Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. AUse the reading but only if the patient says they feel warm
  2. BWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
  3. CTake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  4. DAdd half a degree to the reading to correct for the drink
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent wymaga bolesnej zmiany opatrunku. Kiedy najlepiej podać zlecony doustny lek przeciwbólowy?

  1. AO tej samej porze następnego dnia
  2. BBezpośrednio po zmianie opatrunku
  3. COdpowiednio wcześnie przed zabiegiem, by osiągnął szczyt działania
  4. DTylko jeśli pacjent wykazuje oznaki bólu lub krzyknie w trakcie zabiegu
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent z podejrzeniem gruźlicy przebywa w sali z podciśnieniem. Które postępowanie jest prawidłowe?

  1. AUtrzymywać drzwi otwarte, aby personel cały czas widział pacjenta
  2. BWpuszczać odwiedzających bez żadnej ochrony
  3. CWyłączać wentylację sali na noc
  4. DUtrzymywać drzwi zamknięte, z wyjątkiem wchodzenia i wychodzenia
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
  2. BConfront the parent and ask them to admit to abuse
  3. CDocument only and say nothing to anyone
  4. DWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with influenza
  3. CA patient with an infected, draining leg wound
  4. DA patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent z niewydolnością serca ma duszność i trzeszczenia w obu płucach. Która kolejność działań jest prawidłowa?

  1. ANajpierw podać zaplanowane leki doustne, potem posadzić pacjenta
  2. BNajpierw zważyć pacjenta, potem ponownie ocenić oddychanie za cztery godziny
  3. CUłożyć pacjenta płasko do odpoczynku, następnie rozpocząć dożylne płyny podtrzymujące
  4. DPosadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. ABeing male
  2. BA short operation under local anaesthetic
  3. CBeing a smoker
  4. DUse of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with myasthenia gravis develops increasing difficulty swallowing and weak, shallow breathing. What is the main danger?

  1. ASevere hypertension from anxiety
  2. BA urinary tract infection
  3. CA sudden rise in blood glucose from the stress
  4. DRespiratory failure from a myasthenic crisis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Przed podaniem zleconego dożylnego chlorku potasu, która ocena jest najważniejsza?

  1. ASłuch w obu uszach
  2. BTurgor skóry na przedramieniu
  3. CWielkość źrenic i reakcja na światło
  4. DDiureza i czynność nerek
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. ATrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  2. BHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
  3. CHyponatremia caused by drinking far too much water
  4. DPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.FarmakologiaŚredni

Wankomycynę dożylnie stosuje się często w leczeniu zakażeń wywołanych przez:

  1. AEscherichia coli
  2. BMRSA
  3. CPseudomonas aeruginosa
  4. DCandida albicans
12.FarmakologiaTrudny

Niektóre receptory wykazują aktywność nawet bez agonisty. Czym na takich receptorach odwrotny agonista różni się od neutralnego antagonisty?

  1. APodany sam nie wywołuje żadnego efektu
  2. BTrwale niszczy receptor
  3. CZwiększa aktywność powyżej poziomu wyjściowego
  4. DObniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient's capillary refill time at the fingertip is 4 seconds. What does this suggest?

  1. ANormal peripheral perfusion
  2. BReduced peripheral perfusion
  3. CA high haemoglobin level
  4. DAn unusually strong cardiac output
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca na ograniczeniu płynów do 1,5 L/dobę skarży się na silne pragnienie. Które działanie jest najodpowiedniejsze?

  1. ACałkowity brak płynów do czasu porannego ważenia
  2. BNieograniczona ilość wody, ponieważ pragnienie zawsze trzeba zaspokoić
  3. CSłone przekąski pobudzające ślinę i łagodzące suchość
  4. DHigiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo stop the drug from irritating an empty stomach later on
  2. BTo reduce stomach acid so the food is digested better
  3. CTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  4. DTo lower the blood glucose rise after eating a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent na ciągłym nocnym żywieniu dojelitowym otrzymuje insulinę dostosowaną do żywienia. O 2:00 sonda się zatyka i żywienie ustaje. Jakie jest główne ryzyko i co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AHipoglikemia; często kontrolować glikemię i postępować zgodnie z planem zabezpieczenia glukozą
  2. BKwasica ketonowa; odstawić całą insulinę do rana
  3. CHiperglikemia; od razu podać dodatkową dawkę insuliny
  4. DBrak ryzyka; insulina po prostu zostanie zmagazynowana do wznowienia żywienia
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?

  1. APalliative radiotherapy to the area
  2. BComplete bed rest for a month
  3. CA diet low in calcium and vitamin D
  4. DIron supplements by mouth for several months
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  2. BTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  3. CA raised serum lipase three times the upper limit
  4. DFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Dno macicy jest wiotkie, znajduje się powyżej pępka i jest przesunięte w prawo. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. APęknięcie krocza
  2. BPełny pęcherz moczowy
  3. CPrawidłowy objaw w 1. dobie
  4. DZatrzymana tkanka łożyska po lewej stronie
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

At 18 weeks, a woman's maternal serum alpha-fetoprotein is well above the normal range for her dates. Which condition does this result most suggest?

  1. AGestational diabetes
  2. BAn open neural tube defect
  3. CPre-eclampsia
  4. DDown syndrome (trisomy 21)
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
  2. BGive diluted fruit juice instead of breast milk
  3. CGive nothing by mouth for 24 hours
  4. DContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child develops the "slapped cheek" rash of fifth disease. The parent asks whether the child is still infectious. What is the best answer?

  1. AThe illness is not infectious at any stage
  2. BYes, for 6 weeks after the rash appears
  3. CUsually not; the child was most infectious before the rash appeared
  4. DYes, until every trace of the rash has faded from the cheeks and limbs
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which approach is most effective when setting limits with a patient who repeatedly breaks ward rules?

  1. AChange the rules for this patient to avoid conflict
  2. BGive a long explanation each time the rule is broken and allow the patient to negotiate a new consequence
  3. CLet each nurse decide on the day whether to apply the rules
  4. DState the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?

  1. AAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
  2. BReassure him every time he asks, as often as he needs
  3. CTell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
  4. DLock and unlock the door in front of him each time he asks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 3 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:2507:10t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:25 i kończy o 07:10 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

17:2507:10
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 15 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

15 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 480 jednostek leku dostępnego jako 1000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

480 units1000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg500 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 80 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/500 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok150 mLgalaretka100 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz225 mLmocz325 mLmocz150 mLmocz250 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

sok: 150 mLgalaretka: 100 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 225 mLmocz: 325 mLmocz: 150 mLmocz: 250 mLwymiociny: 150 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 50 mL/hstart 12:30trazem​ = ? h100 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 12:30 z prędkością 100 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Dlaczego to jest odpowiedź

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Odpowiedź

B · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Odpowiednio wcześnie przed zabiegiem, by osiągnął szczyt działania

Dlaczego to jest odpowiedź

Podanie leku przeciwbólowego z wyprzedzeniem, dopasowanym do początku i szczytu działania, sprawia, że analgezja działa w trakcie zabiegu. Jest to skuteczniejsze niż leczenie bólu, który już się pojawił.

Odpowiedź

C · Odpowiednio wcześnie przed zabiegiem, by osiągnął szczyt działania
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Utrzymywać drzwi zamknięte, z wyjątkiem wchodzenia i wychodzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Drzwi utrzymuje się zamknięte, aby zachować przepływ powietrza do sali. Liczbę odwiedzających ogranicza się, a oni są instruowani w zakresie ochrony dróg oddechowych zgodnie z procedurą.

Odpowiedź

D · Utrzymywać drzwi zamknięte, z wyjątkiem wchodzenia i wychodzenia
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures

Dlaczego to jest odpowiedź

Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.

Odpowiedź

A · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Dlaczego to jest odpowiedź

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Odpowiedź

D · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Posadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Siedzenie zmniejsza powrót krwi do serca i ułatwia oddychanie, a tlen leczy hipoksję. Następnie wzywa się lekarza i przygotowuje diuretyki. Leżenie płasko lub podawanie płynów dożylnych pogarsza zastój w płucach.

Odpowiedź

D · Posadzić, podać tlen zgodnie ze zleceniem, następnie wezwać lekarza
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Use of opioids after surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Odpowiedź

D · Use of opioids after surgery
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Respiratory failure from a myasthenic crisis

Dlaczego to jest odpowiedź

In a myasthenic crisis, weakness of respiratory and bulbar muscles can cause aspiration and respiratory failure. Breathing function is monitored closely and ventilation may be needed.

Odpowiedź

D · Respiratory failure from a myasthenic crisis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Diureza i czynność nerek

Dlaczego to jest odpowiedź

Nerki wydalają potas, więc słaba diureza lub niewydolność nerek może prowadzić do niebezpiecznej hiperkaliemii podczas uzupełniania. Dożylny potas zawsze rozcieńcza się i podaje pompą infuzyjną, nigdy w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Diureza i czynność nerek
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Dlaczego to jest odpowiedź

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Odpowiedź

D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · MRSA

Dlaczego to jest odpowiedź

Wankomycyna to glikopeptyd blokujący syntezę ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich. Jest standardowym wyborem w zakażeniach MRSA. Nie przechodzi przez błonę zewnętrzną bakterii Gram-ujemnych.

Odpowiedź

B · MRSA
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutralny antagonista jedynie blokuje agonistów i nie zmienia aktywności wyjściowej. Odwrotny agonista stabilizuje nieaktywny stan receptora, więc aktywność konstytutywna spada poniżej poziomu wyjściowego.

Odpowiedź

D · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Reduced peripheral perfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Capillary refill time above about 2 seconds suggests poor peripheral perfusion, for example from dehydration, shock or cold. It should be interpreted with other signs such as heart rate, blood pressure, skin temperature and urine output.

Odpowiedź

B · Reduced peripheral perfusion
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozłożenie płynów na cały dzień, używanie małych kubków, ssanie kostek lodu (wliczanych do całości), guma do żucia bez cukru i regularna higiena jamy ustnej pomagają pacjentom tolerować ograniczenie płynów. Słone pokarmy zwiększają pragnienie i zatrzymanie płynów.

Odpowiedź

D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Dlaczego to jest odpowiedź

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Odpowiedź

C · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Hipoglikemia; często kontrolować glikemię i postępować zgodnie z planem zabezpieczenia glukozą

Dlaczego to jest odpowiedź

Jeśli żywienie ustaje, gdy insulina podana na jego pokrycie nadal działa, pacjent może wpaść w hipoglikemię. Pielęgniarka często kontroluje glikemię, informuje zespół, w miarę możliwości przywraca żywienie i postępuje zgodnie ze zleconym planem (np. dożylna glukoza) do czasu wznowienia żywienia. Insuliny bazowej w cukrzycy typu 1 nie odstawia się po prostu.

Odpowiedź

A · Hipoglikemia; często kontrolować glikemię i postępować zgodnie z planem zabezpieczenia glukozą
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Palliative radiotherapy to the area

Dlaczego to jest odpowiedź

A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.

Odpowiedź

A · Palliative radiotherapy to the area
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Dlaczego to jest odpowiedź

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Odpowiedź

A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pełny pęcherz moczowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pełny pęcherz moczowy unosi i przemieszcza macicę, zwykle w prawo, i przeszkadza jej w dobrym obkurczaniu się. Pomoc kobiecie w opróżnieniu pęcherza zwykle pozwala dnu macicy wrócić do linii środkowej i stwardnieć.

Odpowiedź

B · Pełny pęcherz moczowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · An open neural tube defect

Dlaczego to jest odpowiedź

High AFP is linked to open neural tube defects and abdominal wall defects, but also to wrong dates or twins. Low AFP is associated with trisomy 21. A detailed ultrasound is the next step.

Odpowiedź

B · An open neural tube defect
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Dlaczego to jest odpowiedź

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Odpowiedź

D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared

Dlaczego to jest odpowiedź

In fifth disease the child is most infectious during the mild illness before the rash. By the time the rash appears, the child is usually no longer infectious and does not need to be kept off school.

Odpowiedź

C · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently

Dlaczego to jest odpowiedź

Effective limit setting is clear, calm and consistent across the whole team. The behaviour expected and the consequence are stated in advance and applied without anger or punishment.

Odpowiedź

D · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance

Dlaczego to jest odpowiedź

Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.

Odpowiedź

A · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 191 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 3 = 75 in

Cale na centymetry

h = 75·2,54 = 190,5 ≈ 191 cm

Odpowiedź

h = 191 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 13,75 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:25 → 24:00 = 395 min

Po północy

00:00 → 07:10 = 430 min

Suma

395 + 430 = 825 min
t = 825/60 = 13,75 h

Odpowiedź

t = 13,75 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·15 = 45 mg

Objętość

V = 45/25 = 1,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,48 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 480/1000 = 0,48 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,48 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 100 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Odpowiedź

R = 100 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/500 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

80/2 = 40 mL/h

Szybkość kapania

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Odpowiedź

R = 40 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 310 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 150 + 100 = 250 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1410 mL

Suma wydalonych

225 + 325 + 150 + 250 + 150 = 1100 mL

Bilans

B = 1410 − 1100 = 310 mL

Odpowiedź

B = 310 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL pozostało

Druga część

100/50 = 2 h

Czas całkowity

t = 4 + 2 = 6 h

Odpowiedź

t = 6 h

To około 6 h 00 min, więc worek skończy się około 18:30.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 15

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Odpowiedź

MFS = 15
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 1 + 1 = 9

Poziom ryzyka

9 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions