Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. AAuscultation, palpation, inspection, percussion
  2. BInspection, palpation, percussion, auscultation
  3. CInspection, auscultation, percussion, palpation
  4. DPalpation, inspection, auscultation, percussion
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?

  1. AStop all insulin until eating normally again
  2. BKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
  3. CDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
  4. DHalve every dose and stop testing the glucose
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BLet go of the belt and run to call for help
  3. CGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  4. DPull the patient backwards quickly toward the bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Which patient with a suspected infection meets at least two SIRS criteria?

  1. ATemperature 38,6 °C and heart rate 112/min
  2. BRespiratory rate 16/min and WBC 8,000/mm3
  3. CTemperature 36,8 °C and respiratory rate 18/min
  4. DTemperature 37,2 °C and heart rate 80/min
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Podczas triażu START na miejscu masowego zdarzenia poszkodowany potrafi dojść do wyznaczonego miejsca, gdy się go o to poprosi. Do jakiej kategorii zostaje zakwalifikowany?

  1. AZielonej (drobne obrażenia)
  2. BŻółtej (odroczona)
  3. CCzerwonej (natychmiastowa pomoc)
  4. DCzarnej (oczekujący)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. APotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  2. BGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  3. CCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?

  1. AThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
  2. BBlood glucose and cholesterol only
  3. CThe sense of smell and taste only, with no other effects
  4. DHair colour and nail growth only, with no effect on organs
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  2. BPharmacists cannot dispense insulin written that way
  3. CThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  4. DIt changes the type of insulin given
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA fall in the white cell count
  2. BA fall in serum sodium
  3. CA rise in blood glucose
  4. DA rise in serum potassium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. AHemoglobin 12,5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL
  2. BCalcium 9,4 mg/dL, phosphate 3,5 mg/dL, magnesium 1,9 mEq/L
  3. CWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
  4. DPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.FarmakologiaŚredni

An adult patient is due to receive digoxin. The apical pulse, counted for a full minute, is 52 beats per minute. What should the nurse do?

  1. AGive the dose and recheck the pulse in one hour
  2. BGive the dose with food to slow absorption
  3. CWithhold the dose and notify the prescriber
  4. DGive half the dose and document the pulse
12.FarmakologiaTrudny

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. AVitamin K deficiency bleeding
  2. BNeonatal opioid withdrawal syndrome
  3. CNormal newborn behaviour
  4. DNeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AOnly while inserting the catheter
  2. BBefore the catheter enters the airway
  3. CContinuously for at least 30 seconds
  4. DOnly while withdrawing the catheter
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Podczas ciężkiego napadu astmy PaCO₂ pacjenta rośnie z niskiego do prawidłowego, a pacjent wygląda na wyczerpanego. Co to oznacza?

  1. ANapad ustępuje i leczenie można ograniczyć
  2. BPacjent hiperwentyluje z powodu lęku
  3. CPacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej
  4. DPróbka jest prawdopodobnie żylna i można ją zignorować
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Po operacji przysadki pacjent oddaje 400 mL moczu na godzinę przez trzy godziny, z niskim ciężarem właściwym. Co powinna podejrzewać pielęgniarka?

  1. APrawidłową diurezę
  2. BSIADH
  3. CMoczówkę prostą
  4. DOstre uszkodzenie nerek
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with multiple sclerosis has had worse leg weakness for one day, together with a fever and burning on passing urine. What is the most likely explanation?

  1. AA pseudo-relapse caused by infection
  2. BA change to progressive MS
  3. CA true relapse that needs high-dose steroids
  4. DA side effect of physiotherapy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Before an anti-TNF biologic such as infliximab is started for Crohn's disease, which screening is essential?

  1. AA test of colour vision
  2. BA bone density scan
  3. CScreening for tuberculosis
  4. DA test for coeliac disease
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A worker has a hydrofluoric acid burn on the hand and severe pain. After irrigation with water, which specific treatment is commonly applied?

  1. AIce cubes wrapped in a cloth
  2. BSilver sulfadiazine cream
  3. CCalcium gluconate gel
  4. DSodium bicarbonate paste
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Na jakie powikłanie pielęgniarka powinna zwracać uwagę po założeniu znieczulenia zewnątrzoponowego w trakcie porodu?

  1. ANadciśnienie u matki
  2. BNasilone odczuwanie pęcherza moczowego
  3. CNiedociśnienie u matki
  4. DHiperglikemię u matki
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. AContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
  2. BStop the drug today because it causes birth defects
  3. CDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  4. DHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?

  1. ATo let the child express fears and gain a sense of control
  2. BTo teach the child how the surgeons will do the operation
  3. CTo test the child's intelligence
  4. DTo keep the child busy so the nurse can do other work
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

After cardiac catheterisation through the femoral artery, the nurse sees blood soaking through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARemove the dressing to look at the wound more closely
  2. BLift the leg up and bend the knee and hip to slow the blood flow to the site
  3. CRecord the amount of blood and recheck in 30 minutes
  4. DApply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A 24-year-old woman with bipolar disorder is starting valproate. What is the most important teaching point?

  1. AIt must be taken with grapefruit juice to be absorbed
  2. BIt is safe in pregnancy and needs no special precautions
  3. CIt can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
  4. DIt will cause her to lose weight quickly, so she should eat extra meals and snacks every day
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
  2. BThat the tantrums are caused by a physical illness
  3. CThat the plan has failed and should be stopped immediately
  4. DAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111211:20 PM?11:2023:2000:2022:20

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 11:20 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

11:20 PM
  1. 111:20
  2. 223:20
  3. 300:20
  4. 422:20
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:2009:00t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:20 i kończy o 09:00 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:2009:00
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
25 kg7,5 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 25 kg. Zlecona dawka to 7,5 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

25 kg7,5 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
46 kg139 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 139 cm wzrostu i waży 46 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

139 cm46 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
800 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 8 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 800 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 8 hpo 4 h: 800 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg500 mL5 mL/h? mcg/min

Wlew 400 mg w 500 mL płynie z szybkością 5 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

400 mg/500 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata200 mLmleko200 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz375 mLmocz200 mLmocz150 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 200 mLmleko: 200 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 150 mL/hstart 08:00trazem​ = ? h125 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 08:00 z prędkością 125 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL125 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Dlaczego to jest odpowiedź

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Odpowiedź

C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Dlaczego to jest odpowiedź

Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.

Odpowiedź

B · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Odpowiedź

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Temperature 38,6 °C and heart rate 112/min

Dlaczego to jest odpowiedź

SIRS criteria include a temperature above 38 °C or below 36 °C, heart rate above 90/min, respiratory rate above 20/min and a WBC above 12,000 or below 4,000/mm3. Only the first patient meets two.

Odpowiedź

A · Temperature 38,6 °C and heart rate 112/min
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Zielonej (drobne obrażenia)

Dlaczego to jest odpowiedź

Poszkodowani, którzy potrafią chodzić, są oznaczani na zielono i kierowani w pierwszej kolejności w bok. Ocenia się ich ponownie później, ponieważ u niektórych obrażenia mogą się nasilić.

Odpowiedź

A · Zielonej (drobne obrażenia)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Dlaczego to jest odpowiedź

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Odpowiedź

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.

Odpowiedź

A · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Dlaczego to jest odpowiedź

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Odpowiedź

A · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · A rise in blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · A rise in blood glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Dlaczego to jest odpowiedź

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Sprawdzono w: Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

D · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Withhold the dose and notify the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin is usually withheld in adults if the apical pulse is below 60 per minute, and the prescriber is informed. Bradycardia may be an early sign of toxicity.

Odpowiedź

C · Withhold the dose and notify the prescriber
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Odpowiedź

B · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Only while withdrawing the catheter

Dlaczego to jest odpowiedź

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Odpowiedź

D · Only while withdrawing the catheter
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Pacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Na początku napadu hiperwentylacja obniża PaCO₂. Prawidłowe lub rosnące PaCO₂ u pacjenta z dusznością i oznakami wyczerpania oznacza, że wentylacja zawodzi, i jest cechą zagrażającą życiu. Konieczna jest pilna ocena przez starszego lekarza i zespół intensywnej terapii.

Odpowiedź

C · Pacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Moczówkę prostą

Dlaczego to jest odpowiedź

Uszkodzenie tylnego płata przysadki lub podwzgórza może zatrzymać uwalnianie ADH, powodując moczówkę prostą ośrodkową z dużymi ilościami rozcieńczonego moczu. Pielęgniarka zgłasza to, ściśle monitoruje bilans płynów i stężenie sodu w surowicy oraz spodziewa się leczenia desmopresyną.

Odpowiedź

C · Moczówkę prostą
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · A pseudo-relapse caused by infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Infection and fever can temporarily worsen existing MS symptoms without new damage (a pseudo-relapse). The infection, here probably a UTI, is treated first. Steroids for a true relapse are considered only if the infection is excluded.

Odpowiedź

A · A pseudo-relapse caused by infection
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Screening for tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-TNF drugs suppress immunity and can reactivate latent tuberculosis. Patients are screened for TB and hepatitis B before starting and are taught to report signs of infection.

Odpowiedź

C · Screening for tuberculosis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Calcium gluconate gel

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydrofluoric acid penetrates deeply and binds calcium and magnesium, causing severe pain and possible life-threatening hypocalcaemia. Calcium gluconate gel binds fluoride; serum calcium and heart rhythm are monitored in larger exposures.

Odpowiedź

C · Calcium gluconate gel
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Niedociśnienie u matki

Dlaczego to jest odpowiedź

Znieczulenie zewnątrzoponowe powoduje rozszerzenie naczyń, więc ciśnienie tętnicze może spaść, co zmniejsza przepływ krwi przez łożysko. Często kontroluje się ciśnienie tętnicze i czynność serca płodu, a rozdęcie pęcherza jest częste, ponieważ czucie jest zmniejszone.

Odpowiedź

C · Niedociśnienie u matki
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Dlaczego to jest odpowiedź

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Odpowiedź

C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · To let the child express fears and gain a sense of control

Dlaczego to jest odpowiedź

Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.

Odpowiedź

A · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help

Dlaczego to jest odpowiedź

Bleeding from an arterial puncture is controlled by firm pressure just above the site (over the artery), while help is called. The child is kept still with the leg straight, and vital signs and the limb are assessed.

Odpowiedź

D · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential

Dlaczego to jest odpowiedź

Valproate is highly teratogenic, causing neural tube defects and developmental problems. Women who could become pregnant need clear information, effective contraception and specialist review.

Odpowiedź

C · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Dlaczego to jest odpowiedź

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Odpowiedź

D · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 23:20

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

11 PM → 11 + 12 = 23

Odpowiedź

23:20

Odpowiedź

23:20
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 880 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:20 → 24:00 = 340 min

Po północy

00:00 → 09:00 = 540 min

Suma

t = 340 + 540 = 880 min

Odpowiedź

t = 880 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 46,88 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

7,5·25 = 187,5 mg

Na dawkę

D = 187,5/4 = 46,88 mg

Odpowiedź

D = 46,88 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 99,95 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(139·46/3600) = √1,776 = 1,333 m²

Dawka

D = 75·1,333 = 99,95 mg

Odpowiedź

D = 99,95 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 200 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/8 = 187,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 800/4 = 200 mL/h

Odpowiedź

R = 200 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 66,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

5·800 = 4000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 4000/60 = 66,67 mcg/min

Odpowiedź

D = 66,67 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 900 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 200 = 400 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 900 mL

Odpowiedź

I = 900 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL pozostało

Druga część

125/150 = 0,8333 h

Czas całkowity

t = 3 + 0,8333 = 3,833 ≈ 3,8 h

Odpowiedź

t = 3,8 h

To około 3 h 50 min, więc worek skończy się około 11:50.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 9

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 9

Odpowiedź

B = 9
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Poziom ryzyka

30 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions