsień.

Odpowiedź

A · Kategorii 3
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Dokładnie przetrzeć końcówkę środkiem antyseptycznym i pozwolić jej wyschnąć

Dlaczego to jest odpowiedź

„Szorowanie końcówki” środkiem antyseptycznym, takim jak alkohol lub chlorheksydyna, z tarciem i odpowiednim czasem schnięcia, zmniejsza liczbę zakażeń krwi związanych z cewnikiem centralnym. Czas schnięcia jest częścią dezynfekcji.

Odpowiedź

C · Dokładnie przetrzeć końcówkę środkiem antyseptycznym i pozwolić jej wyschnąć
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Give back blows and chest thrusts in turn

Dlaczego to jest odpowiedź

For infants under one year, the rescuer alternates sets of back blows with chest thrusts, with the head lower than the chest. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object further in.

Odpowiedź

B · Give back blows and chest thrusts in turn
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka oddelegowana powinna otrzymać stabilnych pacjentów, których opieka wymaga ogólnych umiejętności. Świeża tracheostomia, czynne krwawienie i wlew insuliny w kwasicy ketonowej wymagają doświadczenia specyficznego dla oddziału i ścisłego monitorowania.

Odpowiedź

A · Pacjenta z zapaleniem płuc, stabilnego na doustnych antybiotykach
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control

Dlaczego to jest odpowiedź

A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.

Odpowiedź

C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist

Dlaczego to jest odpowiedź

Regular mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm relieves a dry mouth in the last days of life. Families can be shown how to help.

Odpowiedź

C · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Cauda equina syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Saddle anaesthesia, bladder or bowel dysfunction and leg symptoms with back pain suggest cauda equina syndrome. It needs an emergency MRI and surgical review to prevent permanent loss of function.

Odpowiedź

A · Cauda equina syndrome
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Serum calcium

Dlaczego to jest odpowiedź

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Sprawdzono w: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Serum calcium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Postępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Glikemia poniżej 70 mg/dL podczas wlewu insuliny to hipoglikemia. Pielęgniarka postępuje według szpitalnego protokołu, który zwykle polega na zatrzymaniu lub zmniejszeniu insuliny i podaniu glukozy, częstej kontroli oraz poinformowaniu lekarza.Sprawdzono w: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Postępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Herpeswirusy, takie jak wirus opryszczki pospolitej i wirus ospy wietrznej i półpaśca

Dlaczego to jest odpowiedź

Acyklowir jest fosforylowany w zakażonych komórkach przez wirusową kinazę tymidynową, a następnie blokuje wirusową polimerazę DNA. Stosuje się go w opryszczce wargowej, opryszczce narządów płciowych, ospie wietrznej i półpaścu.

Odpowiedź

D · Herpeswirusy, takie jak wirus opryszczki pospolitej i wirus ospy wietrznej i półpaśca
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · GFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy perfuzja nerek jest mała, angiotensyna II zwęża tętniczkę odprowadzającą, utrzymując ciśnienie w kłębuszku. Jej zablokowanie pozwala spaść ciśnieniu i GFR, więc czynność nerek może gwałtownie się pogorszyć.

Odpowiedź

C · GFR zależy od zwężania tętniczki odprowadzającej przez angiotensynę II
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Przeciek powietrza z płuca lub z układu drenażowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Przerywane pęcherzyki w wydechu lub podczas kaszlu są oczekiwane, gdy drenuje się odmę. Ciągłe pęcherzyki sugerują utrzymujący się przeciek powietrza z płuca (np. przetokę oskrzelowo-opłucnową) albo z luźnego połączenia lub dren, który się wysunął. Należy sprawdzić układ od pacjenta w dół i zgłosić zdarzenie.

Odpowiedź

D · Przeciek powietrza z płuca lub z układu drenażowego
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Dlaczego to jest odpowiedź

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Odpowiedź

D · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Poniżej około 185/110 mmHg

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele wytycznych wymaga ciśnienia krwi poniżej 185/110 mmHg przed trombolizą i poniżej 180/105 mmHg przez 24 godziny po niej, ponieważ bardzo wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko transformacji krwotocznej. Wyższe wartości najpierw ostrożnie się obniża.

