Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które zachowanie świadczy o aktywnym słuchaniu?

  1. APlanowanie odpowiedzi w czasie, gdy pacjent mówi
  2. BZmiana tematu, gdy pojawiają się emocje
  3. CParafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
  4. DPatrzenie w ekran komputera w celu robienia notatek podczas rozmowy
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent przebył udar. Dlaczego przed podaniem jedzenia, picia lub leków doustnych trzeba wykonać przesiewową ocenę połykania?

  1. APacjenci po udarze są zawsze utrzymywani na czczo przez co najmniej tydzień
  2. BDysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
  3. COcena połykania jest potrzebna tylko wtedy, gdy pacjent o nią prosi
  4. DPo udarze nigdy nie stosuje się leków doustnych
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

What is the main aim of purposeful hourly rounding?

  1. ATo check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
  2. BTo count the patient’s medications every hour and check that none are missing
  3. CTo replace the need for a call light
  4. DTo wake the patient every hour to check orientation
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with pneumonia has low blood pressure and a raised serum lactate. What does the raised lactate suggest?

  1. AA normal response to having a fever
  2. BMild dehydration from poor intake, with no further concern
  3. CPoor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
  4. DRecovery from the infection is beginning
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
  2. B“I will take the tablets with food.”
  3. C“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  4. D“I will report signs of infection early.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse teaches a patient to inject enoxaparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will inject into the fat of my abdomen, away from the navel.”
  2. B“I will change the injection site each time.”
  3. C“I will rub the area after the injection to help it absorb.”
  4. D“I will tell my doctor if I notice unusual bruising or bleeding.”
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?

  1. ALow haemoglobin and high platelets
  2. BHigh sodium and low potassium
  3. CHigh glucose and high calcium
  4. DLow sodium and high potassium
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent po operacji ma tętno 115/min, temperaturę 38,6 °C, częstość oddechów 26/min i ciśnienie 85/50 mmHg mimo bolusu płynów. Na co to najpewniej wskazuje?

  1. APrawidłową reakcję zapalną w pierwszych dobach po operacji
  2. BWstrząs septyczny wymagający pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii
  3. CWyłącznie łagodne odwodnienie
  4. DLęk przed wypisem
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. ASerum sodium and chloride
  2. BTSH and free T4
  3. CPlatelet count and PT/INR
  4. DHbA1c and lipid panel
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AIV furosemide (a loop diuretic)
  2. BIV calcium gluconate (or chloride)
  3. CUrgent hemodialysis session
  4. DAn oral potassium binder dose
11.FarmakologiaŚredni

Jakie jest najważniejsze działanie niepożądane pochodnych sulfonylomocznika, takich jak gliklazyd?

  1. AHiperkaliemia
  2. BHipoglikemia
  3. CKwasica mleczanowa
  4. DSuchy kaszel
12.FarmakologiaTrudny

U pacjenta po pierwszej dawce amoksycyliny wystąpiła reakcja anafilaktyczna. Jak klasyfikuje się to działanie niepożądane w powszechnym systemie A/B?

  1. ATyp B, bo występuje tylko po długotrwałym stosowaniu
  2. BTyp B, bo jest nieprzewidywalne i niezwiązane z normalnym działaniem leku
  3. CTyp A, bo dawka była za duża
  4. DTyp A, bo zależy od dawki i jest przewidywalne na podstawie farmakologii leku
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z niewydolnością serca pyta, dlaczego ogranicza się sól. Które wyjaśnienie jest prawidłowe?

  1. ASód przyspiesza czynność serca podczas snu
  2. BSód powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co nasila zastój
  3. CSód bezpośrednio osłabia kurczący się mięsień sercowy
  4. DSód uniemożliwia prawidłowe wchłanianie tabletek moczopędnych
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

82-letni pacjent z pozaszpitalnym zapaleniem płuc jest od niedawna splątany, ma częstość oddechów 32/min, ciśnienie 88/52 mmHg i mocznik 9 mmol/L. Co to wskazuje?

  1. AWynik CURB-65 równy 5: wysokie ryzyko wymagające pilnej oceny starszego lekarza
  2. BPrawidłową reakcję na zakażenie u osoby starszej
  3. CWynik CURB-65 równy 1: nadaje się do doustnych antybiotyków w domu
  4. DWynik CURB-65 równy 3: wyłącznie rutynowe przyjęcie na oddział ogólny
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  2. BHair loss, weight gain and feeling cold
  3. CMuscle cramps, tingling lips and seizures
  4. DKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Dwa dni po urazie rdzenia kręgowego na poziomie C5 pacjent jest niespokojny, ma częstość oddechów 30/min i spadającą pojemność życiową. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APilnie eskalować: obrzęk rdzenia może powodować niewydolność oddechową
  2. BPołożyć pacjenta płasko z głową odchyloną do tyłu, aby udrożnić drogi oddechowe
  3. CPonownie sprawdzić pojemność życiową za około 12 godzin
  4. DPodać lek uspokajający, aby zwolnić oddech i zmniejszyć lęk
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. ADrinking several strong coffees every evening
  2. BAvoiding all daily activities
  3. CRegular light to moderate activity, such as walking
  4. DComplete bed rest for the whole course of treatment
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Na oddziale chirurgicznym leży czterech pacjentów. Którego pacjenta pielęgniarka powinna ocenić w pierwszej kolejności?

  1. ACztery godziny po operacji jelita: tętno 118/min, ciśnienie 90/55 mmHg
  2. BZ neutropenią: temperatura godzinę temu prawidłowa, czuje się dobrze
  3. C3. doba po operacji: prosi o środek przeczyszczający na zaparcie
  4. DStabilna ileostomia: prosi o pomoc w zmianie worka
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which newborn finding is linked to a vacuum-assisted birth?

  1. AA chignon or cephalhaematoma
  2. BCleft lip and palate
  3. CA harmless erythema toxicum rash
  4. DClubfoot (talipes)
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is treated with methotrexate for an unruptured ectopic pregnancy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will go to the emergency department if I get sudden severe abdominal pain."
  2. B"I will avoid alcohol while I am being treated."
  3. C"I will come back for blood tests until my hCG level is back to zero."
  4. D"I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which instruction about preparing powdered infant formula is correct?

  1. AAdd an extra scoop of powder to each bottle to help a small baby gain weight faster
  2. BWarm bottles in the microwave, as long as they are shaken first
  3. CAdd extra water in hot weather so the baby gets more fluid
  4. DFollow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. AMassage and physiotherapy to loosen the muscle
  2. BBlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
  3. CRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  4. DA plaster cast and discharge home the same day
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?

  1. AThere is no change in risk after discharge
  2. BOnly while the patient is asleep in hospital
  3. COnly after one year at home
  4. DIn the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ASuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  2. BAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  3. CTell her that good daughters do not get angry with their parents
  4. DAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111218:20?6:20 AM5:20 PM6:20 PM8:20 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 18:20 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

18:20
  1. 16:20 AM
  2. 25:20 PM
  3. 36:20 PM
  4. 48:20 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
15,5 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 15,5 g/dL. Wyraź go w g/L Hb.

15,5 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 15 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

15 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.1000 mL? mL/h1000 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1000 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./1000 mL1000 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

40 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg500 mL15 mL/h? mcg/min

Wlew 400 mg w 500 mL płynie z szybkością 15 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

400 mg/500 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLsok200 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz350 mLmocz325 mLmocz175 mLmocz350 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 47 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

47 kg12 hmocz: 350 mLmocz: 325 mLmocz: 175 mLmocz: 350 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL60 mL/hstart 13:1518:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 13:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 18:45?

500 mL60 mL/h13:15 → 18:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 25SpO₂ 97%powietrzeSBP 130HR 64AT 37,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Aktywne słuchanie obejmuje uwagę, odpowiedni kontakt wzrokowy, kiwanie głową, odzwierciedlanie i parafrazowanie. Pomaga pacjentom poczuć się wysłuchanymi i daje pielęgniarce dokładne informacje.

Odpowiedź

C · Parafrazowanie wypowiedzi pacjenta, by sprawdzić zrozumienie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Udar często upośledza połykanie i możliwe jest ciche zachłyśnięcie. Przesiewowa ocena połykania, w razie potrzeby ze skierowaniem do logopedy, określa bezpieczną konsystencję pokarmów i drogi podawania leków.

Odpowiedź

B · Dysfagia jest częsta po udarze i może powodować zachłystowe zapalenie płuc
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask

Dlaczego to jest odpowiedź

Regular, planned rounding that addresses pain, toileting, positioning and possessions within reach reduces falls and call-light use. The call light stays within reach as well.

Odpowiedź

A · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock

Dlaczego to jest odpowiedź

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and lactate rises. In a patient with infection and hypotension, this points to septic shock and needs urgent treatment.

Odpowiedź

C · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Odpowiedź

A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Rubbing the site after a low-molecular-weight heparin injection increases bruising. The abdomen away from the navel, rotating sites and reporting bleeding are correct.

Odpowiedź

C · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Low sodium and high potassium

Dlaczego to jest odpowiedź

Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.

Odpowiedź

D · Low sodium and high potassium
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Wstrząs septyczny wymagający pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii

Dlaczego to jest odpowiedź

Objawy zakażenia z hipotensją niereagującą na płyny sugerują wstrząs septyczny. Prawdopodobnie potrzebne będą leki wazopresyjne i udział zespołu intensywnej terapii, obok antybiotyków i opanowania źródła zakażenia.

Odpowiedź

B · Wstrząs septyczny wymagający pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Platelet count and PT/INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Sprawdzono w: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Platelet count and PT/INR
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · IV calcium gluconate (or chloride)

Dlaczego to jest odpowiedź

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Sprawdzono w: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Hipoglikemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pochodne sulfonylomocznika zamykają ATP-zależne kanały potasowe w komórkach beta, uwalniając insulinę. Insulina jest uwalniana nawet wtedy, gdy glukoza jest już niska, więc głównym ryzykiem jest hipoglikemia.

Odpowiedź

B · Hipoglikemia
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Typ B, bo jest nieprzewidywalne i niezwiązane z normalnym działaniem leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Reakcje typu A (augmented) są przewidywalne na podstawie farmakologii leku i zależą od dawki. Reakcje typu B (bizarre), takie jak alergia o podłożu immunologicznym, nie zależą od dawki i trudno je przewidzieć.

Odpowiedź

B · Typ B, bo jest nieprzewidywalne i niezwiązane z normalnym działaniem leku
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Sód powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co nasila zastój

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrzymanie sodu prowadzi do zatrzymania wody, zwiększając objętość krążącej krwi, obciążenie wstępne i zastój. Ograniczenie sodu, a u niektórych pacjentów także płynów, pomaga kontrolować obrzęki i duszność. Dokładne limity ustala lekarz zlecający.

Odpowiedź

B · Sód powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co nasila zastój
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wynik CURB-65 równy 5: wysokie ryzyko wymagające pilnej oceny starszego lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Ten pacjent uzyskuje 5 punktów na 5: splątanie, mocznik >7 mmol/L, częstość oddechów ≥30/min, niskie ciśnienie krwi i wiek ≥65 lat. Wskazuje to na ciężkie zapalenie płuc z wysoką śmiertelnością, a pacjent spełnia też kryteria możliwej sepsy. Konieczna jest szybka eskalacja, dożylne antybiotyki, płyny i ocena pod kątem intensywnej terapii.

Odpowiedź

A · Wynik CURB-65 równy 5: wysokie ryzyko wymagające pilnej oceny starszego lekarza
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Dlaczego to jest odpowiedź

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Odpowiedź

D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Pilnie eskalować: obrzęk rdzenia może powodować niewydolność oddechową

Dlaczego to jest odpowiedź

Obrzęk rdzenia w dniach po urazie szyjnym może rozszerzyć się do C3–C5, osłabiając przeponę. Spadająca pojemność życiowa, rosnąca częstość oddechów i niepokój zwiastują zbliżającą się niewydolność oddechową, dlatego potrzebna jest wczesna konsultacja intensywnej terapii. Sedacja jeszcze bardziej osłabiłaby oddychanie.

Odpowiedź

A · Pilnie eskalować: obrzęk rdzenia może powodować niewydolność oddechową
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Regular light to moderate activity, such as walking

Dlaczego to jest odpowiedź

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Odpowiedź

C · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Cztery godziny po operacji jelita: tętno 118/min, ciśnienie 90/55 mmHg

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachykardia z niedociśnieniem wcześnie po operacji sugeruje krwotok lub sepsę i wymaga natychmiastowej oceny oraz eskalacji. Pozostali pacjenci są obecnie stabilni, choć pacjent z neutropenią nadal wymaga regularnego monitorowania.

Odpowiedź

A · Cztery godziny po operacji jelita: tętno 118/min, ciśnienie 90/55 mmHg
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · A chignon or cephalhaematoma

Dlaczego to jest odpowiedź

Vacuum extraction can cause a scalp swelling (chignon), cephalhaematoma and, rarely, a dangerous subgaleal haemorrhage. The baby is observed for head swelling, jaundice and signs of blood loss.

Odpowiedź

A · A chignon or cephalhaematoma
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."

Dlaczego to jest odpowiedź

Methotrexate is a folic acid antagonist, so folate supplements reduce its effect and should be avoided during treatment. Serial hCG checks, avoiding alcohol and seeking help for signs of rupture are correct.

Odpowiedź

D · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave

Dlaczego to jest odpowiedź

Formula that is too concentrated can cause dehydration and kidney strain, and over-diluted formula can cause poor growth and low sodium. Microwaves heat unevenly and can leave hot spots that burn the mouth.

Odpowiedź

D · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Odpowiedź

B · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · In the first weeks after discharge

Dlaczego to jest odpowiedź

The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.

Odpowiedź

D · In the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Dlaczego to jest odpowiedź

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Odpowiedź

B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 6:20 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

18 − 12 = 6 → PM

Odpowiedź

6:20 PM

Odpowiedź

6:20 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 155 g/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 15,5 g/dL × 10 dL/L = 155 g/L

Odpowiedź

Hb = 155 g/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·15 = 75 mg

Objętość

V = 75/25 = 3 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 3 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 50 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/1000 = 20 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1000/20 = 50 mL/h

Odpowiedź

R = 50 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Objętość

V = 160·6 = 960 mL

Odpowiedź

V = 960 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 200 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

15·800 = 12000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Odpowiedź

D = 200 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,13 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

350 + 325 + 175 + 350 = 1200 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1200/(47·12) = 2,128 ≈ 2,13 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,13 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 170 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:15 → 18:45 = 5,5 h

Przetoczona objętość

60·5,5 = 330 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 330 = 170 mL

Odpowiedź

V = 170 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 4 + 3 + 1 + 3 = 18

Odpowiedź

B = 18
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions