W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Pacjent ma temperaturę 38,6 °C, tętno 118/min, częstość oddechów 24/min i nowe splątanie. Co należy podejrzewać w pierwszej kolejności?
ATylko odwodnienie z powodu picia zbyt małej ilości wody
BPrawidłowy przebieg pooperacyjny
CTylko hipoglikemię
DSepsę
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?
AAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
BThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
CAnaemia damages the light sensor of the oximeter
DPatients with anaemia always have a low true saturation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?
ANo screening, because BCG prevents all TB
BA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
CAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
DA chest x-ray every month for the first year
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?
A“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
B“We put locks high up on the outside doors.”
C“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
D“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Według Emergency Severity Index, który pacjent otrzymuje najwyższy poziom pilności?
APacjent z bólem gardła od trzech dni i prawidłowymi parametrami życiowymi
BPacjent z bólem w klatce piersiowej i prawidłowymi parametrami życiowymi
CPacjent z możliwym złamaniem kostki
DNieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient taking an SSRI is also given tramadol. A few hours later the patient is agitated, sweating and has a fever, jerking muscles and brisk reflexes. What is the most likely cause?
AAn anxiety attack
BNeuroleptic malignant syndrome
CSerotonin syndrome
DOpioid withdrawal
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
After a laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the shoulder tip. What is the most likely cause?
AA broken collarbone from being moved onto the table
BA heart attack caused by the stress of surgery
CAn allergic reaction to the dressing
DGas used during the operation irritating the diaphragm
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A nurse teaches a patient with diabetes about foot care. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will walk barefoot at home to toughen my feet."
B"I will wear well-fitting shoes."
C"I will see the podiatrist about hard skin."
D"I will check my feet every day for cuts or blisters."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?
AAny stool after a laxative dose
BA formed, hard stool sample
CAn unformed (liquid or soft) stool
DA rectal swab from a patient with constipation
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
Który zestaw wyników jest najbardziej typowy dla niedokrwistości z niedoboru żelaza?
AWysoka hemoglobina i wysoki hematokryt
BNiska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna
CPrawidłowa hemoglobina wyłącznie z wysoką liczbą płytek
DNiska hemoglobina, duże krwinki czerwone (wysokie MCV) i wysoka ferrytyna
11.FarmakologiaŚredni
Why are many drugs started at lower doses in older adults?
AKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
BOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
CLower doses are cheaper for older patients
DOlder adults absorb no drugs from the stomach
12.FarmakologiaTrudny
A patient who uses insulin is taught sick-day rules. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will seek help if I keep vomiting or have ketones."
B"I will keep drinking fluids, even if I cannot eat much."
C"I will check my blood glucose and ketones more often while I am ill."
D"If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?
ASitting fully upright at all times
BWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
CFlat on the back with the arms raised
DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
Po cewnikowaniu serca przez tętnicę promieniową, która ocena jest najważniejsza?
ASzmery jelitowe i obwód brzucha co godzinę po badaniu
BWielkość źrenic i reakcja na światło co 15 minut
CKrążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
DCiężar właściwy moczu co cztery godziny
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?
ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
BTo stop the thyroid gland from making any more hormones
CTo replace the hormone lost from the thyroid gland
DTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?
AA fluid restriction
BIV calcium gluconate and vitamin D
COral calcium tablets
DIV fluids to rehydrate the patient
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
Jakie środki ochrony indywidualnej zwykle zaleca się przy podawaniu chemioterapii cytotoksycznej?
AZwykłe bawełniane rękawiczki i plastikowy fartuch
BBrak środków ochrony, ponieważ worek z wlewem jest zamknięty
CPapierowa maska chirurgiczna, ale bez rękawiczek
DRękawiczki przebadane pod kątem chemioterapeutyków i nieprzepuszczalny fartuch
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?
AA healing venous ulcer
BA simple insect bite
CMild contact dermatitis
DNecrotising fasciitis
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
Jak obecnie ocenia się u położnicy ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej w ramach badania nóg w BUBBLE-HE?
AMasując łydkę, aby wyczuć skrzeplinę
BMocno zginając stopę ku górze i opierając się na bólu łydki (objaw Homansa)
CSprawdzając wyłącznie powrót włośniczkowy w palcach stóp
DSzukając jednostronnego obrzęku, ciepła, zaczerwienienia i tkliwości kończyny
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
A newborn is cold-stressed. Which complications should the nurse anticipate?
AFever, diarrhoea and dehydration
BHypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
CHyperglycaemia, polycythaemia and hypertension
DHypercalcaemia and seizures only
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?
AReturn to the match as soon as the headache improves
BNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
CContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
DAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
The nurse has taught the parents of a 1-year-old about car safety. Which statement shows a need for further teaching?
A"Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
B"We will keep her rear-facing for as long as her seat allows."
C"We will make sure the harness is snug, with no slack at the shoulders."
D"We will not put her in the seat wearing a thick, padded coat."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
A patient who started lithium 2 weeks ago has a fine tremor of the hands and is passing more urine than usual. Her level is within the therapeutic range. How should the nurse interpret this?
AThese are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
BThese are definite signs of severe lithium toxicity, so emergency dialysis is needed straight away
CThese are signs of an allergic reaction, so she should never take lithium again
DThese symptoms mean that the lithium is not working, so the dose should be stopped and a new drug chosen
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?
AWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
BThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
CThiamine quickly lowers the blood alcohol level
DThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,25725 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?
0,25725 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 3 tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement, ½ szklanka z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.
1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
Dziecko o masie 20 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?
20 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Zlecona dawka to 0,95 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?
0,95 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Podaj 1500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
1500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg leku rozcieńczono w 100 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 120 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
200 mg/100 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 11:00 przetoczono już 700 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
1000 mL700 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.
1łagodne
2umiarkowane
3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.
1brak ryzyka
2niewielkie ryzyko
3umiarkowane ryzyko
4wysokie ryzyko
5bardzo wysokie ryzyko
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Sepsę
Dlaczego to jest odpowiedź
Gorączka, tachykardia, tachypnoe i zaburzenia świadomości sugerują sepsę. Wymaga to pilnego wezwania pomocy i leczenia, np. pakietem „sepsis six".
Odpowiedź
D · Sepsę
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
Dlaczego to jest odpowiedź
SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.
Odpowiedź
B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
Dlaczego to jest odpowiedź
BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.
Odpowiedź
C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
Dlaczego to jest odpowiedź
People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.
Odpowiedź
D · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
Dlaczego to jest odpowiedź
Nieprzytomny pacjent z oddechem agonalnym wymaga natychmiastowego zabezpieczenia dróg oddechowych i wsparcia oddychania, czyli poziom 1 ESI. Ból w klatce piersiowej z prawidłowymi parametrami życiowymi to wysokie ryzyko (poziom 2), a pozostali to niższe poziomy.
Odpowiedź
D · Nieprzytomny pacjent z agonalnymi, nieregularnymi oddechami
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · Serotonin syndrome
Dlaczego to jest odpowiedź
SSRIs and tramadol both raise serotonin. Agitation, fever, clonus and hyperreflexia that start quickly suggest serotonin syndrome; neuroleptic malignant syndrome follows antipsychotics and causes rigid muscles with slow reflexes.
Odpowiedź
C · Serotonin syndrome
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: D · Gas used during the operation irritating the diaphragm
Dlaczego to jest odpowiedź
Carbon dioxide used to inflate the abdomen can irritate the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days with mobilisation and analgesia.
Odpowiedź
D · Gas used during the operation irritating the diaphragm
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
Dlaczego to jest odpowiedź
Diabetic neuropathy and poor circulation mean small injuries can become ulcers. Patients should avoid walking barefoot, inspect their feet daily and get professional foot care.
Odpowiedź
A · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · An unformed (liquid or soft) stool
Dlaczego to jest odpowiedź
C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Sprawdzono w:C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)
Odpowiedź
C · An unformed (liquid or soft) stool
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · Niska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna
Dlaczego to jest odpowiedź
Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość mikrocytarną (niskie MCV) z niskimi zapasami żelaza (niska ferrytyna). Duże krwinki czerwone sugerują niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego.Sprawdzono w:Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)
Odpowiedź
B · Niska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna
11.Farmakologia
Odpowiedź: A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
Dlaczego to jest odpowiedź
Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.
Odpowiedź
A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmakologia
Odpowiedź: D · "If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."
Dlaczego to jest odpowiedź
Stress hormones during illness often raise glucose, so basal insulin is usually continued and doses may need adjusting. Stopping insulin in type 1 diabetes can lead to ketoacidosis.
Odpowiedź
D · "If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
Dlaczego to jest odpowiedź
Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.
Odpowiedź
B · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
Dlaczego to jest odpowiedź
Po dostępie promieniowym sprawdza się urządzenie uciskowe i miejsce nakłucia pod kątem krwawienia lub krwiaka, a rękę pod kątem barwy, ciepła, nawrotu kapilarnego, czucia i ruchu. Możliwymi powikłaniami są niedrożność tętnicy promieniowej i zespół ciasnoty przedziałów powięziowych przedramienia.
Odpowiedź
C · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
Dlaczego to jest odpowiedź
A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.
Odpowiedź
D · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · IV fluids to rehydrate the patient
Dlaczego to jest odpowiedź
Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.
Odpowiedź
D · IV fluids to rehydrate the patient
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Rękawiczki przebadane pod kątem chemioterapeutyków i nieprzepuszczalny fartuch
Dlaczego to jest odpowiedź
Leki cytotoksyczne mogą wchłaniać się przez skórę lub być wdychane. Personel używa rękawiczek przebadanych pod kątem chemioterapeutyków (często podwójnych), nieprzepuszczalnych fartuchów z długimi rękawami i ochrony oczu tam, gdzie możliwe jest rozpryskiwanie, wraz z urządzeniami systemu zamkniętego i bezpieczną utylizacją.
Odpowiedź
D · Rękawiczki przebadane pod kątem chemioterapeutyków i nieprzepuszczalny fartuch
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Necrotising fasciitis
Dlaczego to jest odpowiedź
Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.
Odpowiedź
D · Necrotising fasciitis
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · Szukając jednostronnego obrzęku, ciepła, zaczerwienienia i tkliwości kończyny
Dlaczego to jest odpowiedź
Objaw Homansa jest niewiarygodny i nie jest już zalecany. Należy ocenić jednostronny obrzęk, ocieplenie, zaczerwienienie i ból oraz natychmiast zgłaszać duszność lub ból w klatce piersiowej. Masowanie łydki mogłoby oderwać skrzeplinę.
Odpowiedź
D · Szukając jednostronnego obrzęku, ciepła, zaczerwienienia i tkliwości kończyny
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: B · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
Dlaczego to jest odpowiedź
Cold stress raises metabolic rate, using up glucose and oxygen. This can cause hypoglycaemia, hypoxia, anaerobic metabolism with metabolic acidosis and increased pulmonary vascular resistance.
Odpowiedź
B · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
Dlaczego to jest odpowiedź
A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.
Odpowiedź
B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
Dlaczego to jest odpowiedź
A rear-facing seat must never be used in front of an active airbag, because the inflating airbag can strike the back of the seat and seriously injure the child. The other statements show correct use.
Odpowiedź
A · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
Dlaczego to jest odpowiedź
Fine tremor, thirst, polyuria and mild nausea are common early effects of lithium. A coarse tremor, vomiting, diarrhoea, confusion or unsteadiness suggest toxicity.
Odpowiedź
A · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
Dlaczego to jest odpowiedź
Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.
Odpowiedź
A · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: x = 0,26 mL
Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.
Cyfra na miejscu: części setne
0,25725 → 5
Decyduje tylko następna cyfra
0,25725 → 7
7 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 5 w górę.
Dalsze cyfry (25) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.
Zaokrąglij
x = 0,26 mL
Odpowiedź
x = 0,26 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: V = 150 mL
Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.
Każda pozycja w mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
½ szklanka = 0,5·240 = 120 mL
Dodaj
V = 15 + 15 + 120 = 150 mL
Odpowiedź
V = 150 mL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 2 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Dawka z masy ciała
D = 5·20 = 100 mg
Objętość
V = 100/50 = 2 mL
Na strzykawce
Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.
Odpowiedź
V = 2 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 0,95 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Te same jednostki
0,95 mg = 950 mcg
Objętość
V = 950/1000 = 0,95 mL
Odpowiedź
V = 0,95 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 50 gtt/min
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Czas w minutach
10·60 = 600 min
Szybkość kapania
R = 1500·20/600 = 50 gtt/min
Odpowiedź
R = 50 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 20 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Stężenie
200/100 = 2 mg/mL
Objętość na godzinę
120/2 = 60 mL/h
Szybkość kapania
R = 60·20/60 = 20 gtt/min
Odpowiedź
R = 20 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: I = 1110 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Zsumuj płyny przyjęte
doustnie: 200 + 100 + 100 = 400 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1110 mL
Odpowiedź
I = 1110 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 3,8 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pozostała objętość
1000 − 700 = 300 mL
Czas
t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h
Odpowiedź
t = 3,8 h
To około 3 h 45 min, więc worek skończy się około 14:45.
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: ciężkie
Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.
Oceń każdy obszar
E: w ogóle nie otwiera oczu → 1
V: nie wydaje żadnych dźwięków → 1
M: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy) → 2
Dodaj
GCS = 1 + 1 + 2 = 4
Ciężkość
GCS 4 → ciężkie
Odpowiedź
ciężkie
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: brak ryzyka
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3
Dodaj
Suma w skali Braden = 3 + 4 + 4 + 3 + 3 + 3 = 20
Poziom ryzyka
20 → brak ryzyka
Odpowiedź
brak ryzyka
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.