Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?

  1. AAs long as it takes to be certain
  2. BNo more than 10 seconds
  3. CAt least one minute
  4. DAbout 30 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive a second glucose drink every 15 minutes
  2. BGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
  3. CGive nothing more, as the glucose is now normal
  4. DGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. AThis is a good idea and makes giving medicine easier
  2. BDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
  3. CIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  4. DIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?

  1. AExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
  2. BStop giving the patient any care until they agree to wear the band
  3. CAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
  4. DForce the band onto the patient’s wrist
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
  2. B“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  3. C“I will breathe in slowly through my nose.”
  4. D“I will breathe out slowly through pursed lips.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent z urazem głowy i złamaniem nogi jest monitorowany. Który objaw jest priorytetem?

  1. AWynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12
  2. BPacjent prosi o coś do jedzenia
  3. CBól nogi 6/10 mimo ostatniej dawki leku przeciwbólowego
  4. DMałe otarcie na łokciu
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. AHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
  2. BPut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  3. CGive the patient a drink of water
  4. DProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?

  1. APostural hypotension
  2. BNormal blood pressure variation
  3. CHypertensive emergency
  4. DWhite coat hypertension
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący fenytoinę ma stężenie 28 mcg/mL (zwykły zakres około 10–20 mcg/mL). Jakich objawów spodziewa się pielęgniarka?

  1. AWysokich, szpiczastych załamków T
  2. BOczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
  3. CWyłącznie nadpobudliwości i bezsenności
  4. DGłodu i przyrostu masy ciała
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Two sets of blood cultures were taken from separate sites. Only one bottle in one set grows coagulase-negative staphylococci, and the patient has no line or implant. What is the most likely interpretation?

  1. AProbable skin contamination of the sample
  2. BProof that the patient has infective endocarditis
  3. CInfection with a resistant organism such as MRSA
  4. DCertain bloodstream infection needing treatment
11.FarmakologiaŚredni

A patient taking levodopa finds that the drug works poorly after large meals. Which advice is most appropriate?

  1. ATake the drug only at bedtime
  2. BDouble the dose after each meal
  3. CAvoid taking doses at the same time as high-protein meals
  4. DTake every dose with a large glass of milk and a protein snack
12.FarmakologiaTrudny

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. AHypoglycaemia from nitroprusside
  2. BAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  3. CHyperkalaemia from the infusion
  4. DCyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass II
  2. BClass IV
  3. CClass III
  4. DClass I
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent przyjmujący bisoprolol i diltiazem ma zawroty głowy, częstość serca 38/min i ciśnienie 82/50 mmHg. Jaka jest najodpowiedniejsza pierwsza reakcja?

  1. AWezwać pilną pomoc, ocenić według schematu ABCDE i podłączyć monitor serca
  2. BPodać następne dawki obu leków wcześniej, aby utrzymać stałą częstość serca
  3. CZapisać obserwacje i ponownie sprawdzić je za cztery godziny
  4. DPrzeprowadzić pacjenta po oddziale, aby przyspieszyć czynność serca
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
  2. BTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
  3. CTo prevent tolerance from developing to levodopa over time
  4. DTo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ABlood alcohol level
  2. BSerum ferritin
  3. CSerum amylase and lipase levels
  4. DThyroid function tests
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaki jest cel okresu blokady (lockout) w pompie PCA?

  1. AUniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała
  2. BUniemożliwia pacjentowi otrzymywanie jakichkolwiek dawek w nocy
  3. CZmusza pacjenta do czekania doby między dużymi dawkami
  4. DBlokuje pompę, aby nie można było wymienić strzykawki
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A bag of parenteral nutrition runs out and the next one will not arrive for several hours. Which risk should the nurse anticipate?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BAcute urinary retention
  3. CRebound hypoglycaemia
  4. DSevere hyperkalaemia
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?

  1. AThe head is free above the pelvic brim
  2. BThe head is engaged in the pelvis
  3. CThe fetus is in a breech presentation
  4. DThe head is crowning at the vulva
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman says she was told her non-invasive prenatal test (cell-free DNA) is "high chance" for trisomy 21. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe result is diagnostic and the baby definitely has trisomy 21
  2. BThe test analyses fetal cells from the amniotic fluid
  3. CIt is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
  4. DA high-chance result means the test should simply be repeated at birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które z poniższych jest prawdziwym przeciwwskazaniem do podania kolejnej dawki tej samej szczepionki?

  1. AAnafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
  2. BNiewielka gorączka po poprzedniej dawce
  3. CZaczerwienienie i bolesność w miejscu wstrzyknięcia po poprzedniej dawce
  4. DAlergie w wywiadzie rodzinnym
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Zdrowe 12-miesięczne dziecko ma łagodną gorączkę i rozdrażnienie wieczorem po szczepieniach. Rodzic pyta, czy przyszłe szczepienia należy przerwać. Jaka jest prawidłowa odpowiedź?

  1. ATak; dziecko nigdy więcej nie powinno otrzymywać szczepionek
  2. BTak; każda reakcja oznacza, że dziecko jest uczulone
  3. CNie; łagodna gorączka i rozdrażnienie to częste, oczekiwane reakcje i nie są powodem do przerwania szczepień
  4. DDziecko powinno przyjmować antybiotyki przed każdą kolejną szczepionką, aby gorączka i rozdrażnienie się nie powtórzyły
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jaka zasada dotyczy stosowania przymusu bezpośredniego (unieruchomienia)?

  1. AMożna go stosować jako karę za łamanie regulaminu
  2. BJest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne
  3. CMożna go stosować dla wygody personelu podczas pracowitego dyżuru, jeśli zostanie udokumentowany i omówiony potem przez zespół
  4. DNie musi być dokumentowany
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?

  1. AEnd the session because personal questions are not allowed
  2. BShare details about the nurse's family to build a friendship
  3. CAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
  4. DIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 lb 7 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 6 lb 7 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

6 lb 7 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:1500:10t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:15 i kończy o 00:10 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:1500:10
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 26 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

26 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.500 mL? mL/h1200 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 1200 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./500 mL1200 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
450 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 32 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 450 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

32 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa150 mLsok120 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz450 mLmocz200 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 150 mLsok: 120 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL75 mL/hstart 08:4510:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 08:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:45?

1000 mL75 mL/h08:45 → 10:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · No more than 10 seconds

Dlaczego to jest odpowiedź

Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.

Odpowiedź

B · No more than 10 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Dlaczego to jest odpowiedź

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Odpowiedź

D · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Dlaczego to jest odpowiedź

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Odpowiedź

B · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.

Odpowiedź

A · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Odpowiedź

A · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Wynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadający wynik GCS sugeruje narastające ciśnienie w czaszce, które może być śmiertelne, i wymaga pilnego zgłoszenia dalej. Ból złamania również wymaga leczenia, ale nie zagraża życiu w ten sam sposób.

Odpowiedź

A · Wynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Dlaczego to jest odpowiedź

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Odpowiedź

D · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Postural hypotension

Dlaczego to jest odpowiedź

A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.

Odpowiedź

A · Postural hypotension
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie fenytoiną powoduje oczopląs, ataksję, niewyraźną mowę i senność. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę i informuje lekarza zlecającego. Niska albumina zwiększa frakcję wolnego (aktywnego) leku, więc zatrucie może wystąpić nawet przy prawidłowym stężeniu całkowitym.

Odpowiedź

B · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Probable skin contamination of the sample

Dlaczego to jest odpowiedź

Coagulase-negative staphylococci are common skin flora. Growth in only one of several bottles, without a catheter or implant, most often reflects contamination during collection. Good skin antisepsis reduces contamination, which can lead to unnecessary antibiotics.Sprawdzono w: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Probable skin contamination of the sample
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Dietary amino acids compete with levodopa for absorption in the gut and transport into the brain. Spreading protein through the day or timing doses away from high-protein meals improves the effect.

Odpowiedź

C · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Odpowiedź

D · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Class III

Dlaczego to jest odpowiedź

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Odpowiedź

C · Class III
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wezwać pilną pomoc, ocenić według schematu ABCDE i podłączyć monitor serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blokery i blokery kanału wapniowego zwalniające przewodzenie mają addytywne działanie na węzły zatokowy i przedsionkowo-komorowy. Objawowa bradykardia z niedociśnieniem jest stanem nagłym: wezwać pomoc, monitorować, wstrzymać leki i przygotować się na atropinę oraz ewentualnie stymulację zgodnie z algorytmem bradykardii.

Odpowiedź

A · Wezwać pilną pomoc, ocenić według schematu ABCDE i podłączyć monitor serca
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Odpowiedź

A · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Thyroid function tests

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Odpowiedź

D · Thyroid function tests
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Uniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała

Dlaczego to jest odpowiedź

Po każdym bolusie pompa ignoruje kolejne naciśnięcia przez ustalony czas (często 5–10 minut), aby dawka mogła zadziałać. To, wraz z limitami dawek, zmniejsza ryzyko przedawkowania.

Odpowiedź

A · Uniemożliwia podanie nowej dawki, zanim poprzednia zadziała
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Rebound hypoglycaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Stopping PN suddenly can cause hypoglycaemia because insulin levels stay high for a while. Glucose is monitored, and a glucose infusion may be given according to local policy.

Odpowiedź

C · Rebound hypoglycaemia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · The head is engaged in the pelvis

Dlaczego to jest odpowiedź

Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.

Odpowiedź

B · The head is engaged in the pelvis
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it

Dlaczego to jest odpowiedź

Cell-free DNA testing analyses placental DNA in the mother's blood. It is very accurate but remains a screening test, so a high-chance result is confirmed by chorionic villus sampling or amniocentesis.

Odpowiedź

C · It is a screening test, so a diagnostic test is offered to confirm it
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka reakcja alergiczna na poprzednią dawkę lub na składnik szczepionki jest przeciwwskazaniem. Miejscowe zaczerwienienie i niewielka gorączka to częste, oczekiwane reakcje.

Odpowiedź

A · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Nie; łagodna gorączka i rozdrażnienie to częste, oczekiwane reakcje i nie są powodem do przerwania szczepień

Dlaczego to jest odpowiedź

Łagodna gorączka, rozdrażnienie i miejscowa bolesność są częste po szczepieniu i ustępują w ciągu jednego lub dwóch dni. Przeciwwskazaniami są tylko ciężkie reakcje, takie jak anafilaksja. Rodzicom można powiedzieć, jak postępować przy łagodnych objawach i kiedy zgłosić się po pomoc.

Odpowiedź

C · Nie; łagodna gorączka i rozdrażnienie to częste, oczekiwane reakcje i nie są powodem do przerwania szczepień
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Jest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne

Dlaczego to jest odpowiedź

Unieruchomienie stosuje się wyłącznie w celu zapobieżenia bezpośredniej krzywdzie, po niepowodzeniu deeskalacji, zgodnie z prawem i procedurami. Oddychanie, krążenie i samopoczucie pacjenta są stale monitorowane, a wszystko jest dokumentowane.

Odpowiedź

B · Jest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.

Odpowiedź

C · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 2,93 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

7 oz/16 = 0,4375 lb
6 + 0,4375 = 6,438 lb

Funty na kilogramy

m = 6,438/2,2 = 2,926 ≈ 2,93 kg

Odpowiedź

m = 2,93 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 235 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:15 → 24:00 = 225 min

Po północy

00:00 → 00:10 = 10 min

Suma

t = 225 + 10 = 235 min

Odpowiedź

t = 235 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·26 = 78 mg

Objętość

V = 78/10 = 7,8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 24 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/500 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1200/50 = 24 mL/h

Odpowiedź

R = 24 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 1000·10/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 3,5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Pozostały czas

t = 450/128 = 3,516 ≈ 3,5 h

Odpowiedź

t = 3,5 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1690 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 120 = 270 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1690 mL

Odpowiedź

I = 1690 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 850 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:45 → 10:45 = 2 h

Przetoczona objętość

75·2 = 150 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 150 = 850 mL

Odpowiedź

V = 850 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 3 + 3 + 1 + 1 = 13

Odpowiedź

B = 13
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Poziom ryzyka

35 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions