Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Przytomny pacjent z cukrzycą ma niską glikemię i może bezpiecznie połykać. Jaki jest pierwszy krok?

  1. APodać obfity posiłek od razu i skontrolować glikemię następnego ranka
  2. BNie podawać niczego do przyjścia lekarza
  3. CPodać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
  4. DPodać kolejną dawkę insuliny
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Splątany pacjent wielokrotnie próbuje przechodzić przez podniesione barierki łóżka. Jakie postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. APodanie leku uspokajającego bez oceny lekarskiej
  2. BPrzywiązanie nadgarstków pacjenta do łóżka
  3. CPonowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
  4. DPodniesienie barierek wyżej i pozostawienie pacjenta samego w cichym pokoju, by się uspokoił
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  3. CGiving a sedative every few hours
  4. DTying both arms to the bed frame
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarkę z opryszczką wargową (herpes labialis) przydzielono do oddziału noworodkowego. Co jest najbardziej właściwe?

  1. APoinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
  2. BNikomu nie mówić i zakrywać zmianę makijażem podczas zmian
  3. CPracować jak zwykle, ponieważ opryszczka wargowa jest bardzo częsta
  4. DZałożyć rękawiczki i pracować jak zwykle
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. ARaising the chin while bending the neck forward
  2. BHead-tilt, chin-lift with full neck extension
  3. CJaw thrust, keeping the head and neck in line
  4. DTurning the head to the side to drain water
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AAn air leak in the patient or the system that needs checking
  2. BThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  3. CThe suction is set too low and needs to be turned up
  4. DThe drain is working normally and no action is needed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z neutropenią po chemioterapii ma temperaturę 38,3 °C. Co jest priorytetem?

  1. APodanie tylko paracetamolu i ponowna kontrola temperatury następnego dnia
  2. BOdczekanie 24 godzin, czy gorączka ustąpi
  3. CPostępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
  4. DZachęcenie pacjenta do spaceru
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?

  1. AIncrease the oxygen further to build up a reserve
  2. BReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
  3. CStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
  4. DKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. APregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  2. BThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
  3. CIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
  4. DPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. ALow sodium and low hematocrit
  2. BLow potassium and low hematocrit
  3. CHigh potassium and high hematocrit
  4. DHigh calcium and high albumin
11.FarmakologiaŚredni

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. ARapid rise in cholesterol
  2. BCumulative heart muscle damage leading to heart failure
  3. CPericarditis caused by infection
  4. DSevere hypertension during the infusion itself
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego beta-blokery mogą maskować objawy ostrzegawcze hipoglikemii u chorych na cukrzycę?

  1. APowodują gorączkę maskującą pocenie
  2. BCałkowicie blokują wydzielanie insuliny
  3. CPodnoszą glikemię, więc hipoglikemia w ogóle nie może wystąpić
  4. DOsłabiają objawy adrenergiczne, takie jak drżenie i kołatanie serca
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. AHyperkalaemia
  2. BA normal finding during pain
  3. CMyocardial ischaemia
  4. DPericarditis
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

An adult inhales a peanut while laughing and now has a persistent cough and wheeze on one side. Where is the peanut most likely to have lodged?

  1. AThe oesophagus
  2. BThe right main bronchus
  3. CThe nasal cavity
  4. DThe left main bronchus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

During continuous bladder irrigation, 3200 mL drains out in a shift. 2500 mL of irrigation fluid was put in. What is the true urine output?

  1. A2500 mL
  2. B700 mL
  3. C5700 mL
  4. D3200 mL
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any headaches or confusion."
  2. B"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  3. C"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  4. D"I will weigh myself every morning."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ASoak the feet in very hot water every evening
  2. BWear tight shoes to support the ankles
  3. CCheck the feet every day and never walk barefoot
  4. DCut corns off at home with a sharp blade
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. ASimple atelectasis; encourage walking around the ward
  2. BAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  3. CPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Odchody połogowe o nieprzyjemnym zapachu w 3. dobie po porodzie najprawdopodobniej wskazują na:

  1. AZakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)
  2. BOdwodnienie
  3. CPełny pęcherz moczowy uciskający macicę
  4. DPrawidłowe odchody połogowe
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w trakcie porodu ma rozwarcie 8 cm. W zapisie czynności serca płodu widoczne są deceleracje, które zaczynają się i kończą wraz z każdym skurczem i odzwierciedlają jego kształt, przy umiarkowanej zmienności. Jakie postępowanie jest właściwe?

  1. APrzerwać wszystkie wlewy płynów
  2. BWyłączyć monitor, aby zmniejszyć lęk
  3. CPrzygotować do pilnego cięcia cesarskiego
  4. DKontynuować monitorowanie; ten wzorzec jest łagodny
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with a myelomeningocele has a neurogenic bladder. Which management is usual?

  1. AA permanent catheter left in place for life
  2. BClean intermittent catheterisation
  3. CRestricting fluids to reduce urine volume
  4. DWaiting for bladder control to develop naturally
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AWait, as no help is available until he is a teenager
  2. BWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  3. CStop all drinks after lunch and keep him in nappies
  4. DStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which measurement should be monitored regularly in a patient taking venlafaxine?

  1. ASerum lithium level
  2. BVisual acuity
  3. CPeak expiratory flow
  4. DBlood pressure
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
  2. BHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  3. CHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  4. DHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
69,896 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 69,896 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

69,896 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:1502:25t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:15 i kończy o 02:25 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

19:1502:25
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
30 kg20 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 30 kg. Zlecona dawka to 20 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

30 kg20 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 178,2 lb. Zlecono 2 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 10 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

178,2 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
860 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 10 godzin. Po 5 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 860 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 10 hpo 5 h: 860 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg100 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

200 mg leku rozcieńczono w 100 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 15 gtt/mL. Zlecono 40 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

200 mg/100 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok120 mLzupa250 mLmleko200 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz225 mLmocz325 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 79 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

79 kg8 hmocz: 225 mLmocz: 325 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL150 mL/hstart 08:1511:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 08:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:15?

500 mL150 mL/h08:15 → 11:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 126/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 86%powietrzeSBP 136HR 126AT 37,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę

Dlaczego to jest odpowiedź

Przytomnym pacjentom, którzy mogą połykać, podaje się szybko działającą glukozę, np. tabletki glukozy lub sok, i po krótkim czasie ponownie mierzy jej poziom. Gdy wzrośnie, podaje się węglowodany o dłuższym działaniu.

Odpowiedź

C · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjenta, który przez nie przechodzi, barierki mogą zwiększać ryzyko urazu. Bezpieczniejsze jest zastosowanie opcji najmniej ograniczającej, np. niskiego łóżka, maty na podłodze i ściślejszej obserwacji, przy jednoczesnym leczeniu przyczyny splątania.

Odpowiedź

C · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Odpowiedź

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział

Dlaczego to jest odpowiedź

Wirus opryszczki pospolitej może powodować ciężkie zakażenie u noworodków. Personel z czynnymi zmianami informuje przełożonego i stosuje się do zaleceń medycyny pracy, co często oznacza unikanie kontaktu z noworodkami i innymi pacjentami wysokiego ryzyka do czasu wygojenia zmiany.

Odpowiedź

A · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Dlaczego to jest odpowiedź

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Odpowiedź

C · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · An air leak in the patient or the system that needs checking

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Odpowiedź

A · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Sepsa neutropeniczna to stan nagły w onkologii. Antybiotyki dożylne o szerokim spektrum należy podać w ciągu godziny, nie czekając na wyniki badań.

Odpowiedź

C · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.

Odpowiedź

B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Sprawdzono w: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

D · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · High potassium and high hematocrit

Dlaczego to jest odpowiedź

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · High potassium and high hematocrit
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Dlaczego to jest odpowiedź

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Odpowiedź

B · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Osłabiają objawy adrenergiczne, takie jak drżenie i kołatanie serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Drżenie, kołatanie serca i niepokój w hipoglikemii zależą od adrenaliny; blokada beta je tłumi, więc chory zauważa niski cukier później. Pocenie jest cholinergiczne i często się utrzymuje.

Odpowiedź

D · Osłabiają objawy adrenergiczne, takie jak drżenie i kołatanie serca
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Myocardial ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Odpowiedź

C · Myocardial ischaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · The right main bronchus

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhaled foreign bodies most often enter the right main bronchus and right lower lobe, because the right bronchus is wider, shorter and more vertical. Signs include a unilateral wheeze, reduced breath sounds and recurrent infection. Bronchoscopy is used for removal.

Odpowiedź

B · The right main bronchus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · 700 mL

Dlaczego to jest odpowiedź

True urine output equals total drainage minus irrigation volume: 3200 − 2500 = 700 mL. If drainage is less than the irrigant volume, the catheter may be blocked and fluid is being retained.

Odpowiedź

B · 700 mL
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Dlaczego to jest odpowiedź

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Odpowiedź

C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Check the feet every day and never walk barefoot

Dlaczego to jest odpowiedź

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Odpowiedź

C · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Odpowiedź

C · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Zakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)

Dlaczego to jest odpowiedź

Odchody połogowe o nieprzyjemnym zapachu, zwłaszcza z gorączką, tkliwością macicy i tachykardią, sugerują zapalenie błony śluzowej macicy. Należy to zgłosić.

Odpowiedź

A · Zakażenie macicy (zapalenie błony śluzowej macicy)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Kontynuować monitorowanie; ten wzorzec jest łagodny

Dlaczego to jest odpowiedź

To wczesne deceleracje, wywołane uciskiem główki w aktywnej fazie porodu. Przy umiarkowanej zmienności są uspokajające i poza dalszym monitorowaniem nie wymagają interwencji.

Odpowiedź

D · Kontynuować monitorowanie; ten wzorzec jest łagodny
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Clean intermittent catheterisation

Dlaczego to jest odpowiedź

Damage to the spinal nerves causes a bladder that does not empty fully, risking infection and kidney damage. Clean intermittent catheterisation several times a day, taught to parents and later to the child, is the usual approach.

Odpowiedź

B · Clean intermittent catheterisation
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Dlaczego to jest odpowiedź

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Odpowiedź

D · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Venlafaxine is an SNRI. By increasing noradrenaline, it can raise blood pressure, particularly at higher doses, so blood pressure is checked regularly.

Odpowiedź

D · Blood pressure
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Odpowiedź

C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 70 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

69.896 → 9

Decyduje tylko następna cyfra

69.896 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 9 w górę.
Dalsze cyfry (96) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 70 gtt/min

Odpowiedź

x = 70 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 430 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:15 → 24:00 = 285 min

Po północy

00:00 → 02:25 = 145 min

Suma

t = 285 + 145 = 430 min

Odpowiedź

t = 430 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 300 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

20·30 = 600 mg

Na dawkę

D = 600/2 = 300 mg

Odpowiedź

D = 300 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 16,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

178,2/2,2 = 81 kg

Dawka

2·81 = 162 mg

Objętość

V = (162/10)·1 = 16,2 mL

Odpowiedź

V = 16,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 172 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/10 = 150 mL/h

Nowa szybkość

R = 860/5 = 172 mL/h

Odpowiedź

R = 172 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

200/100 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

40/2 = 20 mL/h

Szybkość kapania

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Odpowiedź

R = 5 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,87 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

225 + 325 = 550 mL

Na kilogram na godzinę

U = 550/(79·8) = 0,8703 ≈ 0,87 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,87 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 50 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:15 → 11:15 = 3 h

Przetoczona objętość

150·3 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 450 = 50 mL

Odpowiedź

V = 50 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 30

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Odpowiedź

MFS = 30
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 126/min → 2
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions