Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AKeep the main lights on so staff can see clearly
  2. BDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  3. CGive every patient a sleeping tablet
  4. DGroup care and observations so patients are disturbed less often
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
  2. BUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  3. COrder supplies for the ward store room
  4. DChange the bed linen of a patient who is going home
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why are blood cultures usually taken from two separate venipuncture sites?

  1. ATo reduce the total amount of blood taken
  2. BTo make the results come back faster from the laboratory
  3. CBecause each site tests a different antibiotic
  4. DTo help tell a true infection from skin contamination
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  2. B“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  3. C“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  4. D“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?

  1. ANormal blood pressure, normal pulse and clear speech
  2. BLow temperature, fast breathing and a strong appetite
  3. CFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
  4. DRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. AAsk the nurse to drink coffee and then start work
  2. BWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
  3. CRemove the nurse from patient care and report it according to policy
  4. DLet the nurse work, but only with stable patients
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. ACoarse facial features and very large hands and feet
  2. BDark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  3. CWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  4. DWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Który objaw najsilniej sugeruje zatorowość płucną u pacjenta po operacji?

  1. AŚwisty ustępujące po salbutamolu
  2. BWolne tętno z wysokim ciśnieniem
  3. CNagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
  4. DStopniowy początek kaszlu z żółtą plwociną i niewielką gorączką od tygodnia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?

  1. ATo check that the catheter tip is still in the right vein
  2. BTo remove blood clots that form in all central lines
  3. CTo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
  4. DTo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  2. BShe has developed Graves disease in pregnancy
  3. CThe result shows severe primary hypothyroidism
  4. DShe has pituitary failure from the pregnancy
11.FarmakologiaŚredni

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
  2. B"Have you taken paracetamol today?"
  3. C"Have you eaten anything in the last two hours?"
  4. D"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.FarmakologiaTrudny

A patient starting sertraline is taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell someone if I have thoughts of harming myself."
  2. B"I may have some nausea at first."
  3. C"If I feel better after a week, I can stop taking it."
  4. D"It may take a few weeks to feel the full effect."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. APericarditis
  2. BA normal finding during pain
  3. CMyocardial ischaemia
  4. DHyperkalaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?

  1. AAmylase and lipase
  2. BAlbumin and bilirubin
  3. CPotassium and magnesium
  4. DFerritin and vitamin B12
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which signs suggest rejection of a kidney transplant?

  1. AA cough, wheeze and a runny nose with sneezing
  2. BLess urine, a rising creatinine and a tender graft
  3. CMore urine, a falling creatinine and weight loss
  4. DA rash on the face after sun exposure
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

The nurse has four patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with hypothyroidism asking when to take levothyroxine
  2. BA patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L
  3. CA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in two hours
  4. DA patient with stable CKD waiting for a renal diet review
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaki jest cel okresu blokady (lockout) w pompie PCA?

  1. AUniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała
  2. BUniemożliwia pacjentowi otrzymywanie jakichkolwiek dawek w nocy
  3. CZmusza pacjenta do czekania doby między dużymi dawkami
  4. DBlokuje pompę, aby nie można było wymienić strzykawki
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient with GORD. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep a diary of foods that trigger my symptoms."
  2. B"Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
  3. C"I'll try to lose some weight over the next months."
  4. D"I'll stop smoking because it makes reflux worse."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AExpress milk often to relieve fullness
  2. BWear a supportive bra and use cold packs
  3. CApply warm showers to the breasts several times a day
  4. DMassage the breasts to stimulate milk flow
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Temperatura noworodka mierzona w dole pachowym wynosi 36,0 °C. Jakie jest najwłaściwsze pierwsze działanie?

  1. AZostawić dziecko bez ubranka w łóżeczku, aby dokładnie obserwować kolor skóry
  2. BPoczekać na następną rutynową obserwację
  3. CPołożyć dziecko skóra do skóry z matką, okryte, w czapeczce
  4. DOd razu wykąpać dziecko w ciepłej wodzie
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ze znaną alergią na jaja ma zaplanowane szczepienie przeciwko grypie. Które stwierdzenie odzwierciedla najnowsze zalecenia?

  1. ADziecko najpierw potrzebuje testu skórnego ze szczepionką
  2. BDziecko powinno otrzymać połowę dawki w dwóch osobnych dniach, z obserwacją po każdej
  3. CSama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
  4. DSzczepionki nigdy nie wolno podawać osobie z alergią na jaja
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AConjunctivitis
  2. BDiarrhoea
  3. COtitis media
  4. DPneumonia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  2. BIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  3. CIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  4. DIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka przyjmująca lit wymiotuje i ma biegunkę od 2 dni. Ma teraz grubofaliste drżenie i jest splątana. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać następną dawkę z dodatkową ilością wody
  2. BWstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
  3. CPodać lek przeciwbiegunkowy i kontynuować lit jak zwykle, z dodatkową solą w diecie
  4. DZachęcić do diety niskosodowej
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111200:30?11:30 AM12:30 AM12:30 PM2:30 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 00:30 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

00:30
  1. 111:30 AM
  2. 212:30 AM
  3. 312:30 PM
  4. 42:30 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tsp · 3/dobę · 10 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 10 dni. Zawiesina jest w butelkach po 50 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

½ tspco 8 godzin10 dni50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 19 kg ma zlecone 20 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

19 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.1000 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./1000 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 400 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

30 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko200 mLsok100 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz300 mLmocz225 mLdren z rany120 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 200 mLsok: 100 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 300 mLmocz: 225 mLdren z rany: 120 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 125 mL/hstart 06:00trazem​ = ? h75 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 06:00 z prędkością 75 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 125 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL75 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Group care and observations so patients are disturbed less often

Dlaczego to jest odpowiedź

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Odpowiedź

D · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Odpowiedź

A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · To help tell a true infection from skin contamination

Dlaczego to jest odpowiedź

If the same organism grows from both sets, it is more likely to be a true bloodstream infection. Growth in only one set may be contamination from the skin.

Odpowiedź

D · To help tell a true infection from skin contamination
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Odpowiedź

B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.

Odpowiedź

D · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Odpowiedź

C · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Odpowiedź

D · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatorowość płucna zwykle objawia się nagłą dusznością, bólem w klatce przy oddychaniu, tachykardią, niską saturacją, a czasem krwiopluciem lub omdleniem.

Odpowiedź

C · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid

Dlaczego to jest odpowiedź

Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.

Odpowiedź

D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Sprawdzono w: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Odpowiedź

D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · "If I feel better after a week, I can stop taking it."

Dlaczego to jest odpowiedź

Antidepressants are continued for months after improvement to prevent relapse, and are tapered when stopped. Early nausea, delayed benefit and monitoring for suicidal thoughts are correct points.

Odpowiedź

C · "If I feel better after a week, I can stop taking it."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Myocardial ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Odpowiedź

C · Myocardial ischaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Potassium and magnesium

Dlaczego to jest odpowiedź

Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.

Odpowiedź

C · Potassium and magnesium
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Less urine, a rising creatinine and a tender graft

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute rejection may cause falling urine output, rising creatinine, weight gain, fever, and pain or tenderness over the graft. Many episodes are found on blood tests before symptoms appear, so regular monitoring is essential.

Odpowiedź

B · Less urine, a rising creatinine and a tender graft
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · A patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells, and a potassium of 2,9 mmol/L during DKA treatment can cause life-threatening arrhythmias. The insulin rate and potassium replacement need urgent review under the protocol. The other patients are stable.

Odpowiedź

B · A patient on insulin for DKA whose potassium is now 2,9 mmol/L
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Uniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała

Dlaczego to jest odpowiedź

Po każdym bolusie pompa ignoruje kolejne naciśnięcia przez ustalony czas (często 5–10 minut), aby dawka mogła zadziałać. To, wraz z limitami dawek, zmniejsza ryzyko przedawkowania.

Odpowiedź

A · Uniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."

Dlaczego to jest odpowiedź

Peppermint can relax the lower oesophageal sphincter and may worsen reflux. Weight loss, stopping smoking and avoiding personal triggers are standard lifestyle measures.

Odpowiedź

B · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Wear a supportive bra and use cold packs

Dlaczego to jest odpowiedź

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Odpowiedź

B · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Położyć dziecko skóra do skóry z matką, okryte, w czapeczce

Dlaczego to jest odpowiedź

Temperatura poniżej około 36,5 °C jest obniżona. Kontakt skóra do skóry z kocykiem i czapeczką ogrzewa dziecko. Należy ponownie sprawdzić temperaturę i glikemię, ponieważ stres zimna zużywa glukozę i może powodować hipoglikemię. Kąpiel zwiększyłaby utratę ciepła.

Odpowiedź

C · Położyć dziecko skóra do skóry z matką, okryte, w czapeczce
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytyczne w wielu krajach mówią obecnie, że dzieci z alergią na jaja mogą otrzymywać szczepionki przeciwko grypie w standardowych warunkach, ponieważ zawartość owoalbuminy jest bardzo niska. W szczególnych przypadkach należy stosować aktualne wytyczne krajowe.

Odpowiedź

C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Odpowiedź

D · Pneumonia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Dlaczego to jest odpowiedź

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Odpowiedź

D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu

Dlaczego to jest odpowiedź

Odwodnienie i utrata sodu zmniejszają klirens litu. Grubofaliste drżenie i splątanie sugerują zatrucie. Należy wstrzymać lit, pilnie oznaczyć jego stężenie, czynność nerek i elektrolity oraz zorganizować konsultację lekarską.

Odpowiedź

B · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 12:30 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

00 → 12 AM

Odpowiedź

12:30 AM

Odpowiedź

12:30 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 2

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

2,5 mL × 3 × 10 = 75 mL

Butelki

75/50 = 1,5 → N = 2

Odpowiedź

N = 2
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 20·19 = 380 mg

Objętość

V = 380/50 = 7,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 50 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/1000 = 25 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/25 = 50 mL/h

Odpowiedź

R = 50 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·10 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 13,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Pozostały czas

t = 400/30 = 13,33 ≈ 13,3 h

Odpowiedź

t = 13,3 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 555 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 100 = 300 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 1200 mL

Suma wydalonych

300 + 225 + 120 = 645 mL

Bilans

B = 1200 − 645 = 555 mL

Odpowiedź

B = 555 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

75·3 = 225 mL
500 − 225 = 275 mL pozostało

Druga część

275/125 = 2,2 h

Czas całkowity

t = 3 + 2,2 = 5,2 h

Odpowiedź

t = 5,2 h

To około 5 h 12 min, więc worek skończy się około 11:12.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 125

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Odpowiedź

MFS = 125
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 3 + 3 + 4 + 2 + 2 = 15

Poziom ryzyka

15 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions