Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AUrine output from a catheter
  2. BVomit
  3. CIntravenous fluids
  4. DWound drainage
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. ATemperature 37,4 °C on the first day
  2. BUrine output of 50 mL in the last hour
  3. CRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  4. DPain score of 4/10 at the wound site when moving
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AA sedative given every few hours as needed
  2. BA trained sitter or video monitoring with staff nearby
  3. CFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
  4. DA vest restraint applied for the whole night
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. AElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
  2. BPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  3. CSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  4. DThe wires make the patient immune to electric shock
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use a soft toothbrush.”
  2. B“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
  3. C“I will keep my INR blood test appointments.”
  4. D“If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?

  1. ATag the child black at once and move on to the next victim
  2. BGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
  3. CTag the child green and return to them after the others
  4. DStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Wynik NEWS2 pacjenta wzrósł do 7. Jaka jest właściwa reakcja?

  1. APilna ocena przez zespół kliniczny z kompetencjami w zakresie intensywnej terapii
  2. BKontynuowanie pomiarów co 12 godzin
  3. CPodanie leku uspokajającego i ponowna kontrola później
  4. DZapisanie wyniku, zwiększenie częstości obserwacji i czekanie na poranny obchód
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. APlatelet count for both drugs
  2. BINR for heparin and APTT for warfarin
  3. CD-dimer for both drugs
  4. DAPTT for heparin and INR for warfarin
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

W przewlekłej chorobie nerek wysokiemu stężeniu fosforanów w surowicy zwykle towarzyszy jaka zmiana wapnia?

  1. AWyłącznie wysoki potas, bez zmiany wapnia
  2. BBrak zmiany wapnia
  3. CNiskie stężenie wapnia w surowicy
  4. DWysokie stężenie wapnia w surowicy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which patient's result should the nurse act on first?

  1. AHemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
  2. BFerritin 15 ng/mL in a well patient with known iron-deficiency anemia on oral iron
  3. CHemoglobin 9,6 g/dL (96 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  4. DPlatelets 140 × 10³/µL in a patient with mild chronic liver disease
11.FarmakologiaŚredni

Które receptory blokują głównie beta-blokery, np. metoprolol?

  1. AReceptory beta-1 adrenergiczne w sercu
  2. BReceptory alfa-1 w naczyniach
  3. CReceptory beta-3 w tkance tłuszczowej
  4. DReceptory muskarynowe w sercu
12.FarmakologiaTrudny

A patient has a serum potassium of 7,0 mmol/L (mEq/L) and peaked T waves on the ECG. Which drug is given first to protect the heart?

  1. AIntravenous furosemide
  2. BIntravenous calcium gluconate
  3. COral sodium polystyrene sulfonate
  4. DOral potassium chloride
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. AAn exercise ECG
  2. BCompression duplex ultrasound
  3. CA lung function test
  4. DA plain chest X-ray and an ECG
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After a car crash, a patient is severely breathless with absent breath sounds on the right, a deviated trachea, distended neck veins and BP 76/40 mmHg. What is the immediate management?

  1. AA chest X-ray to confirm the diagnosis before any treatment
  2. BInsertion of a urinary catheter to monitor output
  3. CUrgent needle or finger decompression of the right chest
  4. DLying the patient flat with the legs raised
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient is due a rapid-acting insulin dose before lunch, but the meal trays are delayed. What should the nurse do?

  1. AGive the insulin now and the meal when it comes
  2. BOmit the dose entirely for the rest of the day
  3. CWait to give the insulin until the meal arrives
  4. DGive the insulin with a glass of water instead
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with a subarachnoid haemorrhage develops a low sodium. Why is fluid restriction usually avoided in this patient?

  1. ALow sodium in this condition always corrects itself
  2. BFluid restriction would cause the aneurysm to re-bleed
  3. CLow blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
  4. DFluid restriction raises the risk of seizures
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. AStop all pain relief for the first three days
  2. BLie flat on their back for the first night
  3. CAvoid sleeping at all on the night after surgery
  4. DBring their CPAP machine to use after surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AWait until a relative can confirm the pain
  2. BAssume there is no pain because none is reported
  3. CGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  4. DUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. AA single palmar crease and low tone
  2. BA high-pitched cry and tremors
  3. CLong nails and peeling skin
  4. DAbundant vernix and lanugo
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AMinimal handling with the head in midline
  2. BFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
  3. CRapid fluid boluses to support blood pressure
  4. DKeeping the head of the cot lower than the feet
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

9-miesięczne niemowlę ma napady silnego płaczu z podciąganiem kolan do brzucha i oddaje stolec przypominający galaretkę malinową. Jaka jest prawdopodobna przyczyna?

  1. ACeliakia
  2. BStenoza odźwiernika
  3. CWgłobienie jelita
  4. DZaparcie
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?

  1. AWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
  2. BMissing one menstrual period after starting a new diet
  3. CFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
  4. DWanting to exercise every day
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Który czynnik należy do najsilniejszych predyktorów przyszłego samobójstwa?

  1. AWcześniejsza próba samobójcza
  2. BPozostawanie w małżeństwie
  3. CSilna wiara religijna
  4. DPosiadanie stabilnej pracy
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Trzy tygodnie po rozpoczęciu klozapiny pacjent ma ból w klatce piersiowej, tętno spoczynkowe 125/min i gorączkę. Co powinna podejrzewać pielęgniarka?

  1. AZaparcie
  2. BZapalenie mięśnia sercowego, wymagające pilnej konsultacji lekarskiej
  3. CNapad lęku
  4. DZwykłe działania niepożądane, które ustąpią
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,72884 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,72884 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,72884 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
120 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 120 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

120 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 24 kg ma zlecone 7,5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

24 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 28 kg zlecono 5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 125 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

28 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
400 mLpozostało? mL/h7 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 10 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 400 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 10 hpo 3 h: 400 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1130 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 8 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 1130 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 8 hpo 3 h: 1130 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda120 mLzupa200 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz425 mLmocz450 mLmocz500 mLdren z rany90 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 56 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

56 kg8 hmocz: 425 mLmocz: 450 mLmocz: 500 mLdren z rany: 90 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL przetoczono60 mL/h09:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 09:30 przetoczono już 50 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL50 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 90% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 124/74 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 36,4 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 90%powietrzeSBP 124HR 88AT 36,4 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Intravenous fluids

Dlaczego to jest odpowiedź

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Odpowiedź

C · Intravenous fluids
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Dlaczego to jest odpowiedź

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Odpowiedź

C · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Dlaczego to jest odpowiedź

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Odpowiedź

B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Odpowiedź

C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Odpowiedź

D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red

Dlaczego to jest odpowiedź

In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.

Odpowiedź

B · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Pilna ocena przez zespół kliniczny z kompetencjami w zakresie intensywnej terapii

Dlaczego to jest odpowiedź

W NEWS2 wynik 7 lub więcej uruchamia reakcję ratunkową, zwykle ciągłe monitorowanie i pilną ocenę przez zespół kompetentny w leczeniu pacjentów w stanie krytycznym.

Odpowiedź

A · Pilna ocena przez zespół kliniczny z kompetencjami w zakresie intensywnej terapii
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · APTT for heparin and INR for warfarin

Dlaczego to jest odpowiedź

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Odpowiedź

D · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Niskie stężenie wapnia w surowicy

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy niewydolne nerki zatrzymują fosforany, fosforan wiąże wapń, a aktywacja witaminy D maleje, więc wapń w surowicy zwykle spada. To prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc i choroby kości.

Odpowiedź

C · Niskie stężenie wapnia w surowicy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe anemia with chest pain and tachycardia suggests the heart is not receiving enough oxygen, which needs urgent action, often including transfusion. The other results are mildly abnormal but expected or stable.

Odpowiedź

A · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu

Dlaczego to jest odpowiedź

Kardioselektywne beta-blokery blokują receptory beta-1, obniżając częstość akcji serca, kurczliwość i uwalnianie reniny.

Odpowiedź

A · Receptory beta-1 adrenergiczne w sercu
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Intravenous calcium gluconate

Dlaczego to jest odpowiedź

IV calcium stabilises the myocardial cell membrane within minutes and reduces the risk of arrhythmia. Other treatments then shift potassium into cells (insulin with glucose) or remove it from the body.

Odpowiedź

B · Intravenous calcium gluconate
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Compression duplex ultrasound

Dlaczego to jest odpowiedź

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Odpowiedź

B · Compression duplex ultrasound
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Urgent needle or finger decompression of the right chest

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs indicate a tension pneumothorax, which causes obstructive shock. It is decompressed immediately (needle or finger thoracostomy) without waiting for an X-ray, followed by a chest drain. The nurse gives high-flow oxygen and calls for senior help.

Odpowiedź

C · Urgent needle or finger decompression of the right chest
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Wait to give the insulin until the meal arrives

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid-acting insulin begins to work within about 15 minutes, so giving it without food risks hypoglycaemia. It is given just before or with the meal. Basal insulin is not affected by meal delays.

Odpowiedź

C · Wait to give the insulin until the meal arrives
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Hyponatraemia after subarachnoid haemorrhage may come from SIADH or cerebral salt wasting. Restricting fluid can cause hypovolaemia, which makes delayed cerebral ischaemia more likely. Sodium is usually corrected with fluids or salt under specialist advice.

Odpowiedź

C · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Bring their CPAP machine to use after surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Odpowiedź

D · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Dlaczego to jest odpowiedź

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Odpowiedź

D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · A single palmar crease and low tone

Dlaczego to jest odpowiedź

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Odpowiedź

A · A single palmar crease and low tone
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Minimal handling with the head in midline

Dlaczego to jest odpowiedź

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Odpowiedź

A · Minimal handling with the head in midline
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wgłobienie jelita

Dlaczego to jest odpowiedź

Wgłobienie powoduje przerywany, kolkowy ból, wymioty, wyczuwalny guz o kształcie kiełbaski i stolce z krwią i śluzem. To stan nagły.

Odpowiedź

C · Wgłobienie jelita
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium

Dlaczego to jest odpowiedź

Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.

Odpowiedź

C · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Wcześniejsza próba samobójcza

Dlaczego to jest odpowiedź

Wcześniejsza próba znacznie zwiększa ryzyko. Inne czynniki ryzyka to zaburzenie psychiczne, używanie substancji, beznadziejność, dostęp do środków śmiercionośnych, niedawna strata i izolacja społeczna. Wsparcie społeczne i powody do życia są czynnikami ochronnymi.

Odpowiedź

A · Wcześniejsza próba samobójcza
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Zapalenie mięśnia sercowego, wymagające pilnej konsultacji lekarskiej

Dlaczego to jest odpowiedź

Wywołane klozapiną zapalenie mięśnia sercowego zwykle pojawia się w ciągu pierwszych 2 miesięcy, z tachykardią, gorączką, bólem w klatce piersiowej lub objawami grypopodobnymi. Wymaga pilnej oceny (EKG, troponina, wskaźniki stanu zapalnego).

Odpowiedź

B · Zapalenie mięśnia sercowego, wymagające pilnej konsultacji lekarskiej
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,73 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,72884 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

0,72884 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 2 w górę.
Dalsze cyfry (84) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,73 mL

Odpowiedź

x = 0,73 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 2,88 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

W litrach

V = 2880/1000 = 2,88 L

Odpowiedź

V = 2,88 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 7,5·24 = 180 mg

Objętość

V = 180/25 = 7,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 5,6 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

5·28 = 140 mg

Objętość

V = (140/125)·5 = 5,6 mL

Odpowiedź

V = 5,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 57,14 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/10 = 50 mL/h

Nowa szybkość

R = 400/7 = 57,14 mL/h

Odpowiedź

R = 57,14 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20,53 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/8 = 187,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 1130/5 = 226 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (226 − 187,5)/187,5·100% = 20,53%

Odpowiedź

Δ = 20,53%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 3,07 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

425 + 450 + 500 = 1375 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1375/(56·8) = 3,069 ≈ 3,07 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 3,07 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 15,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 50 = 950 mL

Czas

t = 950/60 = 15,83 ≈ 15,8 h

Odpowiedź

t = 15,8 h

To około 15 h 50 min, więc worek skończy się około 01:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 1 + 3 + 4 + 2 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 90% → 3
na powietrzu → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions