Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. AShort sessions, large-print materials and repeating key points
  2. BTeaching only the family and not the patient
  3. CA detailed leaflet in small print for them to read later at home
  4. DOne long session with all the information at once
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?

  1. AAutonomy and beneficence
  2. BJustice and veracity
  3. CVeracity and non-maleficence
  4. DFidelity and justice
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. ATrendelenburg position
  2. BHead of the bed raised about 10 degrees
  3. CLying completely flat
  4. DHead of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I had grab bars put in next to the toilet.”
  2. B“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  3. C“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  4. D“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which practice makes a shift handover safest?

  1. AA structured format, such as SBAR, with time for questions
  2. BHanding over only the patients who had problems during the shift
  3. CA quick chat in the corridor with no notes taken
  4. DLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AAcute kidney injury with no urine made
  2. BUrinary retention
  3. CDehydration from fasting before surgery
  4. DA normal effect of the anesthetic
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ATingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  2. BThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  3. CWeight gain, feeling cold and a slow pulse
  4. DSweating, tremor and sudden hunger
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Krótko po rozpoczęciu transfuzji u pacjenta pojawia się duszność, świsty, hipotensja i obrzęk twarzy. Co pielęgniarka powinna zrobić najpierw?

  1. ASzybko dokończyć jednostkę, aby czas ekspozycji był jak najkrótszy
  2. BPrzerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc
  3. CPodać paracetamol i lek przeciwhistaminowy i kontynuować transfuzję
  4. DZwolnić szybkość transfuzji i skontrolować parametry za godzinę
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A pregnant woman's blood type is O Rh-negative, and her antibody screen (indirect Coombs test) is negative. What is usually offered at about 28 weeks?

  1. AAn IV dose of vitamin K given for the fetus
  2. BDaily oral iron and folic acid supplements only
  3. CA transfusion of group O Rh-positive red cells
  4. DAnti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AGradual replacement of free water over many hours
  2. BStrict fluid restriction to below 800 mL a day
  3. CA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  4. DRapid infusion of 3% saline to raise the volume
11.FarmakologiaŚredni

A patient wants to stop paroxetine suddenly. What should the nurse explain?

  1. AStopping suddenly causes dangerous low blood sugar
  2. BStopping suddenly causes the drug to work better for a while
  3. CIt can be stopped at any time, as antidepressants cause no withdrawal effects
  4. DIt can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
12.FarmakologiaTrudny

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. AAnticholinergic toxidrome
  2. BSerotonin syndrome
  3. CCholinergic toxidrome
  4. DOpioid toxidrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. ADiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
  2. BStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
  3. CDouble the dose to protect the baby from high blood pressure
  4. DContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. AWait for an echocardiogram before taking any samples
  2. BTake a single blood culture from the cannula
  3. CTake several sets of blood cultures from separate sites
  4. DArrange an exercise ECG test
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Tydzień po operacji tarczycy głos pacjenta nadal jest ochrypły i słaby. Które powikłanie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AUszkodzenie nerwu krtaniowego wstecznego
  2. BPrzełom tarczycowy wywołany operacją
  3. CNiskie stężenie wapnia z powodu uszkodzenia przytarczyc
  4. DReakcja alergiczna na przylepiec opatrunku
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?

  1. ASecondary hypothyroidism
  2. BPrimary hypothyroidism from thyroid failure
  3. COver-replacement with levothyroxine
  4. DHyperthyroidism from Graves' disease
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment that is given only after the cancer has already spread
  2. BTreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
  3. CTreatment that is given instead of any surgery
  4. DTreatment given only for pain relief
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. AAn allergy to the feed formula
  2. BRefeeding syndrome
  3. CNormal adjustment to the new feed
  4. DToo little calorie intake
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which position of the fetal head presents the smallest diameter to the pelvis?

  1. AFull flexion, with the chin on the chest
  2. BA neutral position with no flexion
  3. CFull extension, with the face presenting
  4. DPartial extension, with the brow presenting
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 34. tygodniu ciąży uległa wypadkowi samochodowemu. Ma ból brzucha, twardą, tkliwą macicę i tylko niewielkie krwawienie z pochwy. Pojawiają się późne deceleracje. Które stwierdzenie jest najtrafniejsze?

  1. ANiewielkie widoczne krwawienie oznacza, że utrata krwi jest nieznaczna
  2. BObjawy są typowe dla prawidłowego porodu
  3. CMoże mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia
  4. DTwarda macica po urazie brzucha jest oczekiwanym objawem i nie wymaga dalszych działań
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A parent asks how to care for a child with mild croup at home. Which advice is correct?

  1. AGive an over-the-counter cough syrup every hour until the barking cough stops
  2. BKeep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
  3. CLay the child flat in a cool room so the airway can relax
  4. DHold the child over a bowl of hot, steaming water to loosen the cough
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child on a morphine infusion is very hard to wake, with a respiratory rate of 8 per minute and pinpoint pupils. What should the nurse do first?

  1. AReduce the infusion rate slightly and recheck the child's breathing in an hour
  2. BGive a sedative to keep the child calm
  3. CStop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
  4. DLet the child sleep, as this shows the pain is controlled
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
  2. B"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
  3. C"What does the man in the corner look like?"
  4. D"The man will go away if you ignore him."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with somatic symptom disorder calls the nurse many times each shift to report different aches. Which approach is most helpful?

  1. ATell her that her symptoms are all in her mind, so there is no need to assess them or treat them in any way
  2. BAsk the doctor to order new tests every time she reports a symptom
  3. CArrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
  4. DStop answering her calls, because the symptoms are imaginary
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 7 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 4/dobę · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 7 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

2 tspcztery razy na dobę7 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 10 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 40 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

10 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.250 mL? mL/h1200 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 1200 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./250 mL1200 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 900 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min60 gtt/mL900 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLsok100 mLherbata240 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz475 mLmocz150 mLdren z rany90 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

galaretka: 100 mLsok: 100 mLherbata: 240 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 475 mLmocz: 150 mLdren z rany: 90 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono80 mL/h07:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 07:00 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Dlaczego to jest odpowiedź

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Odpowiedź

A · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Autonomy and beneficence

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.

Odpowiedź

A · Autonomy and beneficence
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Dlaczego to jest odpowiedź

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Odpowiedź

D · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Odpowiedź

D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Dlaczego to jest odpowiedź

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Odpowiedź

A · A structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Urinary retention

Dlaczego to jest odpowiedź

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Odpowiedź

B · Urinary retention
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Dlaczego to jest odpowiedź

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Odpowiedź

B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Przerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie reakcje potransfuzyjne, w tym anafilaksja, wymagają natychmiastowego przerwania transfuzji, utrzymania dostępu żylnego, postępowania według schematu ABCDE i leczenia anafilaksji adrenaliną i.m.

Odpowiedź

B · Przerwać transfuzję, utrzymać dostęp dożylny i wezwać pilną pomoc
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)

Dlaczego to jest odpowiedź

An Rh-negative mother can form anti-D antibodies if Rh-positive fetal blood enters her circulation, which can cause hemolytic disease in a later pregnancy. Anti-D immunoglobulin at about 28 weeks and after delivery of an Rh-positive baby prevents this sensitization.Sprawdzono w: Red Blood Cell Antibody Screen · MedlinePlus (NIH) (2025); Hemolytic disease of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Anti-D immunoglobulin (Rho(D) immune globulin)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Gradual replacement of free water over many hours

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Odpowiedź

A · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability

Dlaczego to jest odpowiedź

Antidepressant discontinuation syndrome is common with short half-life drugs such as paroxetine and venlafaxine. The dose is tapered gradually under supervision.

Odpowiedź

D · It can cause dizziness, "electric shock" feelings and irritability
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Anticholinergic toxidrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Odpowiedź

A · Anticholinergic toxidrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Odpowiedź

A · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Take several sets of blood cultures from separate sites

Dlaczego to jest odpowiedź

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Odpowiedź

C · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Uszkodzenie nerwu krtaniowego wstecznego

Dlaczego to jest odpowiedź

Nerwy krtaniowe wsteczne biegną blisko tarczycy i zaopatrują większość mięśni krtani. Uszkodzenie powoduje chrypkę; uszkodzenie obustronne może powodować stridor i niedrożność dróg oddechowych. Łagodna chrypka po intubacji zwykle ustępuje w ciągu dni. Uszkodzenie przytarczyc powoduje hipokalcemię z mrowieniem i skurczami.

Odpowiedź

A · Uszkodzenie nerwu krtaniowego wstecznego
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Secondary hypothyroidism

Dlaczego to jest odpowiedź

When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.

Odpowiedź

A · Secondary hypothyroidism
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Dlaczego to jest odpowiedź

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Odpowiedź

B · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Refeeding syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Odpowiedź

B · Refeeding syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Full flexion, with the chin on the chest

Dlaczego to jest odpowiedź

When the head is fully flexed, the suboccipitobregmatic diameter of about 9,5 cm presents. Extension, as in brow and face presentations, presents larger diameters and can obstruct labour.

Odpowiedź

A · Full flexion, with the chin on the chest
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Może mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Przedwczesne oddzielenie łożyska może powodować krwawienie do przestrzeni za łożyskiem. Ból, napięcie macicy i zagrożenie płodu przy niewielkiej ilości widocznej krwi sugerują ukryte oddzielenie łożyska, które jest stanem zagrożenia życia matki i płodu.

Odpowiedź

C · Może mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest

Dlaczego to jest odpowiedź

Calm and comfort reduce distress and airway narrowing. Steam inhalation is not effective and risks scalds. Parents should seek urgent help for stridor at rest, retractions, drooling, blue colour or drowsiness.

Odpowiedź

B · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Deep sedation, slow breathing and pinpoint pupils indicate opioid toxicity. The opioid is stopped, the airway and breathing supported with oxygen or bag-mask ventilation if needed, naloxone given as prescribed and help called.

Odpowiedź

C · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Dlaczego to jest odpowiedź

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Odpowiedź

A · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping

Dlaczego to jest odpowiedź

Scheduled contact reduces the need to report symptoms to get attention. New symptoms must still be assessed, because physical illness can occur, but the focus shifts towards stress, feelings and coping skills.

Odpowiedź

C · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 201 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 7 = 79 in

Cale na centymetry

h = 79·2,54 = 200,7 ≈ 201 cm

Odpowiedź

h = 201 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 280 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Cała kuracja

V = 10 mL × 4/dobę × 7 = 280 mL

Odpowiedź

V = 280 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·10 = 40 mg

Objętość

V = 40/40 = 1 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 12 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1200/100 = 12 mL/h

Odpowiedź

R = 12 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 28 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 250·20/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Odpowiedź

R = 28 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 28 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 21,4 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Pozostały czas

t = 900/42 = 21,43 ≈ 21,4 h

Odpowiedź

t = 21,4 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 555 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 100 + 240 = 440 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1270 mL

Suma wydalonych

475 + 150 + 90 = 715 mL

Bilans

B = 1270 − 715 = 555 mL

Odpowiedź

B = 555 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/80 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 12:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 35

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 35

Odpowiedź

MFS = 35
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 2 + 4 + 3 + 2 + 2 = 15

Poziom ryzyka

15 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions