W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
In adult basic life support, how long should the rescuer take to check for normal breathing?
AAs long as it takes to be certain
BAt least one minute
CNo more than 10 seconds
DAbout 30 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Czterech pacjentów potrzebuje cię w tym samym czasie. Kogo powinieneś zobaczyć jako pierwszego?
APacjenta, który ma dostać rutynowy lek doustny
BPacjenta pytającego o godzinę wypisu
CPacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
DPacjenta z bólem 6/10, który dostał doustny lek przeciwbólowy 20 minut temu
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?
AIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
BIt is only needed when the patient is injured
CIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?
AHigh-level disinfection
BLow-level disinfection
CWiping with an alcohol wipe
DCleaning with soap and water only
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?
ATaking an oral temperature just after the patient drank cold water
BCleaning hands before entering the room
CLowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
DPutting the call light within the patient’s reach
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient taking an SSRI is also given tramadol. A few hours later the patient is agitated, sweating and has a fever, jerking muscles and brisk reflexes. What is the most likely cause?
ASerotonin syndrome
BNeuroleptic malignant syndrome
COpioid withdrawal
DAn anxiety attack
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?
AIt strengthens the breathing muscles during the day
BIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
CIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
DIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
During a blood transfusion, an older patient with heart failure becomes breathless with a rising blood pressure, raised JVP and crackles in the lungs. What is the most likely cause?
AA febrile non-haemolytic reaction
BAnaphylaxis
CTransfusion-associated circulatory overload
DTransfusion-related acute lung injury with hypotension
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?
AWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
BA normal response to IV fluids in the first hours
CExpected muscle activity from shivering in fever
DImproving circulation as the fluids start to work
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
Pacjent w kwasicy ketonowej cukrzycowej ma potas 3,0 mEq/L, zanim rozpoczęto wlew insuliny. Czego powinna się spodziewać pielęgniarka?
ANajpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
BInsulinę włącza się od razu z większą szybkością
CPotasu się nie uzupełnia, ponieważ insulina go podniesie
DPłyny zatrzymuje się do czasu normalizacji potasu
11.FarmakologiaŚredni
A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?
AMix the drops in one bottle first
BWait at least 5 minutes between the two drops
CUse only one of them each day
DPut both drops in at exactly the same moment
12.FarmakologiaTrudny
An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?
AHigh serum sodium
BLow serum magnesium
CHigh serum calcium
DLow serum glucose
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
Jaka porada pomaga zapobiegać zakrzepicy żył głębokich podczas długiego lotu lub po operacji?
ANosić ciasne opaski elastyczne tuż poniżej kolana
BPić mniej, aby nie wstawać do toalety
CRegularnie ćwiczyć kostki i pić wystarczającą ilość płynów
DSiedzieć z nogami założonymi jedna na drugą dla wygody
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?
AThe tube has entered the right main bronchus
BThe tube has entered the oesophagus
CThe left lung has completely filled with fluid
DThe tube cuff has burst during insertion
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
A patient with CKD is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which measure helps protect the kidneys?
AGood hydration around the scan, often with IV fluids
BGiving a dose of ibuprofen before the scan
CDoubling the dose of contrast for a clearer image
DRestricting all fluids for 24 hours before the scan
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?
AHyperthyroidism from Graves' disease
BOver-replacement with levothyroxine
CSecondary hypothyroidism
DPrimary hypothyroidism from thyroid failure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
Why are accurate fluid balance charts kept after major surgery?
ATo decide which meal the patient will have next
BTo record when visitors come and go
CTo detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
DTo check how far the patient has walked and how often they get out of bed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
During preoperative assessment, a patient says their brother had a "very high fever" during an anaesthetic. What is the most important action?
AGive paracetamol before surgery to prevent fever
BInform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
CReassure the patient that fevers after anaesthesia are always harmless
DRecord it as a family allergy to paracetamol
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?
AMembranes that have ruptured
BMaternal HIV infection
CA cephalic presentation
DCervical dilation of 4 cm
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
A woman with a previous caesarean is having a trial of labour. Which induction agent should the nurse question?
AOxytocin used per protocol
BA balloon catheter
CAmniotomy
DMisoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?
ATo keep the child busy so the nurse can do other work
BTo test the child's intelligence
CTo teach the child how the surgeons will do the operation
DTo let the child express fears and gain a sense of control
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?
ARestrict fluids to prevent extra mucus
BDrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
CAvoid all exercise, because it damages the lungs
DSkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
An agitated patient has not responded to verbal de-escalation. A PRN medicine is prescribed. What is the most appropriate step?
AOffer the oral medicine first, before considering an injection
BHide the medicine in his drink without telling him
CGive an intramuscular injection at once without offering any choice
DPlace him in seclusion and then decide about medicine later
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?
AIt proves she has severe major depression with psychosis
BBrief experiences like this can be part of normal grief
CIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
DIt means she has delirium and needs urgent tests
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,86657 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?
0,86657 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 5,7 mmol/L. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mg/dL z dokładnością do liczby całkowitej.
5,7 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
Pacjent waży 80 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?
80 kg10 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 800 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?
50000 szt./250 mL800 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 4 godzin?
50 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Worek zawiera 200 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 15 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?
200 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 11:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 12:45?
500 mL50 mL/h11:15 → 12:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 30/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 38,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?
RR 30SpO₂ 98%powietrzeSBP 130HR 82AT 38,8 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 155/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.
1uspokajający
2umiarkowanie nieprawidłowy
3niski
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · No more than 10 seconds
Dlaczego to jest odpowiedź
Rescuers look, listen and feel for normal breathing for no more than 10 seconds. If breathing is absent or not normal, they call for help and start CPR.
Odpowiedź
C · No more than 10 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Pacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
Dlaczego to jest odpowiedź
Stridor sygnalizuje częściową niedrożność górnych dróg oddechowych, która może szybko zagrozić życiu. Problemy z drogami oddechowymi mają pierwszeństwo przed oddychaniem, krążeniem i innymi potrzebami.
Odpowiedź
C · Pacjenta, u którego pojawił się głośny, wysoki świst wdechowy (stridor)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
Dlaczego to jest odpowiedź
The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.
Odpowiedź
A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · High-level disinfection
Dlaczego to jest odpowiedź
Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.
Odpowiedź
A · High-level disinfection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
Dlaczego to jest odpowiedź
A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.
Odpowiedź
A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Serotonin syndrome
Dlaczego to jest odpowiedź
SSRIs and tramadol both raise serotonin. Agitation, fever, clonus and hyperreflexia that start quickly suggest serotonin syndrome; neuroleptic malignant syndrome follows antipsychotics and causes rigid muscles with slow reflexes.
Odpowiedź
A · Serotonin syndrome
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
Dlaczego to jest odpowiedź
Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.
Odpowiedź
C · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · Transfusion-associated circulatory overload
Dlaczego to jest odpowiedź
TACO causes pulmonary oedema with hypertension and raised venous pressure, especially in older people and those with heart or kidney disease. TRALI usually presents with hypotension and no fluid overload signs.
Odpowiedź
C · Transfusion-associated circulatory overload
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
Dlaczego to jest odpowiedź
A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Sprawdzono w:Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
Dlaczego to jest odpowiedź
Insulina jeszcze bardziej obniży potas i może wywołać groźne zaburzenia rytmu. Powszechne wytyczne zalecają uzupełnienie potasu i opóźnienie insuliny, aż stężenie osiągnie co najmniej około 3,3 mEq/L, przy kontynuacji płynów dożylnych. Pielęgniarka postępuje według protokołu szpitala i monitoruje EKG.Sprawdzono w:Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)
Odpowiedź
A · Najpierw uzupełnia się potas, a insulina czeka, aż stężenie będzie bezpieczne według protokołu
11.Farmakologia
Odpowiedź: B · Wait at least 5 minutes between the two drops
Dlaczego to jest odpowiedź
Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.
Odpowiedź
B · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmakologia
Odpowiedź: B · Low serum magnesium
Dlaczego to jest odpowiedź
Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.
Odpowiedź
B · Low serum magnesium
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · Regularnie ćwiczyć kostki i pić wystarczającą ilość płynów
Dlaczego to jest odpowiedź
Aktywność mięśni łydek, nawodnienie oraz, gdy są wskazane, odpowiednio dobrane pończochy uciskowe lub profilaktyka farmakologiczna zmniejszają zastój żylny i powstawanie skrzeplin. Zakładanie nogi na nogę i ciasne opaski upośledzają powrót żylny, a odwodnienie zwiększa lepkość krwi.
Odpowiedź
C · Regularnie ćwiczyć kostki i pić wystarczającą ilość płynów
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · The tube has entered the right main bronchus
Dlaczego to jest odpowiedź
The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.
Odpowiedź
A · The tube has entered the right main bronchus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: A · Good hydration around the scan, often with IV fluids
Dlaczego to jest odpowiedź
Iodinated contrast can contribute to AKI in at-risk patients. Good hydration, using the lowest dose needed, avoiding nephrotoxic drugs and checking kidney function afterwards help reduce the risk.
Odpowiedź
A · Good hydration around the scan, often with IV fluids
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: C · Secondary hypothyroidism
Dlaczego to jest odpowiedź
When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.
Odpowiedź
C · Secondary hypothyroidism
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: C · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
Dlaczego to jest odpowiedź
Fluid balance charts record IV and oral intake against urine, drains, vomit and NG losses. Trends help detect hypovolaemia, overload and acute kidney injury.
Odpowiedź
C · To detect dehydration, fluid overload or kidney problems early
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
Dlaczego to jest odpowiedź
Malignant hyperthermia susceptibility is inherited. The anaesthetist plans a trigger-free anaesthetic, avoiding volatile agents and suxamethonium, and the family may be referred for testing.
Odpowiedź
B · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: B · Maternal HIV infection
Dlaczego to jest odpowiedź
A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.
Odpowiedź
B · Maternal HIV infection
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · Misoprostol
Dlaczego to jest odpowiedź
Misoprostol is avoided in women with a uterine scar because of a high risk of uterine rupture. Mechanical methods, amniotomy and carefully monitored oxytocin may be used.
Odpowiedź
D · Misoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: D · To let the child express fears and gain a sense of control
Dlaczego to jest odpowiedź
Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.
Odpowiedź
D · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
Dlaczego to jest odpowiedź
Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.
Odpowiedź
B · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Offer the oral medicine first, before considering an injection
Dlaczego to jest odpowiedź
Offering oral medication respects choice and is less restrictive than an injection. Covert administration is only lawful in specific, documented circumstances, not as a routine approach.
Odpowiedź
A · Offer the oral medicine first, before considering an injection
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Brief experiences like this can be part of normal grief
Dlaczego to jest odpowiedź
Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.
Odpowiedź
B · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: x = 0,87 mL
Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.
Cyfra na miejscu: części setne
0,86657 → 6
Decyduje tylko następna cyfra
0,86657 → 6
6 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 6 w górę.
Dalsze cyfry (57) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.
Zaokrąglij
x = 0,87 mL
Odpowiedź
x = 0,87 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: c = 103 mg/dL
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Zamień
c = 5,7·18 = 102,6 ≈ 103 mg/dL
Odpowiedź
c = 103 mg/dL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: D = 400 mg
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Łącznie na dobę
10·80 = 800 mg
Na dawkę
D = 800/2 = 400 mg
Odpowiedź
D = 400 mg
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: R = 4 mL/h
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Stężenie
50000/250 = 200 szt./mL
Szybkość pompy
R = 800/200 = 4 mL/h
Odpowiedź
R = 4 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: V = 800 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Szybkość w mL/h
50·60/15 = 200 mL/h
Objętość
V = 200·4 = 800 mL
Odpowiedź
V = 800 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: D = 30 mg/h
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Stężenie
200/100 = 2 mg/mL
Szybkość dawkowania
D = 2·15 = 30 mg/h
Odpowiedź
D = 30 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: I = 1520 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Zsumuj płyny przyjęte
doustnie: 300 + 200 + 200 = 700 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1520 mL
Odpowiedź
I = 1520 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: V = 425 mL
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Czas, który upłynął
11:15 → 12:45 = 1,5 h
Przetoczona objętość
50·1,5 = 75 mL
Pozostała objętość
V = 500 − 75 = 425 mL
Odpowiedź
V = 425 mL
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,8 °C → 1
Dodaj
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Odpowiedź
NEWS2 = 4
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy
Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.
Oceń każdy objaw
Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 155/min → 2
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: brak oddychania → 0
Dodaj
APGAR = 1 + 2 + 1 + 1 + 0 = 5
Interpretacja
5 → umiarkowanie nieprawidłowy
Odpowiedź
umiarkowanie nieprawidłowy
Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.