Odpowiedź

C · Poniżej około 185/110 mmHg
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · The INR, because it may rise

Dlaczego to jest odpowiedź

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Odpowiedź

D · The INR, because it may rise
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Niewyjaśniony wzrost CO₂ w powietrzu końcowowydechowym

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipertermia złośliwa to dziedziczna reakcja na lotne środki znieczulające i suksametonium. Wczesne objawy to rosnące CO₂ końcowowydechowe, tachykardia i sztywność mięśni (często żwaczy); wysoka temperatura jest często objawem późnym. Leczenie polega na odstawieniu czynników wyzwalających i podaniu dantrolenu.

Odpowiedź

D · Niewyjaśniony wzrost CO₂ w powietrzu końcowowydechowym
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć

Dlaczego to jest odpowiedź

Zwykły cel u dorosłych to około 0,5 mL/kg/h (tu 40 mL/h). Diureza 15 mL/h sugeruje niewystarczające ukrwienie nerek, a po sprawdzeniu cewnika szybkość płynów zwiększa się zgodnie ze zleceniem. Nadmiar płynów również szkodzi, powodując obrzęki i zespoły ciasnoty przedziałów, więc wzór jest tylko punktem wyjścia.

Odpowiedź

D · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Sitz baths, cold pads and stool softeners

Dlaczego to jest odpowiedź

Sitz baths, cold or witch hazel pads, topical treatments, fluids, fibre and stool softeners reduce pain and prevent constipation and straining.

Odpowiedź

B · Sitz baths, cold pads and stool softeners
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · A prolonged deceleration

Dlaczego to jest odpowiedź

A prolonged deceleration lasts at least 2 minutes but less than 10. A decrease of 10 minutes or more is a baseline change. The cause, such as hypotension or tachysystole, should be found and corrected.

Odpowiedź

D · A prolonged deceleration
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · An inhaled foreign body

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden cough or choking episode while eating, followed by a one-sided wheeze or reduced breath sounds, strongly suggests foreign body aspiration. It needs urgent assessment and usually removal by bronchoscopy.

Odpowiedź

A · An inhaled foreign body
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Dlaczego to jest odpowiedź

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Odpowiedź

B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping

Dlaczego to jest odpowiedź

Stimulants commonly reduce appetite and can cause insomnia, so doses are given early in the day. Height and weight are checked regularly because growth can slow.

Odpowiedź

D · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead

Dlaczego to jest odpowiedź

Fluoxetine can be activating and cause insomnia. Taking it in the morning, with the prescriber's agreement, often helps. Stopping suddenly or using alcohol is unsafe.

Odpowiedź

B · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,01 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

13 oz/16 = 0,8125 lb
8 + 0,8125 = 8,813 lb

Funty na kilogramy

m = 8,813/2,2 = 4,006 ≈ 4,01 kg

Odpowiedź

m = 4,01 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 14,08 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:40 → 24:00 = 380 min

Po północy

00:00 → 07:45 = 465 min

Suma

380 + 465 = 845 min
t = 845/60 = 14,08 h

Odpowiedź

t = 14,08 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·30 = 150 mg

Objętość

V = 150/25 = 6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 50 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

40000/1000 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 2000/40 = 50 mL/h

Odpowiedź

R = 50 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

150/60 = 2,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 2,5·20 = 50 gtt/min

Odpowiedź

R = 50 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Pozostały czas

t = 600/120 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,88 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

475 + 400 = 875 mL

Na kilogram na godzinę

U = 875/(83·12) = 0,8785 ≈ 0,88 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,88 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 12,1 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL pozostało

Druga część

760/75 = 10,13 h

Czas całkowity

t = 2 + 10,13 = 12,13 ≈ 12,1 h

Odpowiedź

t = 12,1 h

To około 12 h 08 min, więc worek skończy się około 04:08.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 90

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90

Odpowiedź

MFS = 90
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions